Barcelona mars 2012  Som et ledd i arbeidet med universell utforming UU, hvor Nord-Trøndelag er pilotfylke ut 2012, ble det besluttet å melde på to delegater.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Advertisements

För demokrati i Norrköping
Vi har kjøpt en liten hytte på fjellet, og lurte på om du ville ta med deg familien eller noen venner og komme en tur i påsken for en liten påskepils med.
Universell utforming Nytt fra nasjonalt nivå Anne Folkvord Seksjon for antidiskrimineringsarbeid.
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Teknologi i klasserommet
UU og Fylkesmannens rolle
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
En innføring i spillet: Lag En Setning
Innspill til ny plan for universell utforming Arne Lein
En reise med Hurtigruten Mai-seminaret 8. mai – 5. juni 2001.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
eDialog24 Operator Nyheter og endringer i versjon Sentinel eDialog24 AS Ingvald Ystgaards vei 3A 7047 Trondheim Telefon: Faks:
FELLESORGANISASJONEN Felles Rep.skapsmøte Aust-og Vest-Agder 18. oktober engasjerte deltakere !!!
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Kartlegging av tilgjengelighet I Bydel Stovner
Dialogtorg i Kristiansand
- Hovedrolle eller birolle
Hvem er Jesus?.
Universell utforming – kommunens behov for samarbeid og bistand fra fylkesnivået. v/ Hilde Nygaard, UU-prosjektleder i Kongsvinger kommune.
Universell utforming. Hva er universell utforming? Rosa Park - Kvinnen som nektet å reise seg på bussen.
Norge universelt utformet 2025 Status i arbeidet med Handlingsplanen Einar Lund seniorrådgiver Miljøverndepartementet Ålesund, 20. mars 2013.
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
Prosess Ide Fra ide til handling Forberedelse Kurs Hva lærte vi
Clarion Hotel Stavanger, 18. april 2013.
LONDON-TUR 2008 MALERNES FORENING VI I MALERNES FORENING ØNSKER Å TA VARE PÅ ALLE VÅRE ENKELTMEDLEMMER.HER ER ALLE LIKE VIKTIG. ETTER AT VI HAR GJENNOMFØRT.
“Reise til utlandet med oksygen”
Til dere som bor i nærheten av Styrimarka Kartet på innsiden av folderen er en gave til dere fra Styri Vel - som har bekostet utgivelsen av kartet.
Vi dro til Sverige med store forhåpninger – ikke bare forhåpninger om det å få kunnskap om det vi skulle gjøre på skolen, men også det å få være litt.
Bildepresentasjon Klikk her for å starte bildepresentasjon fra Åkramarka Ånå torsdag 6. mars 2008.
HISTORIKK Historikk: Solan Gundersen Vinterleker ble første gang arrangert i 1998 etter at hoppanlegget Sandeggbakken ble full restaurert og gjenåpnet.
Kjell Erik Øie Statssekretær
1 RYLA - et program for fremtidens ledere. 2 Historikk RYLA: Rotary Youth Leadership Award Offisielt Rotaryprogram siden 1971 Første RYLA-seminar i Norge,
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Av Christian Hellevang, KS Myndighetskontakt
Universell utforming Av Christian Hellevang. Flere nye lover DTL fra 1.januar 2009: foreløpig: § 3. Aktivitets- og rapporteringsplikt og § 9 Plikt til.
Pilotkommunesamling Stord 5. og 6. mars 2007 Kompetanseutvikling for brukerrepresentanter - for å nå målet om full deltagelse og likestilling Innledninger.
Veien videre 16 pilotkommuner og 1 ressurskommune Visjon om at pilotkommuner for UU gir lokalsamfunn med god tilgjengelighet, likeverd, deltaking og valgfrihet.
Universell Utforming – pilotkommunesatsingen Velkommen til samling 5, Ullensaker april 2008.
Sanntids informasjonssystemer for kollektivtrafikken i Tromsø
Universell Utforming – pilotkommunesatsingen Velkommen til prosjektledersamling, Sandvika
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Kapittel 1, oppgave b) å kaste loss å seile uvær (n) kuling (m)
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Vannressurser i Norge og verden!
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Hverdagsrehabilitering Del 1 Hverdagsrehabilitering – hva er det?
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
MediaLT fagseminar 21 november IKT og universell utforming – måleindikatorer og status Rudolph Brynn Seniorrådgiver Nasjonalt dokumentasjonssenter.
Indikatorbasert måling og evaluering av tilgjengelighetstiltak Norsk Ergonomiforenings seminar 5. juni 2007 Seniorrådgiver Trine Hagen Utbyggingsavdelingen,
100 lure ord å lære.
Peace Research Institute Oslo Fordommer Fordummer Oslo, 23. november 2010 Rojan Ezzati.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
FOKUS PÅ TRAUMER Forståelse og behandling av PTSD og komplekse traumer.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Mange bekker små gjør en stor Å! Fra helhetlig tenkning til helhetlig handling i ? Kristin Uleberg Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for.
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Å bygge en profesjonsgerilja på sosiale medier
Livsstilsending - uke 5 -
VELKOMMEN TIL RIMINI 27. JUNI – 2. JULI Hotell Cortina er der vi skal bo.
Universell utforming i Nasjonal transportplan Partnerforum: Universell utforming og statsforvaltningen Blindern, Trine Hagen Vegdirektoratet.
Narvik Velkommen til Foto: 68°nord ©.
Kilde: Ragnar Grøsfjeld
Utskrift av presentasjonen:

Barcelona mars 2012  Som et ledd i arbeidet med universell utforming UU, hvor Nord-Trøndelag er pilotfylke ut 2012, ble det besluttet å melde på to delegater til konferanse/studietur om emnet i Barcelona i mars i år.  På lotterispråket heter det følgende: ”De heldige var”! Tore Kristiansen – leder i RLF, Nord-Trøndelag Jon Aksel Johnsen – medlem av RLF, Nord-Trøndelag ** Studietur Universell utformimg, mars jaj-

Barcelona mars 2012 Hotell Avenida Palace  Slik blir ”Fintfolk” mottatt når en kommer til Barcelona.  Hotellet som KS hadde ordnet for oss, lå sentralt til, og var erverdig og standsmessig på alle måter.  Det var Ks - kommunesektorenes organisasjon - som sto for det tekniske arangementet for konferansen/studieturen. Studietur Universell utformimg, mars jaj-

Barcelona mars 2012 Hvem var med på turen? Det var spennende å se deltakerlisten for seminaret. Tverrfaglig- og tverrsektoriell deltakelse, gjennomsyret deltakerlisten. Med spenn fra: Barne- og likestillingsdepartementet, til Statens vegvesen. Til sammen over 40 deltakere. Fra møtefasilitetene på Hotellet Studietur Universell utformimg, mars jaj-

Barcelona mars 2012  Program  Programmet for studieturen var svært bredt, med innslag om mange emner.  Boligpolitisk rådgiver i KS, Christian Hellevang, ønsket velkommen mandag 26. mars.  Fulgt opp av BLD med Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og regjeringens handlingsplan for universell utforming, som tema.  Husbanken var også representert, med tilbakeblikk og sine nyeste synspunkter på det svært aktuelle tema, universell utforming.  Miljøverndepartementets sitt arbeid med temaet ble redegjort for av Einar Lund. Studietur Universell utformimg, mars jaj-

Barcelona mars 2012  Klipp fra deltakerlisten:  Universitetet for Miljø- og biovitenskap. (Landbrukshøyskolen på Ås)  Rogaland Kollektivtransport FKF  Statens kartverk  Husbanken, Region Vest  Akershus fylkeskommune  Aust-Agder fylkeskommune  Statens vegvesen Vegdirektoratet  Nord-Trøndelag fylkeskommune  Statsbygg  Ks  M.flere Studietur Universell utformimg, mars jaj-

Barcelona mars jaj- Studietur Universell utformimg, mars 2012  Med unntak av torsdag 29.mars, var det program alle dager. Torsdag ble preget av Generalstreik i Spania.  Det vil være feil å legge skjul på at en streik i Spania fortoner seg en smule mer temperamentsfull enn det vi kan oppleve i Norge. Forsiktig sagt-, og heldigvis!  Torsdag ble vi anmodet om å være varsom hvis vi var ute. Det betyr at de fleste av oss var på hotellet den dagen.  Vårt generelle inntrykk ble selvsagt ikke farget av denne hendelsen, som i ettertankens lys, kan virke både nødvendig og forståelig.

