Organisering og roller i Lp modellen PPT sine roller

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kilde: Yes!! Gruppe: Julie Veronica Frank Gruppe: Veruska Øystein DL Anita Gruppe: Espen Geir Irmelin Gruppe: Ann-Magritt Øystein LK Susana.
Advertisements

Kjennetegn ved gode forebyggende tiltak
Fra prøving og feiling til
Abildsø skole - Eksamen 2014.
Læringsmiljø Hadeland /11 – 2013/14 Felles skoleutviklingsprosjekt for Gran, Lunner og Jevnaker i samarbeid med Karrieresenteret OPUS Hadeland.
Hurum PPTs erfaringer med LP
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Arbeid med atferdsproblemer Med LP-modellen i verktøykassa
Rapport Nr Ann Margareth Aasen og Kristin Søby ”Vi ser at det funker” En kvalitativ og kvantitativ evaluering av arbeidet med LP-modellen
Noen utfordringer for skolene
Fra prøving og feiling til
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Pedagogisk analyse.
LP-modellens endringsstrategi
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
Systematisk bruk av klasseregler Introduksjon av klasseregler for å fremme konsentrasjon og god arbeidsinnsats Gunn Kragseth & Henry Liamo. Utadrettet.
Pedagogisk psykologisk tjeneste
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Presentasjon av LP-modellen
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
F O R S K N I N G S- O G K O M P E T A N S E N E T T V E R K F O R I T I U T D A N N I N G 1Rogaland II7/5/2014 Kilde: Aftenposten.no/reise.
Modul 1 Lillegården kompetansesenter
Sosiologi i barnehagen
PPT som ressurs i skolens utviklingsarbeid
Kompetente barn og unge
Kompetente barn og unge
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
STASJONSUNDERVISNING
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
Veilederkorpset - Eide kommune Trondheim
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Systemrettet arbeid i PP-tjenesten
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Unge & Rus eies og driftes av: KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom KoRus-Nord Høgskolen i Bergen.
Didaktiske analysekategorier
Organisering og arbeidet i kommunene
Kompetanse og lærerprofesjonen - bruk av evidens i den praktiske pedagogikken Professor Thomas Nordahl Senter for praksisrettet utdanningsforskning
-ikke bare for zippylæreren…
Tilpasset opplæring i en inkluderende skole.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
De ansatte opplever å bli hørt og anerkjent, og føler dermed trygghet og lojalitet. Bedriften får utnyttet unik kompetanse. Økt bevissthet til HMS-arbeidet.
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Drop-In metoden i skolen
Intro til rapporter fra PPT Skien Systemarbeid: Systematisk endringsarbeid 1.Grunnlinje 2.Mål4.Analyse 5.Tiltak6.Evaluering 3.Observasjon.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
Haugalandet 2015 – 2017 skolebasert kompetanseutvikling
Prosjektplanen og rolleavklaringer
Sosialkonstruktivisme
RELASJONELT PERSPEKTIV PÅ ARBEID MED PROBLEMATFERD I SKOLEN
Prinsipper for arbeid i lærergruppene Levanger 20. – 21. april 2006 Torunn Tinnesand lp-modellen læringsmiljø og pedagogisk analyse.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Med skolen som arena – hvordan forebygge mer systematisk? Kristin Andreassen Eide Rådgiver i bedre barnehage- og skolemiljø Vestby kommune
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
Kompetanse for mangfold
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
Læringsmiljøprosjektet Hva har vi lært og hva har vi oppnådd?
Skolebasert kompetanseutvikling
Skole- hjem samarbeid.
Skolebasert kompetanseutvikling Klasseledelse
Skolebasert kompetanseutvikling
12. Organisasjonsutvikling
12. Organisasjonsutvikling
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Organisering og roller i Lp modellen PPT sine roller Modul 1 PPT Lillegården kompetansesenter 19. juni 2012

Hva er LP-modellen? En strategi for å utvikle et godt læringsmiljø Er basert på forskning rundt hva som skaper utfordringer i et læringsmiljø og hvilke tiltak som viser seg å fungere godt for å løse ulike problemer knyttet til læringsmiljøet Er et verktøy for å analysere og forstå opplevde problemer og iverksette tiltak for å løse dem Innovasjonsstrategi der flere ledd i kommunen som berører opplæring er med Initiering – Implementering – Videreføring Vi arbeider for å få til en inkludering av alle elever i skolen

Ingen PPT – ingen LP… ”Organisasjoner lærer bare ved at mennesker lærer. Individuell læring gir ingen garanti for organisasjonsmessig læring men uten den individuelle læringen blir det heller ingen organisasjonsmessig læring” (Senge, P. 1999)

Kommunal arbeidsgr. Skole eier Nett-verk PPT Arb. gr. L LP gr.

§ 5-6. Pedagogisk-psykologisk teneste Tenesta skal hjelpe skolen i arbeidet med kompetanseutvikling og organisasjonsutvikling for å leggje opplæringa betre til rette for elevar med særlege behov. Den pedagogisk-psykologiske tenesta skal sørgje for at det blir utarbeidd sakkunnig vurdering der lova krev det. Departementet kan gi forskrifter om dei andre oppgåvene til tenesta.

