Dysfagi Et spennende fagområde En tverrfaglig utfordring

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

Kvalitative studier Trond Hatling Sintef Unimed Helsetjenesteforskning
LOGOPEDTJENESTER I NORD- TRØNDELAG
Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Forflytningskunnskap for helsepersonell
Hva er psykisk utviklingshemming?
Noen resultater fra Cerebral parese registeret i Norge
HELSE OG LIVSSTIL.
Å opprettholde et godt immunforsvar
Psykiske utfordringer ved MS
AUDIT (alcohol use disorders identification test)
Kommunikasjon og anerkjennende samtaler
Helse og sykdomsbegrepet
Opprettholde akseptabel munnhelse og tannsett
Kompetanseprogrammet i geriatri, samling B
- en nyttig test i demensutredningen?
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Artikulasjonsvansker; presentasjon av og erfaringer med Oral Placement Therapy Line Kristiansen Avers, logoped NLL- Fredrikstad,
Lister ergoterapeut Lister brukerutvalg
Ernæringsutfordringer ved Nevronal Ceroid Lipofuscinose
LSVT LOUD Hvem er vi? Katrine Kvisgaard og Gry Sandland
TENNER FOR LIVET! ELDRE OG TANNHELSE
LÆR DEM Å LEDE. LÆR DEM Å LEDE MARIA Det kan virke som om Maria er en rolig innadvendt person. Hun er stille. Hun liker å lytte til Jesus. Hun.
Tilrettelegging av spisesituasjonen
Hørsel og bevegelse Hvis målet er deltakelse og aktivitet og barnet er
Vekst og ernæring hos barn med cerebral parese
Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom
Diagnostiseringskriterier i DC-LD.
DELPROSJEKT 4 DYSFAGI (spise- og svelgevansker)
I dag snakker vi om psykiske problem:
Cri du chat (kromosom 5p- syndrom)
Matsituasjon Våre reaksjoner Lite hygienisk
Å overvinne psykisk sykdom – eller å vokse som menneske?
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Forenlig praksis – knyttet til daglig pleie/omsorg og kommunikasjon
Epilepsi hos barnehage-og skolebarn
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Kapittel 15 På litteraturgruppe
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
Bulimi Nervosa og Selvskading
Sykdommer knyttet til livsstil
Neonatal hypoglykemi Lars Krogvold 2011.
Svelge- og taleproblemer ved MS Logoped MNLL Ole-Andreas Holmsen
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog, PhD Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser Ernæring og Retts syndrom.
Livreddende førstehjelp. 113 – medisinsk nødsentral Når et annet menneske trenger profesjonell medisinsk behandling Huskeregel når du ringer: HVEM – HVA.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
Fastlegens rolle Linn Skogholt Frosta Legekontor.
ELDRES ERNÆRINGSBEHOV Tjenestefeltets utfordringer.
Talevansker: Hva er årsaken? Spesialergoterapeut Hanne Kristin Sigmond slagenheten SSK.
ALS pasienten - en utfordrende pasient? En alvorlig sykdom med symptomer som arter seg forskjellig etter hvilket område som er affisert Ulike aldersgrupper,
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
INFORMASJON OM DIAGNOSE, BEHANDLING OG UTFORDRINGER
Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom
Anita, 48 år. Steinkjer (Sykehuset Levanger)
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Smak på maten!.
Sjukepleie ved Parkinson sjukdom
Smak på maten!.
Utviklingshemmede Ikke en ensartet gruppe, men enkeltindivider med store ulikheter både i grad av utviklingshemning og typer av funksjonsnedsettelse. Medfødt.
Oral undersøkelse av barn 0 – 2 år
Sinne Film:
Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens
Tannhelseundervisning for innvandrere
MUNN- OG TANNSTELL.
Utskrift av presentasjonen:

Dysfagi Et spennende fagområde En tverrfaglig utfordring Hvor mange vakre tanker kan ikke komme av et godt måltid. (Etienne Ray)

