EBL – drivkraft i utviklingen av Norge som energinasjon EBLs synspunkter på hjemfall LO, KS og LVK- seminar 20. januar 2005.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
Jørn Engebretsen Fagleder byggesak, Re kommune
Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Hovedstrategi for Statsbygg
ICG-konferansen september. Bærekraftig industriell utvikling Dag 1 Fremtiden for Landbasert industri Dag 2 Industrien i Grenland som fremtidens.
Hva skjer i hjemfallsaken?
OFFENTLIG BREDBÅND I MIDTRE VESTFOLD ET SAMARBEIDSPROSJEKT Tema: ORGANISERING.
Eierskapskontroll NKRFs kontrollutvalgskonferanse 2009
Vannforvaltning og landbrukstiltak Bjørn Gimming Østfold Bondelag Son,
Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Kvalifikasjonsordning
Deltakerloven – arv og generasjonsskifte Aalesunds Rederiforening 26. august 2011 Vidar Landmark, Fiskeri- og kystdepartementet.
Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
Presentasjon av utredningen av forhold vedrørende ny felles parkeringsregulering v/advokat Erna M. Larsen.
Nils Eirik Stamland, INEOS Norge AS
Anvendelse av verktøyene
Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Legemiddelindustrien i endring
SYNSPUNKTER FRA KS. ADMK KS’ utgangspunkt i hjemfallsaken Den kommunale og fylkeskommunale vannkraftproduksjonen er bygget ut og betalt av kommunene,
SERVITUTTER Endre Stavang.
OPS – en fornuftig modell?
Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
Seminar om rundskriv F Forvaltning av statlig eierskap
Juridiske utfordringer for kommunene. Hovedvekt på kommunen utøver av eierrådighet og som ansettelsesmyndighet Geir Sønstebø.
Kapittel 7: Gjeldsgrad og verdi
Felleseiendom til salgs? Innledning ved Velferdskonferansen 2010 Hans Olav Felix EL & IT Forbundet © EL & IT forbundet, søndag, 13. juli 2014 Lysbilde.
Naturressurser og infrastruktur: - Hva er det offentlige eierskapet verdt? Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Velferdskonferansen september.
KS Bedrift Energi Vi forvalter landets mest kritiske infrastruktur
NOU 2012:1 Til barnas beste – Ny lovgivning for barnehagene. Barnehagelovutvalget – innstilling 16. januar. Gjennomgang av barnehageloven med forskrifter.
Konkurransesituasjonen i finansmarkedene Sparebankforeningen og Norske Finansanalytikeres Forening. Bransjeseminar om grunnfondsbevis 8. september 2004.
FONDSFINANS SIDE 1 Hvordan sikre verdiskapningen i Norge Erik Must Samfunn og økonomi 2002.
Hvordan sikre trygge og attraktive rammevilkår for en økt pensjonssparing? ved direktør Bjørn Skogstad Aamo, Kredittilsynet FNHs årskonferanse 2003.
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
HJEMFALL – HISTORIKK Kampen om konsesjonslovene 1905 – første verdenskrig. ”Panikklovene” – vedtatt i 1906 Ervervsloven av 1909 Foreløpig endelig utforming.
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1.
Kompetanse suksess Utleiekonferansen 11.Februar 2011 Anita Tjelta, rådgiver kompetanse og rekruttering BNL.
Grensesnittet infrastruktur/ombordutrustning. Systemeieransvaret. Morgenmøte Statens jernbanetilsyn 11. september 2014 Prosjektsjef Eivind Skorstad ERTMS.
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
DRIFTSRADIO Hvor går veien ? TELEMATIKK LANDSMØTE Terje Misund.
HVORDAN SKAL VI STYRE SYKEHUSENE? Innstilling fra utvalg nedsatt av Høyre.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Hjemfall – Ot.prp.nr. 61( ) Børre Rønningen, leder Stein Erik Stinessen, juridisk sekretær Caroline Lund, juridisk sekretær.
Ny organisasjonsperm. Organisasjonsperm 2014 Ikke store endringer fra det som ble lagt frem i Fornyes etter behov. Forventer en del endringer i.
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Avdelingsstrukturen i Nord-Trøndelag. Hva har hendt siden 1988 Siden etableringen av Fellesforbundet i 1988 har avdelingsstrukturen vært et sentralt tema.
Eierskap i norsk næringsliv - de grunnleggende spørsmålene Victor D. Norman, NHH.
1 av Roger Iversen politisk rådgiver KRD BFO-konferanse Oslo, 18.november 2004 Hvordan skal man sørge for at de private og offentlige aktørene arbeider.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
IK Bygg, et verktøy for kommunene
Svaret er kommunesammenslåing Hva var spørsmålet?.
Kapittel 12. Finansiering Læreplanmål: – Du skal kunne beregne kapitalbehov – og innhente informasjon om ulike finansieringskilder Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Fagforbundet Vest-Agder Vest-Agder omtanke solidaritet samhold Fagforbundet Vest-Agder 2006Side 2 Hjemfallsretten I snart 100 år har norske konsesjonslover.
Rammevilkår for samdrift mellom kommune og energiselskap
Å gjøre de usynlige tjenestene synlige
BOREAL Dialogkonferanse Kolumbus 8. September 2016 Ivan Fossan.
Bompengereformen en suksess? Forutsetninger og fallgruber
Strategiplan 2019 – 2022 For et bedre miljø og en grønnere hverdag
Faktum Virksomhet AS er et selskap som selger nettbasert tjenester og har virksomhet i en rekke EØS land. Styret i Virksomhet AS har fått melding om at.
Globaliseringskonferansen 2018
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
kart.fosen.net – interkommunalt GIS-samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

