Dagens situasjon – v/Lise Oppegaard og Paal Haavorsen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

ARBEIDSEVNEVURDRING I NAV
© Bergen kommune TETT PÅ •Tett individuell oppfølging, et nasjonalt forsøk i perioden 2006 – 2008, knyttet til Handlingsplan mot fattigdom som sikter seg.
FUNKSJONSVURDERINGER SOM VERKTØY FOR GODE RAPPORTER
Funksjonsvurdering - hva tilbyr en attføringsbedrift?
Et 3 årig samarbeidsprosjekt mellom Helse Fonna, NAV Rogaland og SUS JobbResept.
INVIVO a/s = levende, i utvikling
Tema 7 FAG- OG SVENNEPRØVER
Pedagogisk analyse.
Idéseminar vedr. «Arbeidsinkludering som fagfelt»
ASVL Fagkonferanse Hotell Bristol Oslo 20. – 21. oktober 2010 Læringsrommet – individuell kompetanseutvikling gjennom nettstudier og støtte i lokal attføringsbedrift.
Det er MIN kropp det gjelder! Et sunnere liv for jenter og kvinner med somalisk kulturbakgrunn Pilotprosjekt høsten 2009.
Agenda - Prinsipper for bistand til brukerne - Rammeverk for arbeidsmetodikk i NAV - Arbeidsevnen i sentrum - Planer og velferdskontrakter - Tiltak og.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
Konfliktforståelse En konflikt eksisterer når 2 eller flere parter i et gjensidig avhengighetsforhold oppfatter at deres handlinger eller hensikter er.
KARRIEREPLAN SVOLVÆR BARNE- OG UNGDOMSSKOLE 2006/07
1 Seminar om samarbeid mellom høgre utdanning og arbeidslivet Norgesuniversitetet, NUV, Tromsø Prosjekt: Integrert kunnskapsutvikling mellom.
Attføringsbedriften ”ny horisont – nye muligheter” 1.mars
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
MetARR Metodeutvikling – arbeidsrettet rehabilitering Jostein Stensrud Køhn Utvikling av faglig og metodisk tilnærming i arbeidsrettede rehabiliteringsløp.
Astri Marie Bakk, Attføringsleder Bjørg Setrom, tilrettelegger AB
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Startkurs rådgivere 30 min. om Karrieresenter Telemark:
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
Prosjektskisse Status så langt…. November 2011
Hva betyr rekruttering og kompetanse for oppdrettsbedriftene?
ARBEIDSEVNEVURDERING
Et inkluderende arbeidsliv - en utnyttelse av individets ressurser Statssekretær Jan Erik Støstad Arbeids- og inkluderingsdepartementet 27. mars 2007.
Arbeid med bistand Rapportering.
Godt innhold i avklaring
Nasjonal strategi for arbeid og psykisk helse Seniorrådgiver Hildegunn M. Førsund, Arbeids- og velferdsdirektoratet Attføringsmessa januar 2008.
ARBEIDSRETTET REHABILITERING METODEUTVIKLING
Integrerende metode i nær- ingslivet versus opprusting i en attføringsbedrift Paal Haavorsen og Rune Kvarme Bransjeforeningen Attføringsbedriftene
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
NAVs rolle i attføringspolitikken Ingar Heum Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Jenter i Bil og Elektro Et bedriftsutviklingsprosjekt 1.
Arbeid til alle krever økt innsats … Anne-Lise Bakken nestleder i ASVL Fagkonferansen 10.februar 2012.
Arbeidsevnekartlegging
ASVL’s Vinterkonferanse 2010
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Velkommen til VTA- seminaret 2007, hotell Atlantic i Sandefjord.
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
NFU arbeider for at: Flere personer med utviklingshemming kan få arbeid i ordinære bedrifter VTA bedriftene fortsatt skal gi et godt tilbud til.
Tilrettelegging med TG som virkemiddel gir mennesker muligheter!
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
Tiltaksgjennomføring ved Modum industri AS Nøkkelprosesser.
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
Drop-In metoden i skolen
Prosjekt Aktiv ungdom 16-24
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Fokusgrupper Komité Helse og omsorg 25. februar 2015.
Workshop, Dokka – 9. nov
MÅLRETTET MILJØARBEID
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Kommunekonferansen 10. februar 2009 Status og samarbeid med kommunene ved Tor Saglie, Arbeids- og velferdsdirektør.
Arbeid for alle Jeg er mer enn Psykisk syk, jeg har arbeidsevne!
Vi gir mennesker muligheter Arbeid og helse – et tettere samvirke Strategi for Helsedirektoratets og Arbeids- og velferdsdirektoratets felles innsats for.
Samvalg i målavklaringsprosessen under rehabiliteringen Sykehuset Innlandet HF, Divisjon Habilitering og rehabilitering Fagråd 2011.
Prosjekt STIEN Lavterskeltilbud, kartlegging og tilrettelegging for minoritetsspråklige.
Fremtidens spesialsykepleiere
Inkluderingskompetanse og bruk av arbeidsplassen for unge med behov for ekstra oppfølging Fagseminar 23 mai 2017 Kompetansesenter for arbeidsinkludering.
FUTURE Fagseminar 23. mai 2017.
Fem faser når plan- og byggesaksområdet skal fornyes..
FAGKONFERANSEN 2011 NAV Senter for yrkesrettet attføring (SYA) Toni Ring Bye Thorvald Tangjerd Abrahamsen.

Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Kompetansebehov i NAV og utdanningene
Utskrift av presentasjonen:

Dagens situasjon – v/Lise Oppegaard og Paal Haavorsen Kompetansestrategi for tilretteleggere, og aktuelle studier fra bransjen Dagens situasjon – v/Lise Oppegaard og Paal Haavorsen

Fra LO og NHO’s Handlingsplan for kompetanse Kompetanse er den viktigste enkeltfaktor for den videre utvikling av nærings- og arbeidsliv i Norge, og dermed også for utviklingen av velferdssamfunnet. Oppdatert kompetanse er nødvendig for bedriftens konkurranse-evne, og for at den enkelte skal ha den kompetanse arbeidsmarkedet etterspør.

Hva menes med kompetanse? Kompetanse er de samlede kunnskaper, ferdigheter, evner og holdninger som gjør det mulig å utføre aktuelle funksjoner og oppgaver i tråd med definerte krav og mål

Krav til bedriftens ledelse: En ledelsesoppgave er å tilstrebe at bedriften har den kompetanse som trengs for å realisere bedriftens mål: Planlegge kompetansebehov Rekruttere inn rett kompetanse Ivareta og utvikle rett kompetanse Avvikle uønsket kompetanse

Hva kompetanse består av: 1 Kunnskaper (å vite) Ferdigheter (å gjøre) Evner (personlighet og mentale ressurser) Holdninger (innstilling, oppfatning, verdier) Alle disse komponentene hos personalet må samsvare med bedriftens mål

Hva kompetanse består av: 2 Fagkomp. (utdanning, erfaring, opplæring) Sosialkomp. (evne samarbeid, kommunikasjon mv.) Metodekomp (utvikle ny komp. ut fra ulike situasjon) Læringskompetanse (evne til å lære) Hvordan få et personale med optimal kompetanse?

Påstander om bedriftenes fortrinn ! Rimelig god økonomi Altruistiske eller ideologiske verdier står sterkt Positive tilbakemeldinger fra brukere Godt bransjesamarbeid Tilrettelagte studier, kurs mv.

Påstander om bedriftenes ulemper Manglende konkurranse skaper stillstand Få krav til kompetanse fra Nav Tradisjonelt en ikke-akademisk kultur Høy kompetanse truer ledelsen Ingen etablerte belønningssystemer som incentiv for komp. heving

Tilretteleggeres kompetanse i dag – enige? Håndverkere, sosionomer, ergonomer, halvstuderte røvere, psykiatrisk sykepleiere, tidl. Nav – byråkrater, hjelpepleiere, miljøarbeidere, kuratorer …

Endrer verden seg? Hvordan? Hvorfor? Hva gjør vi med det?

Morgendagens kompetanse! ASVL og bransjeforeningen Attførings-bedriftene har innledet et samarbeid vedr. utvikling av kurs og studietilbud Utgangspunkt er at vi må selv utvikle en del spissede kurs som gir formalkompetanse

2 MI kurs 10 eller15 stp MI – motiverende intervju/samtale er: En samtalemetodikk Lett å lære og lett å bruke Bidrar til brukermedvirkning i praksis Studiet bygger på en: Mestrings- og ressursorientert tilnærming Løsningsorientert metodikk

Karriereveiledning Karriereveiledning tar utgangspunkt i at mennesket kan lære seg å gjøre gode og veloverveide karrierevalg Nesten 2000 personer har vært på våre kurs eller studier, også mange Nav – ansatte Passer særlig godt til tilretteleggere! 10 stp. – 3 + 2 dagers samlinger

ADHD, Asberger og Tourettes syndrom og løsninger i arb.livet Spisset mot arbeidslivet og vil dreie seg om yrkesvalg, jobbmessige utfordringer, oppfølging og tilrettelegging og mestringsstrategier for å beholde jobb 10 stp. og passer svært godt til tilretteleggere i AB og Oppfølging.

Gr.opplæring i AB og Oppfølging Faglig innhold og mål for studiet er: redegjøre for regelverk, kravspesifikasjoner, bransjestandard og kjeding mellom arbeidsmarkedstiltak beskrive hva som skiller og hva som forener Arbeid med Bistand - tiltaket og Oppfølgingstiltaket redegjøre for Jobbklubbmetodikk og IPS beskrive og redegjøre for metoder for tett oppfølging av tiltaksdeltakere og arbeidsgivere som sikrer varige arbeidsforhold prinsipper for markedsarbeid og brukerundersøkelser vite hva som er relevant innhold og struktur på en deltakers sluttrapport til NAV

Kreativ kommunikasjon 15 + 15 + 30 stp Kreativt arbeid som redskap til å frigjøre personlige ressurser, videreutvikle egen kompetanse og bli kjent med grunnleggende kreative og kunstfaglige ferdigheter. Ledelse av utviklingsprosjekt – hvor kreativt arbeid danner grunnlag for tilrettelegging og gjennomføring av endringsprosesser på egen arbeidsplass.

Arbeidsevnekartlegging AEK er en praktisk metode for å belyse den enkeltes ressurser og arbeidsmuligheter opp mot krav og forventninger i arbeidslivet. AEK består av tre hovedelementer: En strukturert samtale der helhet, ressurser, muligheter og motivasjon er i fokus. Observasjon av en tidsbegrenset praktisk utprøving med individuelt tilrettelagte oppgaver Etter gjennomført AEK utarbeides rapport som dokumenterer brukers historie, ressurser og muligheter opp mot krav og forventninger i arbeidslivet. For å være utreder på AEK kreves det sertifisering.

Tre nye studier under godkjenning, 10 stp.: Letter psykiske lidelser og løsninger i arbeidslivet Alvorlige psykiske lidelser og løsninger i arbeidslivet Arbeidsinkludering og arbeidsrettede tiltak

Hva mer trenger vi?