7 Demokrati.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Advertisements

Demokratireformen i Den norske kirke - Hæ??. Demokratireformen Demokratireformen har som målsetting at flere av medlemmene engasjeres i kirken. Kirkens.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Hvem skal bestemme?.
Kapittel 16. Det norske demokratiet vokser fram
Grunnloven § 100        Ingen kan holdes retslig ansvarlig på andet grundlag end Kontrakt eller andet privat Retsgrundlag, for at have meddelt eller modtaget.
Unntatt offentlighet? Seminar Høgskolen i Vestfold 9. Mars 2006  Møteoffentlighet -  Etter kommuneloven § 31  Etter universitetsloven § 9-6.
Barn og unges rett til deltakelse
Venstres sosialliberalisme
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Demokrati Boris Jeltsin, en forkjemper for demokratiet i Russland. Jeltsin var landets første demokratisk valgte president. Foto:
Konflikter som preget verden
8 Det politiske systemet i Norge
Forelesning 11: Moderne Politisk Teori
BÆRUM KOMMUNE GRUNNLOVSJUBILEET HVA SKJEDDE I 1814? Norge fikk egen grunnlov, gikk fra enevelde til demokrati.
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
1. Innledende påstander om organisasjoner
Opplysnings-filosofi, og den amerikanske revolusjonen
Stortinget Landets lovgivende forsamling
Kriminell lavalder Straffelovens § 46
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
14 Samarbeid over grenser
Demokrati Illustrasjoner: Ingrid Brennhagen Foto: Astrid Brennhagen
Forelesning 9: Den Klassiske Liberalismen I
Strategi for NRK Norges viktigste kilde til ny forståelse og felles opplevelser.
POLITIKK.
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
Klodens Kamp: Privat fundamentalisme kontra offentlig (globale) institusjoner Jennifer L. Bailey Førsteamanuensis Institutt for sosiologi og statsvitenskap.
Erik Oddvar Eriksen ARENA Senter for europaforskning, UiO Er post-nasjonalt demokrati mulig?
Norges største gruppearbeid -høring om Gjønnes-utvalgets innstilling om stat og kirke.
Reaksjonær eller progressiv? Islamismen, demokratiet og kvinnene.
Demokratier som overlevde
Justis- og beredskapsdepartementet Norsk mal: Startside Etikk og politikk Dilemma i et politisk/administrativt system Ekspedisjonssjef Øystein Blymke UiO.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
FN Forente Nasjoner.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Demand Dignity Fattigdom handler ikke om penger. Sørafrika: Treatment Action Campaign.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
Politikk og demokrati. Folkestyret i Norge Politikk dreier seg om å fordele goder og byrder i samfunnet Vi har et folkestyre i Norge Indirekte demokrati.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Menneskerettigheter - kjennetegn Enkeltindividene har dem og statlige myndigheter skal oppfylle dem De er universelle De er normer med høy prioritet De.
 Menneskerettigheter er rettigheter mennesker har i forhold til staten. Det er individers rettigheter og myndighetenes forpliktelser Tanke- og religionsfrihet,
Demokrati som styreform
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Den politiske styringskjeden
Formålet med opplæringen er å vise at vårt demokrati bygger på humanistiske verdier som frihet, likhet og respekt for individet. Individets rettigheter.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Den norske arbeidslivskulturen
Kapittel 7 Demokrati.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Krle 9.trinn, Beatrice Bjørnbakken
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Menneskerettigheter og
Personvern og menneskerettigheter
JUS 2111 Vår 2019 Inger-Johanne Sand, IOR/UiO
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Tverrfaglige tema.
Kap. 7 Demokrati som styreform
Utskrift av presentasjonen:

7 Demokrati

Hva er et demokrati? Folkestyre: flertallet har avgjørende innflytelse. Direkte demokrati: folket deltar direkte i folkeavstemninger. Indirekte/representativt demokrati: folket har stemmerett og velger personer som representerer dem.

Kjennetegn ved demokratier Frie, hemmelige valg med allmenn stemmerett. Flertallet bestemmer, men mindretallet (opposisjonen) får uttrykke sitt syn.

Kjennetegn ved demokratier Respekt for menneskerettigheter som organisasjons- og ytringsfrihet. Allmenn rettssikkerhet.

Menneskerettighetene «Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.» Verdenserklæringen om menneskerettighetene, vedtatt av FN i 1948.

Menneskerettighetene Sivile og politiske rettigheter: Rett til liv. Rett til sikkerhet. Rett til integritet. Rett til frihet. Rett til rettssikkerhet. Rett til privat- og familieliv. Rett til menings-, ytrings- og tankefrihet. Rett til religionsfrihet. Rett til forsamlings- og foreningsfrihet. Rett til bevegelsesfrihet. Rett til å delta i styret av landet sitt (stemmerett og frie valg). Frihet fra tortur og slaveri.

Menneskerettighetene Sosiale, økonomiske og kulturelle rettigheter: Rett til arbeid. Rett til å danne og delta i fagforening. Rett til å streike. Rett til en tilstrekkelig levestandard. Rett til trygd ved arbeidsledighet og sykdom. Rett til bolig. Rett til utdanning. Rett til å delta i kulturelle aktiviteter. Rett til å drive vitenskap. Rett til vern av eget arbeid (opphavsrett).

Rettsstaten En stat som sikrer innbyggernes juridiske rettigheter og beskytter dem mot overgrep fra myndighetene: - Lover regulerer rettigheter og sier hva som er straffbart. - Lovene vedtas av folkevalgte organer. - Lover kan ikke ha tilbakevirkende kraft. - Ingen kan dømmes uten rettssak. - Domstolene er uavhengige.

Udemokratiske demokratier? Lav valgdeltakelse. Ufrie valg: - Én kandidat. - Fusk og voldsbruk. - Analfabetisme.

Udemokratiske demokratier? Begrenset ytrings- og organisajonsfrihet. Sosial nød, konflikter og ustabilitet. Korrupsjon.

Diktatur Fåtallsstyre: - Flertallet uten innflytelse på de politiske beslutningene eller på hvem som skal ta disse beslutningene. - Undertrykking av politisk opposisjon.

Diktatur Kan ha demokratiske trekk: - Økonomiske rettigheter. - Sivile rettigheter.

Hvordan kan vi sikre og utvikle demokratiet? Myndighetene må sikre borgernes menneskerettigheter og rettssikkerhet. Borgerne må delta i diskusjoner og beslutningsprosesser. Sivil ulydighet?