Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nytt regelverk – nye muligheter
Advertisements

4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Erfaringer fra internrevisjon
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Utlendinger i landbruket
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Hovedendringer Ansvarlig samordner er opphevet
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Produktdokumentasjon og uavhengig kontroll
BFSN – Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge
Velkommen Kurs for skadedyrbekjempere Del I 2005
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
Les mer om plan og målarbeid
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Arbeidsmiljø ved levetidsforlengelser Praktiske erfaringer
Personopplysningslovens formål og grunnleggende begreper
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Hygienepakken og sjømatproduksjon – hva er nytt?
Hygienepakken - innledning
Gunn. H. Knutsen avdeling helse og kvalitet Ålesund 15. januar 2008
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Rammeavtalen, internkontroll og bedriftshelsetjeneste PSLs time 2010 Frode Solberg Fagsjef/advokat Legeforeningen.
Nasjonale anbefalinger Helsetilsynets betraktninger
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 17. april 2007 v/førstekonsulent Mona Keiko Løken
Byggherreforskriften
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? v/ avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy DnR-dagen.
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT BYGGEREGLER, BYGNINGSTEKNIKK, PRODUKTDOKUMENTASJON OG GODKJENNING AV FORETAK Funksjonsrettede krav er ikke krav i veiledning!
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Forskrift om skadedyrbekjempelse
Generell brannforebygging Erik Markhus og Ragnhild Ø. Mortensen
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 11. september 2006 v/underdirektør Hege Johansen.
Håndheving av diskriminerings- og tilgjengelighetsloven med forskrift Anne-Marie Colban Difi - Direktoratet for forvaltning og IKT.
Interessentdialog Småskala matproduksjon Stein Ivar Ormsettrø
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Krav til sikring av personopplysninger Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Ny forskrift om næringsmiddelhygiene Fagforbundet – Buskerud, 19. april 2010 Ågot Li Mattilsynet, distriktskontoret i Drammen.
Hvorfor er ikke regelverket for kjæledyr strengere Dyrenes dag 4. oktober 2013 Kari Bryhni Mattilsynet.
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes Høst 2015.
Offentlige anskaffelser 10 Anskaffelser av helse- og sosialtjenester anskaffelsesprosesser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Loven som rettskilde Dag Wiese Schartum.
Krav til sikring av personopplysninger
Revisjon av sentral godkjenning våren 2017
Helse miljø og sikkerhet
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Dag Wiese Schartum, Senter for rettsinformatikk, UiO
Debio – 1940 Bjørkelangen Åpningsside. Formålet med presentasjonen er å gi tilhører innsikt og forståelse i hvorfor Debio.
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
montessoriforbundet, februar 2018
Innledning om KFF-KSS.
Juristsamling - Ålesund
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Nye personvernregler i Norge EUs personvernforordning - General Data Protection Regulation (GDPR) Maren Magnus Jegersberg Seniorrådgiver IT-direktørens.
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Kurs for brukere av KFF-KSS
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Utskrift av presentasjonen:

Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen Kurs for skadedyrbekjempere Ellen Christine Sjølie Mattilsynet Hovedkontoret

Plan for timen Kort oversikt over aktuelt regelverk i matvirksomheter. Litt om nytt regelverk Spesifikt om skadedyr

Dagens generelle regelverk Forskrift 8. juli 1983 nr 1252 om produksjon og frambud m.v. av næringsmidler Forskrift 12. nov 1997 nr 1239 om næringsmiddelhygiene Forskrift 15. desember 1998 nr 1187 om internkontroll Særskilt regelverk Hensiktsmessig sikring mot skadedyr (slakteriforskriften § 9 og melkeforskriften § 29). Fluer, rotter, mus og andre skadedyr skal bekjempes (melkeforskriften § 9 om fjøs og melkerom). Gnager, fugler, insekter og andre skadedyr skal bekjempes systematisk (fiskekvalitetsforskriften § 6-3.7

Bakgrunnen for nytt regelverk Generell fornyelse av at alt regelverk på matområdet innenfor EU, med formål: Sikre forbrukerne trygg mat, dvs bedre regler. Like regler innenfor EØS-området for å oppnå fri bevegelighet av næringsmidler. Fra detaljstyring til målstyring. Forenkling – færre direktiver/reguleringer/bestemmelser.

