Å snakke med ungdom - kan vi forebygge spiseforstyrrelser?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Advertisements

”Fortet” på Gudeberg Et lavterskeltilbud for alle skolens elever og
Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
«På lag med familien» En fokusgruppeundersøkelse om helsesøsters arbeid med overvekt blant barn Gerd Olaug Kallevik Presentasjon: Gerd Olaug Kallevik,
Utvikling av Idrettsforeningen ØTI – Meningsfull fritid for alle
LEK - Livsstilendringskurs
VELKOMMEN TIL ROGNAN BARNEHAGE
Fysisk aktivitet og helse
Hønefoss politistasjon
Arbeid mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i Drammen kommune.
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
Gutter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Tannhelse- tjenesten
Livsstilskolen for hele familien Små skritt -store forandringer
Nasjonalforeningen Os helselag i samarbeid med Os skole
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
System og individperspektiv i spesialpedagogisk arbeid
Barn og unges helse Levanger kommune
“FØRSKULEVUKKU “ ... Bygger på ordinært Helsestasjons program
Helsestasjons- og skolehelsetjenesten
Skole helsetjeneste Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år individuelle og grupperettede tiltak,
Kjellaug Johannessen Historie 1906 første helsestasjon i Norge Målet var å få ned spebarns dødligheten, spesielt diare sykdommer. Midlene var hygiene og.
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
”Folkehelsesøstra i bevegelse fra barnehage til rådmann”
Kompetanseplan for helsesøstertjenesten
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Seminaret Mat og helse i Aktivitetsskolen
Kroppsvekt.
Foredrag 2007 Den utfordrende overgangen fra barn til voksen
Drammen kommunes arbeid for å forebygge kjønnslemlestelse hos jenter
Folkehelsearbeid i Nav
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Stiftelsen Den Røykfri Generasjon Hva er formålet Hvorfor er dette viktig For hvem er det viktig Hva ønsker vi å gjøre.
Skole helsetjeneste Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år individuelle og grupperettede tiltak,
"God bagasje på livets reise."
Samtale 2.
Undervisning i gruppe for ungdom med psykisk utviklingshemming
Skjønnhetstyranniet og vold Elisabeth og Anne-Bente
SKOLEHELSETJENESTEN Ra ungdomsskole. Skolehelsetjenestens program 10.klasse: Vaksine (difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt) 8. – 9. – 10. klasse:
- Jenter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Fysioterapeut Helsesøster
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Bjørnar og Kjerstin.  Jobbet med helsesøstersaken i 15 år!  Hatt ulike innspill - stykkprisfinansiering  Ulike kartlegginger - hvor mange minutter.
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Kjønnslemlestelse i Norge Innlegg på Childwach/Barneforum sitt seminar om kjønnslemlestelse Kjell Erik Øie Statssekretær
Seksuelle SMiso Rogaland.
Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år Skole helsetjeneste.
Ungdomspress I det siste har det vært mer og mer snakk om ungdomspress på både mediene og nyhetene.. Hva er egentlig ungdomspress og hva vil det si?
Ungdata-undersøkelsen i Hareid 2013 Svarfordeling FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 42 – 43 Klassetrinn: 8. – 10. klasse Antall: 176 Svarprosent:
Foreldremøte for foreldre som har 5-åringer i barnehagen
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Samfunnskunnskap Emne 4: Helse. Hva er god helse? Jeg er frisk Jer er ikke syk Fysisk eller psykisk Jeg har det bra Jeg trives Jeg sover godt Jeg spiser.
Ungdata-undersøkelsen i Folldal 2015 Svarfordeling (ungdomsskolen) FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 4 – 5 Klassetrinn: 8. – 10. trinn Antall: 56.
Alta 6 april 2016 Helsefremmende samarbeid mellom barnehage og helsestasjon.
Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.
PSYKISK HELSE & OVERGANG FRA UNGDOMSSKOLEN Skolehelsetjenesten i Stavanger.
Avd. for helseopplysning - SiA
Helsesøster Revheim skole
Bapp gruppe Bapp gruppe er et forebyggende kurs for barn år(barn) og for ungdommer 13– 17 år(ungdom) som lever nært mennesker med psykiske vansker.
Brukermedvirkning i praksis – bruk av FIT
Ungdomshelsetjenesten Skogn Folkehøgskole (SKOFO)
Kristianslyst skole 3. september 2018
Psykisk helse.
God praksis i trondheim kommune
Matglede for barn og unge i Trøndelag
~ Mulighetenes senter~
Forebygging og helsefremming
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Å snakke med ungdom - kan vi forebygge spiseforstyrrelser? v/Charlotte Goll Overlege innen barne og ungdomsmedisin i Tromsø kommune UNN, 17/11-04

