Enhver generasjon, ikke minst de som er ledere, bærer alle framtiden på sine skuldre. Det betyr at vi alle forvalter en historikk, som skal danne grunnlaget.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Energidagan 2010, 9. september Auke Lont – Konsernsjef – Statnett SF
Advertisements

CO2 -fangst og –lagring: Vet vi nok?
Lansering Oslo 16. mars 2009 Jørgen Randers, BI Sverre Aam, SINTEF Steinar Bysveen, EBL.
Regionalnettsordningen og fleksibelt forbruk
Statssekretær Anita Utseth, OED. SINTEF-seminar 13. mars 2007, Oslo
BKKs energisatsinger Strategiseminar HOG - Energi, 18. august 2009 Konsernsjef Atle Neteland.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Energi.
Vi leverer framtidens energiløsninger
Enovas time Status og muligheter Fjernvarmedagene , Petter Hersleth, Enova.
Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Side Av Karina Schjølberg
Energiledelse i industrien NHO Østfold Norsk Teknologi, 24
Konsernsjef Torbjørn R. Skjerve
Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
Utslipp og utfordringer i Akershus Framtidens byer – stasjonær energibruk Nettverkssamling i Bærum Stig Hvoslef Akershus fylkeskommune.
Kan skogen redde verden
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Tøff konkuranse! Forholdet mellom Norge og Chile
© Bergen kommune Bergen og Hordaland - et sterkt lag Presentasjon av ordfører Gunnar Bakke Torsdag 3 januar 2008.
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Miljø Klima Regional utvikling Sysselsetting
UDs Topplederkonferanse 2007 Fornybar energi: Verdensbildet og Norges plass i dette Divisjonsdirektør Anne Kjersti Fahlvik.
Hvordan utfordrer NoBio regjeringen i arbeidet med statsbudsjettet 2010? Årsmøte i Norsk Fjernvarme, Fredrikstad 28. mai 2009 Kari Asheim, NoBio.
Program Julemøtet 2010 Utsikter for fjernvarmeprisen framover basert på endringer i kraftmarkedet v/ Kristine Fiksen, Thema Consulting Group Fjernvarme.
Energieffektivisering – fokus på bygget eller systemet ?
Fjernvarmeutbyggingen i Tønsberg, HORTEN OG SKIEN
Akershus Energi Varme AS
1 Mer varmeenergi – ny giv Fjernvarmedagene 2010 Heidi Juhler.
Hvordan taklet fjernvarmeselskapene vinteren 2010 ? Jon Tveiten Norsk Energi 1.
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Fornybar energi: Bra for næringslivet, men hva med miljøet?
Gassfylket Møre og Romsdal
Klima og kvoter Hva er god miljøpolitikk? Nei til EU 10. Mars 2007 Lars Haltbrekken.
Samfunnsøkonomisk analyse av vindmøller
Energipolitikk Utfordringer for framtida
Fornybar verdiskapning Hardangerrådet Ulvik, 13
TrønderEnergi Kraft AS
Norsk skogbruk - Hvordan unngå at Norge etter oljen, blir som Finland etter Nokia? Chr. A. Smedshaug Mange mener det går bra i Norge – men hva om det er.
Fornybar energi i Nord-Norge
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Aktuell heading Kostnader ved produksjon av elektrisk kraft
Zero Emission Resource Organisation
Ny klima og energistrategi i Troms
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
Næringslivets økonomibarometer Resultater for NHO Vestfold- 4. kvartal 2014.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Energisystemet 2050 Klima  Global oppvarming -> ekstremvær  Kulde i nordområdene Demografi -økonomi  Befolkningsvekst mot 7 mill  Sentralisering og.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Sigurd Tveitereid Energi- og vannressursavdelingen Olje- og energidepartementet
Fornybar energi, komparative fortrinn for Sogn og Fjordane.
Enova-quiz Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden.
Valgets kval?. Hva er fokuset? Er det dette? Eller dette?
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Fosen Vind besluttet – TE er med og baner vei for fornybarsamfunnet Møte Hitra Kommune– 17. mars 2016.
Arkitektenes hus, Oslo BIOenergi – viktig for fremtidens fornybare energisystem Hrefna Johannesdottir Energigården – Senter for bioenergi.
Norge mot 2030 Hvilken rolle får vindenergi? Bjart Holtsmark Statistisk sentralbyrå.
Technology for a better society Tiltak for at Norden skal oppnå målet om fossilfri elektrisitetsforsyning innen 2050 Forsker Ingeborg Graabak SINTEF Energi.
Mot et utslippsfritt kraftsystem: hvilke implikasjoner for nettet? Runa Haug Khoury Seniorrådgiver Energi og Industri Nasjonalt Kraftsystemmøte 31.august.
FJERNVARME SUNNDALSØRA.. Markedsprissetting i Norden - uten kostnader for CO 2 -utslipp Vannkraft Termisk Variabel produksjonskost Kombinert varme og.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Nasjonal energipolitikk i et klimaperspektiv Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen,
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Elektrisk energi Kapittel 12.
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Wenche Teigland,
Utskrift av presentasjonen:

Enhver generasjon, ikke minst de som er ledere, bærer alle framtiden på sine skuldre. Det betyr at vi alle forvalter en historikk, som skal danne grunnlaget for en bærende ide, og en kontinuitet som peker framover. Samtidig ligger videre utvikling og fornyelse som den viktigste forutsetning for å lykkes.

NTEs virksomhet NTE Elektro NTE Energi NTE Nett NTE Marked 4 TWh kraft Omsetning2010 1,7 mrd kr 24 hel- og 4 deleide vannkraftverk 2 vindparker 13 000 km nett Omsetning 2010: 609 mill kr Oppetid: 99,98 % Omsetning 2010: 432 mill kr 6 geografiske markedsområder Service- og prosjektmarked NTE Entreprise Omsetning 2010: 1,3 mrd kr Kraftsalg Bredbånd Butikker

Olje og gass: fortsatt maksimalisering/ optimalisering Handlingsregel –finanspolitikken Fleksibelt arbeidsmarked – sosialt sikkerhetsnett Elektrisitetsforsyningen :sikre konsumentoverskuddet (forsyningssikkerhet, konkurranseevne i næringslivet særlig kraftkrevende industri, husholdningenes økonomi)

Hundhammerfjellet vindmøllepark –

Fornybar energi er en fremtidsrettet verdikjede Energiforbruket forventes å øke på grunn av befolkningsvekst og økonomisk utvikling. Begrenset tilgang til fossile energikilder kombinert med store klimautfordringer fører til stort behov for sikker tilgang til fornybar energi. Kilder: IEA, BP Energy Outlook 2030, Statkraft

Vannkraft Vindkraft Kraftledninger

Kjente reserver uttrykt i år Store tilgjengelige mengder fornybar energi – men reduserte lagre av ferdig omdannete (fossile) lagre. syntese 85-90%: Energi 10-15%: Industri Direkte Indirekte Fornybart karbon Lagret karbon Regn-skog Skog Dyrka jord Alge Plan-kton Sol Vind Bølger Olje-sand Olje-skifer Olje/ gass Kull /MWhda 50 MWh/da 20 MWh/da 0,5 MWh/da Kjente reserver uttrykt i år ? 40-? 200-?

Fornybar energi og arealbruk   For en praktisk arealanvendelse så viser erfaringer at, med unntak av de direkte bebygde områdene, så vil arealet i vindparker bli brukt av beitedyr, til jordbruksdrift, friluftsliv m.m. I solparker vil hele arealet stort sett brukes til solfangere og nødvendig infrastruktur. Hele arealet blir dermed båndlagt og blir utilgjengelig for annet bruk. Sammenlignet ut fra dette med konkrete nybygde parker som utgangspunkt, så vil vindkraft gi nesten 20 ganger mer energi pr. arealenhet sett i forhold til solenergi. ( 2,308 GWh/m2 : 0,125 GWG/m2 = 18,46). Trinn 1 på Ytre Vikna vil ha en planlagt årlig produksjon på 120 GWh. Totalt brukes ca 50 dekar til å bygge møller, veier, trafobygg, verkstedbygg og andre nødvendige arealer til oppstilling/ frasetting av utstyr m.m. Konsesjonsarealet er ca 200 da. For å sammenligne eller rettere sagt få et bilde av arealbruk så har nye Follafoss kraftstasjon er årlig produksjon på 176 GWh. Fallhøyden er 182 m. Samlet areal på magasinene i Follavassdraget (Holden, Strømsetervannet og Follavatnet) er 19,3 km2. Det utgjør altså 193 dekar . Bogna kraftstasjon med utløp i Snåsavatnet har en fallhøyde på 195 m og Bangsjøen er 21,1 km2 som tilsvarer 211 dekar.