Nytt hygieneregelverk hygienepakken Tre hovedforordninger forskrift om generell næringsmiddelhygiene forskrift om særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse forskrift om offentlig kontroll Kontrollforordning Stiller krav til tilsynsmyndigheten

Hygienepakken - status Status for hygienepakken: EU: Trådte i kraft 1. januar 2006 Norge: Vedtatt i EØS-komitéen i oktober 2007. Innføres etter 6 måneder På høring i Norge i juli 2005

Forskrift om næringsmiddelhygiene - oppbygging av forskriften Henvisningsforskrift: Inneholder: Kapitler bestående av Generell del – presisering at forordningen gjelder som norsk forskrift Nasjonale bestemmelser Tilhørende forordning som vedheng - inndelt i fortale, kapitler (I – IV) som hver er inndelt i artikler samt vedlegg (I og II) der mer detaljerte krav finnes Blanding av §§, tall og bokstaver

Hygienepakken - hovedlinjer Det legges opp til målstyring og stor grad av fleksibilitet og mulighet for tilpasning av foretakene i forhold til den aktiviteten som skal utøves. Foretakene får stor frihet til å finne løsninger som fører til trygg mat, og tilsvarende ansvar for å dokumentere at egne valg, rutiner og kontroll sikrer oppfyllelse av regelverket. Tilsynet skal fokusere på resultatene og i mindre grad på løsningene.

Forskrift om næringsmiddelhygiene Generelle krav til lokaler og drift som er felles for alle typer næringsmiddelforetak. Detaljreglene er erstattet av begreper som ”om nødvendig”, ”hvis det er relevant”, ”passende”, ”hensiktsmessig” og ”tilstrekkelig” - for å oppfylle forordningens mål. Forskriften inkluderer også primærproduksjonen, og stiller krav til primærprodusentens egenkontroll med produksjonen av næringsmidler/råvarer

Systemkrav internkontroll Virksomheten skal etablere rutiner for å sikre overholdelse av næringsmiddellovgivningens krav. Ansvar og myndighet for utførelse skal fastlegges (internkontrollforskriften § 5 nr 3).

næringsmiddelhygiene Forskrift om næringsmiddelhygiene Grunnkrav Mattrygghet Ansvarsplassering Kravet om HACCP innebærer en selvstendig plikt til å gjøre individuelle farevurderinger med tanke på å forebygge risiko (art.5) Krav til opplæring (Kap.XII)

Eksempel på grunnforutsetninger Hygieniske krav til lokaler, innredning og utstyr. Hygieniske krav til råvarer. Minimumskompetanse til personell. Vann av drikkevannskvalitet. Generelle driftsmessige krav: Rengjøring av lokaler, innredning, utstyr m.v. Vedlikehold av lokaler, utstyr, transportmidler m.v. Kontroll med prosess og lagringstemperatur Skadedyr bekjempes

Forurensning -problemstillinger Forurensning gjennom insekt eller skadedyr i seg selv. Forurensning ved at insekt eller skadedyr er bærer av forurensningen. Forurensning ved at de skadeforebyggende stoffer overføres til matkjeden. Tekniske innretninger.

Dagens regelverk fysiske krav hygieneforskriften Dagens regelverk fysiske krav Lokalene skal ha en planløsning og utforming som hindrer forurensning (§ 8). Vinduer som kan åpnes skal om nødvendig være utstyrt med insektnett (§ 16 annet ledd). Dersom åpning av vinduene kan medføre forurensning av næringsmidlene, skal vinduene holdes lukket og låst under produksjon, bearbeiding eller tilberedning (§ 16 tredje ledd).

Nytt hygieneregelverk: forskrift om næringsmiddelhygiene Planløsningen og utforming av lokaler skal være slik at det er mulig å holde god næringsmiddelhygiene, herunder beskytte mot forurensning og særlig bekjempe skadedyr (kap.1,punkt 2 bokstav c) Vinduer som kan åpnes, må om nødvendig være utstyrt med insektnett, som lett må kunne fjernes og rengjøres (kap.II,pkt 2 bokstav d)

Prinsippene i regelverket Forskrift om næringsmiddelhygiene Prinsippene i regelverket Formålsstyrt (generelle krav) Minimumskrav (grunnforutsetninger) Ansvar plassert i virksomheten Krav om metodisk kontroll med relevante farer Systemkrav (internkontroll) Bransjen skal utvikle egne normer for etterlevelse (=nasjonale retningslinjer) Nasjonale retningslinjer kan være prosedyrer ovre f.eksskadedyrbekjempelse

Oppsummering 1 Kontroll med skadedyr er virksomhetens ansvar. Virksomheten skal ha en plan for å forebygge, kontrollere og eventuelt bekjempe (systematiske tiltak). Det skal det foreligge en skisse/kart/beskrivelse hvor åte-stasjoner og feller er plassert. Fellene skal være nummerert, og kunne kontrolleres av tilsynsmyndigheten.

Oppsummering 2 Tilsyn og kontroll fra bekjempelses-firma skal dokumenteres og danner utgangspunkt for virksomhetens overordnete tiltak, for eksempel plan for oppfølging. Tilsynsfokus! Bekjempelse skal ikke foregå i områder hvor det produseres eller lagres matvarer (eller ingredienser).

(ditt lokale mattilsyn) Nyttige adresser www.mattilsynet.no www.matportalen.no www.regelhjelp.no Telefon 06040 (ditt lokale mattilsyn)