Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva er gjort, og hvilke utfordringer har vi?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva er gjort, og hvilke utfordringer har vi?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva er gjort, og hvilke utfordringer har vi?
Jon Fonnlid Larsen Hva er gjort, og hvilke utfordringer har vi? Jeg begynte i Sft for 1,5 år siden, akkurat da forskriften ble vedtatt, og jeg har jobbet mest med veiledningsmateriale og skjemaer som ligger på hjemmesidene våre. I hele prosessen har Sft hatt et godt samarbeid med både byggebransjen, NHP-nettverket, BE, Oslo kommune, konsulenter og ssb Før forskriften kom var det Ca 20 kommuner som hadde lokale forskrifter om byggavfall, med noe varierende krav. Broket bilde. Nå gjelder samme krav i hele landet Jeg forutsetter at forskriften er kjent men, hovedkravene er altså at avfallsprodusent må Levere inn avfallsplan til kommunen før vedkommende får igangsettingstillatelse for nybygg, rehabilitering eller riving Kartlegge bygget og Lage en miljøsaneringsbeskrivelse før rehabilitering og riving kan starte Sortere minst 60 % av avfallet PÅ byggeplass Jeg skal si litt om statusen for oppfølging sett fra Sft sitt ståsted. Statens forurensningstilsyn (SFT)

2 Opplæringsseminarene Kommunenes oppfølging i dag
Indikasjoner på bedre håndtering av byggavfall? Spørsmål og utfordringer Jeg skal si litt om opplæringsseminarene vi holdt for kommunene Hvor mange kommuner som følger opp forskriften Jeg skal kort diskutere om det finnes på at håndteringen av byggavfall har bedret seg Til slutt skal jeg presentere de vanligste spørsmålene vi har fått det siste året, og litt om hva jeg mener er utfordringene Statens forurensningstilsyn (SFT)

3 Opplæringsseminarene
14 fylkesvise seminarer i samarbeid med Fylkesmennene 630 deltakere 180 entreprenører, konsulenter, avfallsselskap 450 kommunale saksbehandlere 205 ulike kommuner NHP-nettverket: 3 seminarer i Møre og Romsdal Norsas: 7 seminarer i ulike deler av landet Avfall Norge: 3 workshops i ulike deler av landet 14 fylkesvise seminarer i samarbeid med Fylkesmannen Forsommeren 2008 gjennomførte vi 14 fylkesvisse dagsseminarer i samarbeid med Fylkesmennene, som gjorde en veldig god jobb med innkalling og praktisk tilrettelegging. Vi fikk også god bistand av erfarne miljøkartleggere og folk fra NHP-nettverket (les Tore Veløy). Regelverk og oppfølging, miljøfarlige stoffer i bygg, praktisk avfallshåndtering på byggeplass, praktisk oppgave om avfallsplan og miljøsaneringsbeskrivelse 630 deltakere 450 kommunale saksbehandlere 205 ulike kommuner (knapt halvparten) 180 entreprenører, konsulenter, avfallsselskap Vi kunne ønske oss at enda flere kommuner og entreprenører deltok, men er godt fornøyd med å samle ulike aktører til regionale seminarer Andre har også vært på banen: NHP-nettverket, Norsas og Avfall Norge: har gjennomført ca 13 seminarer rundt om i Norge, både for kommuner og andre Statens forurensningstilsyn (SFT)

4 Kommunenes oppfølging av kap. 15
70 % 22 % 8 % 63 % Så er spørsmålet hvor mange kommuner som har fulgt opp kravene i forskriften Jeg ringte til 60 tilfeldig utvalgte kommuner januar 2009 Jeg ville vite: Hvor mange har fått på plass et system for behandling av avfallsplaner Hvor mange har faktisk behandlet en avfallsplan hvor i kommunen er ansvaret plassert? Hvor mange har system for behandling av avfallsplan? Ca 70 % har systemet på plass mer eller mindre og praktiserer kravene i forskriften. Drøyt 20 % har ikke systemet formelt på plass. Flertallet sier de ikke har hatt aktuell saker. Flere kommuner som ikke følger opp forskriften har allikevel mottatt avfallsplaner fra større entreprenører. Noen har tatt dem til etterrertning… Ca 8 % kjente ikke forskriften. Det var utelukkende små kommuner som svarte dette og alle hadde under 4000 innbyggere. Nå vet de om forskriften… Hvor mange har behandlet en avfallsplan 38 kommuner, eller 63 % har behandlet en avfallsplan. Noen hevder altså at systemet er på plass uten at de har fått inn store nok prosjekter. Kanskje har noen kommuner fått systemet på plass sent i 2008… hvor er ansvaret plassert? Ca ¾ av kommunene har lagt ansvaret bare til byggesak Ca ¼ har ansvaret plassert hos, eller konsulterer andre etater som renovasjon eller miljøavd. Vi skulle ønske at flere kommuner fulgte opp kravene i forskriften, men bildet ser noe lysere ut når det korrigeres for størrelsen på kommunene…. Statens forurensningstilsyn (SFT)

