Hvilke regler skal gjelde for Arbeid med Bistand og andre tiltak i 2006? Odd Wålengen, ASD.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
It’s NAV or never…? Steinar Kristiansen.
Advertisements

Regelverk og tilbud i NAV sin regi Hvordan jobber NAV?
Sosialtjenestens utfordringer i NAV Statssekretær Laila Gustavsen Arbeids- og inkluderingsdepartementet 10. Oktober 2006.
Evaluering av arbeidsmarkedstiltakene i skjermet virksomhet
Ny arbeids- og velferdsforvaltning
NY ARBEIDS OG VELFERDSFORVALTNING
Velferd i Norge: Arbeid, aktivitet og trygghet
Agenda - Prinsipper for bistand til brukerne - Rammeverk for arbeidsmetodikk i NAV - Arbeidsevnen i sentrum - Planer og velferdskontrakter - Tiltak og.
Attføringsbedriftenes landsmøte i Tønsberg 11. Juni 2004
Attføringsbedriftenes rolle i gode tider
NAV-kontor NAV Rogaland
Overordnet målbilde for nye arbeids- og velferdskontor
Vi gir mennesker muligheter
regjeringen og Stortinget styrke attføringsarbeidet?
Strategiarbeid i praksis
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Eldrid Hodneland Rasmussen
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
Organisering av flyktningarbeidet
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
Vi gir mennesker muligheter
Kommunestyremøte Levanger 21. mai 2008 Jan Arve Strand NAV Partnerskap.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag 1 Økonomiplan , supplert noe med forslag til Statsbudsjett 2006 og gjetninger om.
1 Jon Sandvik, seniorrådgiver
Et inkluderende arbeidsliv - en utnyttelse av individets ressurser Statssekretær Jan Erik Støstad Arbeids- og inkluderingsdepartementet 27. mars 2007.
8. November 2007 Arbeid med bistand Drammen 8. november 2008 Seksjonssjef Tron Helgaker Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Nasjonal strategi for arbeid og psykisk helse Seniorrådgiver Hildegunn M. Førsund, Arbeids- og velferdsdirektoratet Attføringsmessa januar 2008.
Dialogseminar Åre 15. – – NAV v/Jostein Solberg Dialogseminar Åre, 16. februar 2006.
HVA GJØR EN FYSIOTERAPEUT I NAV?
NAVs rolle i attføringspolitikken Ingar Heum Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Et arbeidsliv for alle! Jon Valestrand - tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Åstvedt AS.
NAV – REFORMEN Innhold og utfordringer i NAV-kontorene. 12 K PLO-nettverk 27.september 2006 Live Jetlund, rådgiver, Fylkesmannen i Vestfold.
1 Landsmøte ASVL Tromsø juni 2009 Roland Mandal, Fafo–Institutt for arbeidslivs-og velferdsforskning.
Nye veier til arbeid – skreddersøm og brukermedvirkning Terje Olsen og Hege Gjertsen, Nordlandsforskning ASVLs fagkonferanse Gardermoen, 10. februar 2012.
Arbeid til alle krever økt innsats … Anne-Lise Bakken nestleder i ASVL Fagkonferansen 10.februar 2012.
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.
Flyktningkonferansen 2008
NAV og flyktningearbeidet ”Nytt oppdrag – nye muligheter!”
DET TRE-HODEDE TROLLET
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Arbeids- og velferdsforvaltningen
Om regjeringens politikk for Inkludering av mennesker i utkanten av arbeidsmarkedet Spesialrådgiver Bjørn Halvorsen
1 Norskopplæring Statssekretær Cathrin Bretzeg Stavanger
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Ny arbeids- og velferdsetat (NAV) Seniorseminar, Alta 7
Arbeid er førstevalget
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
1 Kommuneproposisjonen 2006 – Levanger formannskap Kommuneproposisjonen 2006 Utdrag av departementets presentasjon for fylkesmennene Noen tabeller.
Velkommen til VTA- seminaret 2007, hotell Atlantic i Sandefjord.
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
NAV Hordaland Tilbake til fremtiden Jubileumskonferanse i Bergen 27. oktober 2011 ”Vekstbedriftene og NAV sin rolle i arbeidsmarkedspolitikken” Fylkesdirektør.
Attføringsbransjen i Vestfold er i endring
Muligheter og begrensinger når utdanning finansieres av NAV
NFU arbeider for at: Flere personer med utviklingshemming kan få arbeid i ordinære bedrifter VTA bedriftene fortsatt skal gi et godt tilbud til.
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
INTRO 2 år – regjerings mål for arbeidet Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Pressekonferanse 9. mai 2003 Statsråden St.meld. nr. 31 ( ) Storbymeldingen Om utvikling av storbypolitikk.
Kommunekonferansen 10. februar 2009 Status og samarbeid med kommunene ved Tor Saglie, Arbeids- og velferdsdirektør.
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Eva Buschmann Generalsekretær i CP-foreningen NAV og arbeidsavklaringspenger.
NAV Vennesla Innlegg av SKA ved Gry Lægraid Sørensen.
NAV, Side 1 ”Flere i jobb ” Informasjon – NAVs brukerutvalg i Telemark 31. mai 2016 NAV Telemark.
Nord-Trøndelag fylkeskommune – hva har vi gjort siden sist?
Rus - arbeid og aktivitet
Nettverksmøte den
NAV mulighetenes marked
Utskrift av presentasjonen:

