NDLA I EN SKOLEKONTEKST

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvor står vi Hva gjør vi Hvor går vi
Advertisements

Forside/oversikt Fag / tema Samfunnsfag, Norsk, Engelsk Trinn 5. trinn
Muntlig eksamen i historie
Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
Tilpasset opplæring i praksis Ved Espen Schønfeldt
- og noen norskblogger. Fra bloggen Dette likte jeg. Bildene. Ordspillene. Fortellinga fra din barndoms.
Anders Isnes Nasjonalt senter for naturfag i opplæringen
Noen utfordringer for skolene
Mona Stokke Pedagogisk leder, SeLL
Kva konsekvensar har Kunnskapsløftet for norskfaget i lærarutdanninga ved HSF? Utgangspunkt i nye emne i Kunnskapsløftet.
=HS Bok + Nett • Bøker og nettsted henger nært sammen • Kapitlene i bøkene har tydeligere tilknytning til læreplanen • Nettstedet er inndelt i kapitler.
Pilotprosjektet så langt
Nettsamfunnsvaner i Norge
• Innledning • Del 1 Faglig og digidaktisk status i fremmedspråk • Del 2 Ny Undervisnings og vurderingspraksis • Konklusjon.
GNU Science A Bergartenes kretsløp.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Blikk på ikt •Handler om data •Design og layout •Programvare •Handler om utstyr •Handler om nye ting og gagets •Handler om folk •Vanlige.
Lek og spill: Kunnskaps og identitetsutvikling med digitale medier. Hans Christian Arnseth Pedagogisk Forskningsinstitutt, UiO.
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
Digital kompetanse i studiet og praksisopplæringen •Produksjon av sammensatte tekster inkludert digitale presentasjoner (tekst, bilde, lyd, video, animasjon)
Bruk av IKT i skolen - påstand • Bruk av IKT I skolen har generelt sett ikke endret karakter på denne siden av årtusenskiftet. Oppgaver som løses med teknologi.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Oslo kommune Utdanningsetaten 1 SKOLERING I GJENNOMFØRING AV MUNTLIG EKSAMEN I NORSK Vg3 14. OKTOBER 2008.
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Oslo kommune Utdanningsetaten Stovner videregående skole BRUK AV IKT I LÆRINGSARBEIDET Hvordan fungerer IKT som pedagogisk verktøy/hjelpemiddel ved Stovner.
Digital ferdigheter i alle fag
Språk og læring Digital kompetanse. 1.Mot elevers grunnleggende ferdigheter - hvordan studentene skal forholde seg til det 2.Studentenes perspektiv, deres.
IKT-revolusjonen i mitt lærerliv! Forelesning for A04 Hanne Christensen Vibeke Bjarnø.
Anette Kure Bibliotekar  Hvorfor? ◦ K06 ◦ Høgskolens planverk  Hva? ◦ K06 ◦ Ulike kilder  Hvordan? ◦ Ulike kilder.
Kompetansemål Mål for opplæringen er at elevene skal kunne - bruke ulike materialer og redskaper i arbeid med bilder ut fra egne interesser - samtale.
+ Wiki i klassen Tonje Hilde Giæver og Louise Mifsud TOS IKT1.
Den digitale skole - Et prosjekt fra utdanningsdirektoratet.
PCer i klasserommet – kaos eller kontroll? Erfaringssamling RFK, pedagogisk bruk av IKT, 4. mai 2010 Marita Aksnes, Randaberg vgs. Twitter: maritaa Blogg:
KUNNSKAPSLØFTET Ny skolereform i 2006.
Didaktiske analysekategorier
Borre ungdomsskole
Digital kompetanse - for hvem og hvordan?. Digital kompetanse Nå nytter det ikke lenger å vente på at det skal gå over. PFDK er her og er kommet for å.
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Nils Ole Nilsen førstelektor Høgskolen i Bodø Å være digital.
LISBET BERGEN KUL på Kringlebotn
Prosjektbeskrivelse av Lærende nettverk
STUDER SMARTERE Kurs i studiestrategi Modul 1 Bli en bedre student Lene Røsok Dahl Karriereveileder, BI Karriereservice Velkommen på kurs Presentere.
Workshop Wiki/ Blogg Wiki. Hva er en wiki? wiki betyr fort, rask, hurtig, hastig (Hawaii) et personlig publiseringsverktøy gratis, åpent for.
Sammensatte tekster ?.
Morsmålsopplæring Fjell skole, Drammen
Høgskolen i Oslo Den digitale hverdagen – fagdag for de uavhengige forlagene Valg og vurdering av digitale læringsressurser Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen,
Media og kommunikasjon. Media og kommunikasjon? Mulighet for generell studiekompetanse Etter to år kan en gå ut i lære –Mediegrafiker –Fotograf Mer enn.
Høgskolen i Oslo IKT-revolusjonen i mitt lærerliv! Digitale presentasjoner i eget arbeid Forelesning for A05 Hanne Christensen Monica Johannesen.
Ressursutvikling NORSK - OLYMPIA. Mål Lærere i fellesfag og programfag skal få møte hverandre og presentere og videreutvikle ideer til tverrfaglige undervisningsopplegg.
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning.
Høgskolen i Oslo Samling 1: Norgesuniversitetets mentorordning for lærerutdanning Hvordan jobbes det med IKT i undervisning ved LUI, HiO? Allmennlærerutdanninga.
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: IKT integrert i allmennlærerutdanninga IKT’s rolle i lærerutdanningen, og spesifikt om IKT-faget Studiebesøk fra Göteborg.
PPU1, uke Eli Kari Høihilder
Sammensatte tekster PPU
Sammensatte tekster ALU
Oppstart IKT2B Våren 2005 Faglærere: Birgit E.O. Bratseth & Elen Instefjord LÆRINGSMILJØ & DIDAKTIKK.
REKLAME. Sammensatt tekst - reklame Fra læreplanen: Fra læreplanen: mestre ulike muntlige roller i gruppesamtaler, foredrag, dramatiseringer, presentasjoner.
| Lær lettere Studieteknikk for mer effektiv læring.
Profesjonsfaglig digital kompetanse i den 5-årig lærerutdanning Digital kompetanse-søylen Louise Mifsud og Tonje Hilde Giæver.
Lær lettere Studieteknikk for meir effektiv læring.
NY VRI Nina og Ingvild.
Studieleder Vibeke Bjarnø Fagansvarlig Aina Fossum
Estetiske virkemidler
Hvordan nærme seg de store spørsmålene?
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Kapittel 14: Tale og lytte
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Sammensatte tekster Panorama Vg1 Del 4: Reklame Kapittel 6 Læreplanmål
Utskrift av presentasjonen:

