Framtidens kommune – kriterier for politisk oppslutning KS FoU 134004 NIBR 2013.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LOs representantskap i Aust -Agder, 4
Advertisements

Ny kommunestruktur i Salten?. Hvorfor vurdere kommunestruktur? • Endrede ”rammebetingelser” –Flere oppgaver –Mer krevende ”kunder” –Økt avhengighet av.
Kommunestruktur og tjenestekvalitet - og nogo attåt
Den ideelle kommunesammenslåing
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
SYNSPUNKTER FRA KS. ADMK KS’ utgangspunkt i hjemfallsaken Den kommunale og fylkeskommunale vannkraftproduksjonen er bygget ut og betalt av kommunene,
Kommunereform – Nye kommunale oppgaver?
Statsråden Framtidens lokaldemokrati Hvilken rolle og mulighet skal kommunesektoren ha? Regjeringens tanker for framtidens lokaldemokrati.
Visjoner om kommunesamarbeid
Bymiljøavtalene – styring og organisering av oppfølging
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Kommunen som arbeidsgiver
Christian Grorud
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Kommunale reformer – virkninger og bivirkninger
NTP og RTP - grensesnitt og samspill Alf Daniel Moen fylkesrådsleder.
Lek og Læring i barnehagen
Regjeringens stasing på barnevern – hva foreventes av kommunene Kjell Erik Øie Statssekretær.
ASSS-RÅDMANNSMØTE Drammen, 7. september 06. ADMK 2006 Mange store pågående saker Forvaltningsreformen NAV-reformen Konsultasjonsordningen m.m. Oppfølging.
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Kommunestruktur… generalistkommuner Norske kommuner ansvar for langt flere oppgaver enn mellom- og søreuropeiske kommuner 2.
Helhetlige og langsiktige hensyn i politiske vedtak om velferdstjenester NIBR-rapport 2008:27 Elin Kittelsen, Jan Erling Klausen og Erik Nergaard.
Møte i Møre og Romsdal Kommunereformen i Vestfold Vestfold er det fylket i landet som antakelig får med flest kommuner i LØP1, dvs. sammenslåing.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
NAV alene, eller sammen med andre? Hvordan kan NAV inngå som en del av et helhetlig velferdstilbud i kommunene?
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Barnevernet i Norge – et oversiktsbilde
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
1 Kommunalminister Erna Solberg Innlegg for Nordea 3. mars 2005 Strukturendringer.
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Regionale forskningsfond
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
Barnevernet i Norge - fakta og utfordringer Nina Hjertø Ingebrigtsen, KS tlf: / Anne Jensen, KS
Ordførermøte i november.. God prosess Lokalt lederskap har ansvar for å få til en god debatt. Det handler om å bygge framtida Fakta kunnskap Få fram dagens.
Kommunereform - hva skjer?
Røyken alene? Eller sammen med en eller flere nabokommuner? Kommunereformen - folkemøter.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Kommunereform Telemark: KS’ rolle Jan Erik Innvær, KS BTV.
SVV 2010 Forvaltningsreformen Overordnet organisering.
Kontaktutvalget Arbeidsgruppe regionreform Knut Sletta, 5. juni 2015.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
Kommunereforma Historikk og sentrale føringar! Utfordringar og konsekvensar for Granvin herad Granvin – framtidas trebygd1.
Følgeevaluering av Opplevelseskortet i Møre og Romsdal Heidi Haukelien og Christine Hvitsand 1.
Møte i Østlandssamarbeidet Siri Halsan, KS utdanning.
Samkommune – det beste fra to verdener? Samrådingsmøte i Fjellregionene, Storstuggu, 25. november 2009.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Framtidens brann- og redningsvesen
Regionreform og kulturpolitikk
Oppdragstaker: Utviklingspartner DA
Prosjektleder Ann Evy Duun
Mandat og mål Prosjektet har vurdert to modeller for innsatsstyrt finansiering (ISF) av kommunale tjenester. Modellene er utviklet og tatt i bruk i Kristiansand.
Utgreiing av kommunestruktur
Inndelingsloven Økonomisjefane.
Den lovgivende makten i Norge
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
utfordringer i en ny region
Sammen for livet eller et liv i samkommunen
Brukerutvalget 2018 Styrearbeid og roller.
Politisk organisering Nye Drammen
Utskrift av presentasjonen:

Framtidens kommune – kriterier for politisk oppslutning KS FoU NIBR 2013

Prosjektets formål Å undersøke oppslutningen om ansvars- og oppgavefordelingen mellom stat, fylkeskommune og kommune, samt hvilke endringer i oppgavefordelingen det vil kunne være oppslutning om

Problemstillinger 1.Hvilke oppgaver og ansvarsområder vil det kunne være allmenn politisk oppslutning om at kommunene skal ha i overskuelig framtid? 2.Hvilke konkrete endringer i oppgavefordelingen mellom stat, fylkeskommune og kommune vil det kunne være allmenn politisk oppslutning om å gjennomføre i neste stortingsperiode? 3.Hva oppfattes som sentrale drivere (muligheter og trusler) for oppgave- og ansvarsfordelingen?

