Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva kan vi forvente av en ny Regjering

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva kan vi forvente av en ny Regjering"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva kan vi forvente av en ny Regjering
Finans Norge 2017 Presentere innlederne kort: Hvem vi er Det vi skal snakke om er: Politikk. Viktig for virksomheten. Makrotrender. Rammene for politikken er i stor grad bestemt. Politiske konflikter. Hovedtemaer i valgkampen 2017. Spillet. Erna vs Jonas. Slik blir politikken til. Hva er særlig viktig for din virksomhet. Trusler og muligheter utløst av politiske beslutninger.

2 Valgresultatet | Fortsatt borgerlig
Stortingsvalget 2017 Valgresultatet | Fortsatt borgerlig

3 Politikk blir til

4 Forventningene skal ned
Erna Solberg Bærekraftig velferdssamfunn Enten gjør vi små skritt for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn nå, eller så vil det tvinge seg frem dramatiske kutt som smerter.

5 Aldersfordeling i befolkningen
Makrotrender: Sammensetningen av befolkningen endres Aldersfordeling i befolkningen 2010 – 2050: Gruppen mellom år nær dobles fra til Antall over 90 år mer enn dobles fra 40 til (utvid notatfeltet, se MAMs notater) Vi lever lenger – og vi blir flere eldre Før ble vi syke og døde – nå blir vi (litt) syke og lever videre De gamle har jevnt over bedre helse, men: God helse er imidlertid ikke jevnt fordelt i befolkningen, men har klar sammenheng med faktorer som kjønn og levekår. Det er ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kroniske luftveissykdommer, diabetes og kreft de fleste av oss dør av. Verdens helseorganisasjon (WHO) har vedtatt å jobbe for å redusere omfanget av denne typen livsstilssykdommer fram til 2025 (kilde: HOD)

6 En befolkning i endring
Nytt sykdomsbilde Nordmenns helseplager vil økende grad preges av livsstilsrelaterte sykdommer: Kreft Psykisk helse Overvekt Diabetes 2 Kols Demens Rus Forekomst av kategorier av sykdommer (prognose). Kilde: Helsedepartementet Infeksjons- sykdommer Hjerteinfarkt Livstilssrelaterte sykdommer Sykehusutgifter gått fra 50mrd til 110 mrd i senere år. Folk opplever like fullt at de ikke får nok. Grunnen: dyrere behandling. Tor Mikkels slides har flere detaljer.

7 Utslipp fordelt på sektor – og kuttene vi må ta
Makrotrender: Klima og utslippsreduksjoner Utslipp fordelt på sektor – og kuttene vi må ta Overordnede mål for den norske klimapolitikken Norge skal overoppfylle Kyoto-forpliktelsen med 10 prosentpoeng i første forpliktelsesperiode. Norge skal fram til 2020 påta seg en forpliktelse om å kutte de globale utslippene av klimagasser tilsvarende 30 prosent av Norges utslipp i 1990. Norge skal være karbonnøytralt i 2050. Som en del av en global og ambisiøs klimaavtale der også andre industriland tar på seg store forpliktelser, skal Norge ha et forpliktende mål om karbonnøytralitet senest i Det innebærer at Norge skal sørge for utslippsreduksjoner tilsvarende norske utslipp i 2030.  Vi skal innen 2020 redusere globale utslipp med om lag 17 millioner tonn, mer enn det samla utslippet fra norsk transport Selvpålagt: Om lag 8 mill tonn i Norge

8 Makrotrender: Urbanisering
Mer urbant, mer mangfoldig Norges folketall øker raskest i Norden – særlig i Oslo og Akershus. Oslo og Akershus vokser raskest i Europa og ligger an til å runde. . Befolkningen ble mer positive til innvandreres innsats i norsk arbeidsliv i 2012 enn de var året før. Andelen som sluttet seg til påstanden ”Innvandrere flest gjør en nyttig innsats i norsk arbeidsliv”, økte med 5 prosentpoeng fra 2011 til (SSB)

9

10 Adresseavisen,

11 Timeverksproduktivitet
Nasjonaløkonomien Timeverksproduktivitet Historisk lav produktivitets- vekst etter 2005 Produktivitetsveksten har falt de siste årene, og trendveksten er historisk lav Produktivitetsveksten i de markedsrettede delene av fastlands-Norge har falt fra om lag 3 pst per år i perioden til 0,8 pst i perioden Dette markerer et betydelig trendskifte i produktivitetsveksten, noe vo deler med de fleste andre OECD-land Markedsrettet virksomhet fastlands-Norge i prosent «Timeverksproduktivitet vil seie kor mykje kvar arbeidar produserer per time. Dette er det viktigaste målet på produktiviteten til arbeidskrafta, ettersom det ikkje blir påverka av kor mykje folk jobbar.»

12 S

13 Forventningene skal ned
Bærekraftig velferdssamfunn Skattereform Samferdsel/jernbane Helse Sysselsetting Miljø

14


Laste ned ppt "Hva kan vi forvente av en ny Regjering"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google