Den Norske Turistforening Vassdragsvern, bruk og næring Jan Olav Nybo Den Norske Turistforening.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Snåsa Geir Rannem Nord-Trøndelag fylkeskommune Strategi for små vannkraftverk i Nord-Trøndelag Status – muligheter – interesser - strategier.
Advertisements

Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Potensialet for Opplevelsesturisme i Vefsnavassdraget Innlegg på Vern Vefsna’s vassdragstreffseminar i Mosjøen 13. august 2004 Audun Sandberg© DNT’s landsstyre.
Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Matvaresikkerhet og jordvern
Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon
Norgga Luonddugáhttenlihttu Tilrettelegging for bruk av Øvre Pasvik Nasjonalpark og LVO Tilrettelegging for friluftsliv Kanalisering eller spredning for.
10Velstand og velferd.
mellom vern og demokrati
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Naturvernets utvikling
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
§ 11-8 Hensynssoner Vise hensyn og restriksjoner for bruk av arealer
Planbestemmelser.
Forvaltningsplan for Rohkunborri nasjonalpark
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
Tradisjonelt fiske Basis for lokal verdiskaping og kystkultur? Malangen brygger 28. mars 2011 Arvid Ahlquist Fiskarlaget Nord.
Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Vassdragsvern og kantsone- forvaltning Jan Olav Nybo Samarbeidsrådet for Naturvernsaker.
Prosjekt Laks og Næringsutvikling i Kragerøvassdraget Ole Erik Elsrud.
Utviklingsavdelinga KU i praksis - slik gjorde vi det Vurdering og sortering av innspill i arbeidet med arealdelen for Ål kommune Berit Heitmann.
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
Klimakonferanse 29. mars 2007 Sunndal kommune Gunnar Olav Furu.
Energiflistilskudd 2009 Prosess Del av tiltakspakken februar 2009 Driftstilskudd, inntil 40 mill Høring av forskriftsendring, få på plass rammer for ordningen.
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Sigurd Tveitereid Energi- og vannressursavdelingen Olje- og energidepartementet
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Fornybar energi, komparative fortrinn for Sogn og Fjordane.
Reguleringsplan - planprosess
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Hva kan man gjøre i et vernet vassdrag? Dag Bastholm Dato 22. januar 2014.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Fylkesdelplan for vindkraftverk 2009 – 2021 i Nordland.
VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Mulighetenes Oppland Regional plan for Rondane - Sølnkletten Bygger på «Fylkesdelplan for Rondane» «Skal legges til grunn for regionale organers virksomhet.
Regional plan for Vefsna Planforum Magnar Bakksjø.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Foto: Bjørn Erik Olsen Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover – Akvakulturloven Elisabeth Karlsen 10. mars 2015.
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
Premisser for små kraftverk i Vefsnavassdraget Arne Jørgen Kjøsnes.
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
Om nasjonal godkjenning Innenfor de kommunale ansvarsområdene er det ikke foretatt endringer Departementet foretar endringer innenfor vannkraft – Viktigste.
Forholdet til KULTURMINNER OG KULTURMILJØER i ny PBL (Plandelen) v/ Lars Ole Klavestad rådgiver/landskapsarkitekt Fylkeskonservatoren i Østfold.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Samhandling for effektive planprosesser
Ressursutnytting i Norge
Vannområde Morsa – Hvordan jobber vi, hva legger vi vekt på?
Trollheimen LVO Innerdalen LVO Svartåmoen NR Minilldalsmyrene NR
Massehåndtering og kulturminner
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Wenche Teigland,
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Utskrift av presentasjonen:

Den Norske Turistforening Vassdragsvern, bruk og næring Jan Olav Nybo Den Norske Turistforening

Kraftsituasjonen l Norge har ikke underskudd på kraft – : Norge eksporterte 3 TWh/år – : Norge eksporterte 8 TWh/år –Mye ny kraft planlegges (vind, gass, bio) l Tørrårssikring –Stort kraftoverskudd på kontinentet –Bedre å importere i tørrår enn å bygge ut urørte vassdrag (vind, vasskraft, atomkraft) –Kraftkabel til England øker tørrårssikringa l Norge må gå over fra vasskraft til varme –Satsing på varmepumper, spillvarme, bioenergi –Forbruket i ferd med å flate ut/gå ned (prisavh.)

