VELKOMMEN TIL KURS 1 03.04.2017 | |.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 1 Generelt om Fiskesprell Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser.
Advertisements

Generell presentasjon om frisklivssentraler
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Tilgjengelighet for alle til informasjons- og kommunikasjonsteknologi IT Funk Strategi for forskning og innovasjon.
Bra mat kurs Lillehammer Bra mat kurs Erfaringer fra Modum kommune.
Råd for et sunt kosthold (1)
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Koordinatormøte
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Oppsummering Kvalitetsutviklingsplan
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Marianne Dahlum Helsesøster
FYLKESMANNEN I AUST-AGDER Fylkesmannens rolle i folkehelsearbeidet i lys av ”Nasjonale mål og hovedprioriteringer” Kristiansand Sidsel Birkeland.
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Samhandlingsreformen Kommunestyresalen 16.5 og og19.06 og Signe Louise Berthelsen Rigmor Måntrøen Mette Braathen.
Oslo Kommune Karen Lassen
“FØRSKULEVUKKU “ ... Bygger på ordinært Helsestasjons program
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Seminaret Mat og helse i Aktivitetsskolen
Ungdomstrinn i utvikling
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Levanger kommune enhet Kommunedelplan oppvekst Visjon: Livskvalitet og vekst Kommunedelplan, oppvekst 1.
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.
Folkehelsearbeid i Nav
”Aktiv på dagtid” ”En resept å gå for…” Sommarøy, m ai 2009 Informasjon om arbeidet i Finnmark.
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Prosjekt tidlig innsats
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Presentasjon av nye retningslinjer for mat og måltider i barnehagen
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
”Uten mat og drikke…………..”
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Grunnleggende ernæring
Sentral støtte til lokal innsats Direktør Bjørn-Inge Larsen.
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
Forebygge sammen i Namdalen Overskrift Arial 28 Sett inn tekst og dato her.
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Kompetanseplaner - hva har det med oss å gjøre? - hva er det?
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen Landsmøte i Den norske tannlegeforening 2008.
Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Frisklivssentraler inn i KOSTRA?
Presentasjon av vårt nye undervisnings-materiell

KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
RSK MIDT-FINNMARK RGO-gaska Finnmárku AOKY-keski Finnmark
Utskrift av presentasjonen:

VELKOMMEN TIL KURS 1 03.04.2017 | |

Iverksetter av vedtatt politikk Roller Helsedirektoratet Fagrolle Forvalter av lovverk Iverksetter av vedtatt politikk 03.04.2017 |

Oppskrift for et sunnere kosthold Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007–11) 03.04.2017 |

Hvorfor en handlingsplan på kostholdsområdet? Kosthold og helse henger nøye sammen, bl.a. med utviklingen av hjerte- og karsykdom, kreft, overvekt og type 2-diabetes Klare utfordringer i befolkningens kosthold for å kunne forebygge kostholdsrelaterte sykdommer og helseplager Det eksisterer sosiale forskjeller i kosthold som bidrar til sosiale ulikheter i helse For å bedre kostholdet i befolkningen er det viktig og nødvendig at mange sektorer bidrar 03.04.2017 |

Viktige mål for kostholdet Mer: grønnsaker og poteter, frukt og bær grove korn- og brødvarer fisk og sjømat Mindre: sukker, søtsaker og brus snacks og fete potetprodukter fete meieri- og kjøttprodukter salt 03.04.2017 |

Strategier 1. Bedre tilgjengelighet av sunne matvarer 2. Kunnskap hos forbrukerne 3. Kompetanse hos nøkkelgrupper 4. Lokal forankring av ernæringsarbeid 5. Styrket ernæringsarbeid i helsetjenesten 03.04.2017 |

Innsatsområder 1. Kommunikasjon om mat og kosthold 2. Sunn mat i et mangfoldig marked 3. God ernæring fra starten av 4. Sunne måltider i barnehage og skole 5. Mat og helse i arbeidslivet 6. Ernæring i helse- og sosialtjenesten 7. Fokus på kosthold i lokalt folkehelsearbeid 8. Kompetanse om kosthold 9. Forskning, overvåking og dokumentasjon 10. Ernæring i internasjonalt perspektiv 03.04.2017 |

