Minoritetsspråklige søkere

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Inntak og søknad om spesialundervisning
Advertisements

Søknad om spesialundervisning • Hvem kan søke om spesialundervisning? • De ulike søkergruppene/skjema • AOLOV-koden • Elever med store vedvarende.
Hvem søker 1. februar? Søkere med behov for spesialundervisning
Eksamensoppmelding for elever og privatister
Rådgiversamling på Stiklestad
SPESIALUNDERVISNING INNENFOR VOKSENOPPLÆRINGEN
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
INNTAKSFORSKRIFTEN KAPITTEL VI
VALGETS KVALER ER: Elevens valg!
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
Velkommen til informasjonsmøte om utveksling neste skoleår i auditoriet onsdag 26. februar kl For elever i Vg1 og foresatte.
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
Fra grunnskole til videregående.
Inntak etter individuell vurdering Skoleåret 2009/2010.
Orientering om søking til skole og læreplass Informasjon ved overgang grunnskole – videregående opplæring.
Hvem søker 1. februar? Søkere med behov for spesialundervisning
Inntak og søknad om spesialundervisning
Søkere med særskilte tilretteleggingsbehov
Minoritetsspråklige søkere
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Rådgiversamlingen høsten 2009
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Særskilt inntak skoleåret 2011/2012 Målsettingen er å medvirke til en god prosess mellom grunnskole og videregående opplæring for elever med særskilte.
Velkommen til rådgiversamling ! 6.januar 2012
IKVO Bodø Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk
Træleborg konferansesenter Velkommen! Rådgiversamling 2013.
Endring i forskrift til opplæringsloven 30. september 2014
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
Struktur for tilpasset opplæring i forhold til minoritetsspråklige elever.
VELKOMMEN Karriereveiledning på LAV Vitnemål Samordna opptak Eksamen
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Opplæringsordningen for videregående opplæring, -hovedmodell for hhv studiespesialiserende (studiekompetanse) og yrkesfag (fag-/svennebrev) Opplæringslova.
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Søke videregående opplæring Søkere med fortrinnsrett etter § 6-17.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
25. juni Den flerkulturelle dimensjonen Arbeidet med forslag til grunnleggende norsk for språklige minoriteter og morsmål for språklige minoriteter.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
RÅDGIVERSAMLING KIRKENES 17. NOVEMBER GENERELL INFORMASJON Skoletilbud for skoleåret vedtas av Hovedutvalg for kompetanse (HUK) 23. november.
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
februar-søkere med behov for spesialundervisning Utdanningsavdelingen
Loven og prosedyrar ved søking til vidaregåande skole Orienteringsmøta hausten 2010.
Fagseminar Inntaksforskriften Jorunn Dahle1 Informasjonsflyt mellom PP-kontora Gjeld søkarar med fortrinnsrett (1.februar) -Som har fått skoleplass.
Rett til vg opplæring  Rett til tre års videregående opplæring i løpet av fem år (oppl § 3-1)  Retten må tas ut i løpet av en sammenhengende periode.
Side 1 Ditt valg! STUDIEFORBEREDENDE: Idrettsfag Musikk, dans og drama Studiespesialisering, studiespesialisering med formgivningsfag, studiespesialisering.
SØKING TIL VGS. Søker du Vg1? Du må søke tre ulike utdanningsprogram i prioritert rekkefølge. Fører du opp færre enn tre ønsker, vil du kunne bli plassert.
Regionsmøte hausten 2013 Samhandling mellom PPT og VGO 1. oktober 2013 Jorunn Dahle, Kari Volden og Hege Skarvøy.
Rådgiversamling i Vrådal nov
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
FAU møte Informasjon fra rektor og sosiallærere.
Inntak med søknadsfrist 1.februar
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Inntak med søknadsfrist 1.februar
Innføringstilbud i Aust-Agder
Fortrinn, individuell behandling og minoritetsspråklige
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Minoritetsspråklige søkere
Fagsamling for 1. og 2. trinn nyankomne minoritetsspråklige elever
Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova)
Tilpassa opplæring/Spesialundervisning
Utdanningsprogram/programområde over 2 år
Utdanningsvalg 10. trinn -valg av videregående opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Minoritetsspråklige søkere Søkere med annet morsmål enn norsk og samisk, defineres som minoritetsspråklige søkere

Minoritetsspråklige søkere Det var 834 søkere som opplyste i vigo at de har annet morsmål enn norsk eller samisk i 2011, 890 i 2012 De færreste av dem haker av at de er minoritetsspråklige (218 i 2011)

Minoritetsspråklige søkere De aller fleste minoritetsspråklige ungdommene søker og tas inn til ordinære utdanningsprogram

Minoritetsspråklige søkere De aller fleste av søkerne med annet morsmål enn norsk, er som alle andre i søkeprosessen De konkurrerer på karakterene og har nærskolepoeng

Minoritetsspråklige søkere Særlig tilpasset minoritetsspråklige ungdommer: Forberedende kurs for minoritetsspråklige (Innføringsklasser), AOLOV0J Thora Storm og Tiller vgs Studiespesialisering for minoritetsspråklige, STUSP1C Thora Storm, 15 plasser pr årskull

Minoritetsspråklige søkere STFK har bestemt at Innføringsklasse ikke skal regnes som bruk av rett

Minoritetsspråklige søkere Forskrift til opplæringslova § 6-9: «Det er eit vilkår for inntak til vidaregåande opplæring at søkjaren har lovleg opphald i landet. Søkjarar som oppheld seg i landet i påvente av vedtak om opphaldsløyve, har ikkje rett til inntak til vidaregåande opplæring.