Den Norske Turistforening Energiproduksjon og forbruk – faktiske tall

Den Norske Turistforening Utbygging sikrer ikke industriens rammevilkår l Kraft omsettes i et fritt, nordisk marked l Ny kraft går inn i dette markedet –Utbygging gir ikke billigere strøm – pris fastsettes i markedet –Energiverk har ikke leveringsplikt og selger ikke subsidiert kraft l Flaskehalser i systemet –Løses bl.a. ved oppgradering av kabler/kraftlinjer –Innsats for redusert forbruk hos sluttbruker

Den Norske Turistforening Hvorfor vern av Vefsna l Det aller mest verneverdige vassdrag utenom verneplanen; svært stor verdi for alle fagfelt –Nordlands klart største vassdrag –Stor variasjon av naturtyper, fra høgfjell til kyst –Stort biologisk mangfold innen flora og fauna –Rikt og variert kulturlandskap –Samiske kulturminner og samisk kultur/reindrift –Innfallsport til Børgefjell – ulike former for friluftsliv –Stort potensial for reiseliv og turisme l Internasjonal verdi, jfr. rapp. Nordiske vassdrag l Nasjonalt laksevassdrag l Eneste varige løsning for å hindre kraftutbygging

Den Norske Turistforening Konsekvenser av kraftutbygging l 30 km ”tørrlagte” elver, bl.a. lakseførende l Tilslamming pga. brevatn fra Mjølkelva l Store, svært synlige steintipper (4,5 mill m 3 ) l Skarmodalen naturreservat berørt av inntak l Storveltlia naturreservat - redusert vassføring l Sannsynlig med utvidelse etter hvert l Andre energiselskap vil bygge når Statkraft har fått lov – bit for bit (jfr. Eiteråga)

Den Norske Turistforening Bruk av Vefsna l Vern betyr ikke båndlegging av arealene langs elva – gir tvert imot store muligheter –Unngår kraftutbyggingsspøkelset for godt –Kan investere i langsiktige tilretteleggingstiltak og økt tilgjengelighet til vassdraget = turisme –Friluftslivsbruk: Fiske, padling, rafting, bading osv. l Ta vare på kantvegetasjon langs vannstrengen –Gjelder uavhengig av vernestatus, jfr. v.r.lov § 11 l Prioritere å få laksen tilbake - store inntekter

Den Norske Turistforening Næring – hva tillater vernet? l Vernet hjemla i vannressurslovens kap. V –§ 32: Vernet gjelder mot kraftutbygging –§ 34: Kraftutbygging i verna vassdrag »Ingen må foreta krafutbygging i strid med Stortingets vernevedtak »Alle planer om kraftutbygging i verna vassdrag må meldes vassdragsmyndigheten (NVE) –§ 35: Andre vassdragstiltak i verna vassdrag »Eksisterende anlegg kan bestå – ikke nye formål »Nye anlegg/utvidelser når verneverdier bevares »Vedtak om reetablering av vegetasjon via PBL

Den Norske Turistforening Om mikro- og minikraftverk l Vannressursloven åpner for mikro/mini- kraftverk i verna vassdrag, jfr. § 34 –Slike tiltak skal ha små miljøkonsekvenser, dvs. at de er konsesjonsfrie –Stortinget ønsker satsing på mikro/minikr.v. –Vern øker sjansene for mikro/minikraftverk –NVE foreslår konsesjonsbehandling »Gir allmennheten bedre innsyn »Får bedre fram verneverdier – grundigere prosess »Kan sette vikår (vassføring, manøvrering) »Øvre grense for konsesjonsbehandling: 1 MW

Den Norske Turistforening Annen næringsvirksomhet l Jord/skogbruk –Ingen restriksjoner i vannressursloven –Avrenning styres av forurensningsloven –Kantvegetasjon gjelder alle vassdrag l Hyttefelt –Ingen restriksjoner når verneverdier sikres –Avløp styres av forurensningsloven –Mange kommuner innført 100m-sone –100m-beltet styres av PBL l Tilrettelegging av fiskeplasser –Utelukkende positivt, som turstier, bålplasser osv.

Den Norske Turistforening 100m-beltet langs vassdrag l Disponering i 100m-beltet skjer i kommunale planer, jfr. rikspolitiske retningslinjer (RPR) –NVE: Mange oppfatter RPR som båndlegging i 100m-bel- tet. Dette gir retningslinjene ikke grunnlag for. RPR gjel- der inntil 100m langs de viktigste delene av vassdrag, men kommunen har stort handlingsrom. Landbruksinteresser styres av sektorlovene. l Kommuner skal legge RPR til grunn v/planleg. l RPR sier bl.a. at det skal legges vekt på: –Unngå inngrep som reduserer verdien for landskaps- bilde, naturvern, friluftsliv, fisk, vilt, kulturminner –Utvikle friluftslivsverdi, sikre vassdragsnære områ- ders verdi for landbruk og reindrift mot nedbygging

Den Norske Turistforening 100m-beltet langs vassdrag forts. l Fylkesmannen kan fremme innsigelse mot alle kommunale planer –Flere avgjørelser delegeres til kommunen. Dette er klare politiske ønsker –Innsigelsesinstrumentet brukes sjelden –Innsigelser brukes svært sjelden v/RPR fordi dette er retningslinjer, formidling av statlig politikk, ikke lovbestemte påbud –Det er et mål at kommunene legger verna vassdrag inn i planer  god arealforvaltning