KROPPSØVINGSSEKSJONEN HVO Arbeid med Kunnskapsløftet I forhold til kroppsøving, fysisk aktivitet og helse har det fra statlig hold vært flere innfallsvinkler.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Kunnskapsløftet og fysisk aktivitet: Kompetanseutvikling i skolen
IDRETTSLIG AKTIVITET BLANT ELEVER I VIDEREGÅENDE SKOLE
UTDANNING FOR BÆREKRAFTIG UTVIKLING
Fysisk aktivitet og helse
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Prosjekt Skadestatistikk - Bakgrunn Møte i referansegruppen 17. september 2004.
Motivasjonsklima Mestringsorientert – vektlegger innsats, utfordringer, personlig fremgang, alle er like mye verdt Prestasjonsorientert – vekt på sosial.
Velkommen til Osloskolen og Nordstrand skole!
Østgård skole ”Så lenge du er i bevegelse, kan du nå så langt du vil!
Lillehammer 25. September 2012
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
STASJONSUNDERVISNING
Fysisk aktivitet i Drammensskolen
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
FIRST LEGO League i Molde ?
LÆREPLANVERKET FORMÅL OG STRUKTUR Ved Ola Ivar Eikebø
Den digitale skole - Et prosjekt fra utdanningsdirektoratet.
Entreprenørskap i lærarutdanningen
SHP – oppsummering fra siste utlysningsrunde Januar 2013.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Fysisk aktivitet i institusjonen
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Kartlegging av fysisk aktivitet.
Didaktiske analysekategorier
Borre ungdomsskole
Språk og språklig fordypning
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
BEVEGELSESGLEDE.
Skolebesøk Presentasjon for HFs studieråd 31. mars 2011.
Undervisning i gruppe for ungdom med psykisk utviklingshemming
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
Velkommen til Godlia skole Skolestart Skolens visjon: "Et trygt sted å være og et godt sted å lære"
Valgfag på Kastellet skole
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Mål: Mer og bedre idrettslig aktivitet i skolehverdagen Middel: Allsidig fysisk aktivitet skal gi bedre fysisk og psykisk helse blant ungdom Prosjekttid:
Erfaringer med forebyggende helsearbeid og effekter av tiltak i bydel
Pasientforløp alkohol
Fysisk aktivitet.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Velkommen til et nytt skoleår!
Ellen Berg Svendby Spesialpedagog/idrettspedagog, PhD
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Aktivitetstimen Gruben ungdomsskole Mo i Rana. Bakgrunn Ønske om å stimulere ungdom til mer idrettslig aktivitet i skoletida Idrettslig aktivitet der.
Kroppsøving og andre fag ved Hadeland VGS
Kroppsøving/idrett 60 studiepoeng
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
Kroppsøvingsdidaktikk
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Tiltakspakke og prosjektet ”Bedre vurderingspraksis”
FRILUFTSLIV FRA Naturopplevelser for livet.
av Rune Thodesen rektor Elihu Kristne Grunnskole
Kroppsøving # Formål # Hovedområder # Vurdering # Mål og tiltak.
Revidering av Bachelor i Pedagogikk: allmennpedagogisk søyle v/Kirsten, Tone, Sophie, Mette, Sten, Harald, Kristinn.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Avd. for helseopplysning - SiA
Dr. Avis Glaze Utdannelse for demokrati;
ELEVENES ARBEIDSMILJØ
Idrettsskolen på Kjenn skole, Lørenskog
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Arbeid med overordnet del
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

KROPPSØVINGSSEKSJONEN HVO Arbeid med Kunnskapsløftet I forhold til kroppsøving, fysisk aktivitet og helse har det fra statlig hold vært flere innfallsvinkler i forbindelse med Kunnskapsløftet. Det kan være vanskelig å se hva som er ”Kunnskapsløftet” og hva som er andre viktige tiltak i tiden

I informasjon til/ dialog med aktuelle oppdragsgivere har seksjonen prøvd å splitte dette opp i klarere arbeidsområder To hovedvinklinger: –Folkehelseperspektivet –Kroppsøvingsfaget I praksis ønsker seksjonen å arbeide ut fra en tredeling: -> Fysisk aktivitet og måltider i skolen -> Fysisk aktivitet og helse -> Kroppsøvingsfaget

HELSEPERSPEKTIVET Fysisk aktivitet – kosthold – natur i et helseperspektiv Helseperspektivet, knytt til fysisk aktivitet, kosthold og opphold i natur er ikke dominerende i den nye læreplanen for kroppsøving: ”—Fysisk aktivitet for alle i oppveksten er òg viktig for å fremme god helse –” Helseperspektivet knytt til fysisk aktivitet i skolen har derimot fått en svær fremtredende posisjon i andre nasjonale og internasjonale meldinger og utredninger

