Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Matglede for barn og unge i Trøndelag

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Matglede for barn og unge i Trøndelag"— Utskrift av presentasjonen:

1 Matglede for barn og unge i Trøndelag
Workshop Scandic Hell

2 Hvordan vi på en bærekraftig måte kan tilby sunn mat og måltidsglede til skolebarn i matfylket Trøndelag?

3 Innledninger ved Oppvekst- og velferdsdirektør Erik Stene Fylkeslege Jan Vaage Landbruksdirektør Tore Bjørkli

4 Litt statistikk Kun 55% av skolene har organisert skoledagen på barnetrinnet slik at elevene får minst 20 minutters spisepause På mellomtrinnet bare 40% 60% av SFO legger til rette for frokost 10% av niåringene og 19% av trettenåringene går på skolen uten frokost 26% av niåringene spiste ikke lunsj.

5 Nasjonal faglig retningslinjer for mat og måltider i skolen
Barn og unge trenger jevn tilførsel av mat og drikke av høy ernæringsmessig verdi for vekst og utvikling, aktivitet og for å holde konsentrasjonen opp Å spise handler om mer enn å bli mett

6 Skolemåltid i Trøndelag
Fylkesmannen mener at tilbud om et måltid på skolen vil bedre oppvekstsvilkårene for barn og unge i Trøndelag Flere kommuner har et tilbud Prosjekt hvor fire kommuner i Nord-Trøndelag prøvde ut varianter av skolemåltid. FMNT i samarbeid med Oppvekstprogrammet i NT og KS var ansvarlig. Mer opplagte elever, sunnere kosthold og mer trivsel Snåsa og Meråker skole har fortsatt etter prosjektperioden.

7 0-24 satsningen Målet for 0-24 satsningen i Trøndelag er:
Sikre barn og unges medvirkning og at barn og unges beste er et grunnleggende prinsipp på alle nivå Bidra til å redusere vold og overgrep mot barn og unge Bedre tverrfaglig samhandling mellom aktørene som arbeider med utsatte barn og unge Legge til rette for at barn og unge får sunn og næringsrik mat og gode måltidsopplevelser i løpet av skoledagen

8 Sosial ulikhet i helse Camilla Stoltenberg: Gratis skolemat vil kunne være et tiltak som kan bidra til å snu utviklingen

9 Sosial ulikhet i helse og læring blant barn og unge
Et kosthold basert på rikelige mengder frukt og grønt, samt passe mengder fett og sukker henger sammen med bedre skoleprestasjoner (Florence, Asbridge, & Veugelers, 2008) Ungdom som starter dagen med frokost med har bedre konsentrasjon og læringsevne (Murphy, 2007) Ungdom somstarter dagen med frokost har generelt sett mer positiv helseatferd enn jevnaldrende som dropper frokosten (Keski- Rahkonen, Kaprio, Rissanen, Virkkunen, & Rose, 2003)

10 Sosial ulikhet i helse og læring blant barn og unge
Barn av foreldre med høy sosioøkonomisk status har sunnere spisevaner enn barn av foreldre med lav sosioøkonomisk status (Rasmussen m.fl., 2006) Det er grunn til å tro at sosioøkonomiske forskjeller som bakgrunn for kostholdsvaner er medvirkende til å forklare sosial ulikhet i helse (Sosial - og helsedirektoratet, 2005)

11 Sosial ulikhet i helse og læring blant barn og unge
Svært mange ungdommer følger ikke nasjonale kostholdsråd om inntak av frukt og grønt fem ganger daglig, samt begrenset inntak av godteri og sukkerholdig brus Ungdom med lav sosioøkonomisk status rapporterer lavere inntak av frukt og grønt, høyere konsum av godteri og sukkerholdig leskedrikk og lavere tannpussfrekvens enn ungdom med høy sosioøkonomisk status

12 Ikke å forglemme betydningen av
identitet og tilhørighet


Laste ned ppt "Matglede for barn og unge i Trøndelag"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google