VELKOMMEN TIL KURS 1 03.04.2017 | |
Iverksetter av vedtatt politikk Roller Helsedirektoratet Fagrolle Forvalter av lovverk Iverksetter av vedtatt politikk 03.04.2017 |
Oppskrift for et sunnere kosthold Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007–11) 03.04.2017 |
Hvorfor en handlingsplan på kostholdsområdet? Kosthold og helse henger nøye sammen, bl.a. med utviklingen av hjerte- og karsykdom, kreft, overvekt og type 2-diabetes Klare utfordringer i befolkningens kosthold for å kunne forebygge kostholdsrelaterte sykdommer og helseplager Det eksisterer sosiale forskjeller i kosthold som bidrar til sosiale ulikheter i helse For å bedre kostholdet i befolkningen er det viktig og nødvendig at mange sektorer bidrar 03.04.2017 |
Viktige mål for kostholdet Mer: grønnsaker og poteter, frukt og bær grove korn- og brødvarer fisk og sjømat Mindre: sukker, søtsaker og brus snacks og fete potetprodukter fete meieri- og kjøttprodukter salt 03.04.2017 |
Strategier 1. Bedre tilgjengelighet av sunne matvarer 2. Kunnskap hos forbrukerne 3. Kompetanse hos nøkkelgrupper 4. Lokal forankring av ernæringsarbeid 5. Styrket ernæringsarbeid i helsetjenesten 03.04.2017 |
Innsatsområder 1. Kommunikasjon om mat og kosthold 2. Sunn mat i et mangfoldig marked 3. God ernæring fra starten av 4. Sunne måltider i barnehage og skole 5. Mat og helse i arbeidslivet 6. Ernæring i helse- og sosialtjenesten 7. Fokus på kosthold i lokalt folkehelsearbeid 8. Kompetanse om kosthold 9. Forskning, overvåking og dokumentasjon 10. Ernæring i internasjonalt perspektiv 03.04.2017 |
1. Kommunikasjon om mat og kosthold Utvikle kommunikasjonsstrategi Konkrete, entydige kostråd Utgi grunnleggende kokebok til hverdagsbruk Gjennomføre ”spis mer fisk”- prosjekt Styrket dialog med frivillige organisasjoner 03.04.2017 |
2. Sunn mat i et mangfoldig marked Fokus på tiltak som skal gjør det lett å velge sunt: produktutvikling produktplassering markedsføring matvarepriser symbolmerking Dialog med matvarebransjen og dagligvarehandelen 03.04.2017 |
3. God ernæring fra starten av Gratis vitamin D-tilskudd til spedbarn med innvandrer-bakgrunn Videreutvikle Mor-barn-vennlig initiativ i helsestasjoner for å fremme amming 03.04.2017 |
4. Sunne måltider i barnehage og skole Retningslinjer for mat og måltider i barnehage og skole Pedagogisk materiell Frukt og grønnsaker i skolen Arbeide for sunt, fristende og billig mat- og drikketilbud i grunnskole og videregående opplæring 03.04.2017 |
5. Mat og helse i arbeidslivet Sunne kantiner i arbeidslivet Vurdere hvordan kostholdshensyn kan ivaretas i arbeidslivet Dialog med arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner Styrke kompetanse og tilgang på verktøy om kosthold og helse overfor personellgrupper Motivere attføringsbedrifter til å inkludere kosthold og fysisk aktivitet i omstilling i arbeidslivet Utvikle og utprøve lavterskeltilbud om kosthold for langtidssykmeldte 03.04.2017 |
6. Ernæring i helse- og sosialtjenesten Styrke ernæringsarbeidet i helsetjenesten og pleie- og omsorgstjenesten retningslinjer og faglige veiledere Kartlegge mat- og måltidstilbudet i pleie- og omsorgssektoren Utvikle lavterskeltilbud for å legge om til sunnere kostvaner 03.04.2017 |
7. Fokus på ernæring i lokalt folkehelsearbeid Partnerskap for folkehelse ernæring sammen med fysisk aktivitet og tobakk Ressursgrupper for ernæring Ernæring inn i planarbeid i fylker og kommuner Samle og spre verktøy og gode modeller felles nordisk katalog Samordne stimuleringsmidler fra nasjonale satsinger 03.04.2017 |
8. Kompetanse om kosthold Kokebok gratis til ungdomsskoleelever tilbud til kommunene til redusert pris Nettbasert undervisningsopplegg til Mat og helse Kompetanseheving kartlegging av kompetanse hos lærere i Mat og helse etter- og videreutdanning av nøkkelgrupper Sikre kompetanse i pleie- og omsorgssektoren kompetanseløftet 2015 Ernæring i relevante rammeplaner 03.04.2017 |
9. Forskning, overvåking og dokumentasjon Styrke forskning om sammenhengen mellom kosthold og helse Fremme forskning for å stimulere til utvikling av bedre og sunnere produkter Overvåking av befolkningens kosthold skal videreføres og videreutvikles Sikre faglige utredninger og oppdatere offisielle anbefalinger 03.04.2017 |
10. Ernæring i internasjonalt perspektiv Delta aktivt i WHOs arbeid innen ernæring, både globalt og regionalt Bidra aktivt i arbeidet i FNs faste komité for ernæring – Standing Committee on Nutrition Bidra aktivt i Nordisk og Nordisk-Baltisk samarbeid Sikre at ernæringstiltak og vurdering av ernæringsmessige konsekvenser inngår som et element i bistands- og utviklingsarbeid 03.04.2017 |
Oppsummering 73 tiltak Vektlegger reduksjon i sosiale helseforskjeller Arbeid på tvers av sektorer Kompetanse og engasjement lokalt en betingelse for å lykkes 03.04.2017 |