Barcelona mars 2012  Byen Barcelona sin styrke er at den har klart å gå fra idé til handling.  Drivkraften var å bli et forbilde med tanke på universell utforming av bygg og uteområder før OL  Det var lett å se resultater etter innsatsen som var lagt ned i arbeidet med å gjøre byen mere tilgjengelig.  Her snakker vi om en periode på under 25 år, i et land, som for knapt fire tiår siden, på flere områder var underutviklet etter politisk- og økonomisk vannstyre.  Det burde være noe enklere for oss, i kanskje verdens rikeste land, å ta tak i disse ideene. En behøver ikke finne opp alt på nytt, vi må ta tak i det som allerede er utført og velfungerende, og videreutvikle de beste ideene. Studietur Universell utformimg, mars jaj-

Barcelona mars 2012 Gode gågaterTrinnfrie fortau jaj- Studietur Universell utformimg, mars 2012

Barcelona mars 2012  Karl-Erik Holmqvist ved informasjonstasjon på flyplassen, der ein kan tilkalle hjelp ved behov. Foto: Mari Anne Bjørkmann (Bildet ”klippet” fra en annen tur i regi av KS) jaj- Studietur Universell utformimg, mars 2012

Barcelona mars 2012  Samtlige busser har en automatisk rampe som minimerer gapet til fortauet.  Billettautomatene har talefunksjon og punktskrift.  Samtlige fortau er senket.  Det kommer ingen lyd når det blir grønt for fotgjengere. Lyden kommer kun når noen har aktivert den med en fjernkontroll som personer med nedsatt syn har krav på.  For å få tillatelse til å åpne en ny restaurant eller butikk, må alle mennesker ha lik mulighet til å komme seg inn hovedinngangen.  Langs den milelange stranden finnes det mange brygger som går hele veien fra vannet og opp til gangveien. Disse er en nødvendighet for rullestolbrukere, men de forenkler det også for alle som ikke orker å gå i sanden, eller de som bare synes det er deilig å slippe å få sand i skoene. Alle bryggene er tydelig skiltet. Studietur Universell utformimg, mars jaj-

Barcelona mars 2012 Miljøbilder fra hotelletDitto jaj- Studietur Universell utformimg, mars 2012

Barcelona mars 2012 Tur til Montsarrat  For undertegnede, og sikkert også for Tore, ble onsdagen svært innterresant.  Montserrat er et høytliggende klostersamfunn som tilhører benediktinerordenen. Klosteret ligger nordvest forTaubanen  For mange er en utflukt til Montserrat selve høydepunktet på en tur til Barcelona, og det tar ikke mer enn vel en time med tog før du er fremme.  For å komme deg opp til selve klosteret som ligger 720 meter over havet, så kan du ta taubanen, den skinnegående kabelbanen eller vei. Når du er vel oppe kan du nyte en fantastisk utsikt.  Selve fjellet Montserrat er på hele 1237 meter og hever seg i spesielle utforminger opp fra det katalanske lavlandet.  Klosteret ble grunnlagt i 888 og har tilhørt benediktinerne siden Studietur Universell utformimg, mars jaj-

Barcelona mars 2012 Taubanen fra klosteret til toppen på over 1200mKlosteret Montsarrat jaj- Studietur Universell utformimg, mars 2012

Barcelona mars 2012 Hyggelig fellesbespiningUten mat og drikke……… Studietur Universell utformimg, mars jaj-

Barcelona mars 2012  Tore og Jon Aksel takker for tilliten og for at vi fikk reise på denne fantastiske samlingen!  Det som sitter igjen som et hovedinntrykk, er at så mange etater viser så betydelig interesse for temaet. Ved tverrfaglig samarbeid skal vi sammen nå målet!  Vi skulle begge ønske at flere som er engasjert - og arbeider med spørsmål omkring universell utforming fikk være med på en studietur til Barcelona. Studietur Universell utformimg, mars jaj-