EBL – drivkraft i utviklingen av Norge som energinasjon EBLs synspunkter på hjemfall LO, KS og LVK- seminar 20. januar 2005

n Dagens hjemfallsordning n Hjemfall i fremtiden n Statlig kontroll n EBLs tilnærming n Vurdering av utvalgets innstilling n Hvem skal eie? Innhold

Dagens ordning har fungert etter hensikten Hjemfall med ulik behandling av privat/offentlig n Dagens ordning gjør det mer verdifullt å eie for offentlige enn private. n Resultat: Stor grad av offentlig eierskap.

Hjemfall med likebehandling n Vil medføre store overføring av verdi fra kommuner/fylker til staten. Er det hensikten?? n Sikrer ikke norsk eierskap, sikrer heller ikke offentlig eierskap. Forutsettes likebehandling er det derfor grunn til å spørre seg om hjemfall er det rette instrumentet

Statlig kontroll i dag Sikkerhet n Sikkerhetsforskrifter Miljø n Lover og regler n Konsesjonskrav Effektiv utnyttelse av ressursene n Energiloven: Effektivitet sikres gjennom konkurranse.

Statlig kontroll i dag Fellesskapets andel av verdiskapingen n Skatteregler, avgifter (typisk 60% +) n Utbytte (nesten resten) Misbruk av markedsmakt n Konkurranseregler/tilsyn. Forbrukervern n Forbrukervernregler

Statlig kontroll i dag Oppsummering statens kontroll n Staten har stor kontroll n Statlig kontroll utøves i hovedsak gjennom lover, konsesjonsregler, krav og forskrifter n Skattregler og dagens eierskap sikrer at stor del av verdiskapingen går til fellesskapet n Ingen av myndighetskravene diskriminerer på eierskap

Trenger staten allikevel å eie mer? n Kan komme med pålegg n Statkraft n Har penger til å kjøpe n Ekspropriasjon

Viktige næringspolitiske hensyn (1) Verdiskaping n Ikke til hinder for riktige investeringer, drift og vedlikehold. -Meget langsiktig næring. -Tiden før hjemfall vil ha negativ innvirkning på investeringer, drift og vedlikehold og dermed verdiskapingen. -Lang tid frem til hjemfallstidspunktet er derfor viktig. Forutsigbarhet n Uklarhet i viktige rammevilkår påvirker evnen til utvikling. –Søk robuste løsninger i henhold til lover og regler.

Viktige næringspolitiske hensyn (2) Videre drift etter hjemfall n Konkurransekraften til selskapene må ikke svekkes for videre drift etter hjemfall. – Mister de norske aktørene alt de eier har de ingen mulighet til å konkurrere om videreføring av norsk energiproduksjon etter hjemfall. Vederlag n Finne løsninger som gir dagens anleggseiere erstatning/kompensasjon for tap ved innføring av nye hjemfallsregler. – Evigvarende rett i dag, tidsbegrenset i morgen? – Fratas eiendom: Erstatning i henhold til Grunnloven, § 105 – Mulighet for videre drift etter hjemfall

Utvalgets anbefaling (flertall) n Like regler for alle fremtidige konsesjoner: Partielt hjemfall - konsesjonær beholder eierskapet til 1/3 Konsesjonsperiode på 75 år Innløsningsrett for staten ved særskilte samfunnsmessige hensyn Adgang til foregrepet hjemfall og utleie n For eksisterende offentlige eiere: Innføring ved lovtidspunktmodellen n For private med hjemfallsvilkår: Utvides tilsvarende de offentlige n 1/3 til vertskommuner og vertsregioner Verts- region/ kommune Staten Konsesjonær

Utvalgets innstilling En løsning med flertallets innstilling, inklusive erstatninger etter grunnloven og utleieordninger gir: n Incitamenter til fornuftige investeringer og drift n Gir muligheter for fortsatt norsk eierskap etter hjemfalltidspunkt n Gir ikke salgspress; utleie (flere ganger?) og 1/3- del av ”evigheten” mer gunstig enn salg n Erstatning for det eierne blir fratatt n Robust i forhold til gjeldende lovgivning

Mulige løsninger n Tidsbegrenset konsesjon - Politisk mulig? n Utvalgets innstilling, inklusive -Erstatning etter Grunnloven -Utleieordninger

Hvem skal eie? n Vi har i dag en blanding mellom offentlige/private, inn- og utlendinger. n Opp til eierne selv å vurdere om og hvordan de ønsker å fortsette i norsk kraftforsyning. n Må forvente fortsatt strukturendringer - Kjøp/salg - Sammenslåinger La også norske aktører komme i stand til å kjøpe. Gjør kapital lettere tilgjengelig for kraftbransjen.

Oppsummering n Er hjemfall med likebehandling velegnet til å sikre kontroll? n Er verdioverføringer fra kommuner og fylker til staten i mega- klassen uproblematisk? n Trenger staten enda mer kontroll ved å eie mer? n Hvem skal eie? Sikre norske kjøpere tilgang på kapital.