Evnen til å spise er livsviktig for mennesker. Mat og drikke ernærer kroppen samtidig som det er en av de viktigste aspektene i vårt sosiale liv. Svelgproblemer får derfor store konsekvenser for fysisk og psykisk velvære. (Det å spise er et av de fire formålene ved livet. Hva de tre andre går ut på har jeg ikke funnet ut av enda. )

Normal svelging Svelgprosessens faser Preoral fase Oral fase Faryngal fase Øsofagal fase Og en annen viktig komponent ved svelging: Salivproduksjon. Successful transfer of a food bolus from the oral cavity into the esophagus requires the mixing of the bolus with saliva. Saliva lubrucates and dilutes the bolus to a consistency proper for swallowing. Forberedelse til å spise Lukt , se maten – glede seg til noe godt Forskjellig hvor lang tid som brukes i forhold til forskellige konsisteneser Drikke 1-2 sek Muffin 5 -1.5 sek Eple 4 -1 sek Burger 10 – 4 sek Faryngal fase 1 til 1.5 sek Delikat mat bidrar til å vekke appetitt forbereder seg til å spise oral fase – viljestyrt Forbereder maten til å svelges , tygger , smaker på , former maten til en bolus (klump) Viljestyrt (tygge tyggegummi så lenge en ønsker) Maten flyttes bakover og rører ved ganebuene 1(sek) Bløt gane løftes, strupelokket lukkes, stemmebåndene lukkes

Definisjon: Vansker med å svelge, det vil si forflytte spytt, mat og drikke eller medisin fra munn til magesekk. Per Svensson (svensk logoped) Forekomst: Slag 50 -70 % Hodeskader Hjermestammeskader ØNH

årsaker Dysfagi – ikke en sykdom i seg selv – følgetilstand til annen sykdom Hjerneslag Hodeskade Hjernesvulst Parkinsons sykdom MS ALS Senil demens Polio Aids Kreftsykdommer (eks. ØNH-området)/stråleskader CP Sjøgrens syndrom Legemidler (eks. munntørrhet) Trakealkanyler vansker med tungebensbevegelser Etter fylte 50 år - svært vanlig!!

Indikasjoner Fasialisparese Sikling/dårlig kontroll av spytt Mat/drikke kommer ut av munnen Manglende leppelukke Langsom tygging Tar lang tid å svelge Hamstring Hoste Gurglete stemme Lungebetennelse Følelse av at noe sitter fast

Klinisk vurdering Språk/tale (afasi/dysartri/apraksi) Oral motorikk Ansikts-symetri Lepper/kjeve/tunge/kinn Bløte gane Observere spontane svelginger Svelge på kommando Utprøving med vann/evt. fortykket drikke

Vurdering ”Bedside” /svelgtester Røntgenundersøkelse/svelgrøntgen/ flouroskopi / (MBs)modified barium swallow FEES – Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing (i Sverige kalt FUS) Fordeler og ulemper Bedside Vanntest Akuttsituasjon Fordeler og ulemoer med de forskjellige metoder

Penetrasjon ( over stemmebåndsnivå) Aspirasjon Før/under og etter svelging Stille aspirering ( vanskelig å observere) Før: Manglende eller forsinket refleks Under: nedsatt løfte av larynx strupelokket tetter ikke godt nok ELiiger igjen i val og sinus p. Av slagpas. Opp til 80 % av slag pt oppgir fritidsaktiviteter etter slag

tiltak Posisjonering sittestilling hodestilling bolus-størrlse Diett-modifisering Oralmotorisk trening Teknikker forskjellige ”svelg-måter” Alternative ernæringsmåter

Sittetestilling Pasienten bør , så sant det er mulig, sitte i stol /rullestol (evt .knekkseng) Tilstrebe en så ”normal” stilling bruk puter til å støtte opp med Formål: å ha en god hodeposisjon som mulig for å oppnå godt leppelukke lette bolustransport lettere å endre hodeposisjon (eksempelvis å ha mulighet til å dreie hodet (mot dårlig side) Kompromisser Praktiske muligheter Eksempel Torgersen , ilse

spisesituasjonen Sittestilling Rolig atmosfære (- radio/TV ) Ikke snakk med mat i munnen (obs. til den som er tilstede også) Tilpasset mengde ( egnet bestikk) Konsistens BRUK GOD TID Munnstell sitt oppe en stund etter måltid

