Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Mennesket spiser organske stoffer fra dyr

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Mennesket spiser organske stoffer fra dyr"— Utskrift av presentasjonen:

1 Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Cellene er byggesteiner s 38-39 Alle organismer har 7 livsprosesser 1: De skaffer seg mat Menneske Plante Bil Mennesket spiser organske stoffer fra dyr Plantene lager sin egen mat av næringsstoffer, vann, karbondioksid-gass og sollys Hva med bilen får den "mat?"

2 2: De bryter ned maten slik at de kan bruke energien i maten
Menneske Plante Bil I kroppen vår blir maten omdannet til energi som cellene trenger for å utfør et arbeid, f.eks muskelcellene. Til forbrenning må cellene ha oksygen, og det får de fra lufta når vi puster Plantene forbrenner sukkeret de selv har laget, for å frigjøre energien. Til forbrenninga trenger de oksygengass. Den henter de fra lufta Forbrenner bilen energirike stoffer ved tilførsel av oksygengass?

3 Plante 3: De kvitter seg med avfallstoffer Menneske Bil
Avfallstoffene fra forbrenninga kvitter vi oss med som urin og ved gasser som vi puster ut (vann og CO2) Plantene kvitter seg med avfallstoffene som gasser. De slippes ut gjennom åpninger i bladene. Hvordan kvitter bilen seg med avfallstoffer?

4 4: De har bevegelse Menneske Plante Bil Vi mennesker kan bevege oss for å få mat, finne kjærste eller for å komme til skolen Planten holdes fast av roten, men frø spres til nye steder Formålet med bilen er at den kan bevege seg

5 Har bilen systemer som kan overføre signaler fra et sted til et annet
5: De kan sanse og reagere på forandringer i omgivelsene Menneske Plante Bil Med øynene kan vi se mat og sende nervesignal til hjernen slik at hånden strekkes ut og griper maten Blomster strekker seg alltid mot lyset. Hormoner i planten sørger for det Har bilen systemer som kan overføre signaler fra et sted til et annet

6 6: De kan formere seg Menenske Plante Bil Selv om noen mennesker velger å ikke få barn eller ikke kan få barn, har mennesket som art evnen til å føre slekta videre Planter formerer seg ved frø eller sporer eller på en annen måte Hva om to biler omslynget i et veikryss? Har de noen sjanse?

7 7: De kan vokse Menneske Plante Bil Menneske vokser fra foster til voksen. Når vi vokser, dannes det nye celler Blomsten vokser fra frø til blomst, og treet får nye blader hver vår Kan bilen vokse?

8 Tre ting er udiskutabelt spesielt for alt levende:
Konklusjon: Tre ting er udiskutabelt spesielt for alt levende: -organismer består av celler - de kan formere seg - og de kan vokse Det er umulig for noe som ikke er levende!

9 Encellede organismer side 40-41
De første organismer på jorda var encellede, og bestod altså bare av en celle. Bakterier var de første organismer og oppstod i havet for 3,5 milliarder år siden. De har ingen beskyttelse mot uttørking og må derfor leve i vann eller fuktige miljøer. Film: tøffeldyret

10 Planktonalger er encellede organismer side 41
Plankton er gresk og betyr det som svever. Planktonalger svever fritt i vannet. De kan være røde, grønne eller brune. Algene utnytter sollyset på samme måte som plantene til å produsere oksygengass. De er jordas største produsent av oksygengass. Vi kjenner i dag til planktonalger i havet Algene er viktig mat for: Krill, reker og dyreplankton

11 Fra celle til organisme side 42-43
Film: NRK skole De fleste organismer du ser rundt deg, er store og består av millioner av celler som samarbeider. Slike organismer kaller vi flercellede. Kroppen din består av et hundre tusen milliarder celler ( en milliard =109)

12 - En celle kan bli til flere
ex: sædcelle smeltet sammen med en eggcelle - Hver celletype har sin spesielle oppgave ex: nerveceller, muskelceller, hudceller, røde blodceller. Hver celletype har spesialisert seg på sine arbeidsoppgaver og samarbeider med de andre cellene slik at kroppen din fungerer.

13 Et organ består av flere typer VEV
Magesekken er sammensatt av muskelvev, nervevev, og vev som danner overflaten. Magesekken er et organ. Organsystemene utgjør kroppen din Hjerte og blodårene er knyttet til hverandre i et KRETSLØP som transporterer blodet rundt Sanseorganene, nervene og hjernene samarbeider og utgjør NERVESYSTEMET

14 Hvilke 11 organsystemer har du i kroppen
Huden med overhud, underhud, lærhud, kjertler, hår og negler. Skjelettsystemet med knokler. Muskelsystemet med muskler og sener. Fordøyelsessystemet med fordøyelseskanalen som går fra munn til endetarm og kjertler som skiller ut fordøyelsesvæsker. Kretsløpssystemet med hjerte, blodårer og blod. Respirasjonssystemet med luftveiene og lungene. Lymfesystemet med blant annet milten, mandlene, lymfeknuter og lymfeårer. Det er viktig for immunforsvaret. Nervesystemet med hjernen, ryggmargen, nerver og sanseorganer. Nervesystemet styrer de andre organsystemene. Det registrerer forandringer i kroppen og i omgivelsene og er ansvarlig for bevissthet, intelligens og språk. Hormonsystemet med kjertler som skiller ut hormoner. Hormoner er signalstoffer som fraktes med blodet til forskjellige celler i kroppen og påvirker disse. Urinsystemet med nyrer og urinveiene. Urinsystemet skiller ut vann og mange avfallsstoffer. Det er også viktig for å regulere kroppens vann- og saltbalanse, pH og blodtrykk. Reproduksjonssystemet med kjønnsorganene.


Laste ned ppt "Mennesket spiser organske stoffer fra dyr"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google