NDLA I EN SKOLEKONTEKST NDLAs landssamling, Bergen 21.09.09 Marita Aksnes, Randaberg vgs.

Tønes: ”Seminarblues” ”og når tio e ude og du egenlig sko våre heima då kjeme den luringen rundt med evalueringsskjema åsså ska han oppsummera og konkludera og emja og emja og alt han he sagt fær du med deg heim i någen tjokke perma det kan du ha på nattbordet seie han men eg kan lova eg vil heller tella på saue for å få sova”

Mitt utgangspunkt Skoleåret 08/09: NDLA norsk Vg1 + andre digitale læringsressurser + kopier… Skjønnlitteratur? Skoleåret 09/10: Grip teksten + NDLA + andre digitale læringsressurser

Elevkommentarer skoleåret 08/09 Vil heller ha bok Blir lett distrahert Slitsomt å lese mye på skjerm Enkelt å finne fram Har lært mye nytt om bruk av PCen Oversiktlig Slipper å dra på tung bok Kjekt å bruke PCen i timene

Digital didaktikk ”Digital didaktikk er ein undervisningsteori som legg til grunn ei didaktisk og fagdidaktisk tilnærming med særskilt fokus på kunsten å undervise i digitale læringsomgjevnader” Kilde: ”Ein ny digital didaktikk” av Rune Krumsvik i Otnes (2009:230)

Digital didaktikkmodell I (makro) 1. DIGITAL KOMPETANSE I FAGPLANER 2. DIGITALE LÆRINGS-RESSURSER I FAGENE 3. INFRASTRUKTUR OG LMS 4. IKT-BASERT EKSAMEN 5. LÆRERENS DIGITALE KOMPETANSE Utfordringer: Teknologiske Sosiokulturelle Pedagogiske Kilde: Krumsvik i Otnes (2009:232)

