Brann som grunnlag for design

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Behov for forskning og utvikling knyttet til brukerinvolvering i offentlige IT-prosjekter Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004.
Advertisements

Systematisk HMS arbeid
Høyere livskvalitet -færre bekymringer. Ny teknologi – nye muligheter Eiere: Konseptutviklingen startet våren Tryggere Hjem AS ble stiftet:
Krav til dokumentasjon i kap
BEDRE GJENNOM KUNNSKAPSDELING SHARING TO BE BETTER CAKE Q2 Løftecase.
Stock Optimiser Beslutningsstøtteverktøy for optimalt reservedelslager
Håndtering av problematferd - bruk av konsekvenser
- Avslutningsseminar prosjekt Fallende gjenstander
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
D ISKRIMINERINGS OG TILGJENGELIGHETSLOVEN – LMU Wenche Dahl/Eiendomsforvaltningen.
Base system MODELL Q1 Base enhet Extern manøver panel
PTIL/PSA Arbeidsmiljø og organisatorisk sikkerhet ved levetidsforlengelse Aldring og levetidsforlengelse Stavanger Forum Sigve Knudsen Fagleder.
Dine penger= din fremtid
NABin fagmøte 2005 Hvordan velge riktig bindemiddel? Oslo 11. oktober 2005.
Hovedprosjekt våren 2007 Sentralisert sikkerhetskopiering hos Safetec Prosjektet utføres av Eivind Olden.
Presentasjon Jane Nysæter Madsen. Bachelor : Gass- og energi teknologi • Prosjektarbeid – drifting og detaljstyring • Kunnskap om teknisk sikkerhet og.
Tilskuddsordning for støtte til innovative anskaffelser av miljøteknologi i Framtidens byer for 2013.
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
TEK kap. 11 Sikkerhet ved brann
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok
Arkivutstyr og arkivlokale
NANOTEKNOLOGI ETIKK.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
IKP – basert på risiko- og sårbarhetsvurderinger i egen virksomhet
Konstruksjoners sikkerhet
Offshore instrumentering 2005
Svar på gruppearbeid Gruppe E Spørsmål 1 Trenden for de fleste er at antall medlemmer går nedover. Men aktiviteten blir ikke nødvendigvis skadelidende!
1 Forholdet mellom Operativ Leder og Teknisk Leder S/NLF/NAK seminar for Operative Ledere Geir Raudsandmoen.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Trykkavlastning som sikkerhetssystem
Hva kan man forvente av ingeniørverktøy
SINTEF NBL as 1 Utfordringer innenfor brannområdet: Ragnar Wighus SINTEF NBL as.
Human Factors (HF) i kontrollrom - en revisjonsmetode 2003.
Human Factors (HF) i kontrollrom - En revisjonsmetode 2003
Empiriske metoder Oppgaveanalyse, observasjon
Terje Aven og Jan Erik Vinnem Universitet i Stavanger
Teknikker for å bedre design- prosessen -Design by contract -Prototyping design -Fault-tree analyses.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
CAKE session no. 7 Skader på hender og fingrer. Siden sist … Vi har nylig avsluttet vår stille avvik-serie, og vi er fornøyde med både form og innhold.
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok? Forstår vi risikoen vi har tatt? Nordisk Bedriftsutvikling AS Interesserte partnereØnske og forventninger.
en jernbane for fremtiden
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Universell utforming i offentlige anskaffelser
Sikkerhetsforskriften – status og fremdrift v/Arild Tømte
1 Teknisk regelverk Vedlikehold Felles bestemmelser Magne Nordgård, Jernbaneverket Infrastruktur teknikk, Elkraft September 2003.
Generell brannforebygging Erik Markhus og Ragnhild Ø. Mortensen
Sjøsikkerhet ”Sjøsikkerhet og effektiv samferdsel” Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Årsmøte i Norsk Losforbund Halden 2. september 2005.
Røyk og evakuering Bodil Aamnes Mostue Brennaktuell kunnskap
CAKE session no. 9 SAFEtalk Vårt nye sikkerhetsverktøy.
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
HMS i Petroleumsnæringen
Noen erfaringer fra NTNU ?
Flytryggingsseminar ’11 Kan vi unngå ulykker? Menneskelige faktorer Holdninger Holdninger Vi må tørre å bry oss Vi må tørre å bry oss Opplæringen Opplæringen.
SINTEF Energiforskning AS 1 Funksjonsbeskrivelse full-skala utbygging av avanserte måle- og styringssystemer Ingeborg Graabak SINTEF Energiforskning.
1 Arbeidsmiljø ved avløpsanlegg Fagdag i regi av Driftsoperatørforeningen i Rogaland Sola, 11. mars 2010.
Tips og råd Til hva dere bør tenke på når dere setter samme et business case (basert på innspill fra seminar )
Kvalitet, risiko og avvik
Mulige konsekvenser av endringer i bransjen
Anti-korrupsjon.
Ordinært sameiermøte 2017 Åstadtunet Boligsameie.
Petroleumstilsynet og det ytre miljøet
HMS SH Transport A/S.
CAKE Q2 Dønn tilstede/ TOTAL Awareness
Hva er markedsføring? Morten H. Abrahamsen Førsteamanuensis BI
Utskrift av presentasjonen:

Brann som grunnlag for design Brann i et offshore-perspektiv. Brann som grunnlag for design Dr. Geir Berge Petrell as/SINTEF NBL as www.Petrell.no Petroleumstilsynet Ullandhaug, Stavanger 27. oktober, 2004

Problemstilling Vi ønsker å pumpe olje fra grunnen under havet. Da må vi lage utstyr til oppgaven. Hvordan skal utstyre se ut?

Noen generelle krav til utstyret (ingeniørens dilemma) Utstyret må gjøre jobben. Det må koste mindre enn verdien av det vi får igjen. Det må tole å operere i det miljøet det skal være. Vi ønsker ikke å tape investerte penger. Vi må ikke skade mennesker, miljø eller andre økonomiske potensialer.

Sikkerhet, hva er det? Sikkerhet er sannsynligheten for at mennesker, miljø og økonomi ikke blir skadet, eller Sannsynligheten for at investerte ressurser gir verdiskapning uten å ødelegge fremtidige muligheter.

Rammebetingelser for design Miljølaster og miljøkrav: Vindlast, bølgelast, jordskjelv, lynnedslag, korrosjon, erosjon, snø, is, regn, sol, osv.. Hensyn til det som lever og er i omgivelsene. Arbeidsmiljø Tekniske krav og spesifikasjoner : Krav til ytelse Krav til kostnad Drift og vedlikehold Design prosess Produkt Ulykkeslaster og sikkerhetskrav: Lekkasjer, brann, eksplosjon, røktutvikling Fallende last, kollisjon, sabotasje, osv.. Skade på personell, Sikkerhet for investert kapital Produksjonsregularitet

Funksjonsorienterte krav. Det settes krav til funksjonalitet i stedet for fastsatte løsninger. Det angis minimumskrav, men samtidig krav til å søke bedre løsninger. Funksjonskrav stiller større krav til kunnskap hos designeren (ingeniøren). Nye løsninger må kvalifiseres.

Hjelpemidler i en designprosess Erfaring (vi har gjort dette før) Kunnskap (vi vet hvordan det skal gjøres) Lover og regler (samfunnsmessige hensyn) Standarder (minstekrav til det vi har gjort før) Simuleringsverktøy (kunnskap satt i system) Eksperimenter (vi må lære noe vi ikke vet)

Hva så med brann? Brann er en ulykkeslast Av erfaring vet vi at brann kan oppstå der det er noe som kan brenne. Olje og gass har den egenskapen at den brenner.

Hvordan beskytte oss mot brann. Funksjonsmessige tiltak (Gjennom utforming av produktet). Prosedyremessige tiltak (Opptre slik at vi unngår at brann kan oppstå ). Beredskapstiltak (dersom det likevel går galt må vi ha beredskapsorganisasjon og tekniske hjelpemiddel).

Funksjonsmessige tiltak Skille brennbart materiale og tennkilder. Bygge barrierer (brannvegger, dører, etc.) Segmentere prosessen for å begrense det som kan brenne. Bygge for å tole belastning

Funksjonsmessige tiltak Trykkavlastning (begrense tilgang på brennstoff). Passiv isolasjon (for å kjøpe noe tid). Deteksjon (for å oppdage når noe er galt). Overvåknings- og reguleringssystemer. prosessregulering, nedstengingssystemer, m.a.o. logiske systemer.

Prosedyremessige tiltak Daglig inspeksjon Daglig vedlikehold Holde anlegget rent. Tenke før en utfører. (Sikker jobbanalyse for ikke gjennomtenkte problemer). Følge gjennomtenkte løsninger (Operative prosedyrer). Skjønne hva som foregår og konsekvensen av det en gjør.

Beredskapstiltak Slokkeanlegg Alarmsystemer (for å varsle). Overrislingsanlegg, Vanntåke Slokkeanlegg basert på fortrengning av oksygen eller stoppe forbrenningsprosessen. (CO2 og lignende). Brannslanger, brannkanoner Handslokkeapparater Alarmsystemer (for å varsle). Evakueringssystem (om alt skulle gå galt).

Brann i design Brann er en hovedrisiko i oljeindustrien. Det er konsekvensene av brannen vi beskytter oss mot. Faren for brann er grunnlag for de fleste sikkerhetssystemer. Det er når brannen oppstår systemene må fungere.

Takk for oppmerksomheten. Vi beskytter oss mot brann av samfunnsøkonomiske og privatøkonomiske hensyn. Takk for oppmerksomheten.