Minoritetsspråklige søkere Mindreårige asylsøkjarar kan likevel takast inn til vidaregåande opplæring i påvente av vedtak om opphaldsløyve, men har ikkje rett til å fullføre skoleåret dersom dei får avslag på søknaden om opphaldsløyve»

Minoritetsspråklige søkere Følgende må levere oppholdstillatelse gyldig til og med august 2013: - søkere som har oppgitt på vigo anna morsmål enn norsk eller samisk eller som ikke har norsk personnummer - som er over 18 år - som søker Vg1

Minoritetsspråklige søkere 133 søkere fikk brev der vi etterspurte oppholdstillatelse våren 2012 27 leverte ikke gyldig oppholdstillatelse og fikk derfor ikke tilbud om skoleplass Viktig at dere gjøre søkerne oppmerksom på at vi MÅ ha oppholdstillatelse

Minoritetsspråklige søkere Send oppholdstillatelsen i eget brev til STFK så raskt som mulig etter 1. mars

Minoritetsspråklige søkere Forskrift til opplæringslova § 6-10: «Vilkår for inntak til utdanningsprogram på vidaregåande trinn 1 er vitnemål eller stadfesting på at søkjaren fyller eitt av desse vilkåra: har gjennomgått norsk grunnskole har gjennomgått allmenn grunnopplæring i utlandet i minst 9 år eller har kunnskap og dugleik på nivå med norsk grunnskole

Minoritetsspråklige søkere c. er skriven ut av grunnskolen etter opplæringslova § 2-1 fjerde ledd har tilsvarande realkompetanse De som ikke kan dokumentere dette, får tilbud om testing i norsk, engelsk og matematikk. 75 % av oppgavene må være bestått for at søkeren får tilbud om skoleplass.

Minoritetsspråklige søkere 149 søkere fikk brev fra FVO om å dokumentere inntaksbakgrunn, alternativt være med på testing 40 leverte ikke dokumentasjon 22 ungdommer ønsket tilbud om testing 16 møtte ingen besto

Minoritetsspråklige søkere Også søkere til innføringsklassene på Thora Storm og Tiller må fylle kriteriene fra §§ 6-9 og 6-10. Det er fordi disse kravene må være fylt for inntak til Vg1 året etter, og at fullført Innføringsklasse ikke er et inntakskriterium

Minoritetsspråklige elever Opplæringslova § 3-12 gir elever i videregående opplæring med anna morsmål enn norsk og samisk rett til særskilt norskopplæring «til dei har tilstrekkeleg dugleik i norsk til å følgje den vanlege opplæringa i skolen»

Minoritetsspråklige elever § 3-12 fortsetter: «Om nødvendig har slike elevar også rett til morsmålsopplæring, tospråkleg fagopplæring eller begge delar. Morsmålsopplæringa kan leggjast til ein annan skole enn den eleven til vanleg går på.»

Minoritetsspråklige elever Fortsatt § 3-12: «Når morsmålsopplæring og tospråkleg fagopplæring ikkje kan givast av eigna undervisningspersonale, skal fylkeskommunen så langt som mogleg leggje til rette for anna opplæring tipassa føresetnadene til eleven.»

Minoritetsspråklige elever Nytt ledd, gjeldende fra 1. august 2012 «Fylkeskommunen kan organisere særskilt opplæringstilbod for nyankomne elevar i eigne grupper, klassar eller skolar. Dersom heile eller delar av opplæringa skal skje i slik gruppe, klasse eller skole, må det fastsetjast i vedtak om særskild språkopplæring.

Minoritetsspråklige elever Vedtak om slik opplæring i særskilt organisert tilbod kan berre gjerast dersom dette er rekna for å vere til det beste for eleven. Opplæring i særskilt organisert tilbod kan vare i inntil to år. Vedtaket kan berre gjerast for eitt år om gongen.

Minoritetsspråklige elever I vedtaket kan det for denne perioden gjerast avvik frå læreplanverket for den aktuelle eleven i den utstrekning dette er nødvendig for å vareta eleven sitt behov. Vedtak etter dette leddet krev samtykke frå elev eller føresette.» (det ligger under at eleven skal tas inn på et ordinært utdanningsprogram)

Minoritetsspråklige elever Opplæringslova § 3-1, 5. ledd om utvida opplæringstid: «Elev som etter reglane i kapittel 5 har rett til spesialundervisning, har rett til vidaregåande opplæring i inntil to år ekstra når eleven treng det i forhold til opplæringsmåla for den enkelte.

Minoritetsspråklige elever Før fylkeskommunen gjer vedtak om utvida opplæringstid, skal det liggje føre sakkunnig vurdering av dei særlege behova eleven har. Retten gjeld også for […] eller rett til særskild språkopplæring etter § 3-12» Fylkesmannen har fått henvendelse fra Udir om dette, og de foreslår at det skal bli mulig å utvide retten for denne gruppa uten at PPT har utarbeidet sakkyndig vurdering.

Minoritetsspråklige søkere Det er viktig at søkere som trenger særskilt norskopplæring markerer det på søknaden sin. Da får mottakerskolen mulighet til å forberede seg. Dette gjøres ved at søkeren haker av som meldingssøker Avgiverskolen sender meldingsskriv om hva eleven trenger

Minoritetsspråklige søkere For søkere som har fått kartlagt språkferdighetene sine i grunnskolen, og som får særskilt språkopplæring der, ber STFK om at grunnskolen sender nødvendige opplysninger til STFK. Da kan mottakerskolen starte riktig opplæring så raskt som mulig Sendes den videregående skolen eleven er tatt inn på