Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Internett for nybegynnere

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Internett for nybegynnere"— Utskrift av presentasjonen:

1 Internett for nybegynnere
Velkommen til datakurs. Presentasjon av kursholderne Mål for kurset

2 Mus og tastatur Musen og tastaturet arbeider tett sammen og supplerer hverandre. På internett kan dere bl.a. bruke musen til å flytte markøren på skjermen bevege dere rundt på internett

3 Markøren viser en pil Når markøren ligner en pil, kan du lese teksten eller se bildene

4 Markøren viser en hånd Når du fører musen over skrivebordet vil pilen noen ganger forandere seg til en hånd. Når pilen skifter til en hånd, betyr det at du har funnet en lenke, du kan klikke på med den venstre musetast. Når du klikker på lenken vil du bli ført til en annen del av internett.

5 Markøren viser et timeglass
Når maskinen arbeider forandrer pilen seg til et timeglass. (Noen ganger vil maskinen arbeide så fort at du ikke rekker å se timeglasset). Ved å flytte musen over skrivebordet kan du flytte markøren på skjermen

6 Markøren viser en I Noen ganger vil pilen forandre seg til en I.
Dette skjer når du fører pilen over et sted hvor det går an å skrive inn en tekst Før pilen over det hvite søkefeltet øverst på siden og klikk på venstre musetast. Nå kan du skrive en tekst i feltet og klikke på Søk.

7 Enter-tasten En meget viktig tast på et tastatur er Enter tasten.
Tasten har flere forskellige navn og funksjoner : Enter Send Retur Linjeskift

8 Slette-tasten Delete eller slett. Delete sletter noe som er merket.
Delete sletter til høyre Backspace sletter til venstre

9 Alfakrøll-tasten Tre vanlige navn i Norge: At Krøll alpha Alphakrøll
Brukes alltid i e-post adresser. Brukes aldri i hjemmeside-adresser For å må man trykke Alt Gr og 2

10 Nettleseren Nettleseren består av minst tre linjer øverst og en linje nederst. Disse linjene vil alltid ligge som en ramme, uansett hvilken nettside du åpner. Når man åpner internett kommer man til en start-hjemmeside. For å komme vekk fra denne siden kan man skrive inn en adresse i nettleserens adressefelt.

11 Internettadresse En adresse er bygget opp av flere deler:
www = world wide web selve hjemmesideadressen (seniornett) no = landkoden www, adressen og landkoden deles ved hjelp av punktum. Det skal ikke være noe mellomrom.

12 Størrelse på et vindu I browseren er det mulig å minimere en side, gjør en side større eller mindre eller lukke den helt ned.

13 Tilbakeknappen Hvis man har sett på en annen side, f.eks Agderposten.no og vil se hjemmesiden til Seniornett en gang til, kan man velge å skrive adressen igjen. Man kan også velge å gå tilbake ved hjelp av tilbakeknappen. Tilbakeknappen går tilbake så mange sider som du har åpnet

14 Framoverknappen Hvis man kommer et eller flere skritt for langt tilbake, er det en knapp som går framover igjen

15 Oppdateringsknappen Det finnes mange hjemmesider som oppdateres veldig ofte. En slik type hjemmesider er aviser. Hvis man er lenge på en hjemmeside til en avis kan det være kommet nyheter siden man først begynnte å se på siden. For å få se den helt oppdaterte siden kan man bruke Oppdater-knappen

16 ”Hjem” Den definerte starthjemmesiden kan alltid hentes frem ved å klikke på tegningen av et hus, som også skal illustrere begrepet ”Hjem”

17 Se hele siden En hjemmeside er ofte større enn skjermbildet
 Det er greit å kunne se på hele siden. Derfor er det på høyre side en pil oppover og en nedover. Imellom pilene ligger en grå blokk, som angir hvor mye av siden du ser. Er den stor ser du mye av siden, og er den liten ser du bare litt av en veldig lang side. Du kan dra blokken opp og ned for å se på hele siden

18 Undersider i en hjemmeside
Når du har funnet fram en hjemmeside kan du komme videre ned i hierarkiet til denne siden ved å klikke på lenker eller menypunkter (dvs. alle steder hvor pilen skifter til en hånd). Gå inn på NRK sin hjemmeside, nrk.no og klikk på Nyheter i øverste linje. Legg merke til at det kommer en ny side fram når du klikker.

19 Rullemenyer Noen ganger er det rullemenyer på en hjemmeside. Eksempler på rullemenyer ser vi på Her kan man bestille hotellrom, og må velge land og by i forskjellige rullemenyer. Klikk på den lille pilen øverst for å åpne rullemenyen og velge land. Klikk på landet du vil bestille hotelrom i, f.eks.Norge.

20 Finne et telefonnummer
Skriv inn navn eller telefonnummer i søkefeltet


Laste ned ppt "Internett for nybegynnere"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google