Digital didaktikkmodell II (meso) 1. KOMPETANSEMÅL 2. FAGLIG INNHOLD 3. UNDERVISNINGS- OG ARBEIDSMÅTER 4. VURDERING 5. LÆRER- OG ELEV- FORUTSETNINGER Utfordringer: Teknologiske Sosiokulturelle Pedagogiske Kilde: Krumsvik i Otnes (2009:237)

Sammensatt tekst Kompetansemål – mål for opplæringen er at eleven skal kunne: Kombinere muntlige, skriftlige, visuelle og auditive uttrykksformer i framføringer og presentasjoner

Vurderingskriterier HØY MIDDELS LAV Samspill lyd, bilde og tekst Det er en klar sammenheng mellom valg av bilde, lyd og tekst, og de tre delene utfyller hverandre på en meget god måte. Det er en sammenheng mellom valg av bilde, lyd og tekst, og de tre delene utfyller hverandre tidvis på en god måte. Det er til tider sammenheng mellom valg av bilde, lyd og tekst, og de tre delene utfyller hverandre enkelte ganger. Bruk av bilder, illustrasjon og filmklipp. Du har brukt bilder, musikk og filmklipp som er relevante og som er med på å forklare faginnholdet på en grundigere måte. Du har brukt bilder, musikk og filmklipp som delvis er relevante og som noen til en viss grad er med på å forklare faginnholdet på en grundigere måte. Du har brukt bilder, musikk og filmklipp som er noe tilfeldig og som delvis er med på å forklare faginnholdet på en grundigere måte. Beherskelse av mediet, bildekvalitet, lydkvalitet og visuell utforming. Du viser at du behersker mediet på en meget god måte. Lydkvalitet, bildekvalitet og den visuelle utformingen er meget godt gjennomført. Du viser at du behersker mediet på en god måte. Lydkvalitet, bildekvalitet og den visuelle utformingen er godt gjennomført. Du viser at du behersker mediet på en til tider god måte. Lydkvalitet, bildekvalitet og den visuelle utformingen er enkelte ganger godt gjennomført. Kildebruk: Kilder til bilder, tekst og musikk er oppgitt, og du har brukt bilder og musikk merket CC. Noen kilder til bilder, tekst og musikk er oppgitt. Få eller ingen kilder er oppgitt.

2. Faglig innhold Hva, hvorfor, hvordan + hvem, hvor, når Fysisk eller digitalt LMS, lærebok, digitale ressurser Web 2.0-verktøy Faglig IKT-bruk Rituell IKT-bruk Foto: Pink Sherbet (flickr)

Dataparty! (norsk Vg1) Film NDLA: Sakprosa + retorikk Nettdebatter Partienes nettsider Sosiale medier Læreboka NDLA: Skriftlige tekster

E-forelesning i norsk (yrkesfag) Nettopp norsk + NDLA Digital forelesning + fysisk forelesning Muntlig gjennomgang Oppgaver

Kunnskap om Internett (norsk Vg1)

Å være digital innbygger Introduksjon: Prezi om nettvett Skolenettet: Et klikk for mye Gruppearbeid: NDLAs sider – presentasjon eller rollespill Utforske blogger Opprette egen blogg

3. Undervisnings- og arbeidsmåter Stor metodefrihet Rammefaktorer: Faglig struktur Læringstrykk Klasseledelse Støttestrukturer? Foto: .faramarz (flickr)

4. Digital vurdering Vurdering for læring Korte frister Målrettede aktiviteter Innlevering etter fagøkt Markin + NDLAs språksider

5a) Elevforutsetninger ”Digitalt sjølvsikre elevar” (Krumsvik i Otnes 2009:246) Redskaps- og fortolkningskompetanse Digital studieteknikk

5b) Lærerforutsetninger Foto: courosa (flickr)

Kilder: Nettverket mitt med bloggere og tvitrere Krumsvik, Rune: ”Ein ny digital didaktikk” i Otnes, Hildegunn (red.) (2009): Å være digital i alle fag Rogalands avis 17.09.09: ”Elevene herjer på Internett i timene” NDLA.no Forsidefoto: Iguana Jo (flickr)