1. Kommunikasjon om mat og kosthold Utvikle kommunikasjonsstrategi Konkrete, entydige kostråd Utgi grunnleggende kokebok til hverdagsbruk Gjennomføre ”spis mer fisk”- prosjekt Styrket dialog med frivillige organisasjoner 03.04.2017 |

2. Sunn mat i et mangfoldig marked Fokus på tiltak som skal gjør det lett å velge sunt: produktutvikling produktplassering markedsføring matvarepriser symbolmerking Dialog med matvarebransjen og dagligvarehandelen 03.04.2017 |

3. God ernæring fra starten av Gratis vitamin D-tilskudd til spedbarn med innvandrer-bakgrunn Videreutvikle Mor-barn-vennlig initiativ i helsestasjoner for å fremme amming 03.04.2017 |

4. Sunne måltider i barnehage og skole Retningslinjer for mat og måltider i barnehage og skole Pedagogisk materiell Frukt og grønnsaker i skolen Arbeide for sunt, fristende og billig mat- og drikketilbud i grunnskole og videregående opplæring 03.04.2017 |

5. Mat og helse i arbeidslivet Sunne kantiner i arbeidslivet Vurdere hvordan kostholdshensyn kan ivaretas i arbeidslivet Dialog med arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner Styrke kompetanse og tilgang på verktøy om kosthold og helse overfor personellgrupper Motivere attføringsbedrifter til å inkludere kosthold og fysisk aktivitet i omstilling i arbeidslivet Utvikle og utprøve lavterskeltilbud om kosthold for langtidssykmeldte 03.04.2017 |

6. Ernæring i helse- og sosialtjenesten Styrke ernæringsarbeidet i helsetjenesten og pleie- og omsorgstjenesten retningslinjer og faglige veiledere Kartlegge mat- og måltidstilbudet i pleie- og omsorgssektoren Utvikle lavterskeltilbud for å legge om til sunnere kostvaner 03.04.2017 |

7. Fokus på ernæring i lokalt folkehelsearbeid Partnerskap for folkehelse ernæring sammen med fysisk aktivitet og tobakk Ressursgrupper for ernæring Ernæring inn i planarbeid i fylker og kommuner Samle og spre verktøy og gode modeller felles nordisk katalog Samordne stimuleringsmidler fra nasjonale satsinger 03.04.2017 |

8. Kompetanse om kosthold Kokebok gratis til ungdomsskoleelever tilbud til kommunene til redusert pris Nettbasert undervisningsopplegg til Mat og helse Kompetanseheving kartlegging av kompetanse hos lærere i Mat og helse etter- og videreutdanning av nøkkelgrupper Sikre kompetanse i pleie- og omsorgssektoren kompetanseløftet 2015 Ernæring i relevante rammeplaner 03.04.2017 |

9. Forskning, overvåking og dokumentasjon Styrke forskning om sammenhengen mellom kosthold og helse Fremme forskning for å stimulere til utvikling av bedre og sunnere produkter Overvåking av befolkningens kosthold skal videreføres og videreutvikles Sikre faglige utredninger og oppdatere offisielle anbefalinger 03.04.2017 |

10. Ernæring i internasjonalt perspektiv Delta aktivt i WHOs arbeid innen ernæring, både globalt og regionalt Bidra aktivt i arbeidet i FNs faste komité for ernæring – Standing Committee on Nutrition Bidra aktivt i Nordisk og Nordisk-Baltisk samarbeid Sikre at ernæringstiltak og vurdering av ernæringsmessige konsekvenser inngår som et element i bistands- og utviklingsarbeid 03.04.2017 |

Oppsummering 73 tiltak Vektlegger reduksjon i sosiale helseforskjeller Arbeid på tvers av sektorer Kompetanse og engasjement lokalt en betingelse for å lykkes 03.04.2017 |