Per Thomas Andersen: Fra Tigerstaden til Sellanrå.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Åpenbaringen om Jesus Hvem er Jesus Kristus?.
Advertisements

Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
”Lopper i blodet” ble profilert som barnas nye jule-CD i fjor.
Messa for travle familier
Ta livet og øyeblikket tilbake
Fra ord til liv Mars 2011.
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Fra ord til liv August 2012.
HELSE OG LIVSSTIL.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Kapittel 14 På tur i skogen
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Gudstjeneste med Skattejakt.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Fra ord til liv april 2011 «Men ikke som jeg vil, bare som du vil.» (Mark 14,36)
Fra ord til liv November 2008.
Mestring og forebygging av depresjon
Bostedsløse kvinner med spesielle behov - erfaringer fra Bergen •Målgruppe: Bostedsløse kvinner med store rusmiddelproblemer - Utsatt for vold - Mistet.
De 10 bud 10 måter å elske på.
Syntaktisk utvikling Syntaktisk utvikling handler om hvordan barn lærer seg å stille ord sammen til større innholdsmessige enheter som setningsledd og.
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
Kapittel 3 oppgave j. (På bildet: Asbjørnsen og Moe)
Julemesse, Misjonssalen Sandnes 30. november 2013 Asbjørn Kvalbein
Religioner og livssyn i dag
Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det!?
Kyrie Solo: 1. Vers Kyrie kyrie eleison Kyrie eleison miskunn.
- roller og forventinger
Frontlinjeserivce
Fra ord til liv Juli 2009.
Presentasjon av Trafikkprosjekt for ungdom TS Fokus Lillehammer 2005.
Fra ord til liv April 2013 «Kom ikke med klager mot hverandre.» (Jak 5,9)
Kommaregel 2 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning.
Å vokse i erkjennelse og erfaring
Håndverk Tro Makt Symbolikk Noe å leve av? Identitet Periode Stil Funn
”Vi vil gjerne se Jesus”
Et lite ledelsesperspektiv
Etikk HiAk høst - 06.
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Kjære Pappa. Rart å tenke på at du startet på bunnen en gang du også.
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
8.mars 09 Barnegudstjeneste Velkommen til
Onsdag 27. juni Konkurranse Sommersang: "Stilleste gutt på sovesal 1"
GOD MORGEN!.
Kapittel 10 På treningssenteret.
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Kapittel 4 oppgave c. Sett inn substantivene som svarer til
Sett inn synes eller tro.
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Pressekonferanse 6. mars 2009 Holdning til psykisk helsevern og tvangsbehandling Landsomfattende undersøkelse 5. – 16. februar 2009.
1 Å tjene skaperen eller skapelsen  Givertjeneste handler om penger ”Gi, så skal det bli gitt dere! Et godt mål, stappet, ristet og overfylt, skal bli.
Sult En roman av Knut Hamsun
1.Blir Gud æret gjennom det? 1Kor 10:31 2.Kommer jeg til å skamme meg over å gjøre dette når Herren kommer tilbake? 1Joh 2:28 3.Er det ”av verden”?Joh.
EVENTYRGÅTER.
Å komme til seg selv og til Gud. Den yngste sønnen solgte alt sitt og dro til et land langt bort. Der sløste han bort alle pengene i et vilt liv.
De 10 bud 10 måter å elske på.
Smittende Tro Del Vær deg selv.. Pausebilde.
Over hav og fjell Avstand ingen hindring
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
”Skapt i Kristus” Efeserne 2,1-13
Joh 14,6 Jesus sier til ham: Jeg er veien, sannheten og livet
Fortelling Novelle Roman
Agent for rettferdighet
Naturlig menighetsutvikling?
Kapittel 15 På litteraturgruppe
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Knut Hamsun ( ) Forfatterskapet etter 1900.
Utskrift av presentasjonen:

Per Thomas Andersen: Fra Tigerstaden til Sellanrå

Don DeLillos: Cosmopolis, 2003

Sult. Grunnstruktur 1. Protagonisten er sulten, dvs. han lider av mangel og begjær 2. Han støter på en hindring når han vil overkomme sin sult, han mangler penger 3. Han overvinner hindringen, dvs. han får penger 4. Hans begjær tilfredsstilles, dvs. han spiser 5. En ny tilstand inntreffer, han er mett

