Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvorfor er noen land rike og andre fattige?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvorfor er noen land rike og andre fattige?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K3 Steigum I kapittel tre så vi at noen land har opplevd langvarig økonomisk vekst og en vedvarende økning i velstand, mens andre land har ikke opplevd økonomisk vekst og er fortsatt fattige. Noen land har til og med opplevd lange perioder med negativ vekst og dalende velstand. Vi kommer til å snakke mer om de tekniske grunnen for økonomisk vekst. Et land øker sin produksjon ved å finne på nye teknologier som elektrisitet, bilen og datamaskinen, investere i real-kapital som fabrikker, kontor og maskiner og ha effektive markeder både internt og internasjonalt. Men hvorfor begynner noen land på denne prosessen og ikke andre. Dette har vært en av de store, kanskje den største spørsmålet i samfunnsøkonomi. Det beste svaret vi har, er at land behøver å ha de riktige politiske og økonomiske institusjoner for økonomisk vekst til å skje. En annen måte å si det på er at landene som opplever økonomisk vekst er ofte regel-basert, isteden for at enkle individer eller en bestemt elite har makten

2 Økonomiske og politiske institusjoner
Sterke eiendomsrettigheter Rettferdig, konsistent og selvstendig juridisk system Ærlige og lite-korrupte offentlige tjenestemenn Når vi snakker om økonomiske og politiske institusjoner, så mener vi ikke finansdepartemente eller World Bank. Isteden, tenker vi mer på konvensjoner, systemer og lover En viktig institusjon er eiendomsrettigheter. - Å investere i en ny fabrikk kan være dyrt og risikabelt. En entreprenør må vite at hvis det går bra, så vil ikke noen fra staten komme og stjele fabrikken. - Tenk på å ta ut lån for en ny bolig. Ville du vært like villig til å bruke penger og investere i ny bolig, hvis du trodde at trondheim kommune kunne når som helst komme å ta den fra deg? - I mange land er eiendomsrettigheter svake. - Bonder har noen ganger ikke rettigheter til landet som de dyrker. - Bedrifter kan bli stjålet fra sine eiere - Da er insentivene til å investere ganske dårlige, og uten investering blir det lite økonomisk vekst. En annen viktig institusjon er en rettferdig, konsistent og selvstendig juridisk system. Hvis du som forretningsman har en konflikt med en leverandør, så kan du oppsøke retten, Dette er en mye bedre system enn at hver side henter sine våpen. Det er også viktig med ærlige og lite-korrupte offentlige tjenestemenn. Når man søker konsesjon for å bygge en kraftverk i Norge, så burde man føle at prosessen er rettferdig og gjennomsiktig og ikke basert på, for eksempel, hvem du kjenner eller hvor mye du er villig til å betale en korrupt beaurokrat.

3 Inkluderende vs. Ekstraherende institusjoner
Gjør det mulig for store samfunnsgrupper å delta og bidra Borgere kan skape verdier selv Ekstraherende: En liten elite bruker sitt maktmonopol til egen berikelse Velstand er basert på overtakelse av eksisterende verdier I litteraturen skiller man institusjonene som fører til økonomisk vekst fra de som hemmer den. Inkluderende institusjoner gjør det mulig for store samfunnsgrupper til å delta og bidra: jobbe, stemme, eie og studere I land med inkluderende institusjoner kan borgere skape verdier selv: ved å søke jobb, starte en bedrift, studere og forske. I et land med ekstraherende institusjoner kan en liten elite bruke sitt maktmonopol til egen berikelse Her er velstand basert på overtakelse av eksisterende verdier. - Man kan tenke på land som har store forekomster av olje, gass, eller metaller der en lite elite blir rik, men de alle fleste lever i fattigdom.


Laste ned ppt "Hvorfor er noen land rike og andre fattige?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google