Byggavfall 11.02.10 Kåre Myran HMS-sjef HENT AS.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til fagområdene: Psykisk helsevern, barn, tverrfaglig.
Advertisements

AVFALLSPLAN I BYGGESAK
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
Hvor godt følges regelverket opp i praksis? Erfaringer etter kontrollaksjoner Aksjonsleder Qno Lundkvist.
Byggavfall – fra problem til ressurs
Kurs utarbeidet av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall Byggavfall – fra problem til ressurs 1.Byggavfall – fra problem til ressurs 2.Avfallsplaner.
Kurs utarbeidet av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall Byggavfall – fra problem til ressurs 1.Byggavfall – fra problem til ressurs 2.Avfallsplaner.
10.FEBRUAR 2011 BYGGEAVFALLSKONFERANSEN 2011 Hvilke erfaringer har aktørene med byggavfall i Plan- og bygningsloven? ERFARINGER FRA EN RÅDGIVENDE INGENIØR.
Byggavfall – fra problem til ressurs
Ansvar og ansvarsregler
Er entreprenøren med sin erfaring kvalifisert nok til å ta totalansvar for driftene, eller er det fortsatt behov for tett oppfølging med den kostnad det.
Brente bygg og brannavfall - hva sier regelverket Byggavfallskonferansen 2014, Jon F Larsen, Miljødirektoratet.
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Ketil Krogstad, avdelingsdirektør
Hvem kan egentlig utføre en miljøkartlegging ?
Norsk sykepleierforbund Bodø
Mestring og forebygging av depresjon
» Kvalitet og ledelse Helse Møre og Romsdal Emne – innføring av miljøledelse i Helse Møre og Romsdal 18.April 2013.
Stavanger kommune Byggesak, Krav til avfallsplaner/sluttrapport
– hvordan få flere poeng ved riktig avfallshåndtering?
Byggavfall – fra problem til ressurs
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
2. mars Hva er problemet?  Kommunale-/interkommunale avfallsselskaper får ikke løpende hentet/kvittet seg med EE-avfall –Skaper store problemer.
Kurs utarbeidet av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall Byggavfall – fra problem til ressurs 1.Byggavfall – fra problem til ressurs 2.Avfallsplaner.
BYGGAVFALLSKONFERANSEN 2011 Mottakskontroll. Hva mottar avfallsmottakene av byggavfall, og hva trenger de å vite om dette avfallet? Haugaland Interkommunale.
Rekrutteringsplan for helse- og sosialpersonell
Nytteverdien av en miljøsaneringsbeskrivelse
Klima-, energi- og miljø i plan- og byggesaker del III
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Statens vegvesen som byggherre
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Kartlegging av byggavfall i Nord - Norge. 2 NESO som bransjeaktør -Jack Johnsen, kompetanseleder i NESO -NESO Bransjeorganisasjon for NordNorske byggentreprenører.
Helse- og miljøtilsyn Salten IKS
Sammen holder vi Lofoten ren! Hva skjer med de ulike fraksjonene i distriktene og hvor ender byggavfallet? Monica Kleffelgård Informasjons- og kvalitetsleder,
Bygg- og anleggsavfall Kontroll med nytt regelverk ved Geir-André Thorstensen.
Byggavfallskonferansen 2010
Miljø- og avfallshåndtering i et veiprosjekt
1 Regjeringens politikk vedr. situasjonen i byggenæringen generelt og tiltak for å få ned byggekostnadene spesielt Statssekretær Inge Bartnes 26. april.
RNNS – fase 7 kvalitativ del Feltarbeid/datainnsamling på to innretninger med utgangspunkt i brønnserviceselskaper Tema : Hvordan grensesnitt mellom operatør/entreprenør/hovedbedrift(reder)
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Kurs for søkere 2013.
Kapittel 3 oppgave h Sett inn riktig stedsadverb
Felles Bransjemøte med Statens Vegvesen
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Kurs utarbeidet av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall Byggavfall – fra problem til ressurs 1.Byggavfall – fra problem til ressurs 2.Avfallsplaner.
Vestfjorden byggtilsyn
Samhandling leder/verneombud
Brann og branntilsyn Hva er et brannforebyggende tilsyn?
Praktisk erfaring i forbindelse med arbeidet med miljøledelsessystem
Hva kjennetegner en god byggesaksbehandling?
Ansvarlig søkers rolle
TILSYN.
Norsas - et selskap i COWI-gruppen Farlige stoffer i byggavfall ved rådgiver Sverre Valde, Norsas AS Forrett Plan- og bygningsloven, ny norsk spesialitet.
Byggesaksforskriften (SAK 10)
Planlegge og prioritere tiltak
Miljøfyrtårnsertifisering Å være et Miljøfyrtårn gir økonomisk gevinst og positiv markedseffekt.
CAKE Q2 Awareness og etterlevelse. CAKE i praksis: Ny film sendes ut på minnepinne eller kan lastes ned fra Denne vises på sikkerhetsmøtet.
Byggesaksforskriften (SAK 10)
Arbeidsmiljøet for ansatte
Hvordan skal man kildesortere for å øke både lønnsomheten og miljøgevinsten.
Miljøprestasjon 2016.
Kurs for brukere av KFF-KSS
Hva er gjort, og hvilke utfordringer har vi?
Oppfølging på byggeplass – KS og HMS
Oppfølging på byggeplass – KS og HMS
Miljøprestasjon 2016.
Utskrift av presentasjonen:

Byggavfall 11.02.10 Kåre Myran HMS-sjef HENT AS

Bransjeledende på HMS – og Miljø?

Vi er bedt om å besvare flg (på 12 minutter): 1. Hvordan påvirker krav om avfallsplan og miljøsaneringsbeskrivelser i plan- og bygningsloven en entreprenør? 2. Blir det endringer i måten å arbeide og å tenke på i prosjektene ved at avfallsplaner ikke skal sendes til kommunen for godkjenning lenger? 3. Hvordan legges det til rette for kontroll av utførelse av miljøsanering i prosjektene? 4. Hvordan fungerer tilsyn fra kommunen i tiltakene innenfor dette fagområdet? 5. Hvordan kan total/hovedentreprenør i prosjektet bidra til at sluttdokumentasjonen på avfallshåndtering som skal sendes til kommunen gir et troverdig og riktig bilde av realitetene i prosjektet hvor det ofte er mange ledd med underleverandører?

Spørsmål 2. Blir det endringer i måten å arbeide og å tenke på i prosjektene ved at avfallsplaner ikke skal sendes til kommunen for godkjenning lenger? Svar: Ingen endring for oss – samme rutiner som før.

Spørsmål 3 Hvordan legges det til rette for kontroll av utførelse av miljøsanering i prosjektene? Svar: Systematisk rapportering – fra avfallsentreprenør, HMS-koordinator, prosjektledelse, Miljøleder og HMS-sjef månedlig (volum/sorteringsgrad/deklarasjonsskjema).

Spørsmål 4 Hvordan fungerer tilsyn fra kommunen i tiltakene innenfor dette fagområdet? Svar: Oslo Kommune i særstilling – ellers gjelder generelt at fokus faller jo lenger man kommer ut fra store byer – og jo lenger nord i landet.

Spørsmål 5 Hvordan kan total/hovedentreprenør i prosjektet bidra til at sluttdokumentasjonen på avfallshåndtering som skal sendes til kommunen gir et troverdig og riktig bilde av realitetene i prosjektet hvor det ofte er mange ledd med underleverandører? Svar: Fortrinnsvis bør hovedentreprenør legge all avfallsbehandling på prosjektet i eget regime. Dessuten må hovedentreprenør foreta løpende oppfølging av utførelse og rapportering – ned til utførende.

Spørsmål 1 Hvordan påvirker krav om avfallsplan og miljøsaneringsbeskrivelser i plan- og bygningsloven en entreprenør? Svar: Forhåpentligvis sammenfall mellom enterprenørens moral og samfunnsansvar – og lovverket (PBL). Den kloke entreprenøren vil også tenke at dette er god lønnsomhet – over tid.

Nøkkel 1:Nitid oppfølging – HMS-koordinatorer

Nøkkel 2: Tilrettelegging for avfallssortering

Nøkkel 3: Ingen tilrettelegging for restavfall

Storøya Grendesenter – 430 mill

Nøkkel 4: Systematisk rapportering

Nøkkel 5: Tilbakemelding på oppnådde mål til alle

Nøkkel 5b: Tilbakemelding også til firma

Nøkkel 6: Kommunikasjon og humør

Utvikling sorteringsgrad avfall – HENT AS

Sammenheng i alle ledd