Skole og folkeopplysning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny ordlyd på rapportene i avdelingen og nye rutiner for registrering av skyteaktiviteter For nye brukere: Du må først være registrert med en e-postadresse.
Advertisements

GoOnline XP publisering Hvordan komme i gang med GoOnline XP. Denne presentasjonen tar deg steg for steg gjennom oppsett av nettsted med bruk av GoOnline.
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Hvordan lager du en konto (blir en Facebookbruker) ?
Hvordan bruke Lions medlemsregister?
YouTube Amerikansk nettside Gratis Video og musikk
Internett for nybegynnere
Bygg web på Opplæring Presentasjon Idium AS Bygg web på Opplæring.
Ebus Management Center En liten bruksanvisning for de enkleste funksjonene.
De dårige følelsene. Veiene ut..
GoOnline publisering Hvordan komme i gang med GoOnline. Denne presentasjonen tar deg steg for steg gjennom oppsett av nettsted med bruk av GoOnline Proffesional.
Brukerveiledning for gruppeledere
Opprinnerlser, språk debatt, forskjeller og likheter.
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Kreativ bruk av tankekart
1. Dette portrettet er originalbildet som vi skal se hvordan vi kan forbedre ved å gå tettere på motivet, gjøre bildet skarpere og lysere. Deretter skal.
Kontekst Basisbok Kapittel 3 Ord, bilde og lyd – sammensatte tekster
Lage e-post med bilde som vedlegg
Bilderedigering 6e Kopiere bilde
Vurdering av nettstedet ”Paper online” Et midt på treet greit nettsted om resirkulering av papir!
Manual for bruk av Storylineverktøykassa Laget av Åse Skiftun.
Surfing sosial media - Bilkjøring Her lærer vi hvordan du kan bruke Sosiale medier til å se på et bestemt tema - Bilkjøring Vi skal se på Twitter, Facebook,
Gjenfinningssystemer og verktøy II
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Dokument med bilde, formatere i Word
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Dokumentasjon av en prosess
Visma Enterprise introduksjonspresentasjon Hvordan bruke ny meny i Visma Enterprise HELHETLIG LØSNING FOR NORSKE VIRKSOMHETER Moderne og effektiv tjenesteproduksjon.
Surfing sosiale medier - kjendiser Om du lurer på om sosiale medier er noe for deg kan du titte på en del av inneholdet før du bestemmer deg. Vi skal se.
Lesing av fagtekster Nordre Modum ungdomsskole
Om å skrive om litterære tekster
Seminar fagartikkel Pedagogikk uke 1 AU1.
Gå til ditt dokument som ligger under arbeid (dokumentet har da status R for reservert) og klikk på fanen Rettigheter. Velg deretter Ny rettighet.
+ Wiki i klassen Tonje Hilde Giæver og Louise Mifsud TOS IKT1.
Dette er en automatisk presentasjon
Wikipedia Wikipedia er leksikon på Internett. Wikipedia blir utgitt av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation. Wikipedia har over 18 millioner.
Hvordan lager du en konto?
Bruk av iPad. Bruk av berøringsskjerm Det anbefales å bruke fingrene eller en digital penn, IKKE bruk skarpe gjenstander da det kan ødelegge skjermen.
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Mandag 8. November Powerpoint..
Agenda Velkommen til nye medlemmer!
Bildebehandling i Paint
Sende SMS og MMS videre 1c Videresende MMS:
9 Skanning.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
10 regler for å skrive for web
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
8. Writing for the Web Skrive for Web. Presentasjon av informasjon Tekst er viktig Da må den være lesbar Enkel, direkte, kompakt Vi ser overskrifter og.
7. Typography, Readability & Legibility Lesbarhet.
Harald Kaasa Hammer: Manual til redigering av nettstedet Først forklares hva de ulike elementene på nettsidene betyr. Så ser vi på mappene.
En heuristisk evaluering avRelaxation Gjort av: ● Espen Solberg ● Geir Normann ● Leif Morten Kofoed ● Tommy Jansson.
Slik lager du sjablonger med Gimp!
Lesing og lesestrategier
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
23. Spillere For spillere i Postenligaen og 1.div.
Nyhetskrigen. Uke 46 2, Vinne dagens store sak Nyheter Sport Kultur Underholdning.
Lese digitalt Å lese digitalt – og viktigheten av navigasjon.
Registrering av testresultater fra mobiltelefon
Registrering av testresultater Trinnene i prosessen Logg deg inn på Admin-sidene Opprett en ny test Legg til testresultater Registrer.
Dialogverksted [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Northwind traders Hvem vi er
Virkemidler tegneserier.
Fag / tema VÆRET Naturfag Trinn 3. trinn
Din firmabrosjyre Dette er et fint sted å sette formåls-paragrafen
Forside/oversikt Fag / tema Kunst og Håndverk Trinn Ungdomstrinnet
Cruise-ferien! Sommeren 2002.
Fag / tema Samfunnsfag Trinn
Forside/oversikt Fag / tema Naturfag Trinn 4.trinn
Utskrift av presentasjonen:

Skole og folkeopplysning

Hvorfor se på skolehistorie? Sosialisering Kirken i Norge Framveksten av nasjonalstaten Industrialisering Kjønnsperspektiv

Forsiden til temaet

Navigasjonsakser Menyen til venstre viser hvordan temaet er delt inn med underemner Man kan velge om man vil gå inn fra artikler eller kilder Man kan også velge å starte med veiledning eller oppgaver

Hvordan bruke innholdselementene? Du kan velge å bruke ”pakka” vi har satt sammen med artikler, kilder og oppgaver Det er også mulig å bruke de forskjellige elementene fritt Bildene kan brukes til så mangt. For eksempel til å introdusere et tema eller få elevene til å analysere forskjell på by og land som de neste bildene viser.

Artiklene er bygd opp med tekst, ingressbilde, kilder, oppgaver og relaterte artikler for videre lesing.

Vanskelige ord har fått forklaringer som er samlet i ordboka Vanskelige ord har fått forklaringer som er samlet i ordboka. Men du kan også få de opp ved å holde musepila over et ord som er understreket med rødt. For å lukke ordbokvinduet peker du bare på ordet igjen.

Noen av oppgavesettene har forskjellige typer oppgaver samlet i samme settet. Andre er delt inn i henholdsvis Drøftingoppgaver og Tekstoppgaver. Du kan også finne oppgavene ved å gå inn på ”oppgaver” på forsida av undertemaene.

Bilder Bilder sier mer enn tusen ord, heter det. Noen av bildene vi har på Kildenett er gjør nettopp det. De neste to bildene kan si noe om tid, mote, kjønnsforskjeller og kanskje mye annet også. Det første bildet er fra Lilleby skole i Trondheim i 1911. Det andre bildet er fra Hommelvik barneskole i Malvik i 1949.

Noen av bildene er det mulig å forstørre og zoome inn i for å finne detaljer.

Eksempel på oppgave knyttet til kilder Eksempel på oppgave knyttet til kilder. Her har vi samlet 7 innberetninger om skolene i Trøndelag: fra by og bygd, kyst og innland. Innberetningene kan si noe om samfunnsforholdene på de forskjellige plassene.

Folkeopplysning Kunnskap og opplysning Bevegelser og organisasjoner F.eks: skolepolitikk, demokratisering, voksenopplæring, folkehøgskole Bevegelser og organisasjoner F.eks: Haugianerne, måteholdsbevegelsen, målsak, kvinnesak

Temaet folkeopplysning kan brukes både i historieundervisning og i samfunnsfag. For eksempel kan ideen om folkeopplysning diskuteres i lys av samfunnets utvikling og demokratiseringa på 1800-tallet Et annet eksempel er å bruke folkeopplysning om alkohol og tobakk i klassediskusjoner i samfunnsfagsundervisningen.

Hvordan se nærmere på dokumentene i Kildenett Hvordan se nærmere på dokumentene i Kildenett? Velg et dokument, klikk deretter på ”Lenke til kilde”

Du kommer dermed inn i kildens side i Bibliofil – som er en biblioteksdatabase med egne registreringer for kildenett. Her får man nærmere informasjon om dokumentet. For å få bedre lesbarhet klikker du på bilde av siden du vil lese.

Ved å holde pila over dokumentet i den nye sida, får du opp noen ikoner. Ved å klikke på ikonet nederst til høyre vil du få et forstørret dokument med bedre lesbarhet. Se neste bilde for eksempel.

Statistikk Med statistikk kan vi vise utviklingen innenfor områder som befolkning, handel, valg og utdanningsnivå. Statistikk kan bidra til at elevene får en lettere forståelse for den historiske utviklingen da forskjeller i tall eller prosent er veldig synlige.