Om PP-tjenestens arbeid (Innstilling 50 S (2011-2012) fra KUF-komitéen, s.17) «Komiteen mener at hvis PTT sitt arbeid i skolene kun er knyttet til elever med særlige behov, vil de aldri komme i posisjon til å bidra til læringsmiljøutvikling generelt. Inkluderende læringsmiljøer kan ikke bygges bare med utgangspunkt i elever med særrettigheter i skolen. Komiteen mener PPT også bør ha ansvar for å hjelpe skolene med å forbedre læringsmiljøene generelt. St. meld 18 er et politisk dok fra regj til Storting om hvordan de har tenkt at jobben skal gjøres- KUF komiteens INNSTILLINGEN er opposisjonens måte å si det samme på (svar).. Egentlig en kommunikasjon til velgerne. Her er altså alle enige. Vil det muligens komme en forskrift?

I arbeidet med å utvikle læringsmiljøet trenger skoler hjelp fra fagpersoner som kjenner skolen, men som ikke nødvendigvis er en del av den. Både skolens ledelse og lærerne i klasserommet trenger et slikt konstruktivt kritisk utenfra blikk

Oppgave,Individuell 5 minutt: Tenk igjennom: Hva betyr det å jobbe med systemarbeid hos dere i dag? Etterspør din (-e) skoler systemarbeid? Hva tenker «din» skole på når de etterspør systemarbeid?

Systemarbeid hva er det? Hva må VI gjøre Hensikten er å påvirke et sosialt system (som en skole, klasse, gruppe) til utvikling i positiv retning Arbeidet bygger på systemteori og legger vekt på sosial interaksjon og gjensidig påvirkning Arbeidet omfatter alle aktørene i det sosiale systemet Arbeidet gjøres systematisk Hva må DE gjøre Systemarbeid et «PPT uttrykk» Det uttrykker et ønske om å påvirke et system utenfra

Systemarbeid og enkeltsaker PPT sin behandling av enkeltsaker vil ofte definere hvordan skolesystemet forholder seg til PPT. Avgjørende at det er sammenheng mellom PPT sitt systemarbeid og arbeidet med enkeltsaker. Det er fult mulig å jobbe med enkeltelever i systemarbeid. Det som skiller er forståelsen av utfordringene. Fra eleven som årsak til å se elevenes atferd som et symptom på et system i ulage. Flere enkeltsaker kan delvis sees på som et uttrykk for (manglende/uhensiktsmessig)systemarbeid i skolen.

Gruppeoppgave: 15 min Snakk sammen om hva dere legger i begrepet systemarbeid. Likheter/ forskjeller kontorene i mellom? Likheter/ forskjeller mellom deres (gruppas) forståelse og Lillegårdens forståelse av systemarbeid.

Kommunal arbeidsgr. Skole eier Nett-verk PPT Arb. gr. L LP gr.

Lærergruppa 5-8 lærere Hver 14. dag Veileder fra PPT 3 ganger pr. semester Veiledningsutkast Gruppeleder kommunikasjon

PPT sin rolle i lærergruppene Veilede EN NY MÅTE Å JOBBE PÅ? Veilede, Coache, Være mentor, modellere, etterspørre- og bidra, Analysemodellen, Lokke frem og Bidra med forskningsbasert kunnskap

ORGANISASJONSNIVÅ (arbeidsgruppa) Handlingsteorier, språk, praksis, samarbeid GRUPPENIVÅ (LP gruppa) INDIVIDNIVÅ (Lp gruppe medlem) Kunnskap, holdning, atferd ORGANISASJONSNIVÅ (arbeidsgruppa) Verdier, organisering, tilrettelegging

Arbeidsgruppe Rektor Skolekoordinator Gruppeledere PPT

Hva skjer i arbeidsgruppa Hvordan arbeides det med læringsmiljø på skolen via pedagogisk analyse Saker fra gruppene/gruppeleder Saker fra skolekoordinator Saker fra rektor Saker fra PPT Kartleggingsundersøkelsen Se helhet i Lp arbeidet – års hjul/virksomhetspl. Nettverksforberedelser Aktivitetsplan Implementringsplan Snakke om fagdager Skolens utvikling Kompetanseplan Andre sats. omr

PPT - to roller i arbeidsgruppa Veileder (et vidt begrep) Analysemodellen Forskningsbasert kunnskap Bidra i analyse av kartleggingen Deltaker Ta opp saker Eks: fremgang og utfordringer i gruppene

Kommunal arbeidsgruppe Rektorer Kommune koordinator PPT representant (leder) Aktivitetsplaner Implementeringsplaner Kommunale planer Må henge sammen med kommunens totale plan for skole/barnehage

PPT sin rolle i nettverk Faglig ansvarlig for nettverket - Være med å planlegge nettverket med kommunekoordinator Sørge for at det er læringsmiljø som står i fokus Sørge for at analysemodellen forstås og blir brukt At forskningsbasert kunnskap kommer frem og brukes

Individuell oppgave (5 min) Hva tenker du om din rolle totale rolle som PPT rådgiver i dag? Om du skrur tiden frem - er du en del av LP-modellen i din kommune. Hva tenker du har endret seg mest? Hvilke utfordringer ser du for deg? SKRIV NED NOEN STIKKORD

Gruppeoppgave (15 min) – øve på deler av analysemodellen Problemstilling/sammenhengsirkel Snakk sammen om den individuelle oppgaven – velg en utfordring. Lag en problemstilling Sett problemstillingen inn i en sammenheng- sirkel. Finn mulige opprettholdende faktorer