Forbyggende helsetjenester for barn og ungdom Helsestasjoner for barn Jobber primært mot foreldre, barnehager og skoler Helsesøstrer på ungdoms og videregårende skoler. Jobber mot skolene og ungdomene Helsestasjon for ungdom på Tvibit Mot den enkelte ungdom Samarbeide med UNN BUK, klinisk ernæringsfysiolog, gyn. obs.

Helsesøstre på skolene Ukentlig til stede på skolene: 3 på 17 skoler Samtaler med den enkelte eleven Jobber med generell helseopplysning i klassene Målrettet forebygging Røyking Alkohol Kroppsbevissthet Seksualitet Kost og ernæring

Helsestasjon for ungdom Lavterskel tilbud Åpent 4 ettermiddager i uka 2 dager med lege + helsesøster 1 dag med bare helsesøster 1 dag psykologstudenter Samtaler med den enkelte Målrettet forbygging hos den enkelte Kampanjer

Å snakke med ungdom Møtet med den unge Tilgjengelige!!! Tar utgangspunkt i deres situasjon – På TVIBIT Bruker deres språk Lytter og har tid Formidler kunnskap og erfaring på et for de unge forståelig nivå.

Møtet med den unge Å ha en voksen å snakke med Å snakke om det som er vanskelig Viser empati Ha mulighet for å komme tilbake

Kan vi forebygge? Kulturelle faktorer Kroppsfokusering Idealer 20 prosent av syvåringer er misfornøyde med kroppen sin. Idealer Motstridende krav til kvinnerollen

Kroppsfokusering Opptatthet av kroppen som tegn på personlig og sosial suksess: Slankheten er uttrykk for selvkontroll, disiplin, effektivitet og moralsk styrke = høy sosial status. Fedmen er det motsatte: Manglende kontroll og disiplin, ineffektivitet, og ingen moralsk styrke = Lav sosial status

Idealer Idealet blir slankere og slankere imens gjennomsnittsvekten øker Den slanke kvinnekroppen er attraktiv som en realisering av et skjønnhetsideal. Løgnaktig slankepropaganda, der manipulerer bilder av modeller. Reklameindustrien Rollemodeller: Ally Mc Beal, Victoria Beckham

Motstridende krav til kvinnerollen Individualisering, fremelsker selvet: Selvrealisering Selvbilde Selvkontroll Selvstendighet Slitsomt å være så mye selv hele tiden! Spiseforstyrrelsen bliver en redningsmanøver: Når jeg er tynn, da er jeg noen.

Forebygging i familien Gode måltidsrutiner Ha regelmessige måltider, lav mat sammen, spis sammen, ha tid og ro! Maten er mer enn det der er på fatet. Opplysning om kost og kostvaner. Fysisk aktivitet. Jakten på det ”perfekte måltid”

I møtet med foreldrene Veilede i hvordan man unngår spiseforstyrrelser Opplysning Være aktiv holdningsskapende ”Rollemodeller” – både vi og foreldrene.

Generell forebygging på skoler Overvekt – et økende problem Naturlig fokus på sunn mat Snak om måltidsrutiner Frukt og grønt Lunsj på skolene Legge forholdene til rette for fysisk aktivitet Utforme arealer ute og inne