Bedre overlevelse og kvalitet på blåskjell

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den enes død, den andres brød (hvem lever av døde rotter og mus?)
Advertisements

Alger, fiskefór og biodrivstoff
Litt om meg selv Faglærer for Klima, energi og miljø på Tangen VGS i Kristiansand Utdannet rørleggermester i Tyskland Jobbet i 7 år for en stor messingprodusent.
Bruk av kapnograf under pågående resuscitering
Hvordan takler fisk midnattsol og mørketid?
Gode grunner for å ikke drikke alkohol!
Sone 1 (aerob) % av makspuls, lav intensitet
Hvordan ser norske havner på TBT- problematikken?
Føtomaternell Blødning Diagnostikk
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Verkstedet som ”bank og pengeinnkrever”
Diplomat Norge AS.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
RT – flis i Norge Bjørn Arild Thon Ragn-Sells AS Ikke søppel!
ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:
Energibalansen.
Læring av uønskede hendelser – for bedre pasientsikkerhet
Steffen Birkeland; Leder Haraldrud
Laget Av: Gaute, Sigrid, Mohammed og Ahlam.
Hvordan overleve som personale i skjermet enhet
Velkommen til Newton Gildeskål
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Toksikologi Toksikologi læren om kjemiske stoffers skadelige virkninger på levende organismer Toksikokinetikk opptak fordeling omsetning utskillelse Økotoksikologi.
Kornproduksjon – landbrukspolitisk og markedsmessig balansering
STRESSRESPONS.
LOG530 Distribusjonsplanlegging
Avdeling for skadedyrkontroll
Insekticider - toksikologi
Norturas satsing på spesialiteter og regionmat

Kapittel 5 oppgave d Bruk riktig ord på riktig plass i riktig form.
Vitaminer.
FORDØYELSE EN FORNØYELSE
AFFN- Årsmøte i Tromsø 3 Mars 2011 Adm. Direktør Kjetil Romsdal.
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Responderer forvaltningen i tide på endringer i økosystem og samfunn? Knut Sunnanå Forsker, Havforskningsinstituttet Fiskeripolitikk i bevegelse, Nordisk.
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Den kan veie opptil 275 kg. Den kan veie opptil 275 kg. Den kan bli opptil 3,5 m høy. Den kan bli opptil 3,5 m høy. Den legger normalt 2 egg i året. Den.
PH og stoffskifte - Workshop
NORSKKURS GRUPPE A.
Hukommelse og glemsel. Hukommelse All den informasjon vi har med oss fra tidligere opplevelser, erfaringer og læringssituasjoner Hvordan virker hukommelsen.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
{. Framlappen i hypofysen er ein hormonkjertel. Han produserer hormon som verkar direkte på celler i kroppen, og hormon som verkar på andre hormonkjertlar.
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
FoU, innovasjon, og omstillingsevne i næringslivet Kunnskap og indikatorer eller kunnskap om indikatorer: Har vi det som trengs? Lanseringsseminar for.
Bortvalg og kompetanse
VIETNAM-KRIGEN Vietnam fransk koloni
Sirkulasjonssystemet
Forskere har gjort dette funnet inne i en meteoritt.
Forskarar har gjort dette funnet inne i ein meteoritt.
Celler er grunnlaget for alt liv
Sammenlign funnet i meteoritten med celler.
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Klar til å yte førstehjelp Klar til å stabilisere situasjonen
Veiledningstjenester ved Legemiddelverket
Hva kan vi forvente av en ny Regjering
6-timersdagen på TINE Heimdal.
Cellen.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Hva gir oss energi i maten
Landkreditt og avlingsskade 21.august
Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS)
Den ekstreme tørkesesongen 2018
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Kapittel 6 f) Sett inn sin, si, sitt, sine, hans, hennes eller deres.
Kobber som grunnstoff og helsemessige aspekter
Fra celle til flercellet organisme
Utskrift av presentasjonen:

Bedre overlevelse og kvalitet på blåskjell Tor Kristian Stevik

Kvalitet Skall Kjøttmengde Kjøttfylde Kjøttfarge ”Gaping” Lukt Homogenitet i størrelse og kjøttmengde Knus

Overlevelse Skal være levende etter 2-3 uker i lagringsanlegg Skal være levende og lukket etter 8-9 dager i forbrukeremballasje (MAP)

Norsk blåskjell levert til europeiske pakkerier (i Frankrike, Holland og Danmark) har i enkelte perioder av året problem med ”gaping” og høy dødelighet

Problemene med dødelighet og gaping har all hovedsak vært et problem om våren og fra anlegg lokalisert i indre deler av større fjordsystem

Hva kan forklaringen være på det? Hva kan være typisk for våren og fjorder?

Oppblomstring av alger -store mengder alger Flere millioner celler per liter sjøvann

Hvilke konsekvenser kan det få at blåskjellene har ubegrenset tilgang til mat?

De spiser uhemmet og innstiller hele kroppen på omsetning av mye mat Konsekvensen av dette er produksjon av store mengder metabolske avfallsstoffer

Hva er det som skjer når blåskjell med ”turbo-omsetning” i kroppen høstes og settes på en lastebil (tørt) til f.eks Frankrike?

Dette er trolig 1000 kroners spørsmålet i forhold til problemet med gaping og høy dødelighet!

Hva skjer? Blåskjellet kan trolig ikke ”puste” (anaerob metabolisme) Blåskjellet kan ikke ”gå på do” og kvitte seg med avfallsstoffene som produseres Blåskjellet lagrer alle avfallsstoffene i kroppen (for eksempel karbondioksid og ammonium/ammoniakk). Er det noe problem?

Helt sikkert et potensielt problem!

Problemet øker trolig med: Økt næringstilgang ved høstetidspunktet opp til et eller annet nivå – naturligvis Økende vanntemperatur ved høsting Økende tid fra høsting til revanning

Konsekvensen av at metabolske avfallstoffer akkumuleres i kroppen er: - en indre forgiftning som enten fører til død eller permanent skade (kvalitetsforringelse; gaping) - utskillelse av så høye konsentrasjoner ved revanning at det fører til død eller permanent skade (kvalitetsforringelse; gaping)

Følgende verdier av ammonium er funnet: Forsøk ved NTNU Sealab Ammonium konsentrasjonen i kappevann fra 0 - 4 dagers tørrlegging går fra 110 til 900 µg/gram tørrvekt Ammoniumekskresjonsrate i størrelsesorden 10 – 150 µg/time/gram tørrvekt ved ulike forkonsentrasjoner av lager (500 – 70000 celler/ml)

Registreringer på norske blåskjell som er transportert til Frankrike

Vi kjenner dessverre ikke fult ut de sub-optimale eller letale grensene for de metabolske avfallstoffene til blåskjell

Mulige tiltak for å løse problemet Riktig kondisjonering Nedkjøling (6-8 oC) Sulting (tømming av mange og tarm) Utvasking av metabolske avfallsstoffer før revanning Holde lave konsentrasjoner av kritiske vannkvalitetsparametere ved lagring av levende blåskjell

Resultat fra forsøk med utvasking av metabolske avfallstoffer etter transport viser: - betydelig bedre overlevelse - redusert problem med ”gaping” - mindre problemer med lukt

Jeg tror vi er på sporet av å løse et alvorlig problem for norske blåskjell som transporteres til europeiske pakkerier

Prosjektet er støttet av Vestlandsrådet Takk for oppmerksomheten