Vannkraftpotensialet i Nord-Trøndelag Totalt vannkraftpotensial er 7.201 GWh hvorav; 3.272 GWh er utbygd (45 %) 43 GWh er gitt konsesjon (0,6 %) 735 GWh er gjenværende utbyggbart, dvs. konsesjonssøkt, forhåndsmeldt og restpotensial (10 %) 3.151 GWh i Nord-Trøndelag er vernet. Dette utgjør 44 % av potensialet. Sammen med Hedmark har Nord-Trøndelag høyest andel vern av alle fylker i Norge.

Hvis dette blir realisert vil alle de svarte ledningene i kartet måtte selges til andre eiere, antakelig Statnett, muligens også transformatorstasjonene. Da blir det bare distribusjonsnettet igjen i NTE. De gule ledningene er dagens sentralnett i fylket.

Vindkraft og nytt sentralnett Namsos – Roan – Storheia - konsesjonssøkt av Statnett Storheia – Snillfjord – Orkdal (Trollheim) - konsesjonssøkes 2010 Trollheim – Tjeldbergodden - konsesjonsgitt (til klagebehandling) 12

”The tread mill theory” (Willard Cochrane)

Spørsmål: Kan det tenkes at pilene snur ? Vi ønsker i dag å involvere styret i et viktig spørsmål for NTE: Har vi strategier som er robuste og fremtidsrettede? Vi har analysert de tre virksomhetsområdene K, D og S, og ser at det er store usikkerheter som ligger foran oss, og det er store endringer på gang som vil berøre oss. Vi har hatt en kraftig økning av kraftproduksjonen de siste årene, men dette er en vekst som krever mye kapital og det er langsiktige investeringer. Nettvirksomhet er også langsiktig og god lønnsomhet forutsetter at man er bedre enn sammenlignbare selskap. Store pålagte investeringer i både produskjon og nett reduserer det finansielle handlingsrommet. I sluttkundemarkedet er vi med flere virksomheter, både et markedsselskap med fiber og kraftsalg, elektrikere og noen nye forretningsutviklingsprosjekt. Her er det mange muligheter, men det råder en usikkerhet - også i dette rom - rundt vår evne til å være konkurransedyktig i dette markedet, og om en regionalt merkevare har noen fremtid. Det er mye som tyder på at Business as usual ikke er en robust strategi. Resultatene vi leverer nå, er ikke robuste i forhold til mulig redusert kraftpris, og selv uten ekstraordinære tap vil vi ha problemer med å innfri eiers forventninger til utbytte og å beholde realverdien av våre balanser. Dette på tross av at vi har evigvarende fallrettigheter og monolregime på nett og delvis naturlig monopol i en del fiberområder. Vi ser også at vi har en bred portefølje av virksomheter og utviklingsinitiativ, og har ikke finansiell kapasitet til å gjennomføre alt – vi må ta noen valg. På lengre sikt er vi mer sikre på at vår portefølje av fornybar energi vil være verdifull, men vi ser også at verdikjeden kan endres som i andre bransjer slik at sluttkunden og de nærmest sluttkunden får økt makt Kraftproduksjon Distribusjon Sluttkunde

NY utviklingsepoke for Nord-Trøndelag – og NTE Globalt Nasjonalt Regionalt 1970 - 2000 Paradigmeskifte Gjennombrudd for miljøtanken Transformasjonsfase 2000 – 2030/? Paradigmeskifter Kommunikasjon Industrielt Industrielt Gjennombruddet for en samordnet klima og energipolitikk, som blir fulgt av en stor industriell omstilling med økt bruk av fornybare ressurser og redusert bruk av klodens lagerreserver

6 H20 + 6 CO2 + lysenergi C6H12O6 + 6 O2 Fotosyntesen er den eneste form for verdiskapning, alt annet er forbruk