Hvilke regler skal gjelde for Arbeid med Bistand og andre tiltak i 2006? Odd Wålengen, ASD

Disposisjon Noen utviklingstrekk Endringer i tiltaksregelverket Statsbudsjettet 2006 Status for arbeidet med ny arbeids- og velferdsforvaltning (NAV) Norsk arbeidsliv er på mange måter et velfungerende og godt arbeidsliv. Vi har lav arbeids­ledighet og høy sysselsetting sammenliknet med fleste andre europeiske land. Vi har flere kvinner og eldre i arbeidsstyrken. Arbeidstakerne er godt utdannede - Arbeidstakerne sier gjennomgående at de er fornøyd både med arbeidsplassen og arbeidet. - Muligheten til å kombinere arbeid og familie er etter hvert blitt bedre.

Sterk vekst i sykdomsrelaterte ytelser Antall stønadsmottakere Selv om det nå er god vekst i norsk økonomi og positiv utvikling i arbeidsmarkedet, er utfordringene store: 700 000 personer er til enhver tid enten midlertidig borte fra arbeidet eller mer varig utenfor arbeidslivet, på grunn av problemer knyttet til sykdom, arbeidsledighet eller sosiale problemer, samtidig som de mottar stønader fra det offentlige. Flere av disse må få muligheten til å komme i arbeid. Det er hovedutfordringen i forhold til å skape et inkluderende arbeidsliv. Kilde: Ulike registre

Lav vekst i arbeidsstyrken Kilde: SSB (middelalt.)

Utviklingen i helt ledige og yrkeshemmede

Utvikling i diagnosetyper

Endrede krav til attføringsarbeidet ”Markedsmessige” krav Økt tilstrømming øker faren for opphopning og flaskehalser En mer heterogen gruppe av yrkeshemmede setter nye krav til tilbudet Glidende overgang mellom ”ordinære” arbeidssøkere og yrkeshemmede ”Politiske krav” Stortinget bad i 2004 regjeringen foreta en samlet vurdering av behovet for tiltaksplasser for yrkeshemmede. Vurderingen skulle ses i sammenheng med yrkeshemmedes behov for avklaring, arbeidspraksis og opplæring.