Fysisk aktivitet, kosthold og helse ->Prosjektet Fysisk aktivitet og måltid i skolen Innenfor dette samarbeider seksjonen med fagmiljøet for Matkultur og helse i Naturfagseksjonen. I en del sammenhenger er det derfor naturlig å skille dette ut som eget arbeidsfelt. Arbeidsfeltet går også videre enn selve Kunnskapsløftet •Helse- og omsorgsdep. (HOD) •Kunnskapsdep. (KD) Forankring i : WHO: Global strategi for kosthold, fysisk aktivitet og helse (2004) :

”Livsstilsjukdommer” er et strekt voksende problem. Globalt sto dette for ca 60% av dødsfallene i Viktige årsaker er: -> Fysisk inaktivitet -> Feil kosthold (WHO:”- At least 30 min of regular moderate-intensity physical activity on most days of the week are required to prevent cardiovascular disease and diabetes - - “)

I Norge har prosjektet Fysisk aktivitet og måltid i skolen sammenfallende målsetting med WHO. Oppfordringene knytt til fysisk aktivitet er bl. a: ->gode modeller for daglig fysisk aktivitet ->aktivitetene skal skille seg fra kroppsøvings- undervisningen (!!) ->ikke prestasjonsrettet ->lystbetonte lavterskelaktiviteter

Fysisk aktivitet og helse Selv om fysisk aktivitet i et helseaspektet ikke er spesielt sterkt fremhevet i den nye læreplanen for kroppsøving, har fysisk hverdagsaktivitet fått et eget avsnitt i ”Epleplanen” – Kompetanse for utvikling Samsvarende med WHO, St.meld 16 og Handlingsplan for fysisk aktivitet I ”Epleplanen” heter det: ”- - Skolen bør i sin organisering av skoledagen legge til rette for at elevene på alle trinn i grunnopplæringen skal ha fysisk aktivitet de dagene de ikke har kroppsøving - -”

Fysisk aktivitet, helse og natur COST (European Cooperation in the field of Scientific and Technical Research) har i en av sine “Actions” (COST E39) fokusert på “Forests, Human Health and Wellbeing ” Bakgrunnen er at en på vitenskaplig basis mener å se at fysisk aktivitet i natur (skog) har spesielt stor helseverdi. Også arbeidsfeltet for COST E39 er siktet mot ”hverdagsaktivitet” for unge og eldre. Arbeidet i COST Action E39 skal foreløpig gå frem til Norge er med i de fleste arbeidsgruppene.

Det ligger altså flere sterke oppfordringer om fokusering på og tilrettelegging for fysisk aktivitet i skolen utenom læreplanen for kroppsøving. Vi er opptatt av at sterke, velbegrunnede og viktige oppfordringer om tilrettelegging for fysisk aktivitet i skolen ikke må føre til nedprioritering av Kroppsøving som fag.

SKOLEFAGET KROPPSØVING Fysisk hverdagsaktivitet i skole og fritid er en av fremtidens største helseutfordringer. Men skolefaget kroppsøving har likevel et viere perspektiv: ->leik, dans idrett og friluftsliv er en del av den felles danninga og identitetsskapinga i samfunnet ->utvikle ferdigheter i idrett og andre aktiviteter, ferdsel og opphold i natur ->sanse, oppleve, lære og skape med kroppen ->gi naturopplevelser og innsikt i å benytte naturen på en miljøvennlig måte ->kunnskap om hvordan kroppen fungerer ->øve opp god motorikk ->kunnskap om uheldige følger av fysisk aktivitet ->gi fysiske utfordringer og mot til å tøye egne grenser

Kroppsøvingsfaget er altså ikke bare en arena for fysisk aktivitet, men et fag som skal utvikle og gi kunnskap, ferdigheter, opplevelser og holdninger. Viktig at kroppsøvingsfaget ikke skal bli skolens alibi for fysisk aktivitet i skoletiden og at bedre tilrettelegging for fysisk aktivitet i skoletiden ikke fører til nedskjæringer i faget kroppsøving

Noen utfordringer ved den nye planen ->Kompetansemål over flere årstrinn ->Tverrfaglig samarbeid ->Lokalt læreplanarbeid Til sammen gjør dette at det kreves godt og systematisk planarbeid for å sikre seg at en får med de viktige momentene i faget.

Noen utfordringer for lærerutdanningen ->Gi bedre opplæring i tilrettelegging for og organisering av fysisk aktivitet i en skolehverdag ->Gi bedre opplæring i læreplananalyse og systematisk planarbeid for kroppsøvingsfaget