Narrativ struktur 1. Mangel, begjærSultManusI. Demonstrasjon 2. HindringPengemangel 3. OvervinnelseMottar penger 4. TilfredsstillelseSpiser 5. Ny tilstand Mett 1. Mangel, begjærSultVennII. Repetisjon 2. HindringPengemangel 3. OvervinnelseMottar penger 4. TilfredsstillelseSpiser 5. Ny tilstand Mett 1. Mangel, begjærSultKommandørenIII. Repetisjon 2. HindringPengemangel 3. OvervinnelseMottar penger 4. TilfredsstillelseSpiser 5. Ny tilstand Mett 1. Mangel, begjærSultVertinneIV. ”Konklusjon” 2. HindringPengemangel 3. AvbruddAvreise…

•Byen som et sted der tiden forløper ved hjelp av en serie repetitive handlinger som virker enkle og meningsløse •Byen er ugjestmild og ikke til å håndtere verken om man bebor den fra ”toppen” eller på ”bunnen” •Protagonistene er byens isolerte subjekter •Byen er bastant; jeget er urolig og porøst •Byen setter betingelser som jeget ikke kan beherske •Sted og subjekt er tett forbundet, men ikke til beste for subjektet •Moderne tid: Jeget kan forlate byen og dra ut i verden når forfallet er fullført •Postmoderne tid: Byen og verden er ett, pga. virtuelle medier og globalisert økonomi

•Franco Moretti: Opera mundi (1993) •19. århundre: Nasjonalstatlig roman •20. århundre: Metropolisk litteratur •Hamsun: •19. århundre: Sult. ”Metropolisk” •20. århundre: Markens grøde. ”Nasjonalstatlig”

Inger Christensen: ”Tilfeldighedens ordnende virkning” (2000) PARADISO : DIASPORA

•Uden tvivl er vores paradisforestillinger et udtryk for, at vi som mennesker ikke blot er i stand til at forestille os en tilstand af vedblivende mangel, men også i stand til at fastholde denne mangeltilstand og ovenikøbet kalde den liv. (…) Man kunde få den tanke, at vi ligefrem har opfundet paradiset for at blive hjemløse – for at forblive hjemløse, eftersom et paradis efter døden ikke synes at have meget at byde på. Så vil vi hellere søge et paradis, for gang på gang at kunde miste det, så vores samtale om det mistede, om den ubetingede mangel hele tiden kan føres videre.

•Bakthin: Idyllens kronotop •Kjærlighetsidyllen •Den agrare arbeidsidyllen •Kroppen •Familieidyllen

Det heterotopiske landskap og utopien •Inger syntes altid det var bra altsammen, å det var en god tid, han hugget favnved og Inger så på, det var hans bedste tid. Og når mars og april kom så blev han og Inger gale efter hverandre, akkurat som fugler og dyr i skogen, og når mai kom, så sådde han kornet og satte poteten og trivedes døgnet rundt. Det var arbeide og søvn, kjærlighet og drømmeri, han var som den første storoksen, og den var et vidunder, stor og blank som en konge når den kom. Men det er ikke en slik mai mere nu om årene. Findes ikke.

•Joseph Hillis Miller: Fiction and Repetition (1982) •Platonsk repetisjon •Nietzscheansk repetisjon

•Menneskenes liv, arbeidslivet, familielivet og det sosiale livet – inkludert det nasjonale liv --, skal være en repetisjon av livet i naturen, og sånn sett identisk med den. •Det fins ingen repetitiv forbindelse mellom mennesket og dets omgivelser i byen. Mennesket og tingene har ingen felles identitet. Byens elementer er subjektets fiender. De impulser jeget får i byen, gir en sterk, men rent vilkårlig påvirkning på sanser og tanker. De skifter tilsynelatende uten årsak og uten mening. De følger ingen årstid. De avbilder ingen naturrytme. De gir liten ”grøde”.

Don DeLillos Knut Hamsun