Datagrunnlag •Intervjuer med til sammen 26 informanter: –Stortingspolitikere fra alle partier, dvs. medlemmer av : •Kommunal- og forvaltningskomitéen •Kirke-, utdannings- og forskningskomitéen •Transport- og kommunikasjonskomitéen –Personer med en sentrale roller i de ulike partienes programkomiteer og valgkomiteer –Én representant fra partiet Rødt –Representanter for ungdomspartiene –Lokalpolitikere som sitter i referansegruppen til KS’ prosjekt om kommunestruktur –Journalister •Dokumentstudier –Partiprogrammer og annet skriftlig materiale fra partiene –Relevante presseoppslag

Sterkere politisk fokus på kommunenes oppgaver og funksjon •Økt vilje til å diskutere: –Fremtidig kommuneinndeling –Kommunenes evne til å utføre sine oppgaver og funksjoner –Omfanget og graden av statlig styring av – og kontroll med – kommunal virksomhet –Fylkeskommunens fremtidige eksistens eller form •Påtroppende regjering ønsker færre og større – ”mer robuste” – kommuner

Lite konkret om oppgaver – mer om kommunestruktur •Informantene og partiprogrammene er ofte lite konkrete med hensyn til hvilke endringer i kommunenes oppgaver og ansvar som kan være aktuelle •Mange opplever kommunestrukturen og fylkeskommunens framtid som mer presserende spørsmål, og at dette må avklares før det er aktuelt og relevant å gjøre konkrete vurderinger av endringer i oppgave- og ansvarsfordelingen. •Spørsmålene blir dermed: –Hvordan sees oppfatninger om oppgave- og ansvarsfordelingen i sammenheng med spørsmålet om endringer i kommunestruktur? –Hvilke drivere oppfattes som viktige for både oppgaver og struktur? –Hvordan vurderes disse oppfatningene i lys av mer varige verdier og prinsipper knyttet til kommunenes rolle og balansen mellom lokalt selvstyre og nasjonal styring?

Hovedtemaer i debatten

Vektlegging av ulike argumenter •Spørsmålet om kommunenes kompetanse og kapasitet til å yte gode tjenester er mer fremtredende •Mindre vekt på innsparinger ved sammen- slåing •Spørsmålet om demokratisk nærhet og tilhørighet er fremdeles fremme, men mer i noen partier enn i andre

Viktige drivere for endring

«Kommunestruktur 2013» •Strukturendring må sees i sammenheng med oppgavefordeling (og omvendt). En reform må bero på et helhetlig statlig initiativ og organisering av prosess. Klare målsetninger, økonomiske incitamenter og åpenhet i forhold til grensejusteringer forventes. •Tydelig initiativ fra statens side, med helhetlig koordinering og kommunikasjon mellom statlige instanser og videre ut vil kommunene. Det må gis rom for lokal medbestemmelse, og prosessen må ikke sette stopper for lokale prosesser. •Lokale forhold: Store geografiske avstander og ulik sentralitet, folketall, og økonomi sees på som viktig av nesten alle fylkene. Sammenslåing kan ha sentraliseringseffekt som kan gjøre det vanskelig å vedlikeholde et tjenestetilbud i perifere områder. Det bør fokuseres på infrastruktur for kommuneinterne reiser. •KS lokalt bør være en innspiller til sentrale prosesser for å fremme regionens perspektiver, og sørge for lokale arenaer for kommunikasjon og informasjon. KS må bistå kommunene i arbeidet med endringer i kommunestrukturen. KS bør også bidra til å koordinere endringsprosessene lokalt/regionalt slik at også disse sees i et mest mulig helhetlig perspektiv.

Partienes syn: kommunestruktur SPSV/KrFAPFrPH/V Mangfoldig struktur Ønsker større kommuner Strukturreform: større kommuner Endringer kun ved direkte medvirkning lokalt Stimulering til sammenslåing Primært frivillighet, men åpner for noe tvang Utfasing av småkommune- tillegget Betinget frivillighet, mulighet for tvang Stimulere til samarbeid mellom kommuner

Partienes syn: oppgavefordeling og regionenes framtid SVAPSPVKrFHFrP Lite konkret, ønsker endring? Status quoRegionmodellModell uten region-nivå Ønsker et regionalt nivå, ”som fylkes- kommunen” Flere oppgaver og mer makt til fylkeskom- munen Færre og større regioner Avskaffe fylkeskommunen Rettighets- festing Nasjonale standarder Nasjonale standarder Ikke rettig- hetsfesting Redusere statlig styring av kommunen Redusere statlig styring av kommunen, men innføre kvalitetskrav Rettighets- festing Nasjonale standarder Ønsker desentrali- sering av oppgaver innenfor bl.a. helse, skole, barnevern En rekke oppgaver fra fylke til kommune + noen statlige oppgaver

Partienes syn: lokalt selvstyre SVAPSPVKrFHFrP Vil ikke grunnlovs- feste Ønsker grunnlovsfesting av kommunalt selvstyre Ønsker mer direkte demokrati, folkeav- stemninger og direkte valg av ordfører Styrket representa- tivt demokrati lokalt Individ- orientert demokrati Individ- orientert demokrati: økt vekt på direkte demokrati lokalt Ønsker tviste- løsningsorgan mellom stat og kommune Ønsker statlige kvalitets- standarder Stykkpris- finansering + rettighets- festing + standardkrav = begrenset lokal handlefrihet