Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER."— Utskrift av presentasjonen:

1 Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER

2 Mål for timen: Fortelle om næringsinnhold i fisk
Fortelle om hvilke fiskeslag som inneholder ulike typer fett. Greie ut om omega-3 fettsyrer og D-vitamin. Forklare helsemyndighetenes råd i forhold til fisk.

3 fisk Deles inn i ulike undergrupper
Saltvannsfisk og ferskvannsfisk Alle fisker som lever i havet er saltvannsfisker – torsk, sei, makrell og flyndre Fisk som lever i innsjøer, tjern, bekker og elver er ferskvannsfisker – abbor, gjedde, ferskvannsørret. Rød fisk og hvit fisk Torsk, makrell, flyndre, abbor og gjedde er eksempler på hvite fisker. Laks, ørret og røye er eksempler på røde fisker. Magre og fete fisker – fiskens fettinnhold og viser hvor i kroppen fisken har fettvevet sitt. Torsk, sei, lyr, hyse og brosme er eksempler på magre fisker. Laks, makrell, sild, ørret og kveite er eksempler på fete fisker.

4 Næringsinnhold i fisk Fisk inneholder viktige næringsstoffer for kroppen: - omega-3-fettsyrer - vitamin D - protein - jod (saltvannsfisk) Det som er viktig i forhold til fettinnhold er hvor fisken lagrer fettet sitt. Den fete fisken lagrer fettet i fiskekjøttet. Du får dermed i deg fiskefett og næringsstoffer som lagres i fettet når du spiser laks, makrell eller annen fet fisk. Den magre fisken lagrer fettet hovedsakelig i leveren, og ikke i kjøttet til fisken.

5 Omega-3 fettsyrer Flerumettede fettsyrer som vi må ha for å leve. Fettsyrene brukes til å lage forskjellige stoffer inne i cellene våre. omega-3-fettsyrer er spesielt viktige for cellene i nervesystemet, blodårene og netthinnen i øyet. Vi kan ikke lage omega-3-fettsyerer selv, og derfor må du få i deg omega-3-fettsyrer fra maten du spiser. Gode kilder er: - Fet fisk - fiskepålegg - Tran - omega-3-kapsler.

6 D-vitamin Fettløselig vitamin – vitaminet lagres i fettvevet hos dyr.
Den viktigste oppgaven til vitamin D: - passe på at blodet har riktig innhold av kalsium, slik at det tas opp nok kalsium fra tynntarmen og at det lagres i skjelettet. Kroppen kan lage vitamin D selv – kolesterol. Gode vitamin D kilder: Fisk Sola Kosttilskudd av vitamin D (i de månedene som har –r i navnet).

7 Helsemyndighetenes råd om sjømat
I kostrådene fra Helsedirektoratet står det: «Spis fisk til middag to – tre ganger i uken. Bruk gjerne også fisk som pålegg.» Dette betyr at du bør spise minst 300 – 450 gram fiskekjøtt hver uke. 200g av fiskekjøttet bør komme fra fet fisk.


Laste ned ppt "Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google