5 Korrigert for antall innbyggere
Her har jeg lagt inn kommunenes befolkningsstørrelse i de ulike gruppene Over 90 % av menneskene som omfattes av undersøkelsen bor i en kommune som følger opp kravene. Da kan man jo håpe at også 90 % av byggeprosjektene gjør det (eller ødelegger hyttebyggingen den illusjonen?) Stavanger og Tromsø er de enste større byene som var med i undersøkelsen. Oslo, Bergen og Trondheim er ikke med, men følger alle opp forskriften. Fremdeles en vei å gå, men vi har kommet ganske langt synes jeg! Sft har gitt Fylkesmennene i oppdrag å finne ut hvor mange kommuner som ikke følger opp forskriften i deres Fylke denne våren Ellers har jeg ikke fått klager om forsinkelser i byggesaker som følge av forskriften. Og hvis det stemmer med virkeligheten, er det veldig positivt!! 91 % 7 % 2 % Statens forurensningstilsyn (SFT)

6 Har vi indikasjoner på bedre håndtering av byggavfall?
Flere analyser av potensielt farlig avfall? Økt bruk av deklarasjonsskjema for farlig avfall? Mer sortert avfall til avfallsmottakene? Det er nok tidlig å si hvor stor effekt forskriften har hatt på avfallshåndteringen, men noen indikatorer kan man tenke seg: Krav i forskriften om kartlegging Flere analyser av potensielt farlig avfall? kanskje Det har vært vanskelig å få klare svar fra analyseselskapene Noen laber har hatt en viss økning i antall analyser i 2008, men det er ingen klar trend at det har kommet til flere kunder. Krav til dokumentasjon på levert avfall Økt bruk av deklarasjonsskjema for farlig avfall? Ja Det er sendt inn flere deklarasjonsskjema fra byggebransjen i 2008 enn i tall fra juni til november tyder på en økning på ca 20% Mengdene, derimot, har ikke økt noe mindre. Jeg tar noe forbehold pga av svært varierende grad av kvalitet på deklareringen, særlig når det gjelder bruk av EAL-koder. Det er disse som knytter avfallet til bransje!! Har avfallsmottakene registrert mer sortering? Har ikke snakket med avfallsmottak om erfaringer…men det vil nok Kim Taraldsen fra Veolia komme inn på seinere En kommune har observert mindre brenning! På bakgrunn av min lille sondering, finnes det kanskje indikasjoner på effekter av forskriften, men jeg vil ikke trekke bastante konklusjoner. Håper vi har mer håndfast statistikk om noen år. Statistisk sentralbyrå kommer til å be om data fra sluttrapporter fra kommunene i De har for øvrig gitt god bistand i utforming av skjema for avfallsplan og sluttrapport. Statens forurensningstilsyn (SFT)