Tilrettelegging av mat Konsistenstilpassing av maten Små måltider Beriking av mat Næringstilskudd /næringsdrikker Dette er ernæringsfysiolog-arbeid

Svelge/spisefunksjon påvirkes av Våkenhet Nevrologisk/kognitiv funksjon bevissthet initiering regulering apraksi neglekt synsfeltutfall tannstatus

UNDESØKELSER Kliniske svelgtester Svelg-røntgen (videofluoroskopi) modified barium swallow Fiberendoskopi Øre-nese-hals lege

PEG-ernært pasient bør vurderes ved mellomrom. Dersom en pasient kan svelge, bør det vurderes nøye om det skal legges en PEG (dårlig med tid er ingen god indikasjon eller begrunnelse for bruk av PEG) PEG-ernært pasient bør vurderes ved mellomrom. Selv om en pasient vurderes til 0 pr.os bør det sørges for mulighet til smak i tilpassede mengder. Ved seponering av sonde: behov for ny vurdering tilpasset kost trening Pasienter som har fått PEG blir ofte stående på dette uten at det følges opp. Ideelt bør alle pasientenr utredes før PEG. Lettvindt. Men også redsel for å prøve.

Normale forandringer/variasjoner med alder Nedsatt følelse for lukt og smak Nedsatt følelse av tørst Drikker mindre Tygger lenger Lengre tid å fullføre oral fase Nedsatt evne til å flytte maten bakover Vanskeligere å drikke av sugerør Senere utløsing av svelgrefleks Lengre tid å forflytte bolus i spiserøret Tounge driving force Suction pressure during straw drinking

Nivåinndeling Alvorlige svelgvansker: Sonde/Peg /intavenøst 0 pr os Utprøving av spesialtrenet personell Moderate til alvorlige svelgvansker: Primært vi alternative metoder begrenset –varierende resultat med inntak pr.os Overvåking i spisesituasjon. Moderate vansker: Pasienten prøver ernæring pr.os –tilpasset diett etter bestemte forholdsregler. Trenger tett oppfølging i spisesituasjon Spesialtrenet personell arbeider videre med å bedre svelgfunksjon og kosttilpasning

Lette til moderate svelgvansker: Pasienten får mat tilpasset svelgvanskene Kan ha problemer med tynn drikke og fast føde Personalet følger opp pasienten i spisesituasjon Lette svelgvansker: Pasienten får vanlig mat med noen restriksjoner Han må bruke spesielle teknikker eller prosedyrer for å kunne svelge føde for å få dekket ernæringsbehovet Trenger ikke tett oppfølging i spisesituasjonen Minimale svelgvansker: Spiser vanlig mat uten restriksjoner Trenger ikke tilsyn i spisesituasjonen Hoster noen ganger av tynn drikke eller fast føde Normal svelgfunksjon: Spiser og drikker alle konsistenser Kilde: DYSFAGI 1997

Å sørge for at mennesker med svelgvansker får dekket behovet for mat og drikke TAR TID OG OMTANKE En utfordrende og viktig oppgave - og ikke minst spennende.

Svårt att äta länkar till ökad kunskap Ett interaktivt utbildningsprogram för personal innom äldeomsorg Logoped Eva Sandin www.stockholm.se/kompetens Info.stockholm.se

Litteratur: K. Dikeman/m. Kazandjian Susan Langmore Endiskopic Evalation and treatment of swallowing disorder K. Dikeman/m. Kazandjian Communication and swallowing management of trachestomised and ventilator dependent adults Helen Stensvold/liv Utne DYSFAGI Jerylyn Logeman: Evaluation and treatment of Swalloweing Disorders Ulie A Y cichero/Bruce EMurdoch: DYSPHAGIA Foundation, Theory and Practice Adrienne L. Perlmann/k. Schultsze-Delrieu: Deglutation and its Disorders

Etter et godt måltid kan man tilgi alle, selv sine slektninger. Oscar Wilde