7 Hyppige spørsmål til forskriften
Kommuner Godkjenning av miljøkartleggere Grensetilfeller for krav om avfallsplan ved rehabilitering Sanksjonsmuligheter Entreprenører Skjemaene Estimering av avfallsmengder Miljøkartlegging Vanlige spørsmål til Sft, som kan indikere problemområder: Kommuner Godkjenning av miljøkartleggere Hvor skal de legge lista for miljløkartlegging, særlig av eneboliger. Jeg har sagt at de må bruke sunt skjønn etter veiledningen vår, men har forståelse for at ikke alle småprosjekter kan kartlegges av personer som har god formell utdannelse og gjennomført kurs. Men de må vise at de vet hva de holder på med, og ha peiling på hva som bør prøvetas. Jeg vil anta at vi har personer i Norge som jobber mye med miljøkartlegging og kanskje et 100-talls som gjør det av og til I tillegg tok 250 kurs i 2008 i regi av MEF-Skolen RIF-kurs Norsas Totalt ca personer Trolig er det behov for flere personer med kompetanse, både hos kommuner og entreprenører slik at eneboliger blir ivaretatt skikkelig. Bør vurderes etter hvert: Behov for sertifisering av miljøkartleggere, eller ok at kommunene bruker skjønn? Bør man være ”uhildet” som kartlegger? Er det mulig for kartleggere å utveksle informasjon om analysefunn? Grensetilfeller for krav om avfallsplan ved rehabilitering prosjekter som berører over 100 BRA, men hvor det er lite avfall. Vi har stort sett vist til veiledningen som viser til at det skal oppstå noen tonn avfall..eller være spesiell fare for at det kan være farlig avfall… Ellers har det også vært spørsmål om behandling av brannskadete og nedbrente bygninger Sanksjonsmuligheter På seminarene med kommunene fikk jeg inntrykk av at kommunene er usikre på bruk av tvangsmulkt og anmeldelser når det gjelder eventuelt manglende sluttrapportering eller brudd på kravet om sortering. Jeg har ikke fått mange spørsmål om dette i etterkant av seminarene, men relativt få kommuner har fått inn sluttrapporter ennå. Viktig å ha i bakhodet ved overgang til PBL. Entreprenører Skjemaene Hvor er de? Og noe sammenblanding av avfallsplan og miljøsaneringsbeskrivelse. Kommunene kan nok i større grad gjøre oppmerksom på regelverket og vise hvor de kan lastes ned. Det har kommet ønske om skjemaer for miljøsanering av næringsbygg også, men det har vi ikke etterkommet. Estimering av avfallsmengder Det virker som mange er veldig opptatt av å beregne riktig, men vi har henvist til tabellverket som finns og bedt dem bruke sunt skjønn og satse på at kommunen gjør det samme. Vi har vært nøye med å kommunisere at det ikke skal slås ned på mindre avvik mellom estimert og reell avfallsmengde hvis det ikke er mistanke om ulovlig disponering. Miljøkartlegging En del småentreprenører er noe usikre på dette. Jeg har anbefalt å ta et kurs i miljøkartlegging hvis de ofte kommer borti rehabiliterings- og rivingsarbeider. Har også fått noen få telefoner fra folk som skal ta fatt på riving av næringsbygg uten å vise høy kompetanse på feltet. Statens forurensningstilsyn (SFT)

8 Utfordringer for de ulike aktørene
Kommuner Ressurser til service, veiledning og kontroll Kunnskap om farlige stoffer i bygg Byggebransjen Planlegging av avfallshåndtering Avfallsbransjen og transportører Fleksible løsninger for sorterering og transport Veiledning og dokumentasjon Sft Tydelige retningslinjer Info på hjemmesidene Info gjennom tilsynsaksjoner og samarbeid med bransjeorganisasjoner Hva mener Sft skal til for å få avfallshåndteringen til å fungere godt? Kommuner Ressurser til service, veiledning og kontroll Viktig at kommunene har ressurser til å følge opp entreprenørene, både med veiledning og kontroll. Kunnskap om farlige stoffer i bygg Ressurserr til å la noen personer ta kurs Byggebransjen Planlegging av avfallshåndteringen Det virker som mange, i alle fall små aktører, har begrenset oversikt over hva de produserer av avfall, og det er et håp at de vil å se på avfallsplaner som et verktøy til å letne avfallshåndteringen og spare penger, og ikke bare et bidrag til skjemaveldet. Fremdeles mange med noe mangelfull kunnskap om farlige stoffer i bygg. Kurs er trolig en god løsning. Bruk av deklarasjonsskjema er en utfordring. Mye bra på byggemilj.no!!! Avfallsbransjen og transportører Fleksible løsninger for sorterering og transport Tilby løsninger som gjør det enkelt å sortere, holde avfallet tørt, og eventuelt hindre tjuvdumping fra forbipasserende. Muligheter for samtransportering av flere fraksjoner? Nå har det kommet storsekker på markedet.. Veiledning og dokumentasjon Bistå entreprenørenme med deklarering og god dokumentasjon/oversikter på levering. Sft Tydelige retningslinjer Vi kan komme med klarere retningslinjer på noen felter, for eksempel når det gjelder lett forurenset betong..som Qno skal snakke om senere Info på hjemmesidene Bedre info. Vi skal prøve å samle info som gjelder byggebransjen! Info gjennom tilsynsaksjoner og samarbeid med bransjeorganisasjoner Sft og Fylkesmennene skal ha tilsynsaksjon rettet mot byggebransjen i juni. Da vil også håndtering av farlig avfall inngå Fleksibilitet og sunt skjønn fra alle kan få systemet til å gli! Jeg tror og håper at systemet etter hvert vil fungere godt, og det tror jeg er nødvendig når de store mengdene avfall kommer. Det får vi høre mer om i morgen! Statens forurensningstilsyn (SFT)

9 Noen saker er fremdeles enkle….
Vi får trøste oss med…. Statens forurensningstilsyn (SFT)


Laste ned ppt "Hva er gjort, og hvilke utfordringer har vi?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google