Tiltaksendringer fra 2006 Arbeid med bistand Avklaringstiltak Lønnstilskudd Varig tilrettelagt arbeid Noen mindre endringer

Nytt avklaringstiltak - bakgrunn Flaskehalsproblemer. For å redusere ventetiden fram til starten av tiltak er det viktig med tilstrekkelig kapasitet og et variert tilbud tilpasset ulike arbeidssøkergrupper. Evaluering av dagens regelverk viser at varigheten er noe kort. Fra 1.7.2005 skal alle arbeidssøkere få et behovsvurderingsvedtak fra Aetat iht. ny lov om arbeidsmarkedstjenester

Nytt avklaringstiltak - endring Utvidet maksimal varighet fra 8 til 12 uker Kan tilbys av andre skjermede virksomheter enn AMB-ene Ved kapasitetsmangel kan eksterne tilbydere utenfor skjermet sektor tilby avklaringstiltak Aetat kjøper allerede i dag avklaringstjenester i form av bl.a. ulike kurs, slik at dette er et område hvor flere tilbydere leverer tjenester til etaten. Det bør være opp til Aetat å avgjøre hvor avklaringstjenesten skal kjøpes og vurdere hvorvidt avklaring skal foregå i et skjermet arbeidsmiljø eller innenfor ordinært arbeidsliv.

Nye lønnstilskuddsordninger En lønnstilskuddsordning med forholdsvis kort varighet. Målgruppen kan omfatte både ordinære arbeidssøkere og yrkeshemmede. En ordningen med lengre varighet og mulighet for høyere subsidieringsgrad. Forbeholdt yrkeshemmede arbeidssøkere hvor fortrinnsvis andre attføringstiltak er prøvd.

Arbeid med bistand - bakgrunn Evaluering viser at dagens Arbeid med bistand har fungert mer som et avklaringstiltak ved søknad om uførepensjon enn som et formidlingstiltak. Styrking av avklaringstiltaket og lønnstilskuddsordningen gjør at AB i større grad kan bli et rent oppfølgingstiltak

Arbeid med bistand - endring Utvidet målgruppe. Alle yrkeshemmede med behov for tilrettelegging og oppfølging Vurdere alternative finansieringsordninger Forsøk med oppfølging overfor ordinære arbeidssøkere.

VTA-plasser i ordinært arbeidsliv Adgang til å opprette plasser enkeltvis innenfor Varig tilrettelagt arbeid i ordinært arbeidsliv. Vil være et supplement til de plassene som i dag finnes innenfor arbeidssamvirkene og arbeidsmarkedsbedriftene.

Noen mindre endringer Fjerner kravet om Aetats deltakelse i styre og rådgivende utvalg i skjermede virksomheter Fjerner kravet om at tjenester som attføringsbedriftene selger til andre skal være attføringsrelaterte Språklige endringer Fase 1 - Avklaring Fase 2 - Kvalifisering i arbeidsmarkedsbedrift Fase 3 - Tilrettelagt arbeid i arbeidsmarkedsbedrift

Statsbudsjettet 2006 Stortingsproposisjon nr 1 (2005-2006) framlagt av Bondevik-regjeringen 14.10.2005 Tilleggsproposisjon framlagt av Stoltenberg-regjeringen 10.11.2005

Arbeidsmarkedstiltak for ordinære arbeidssøkere St.prp. nr 1 (Bondevik II) 10 400 plasser i 2006, 12 700 i 1. halvår og 8 000 i 2. halvår. Herav 500 nye plasser til tiltaksplan mot fattigdom Tilleggsproposisjonen (Stoltenberg) 12 500 plasser i 2006, 14 000 i 1. halvår og 11 000 i 2. halvår

Arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede St.prp. nr 1 (Bondevik II) 26 300 tiltaksplasser for yrkeshemmede i 2006. Dette er om lag 1 200 flere tiltaksplasser enn i 2005. Herav 600 flere tiltaksplasser til tiltaksplanen mot fattigdom ved slutten av 2006 (300 i snitt for året) Tiltak som bidrar til avklaring og utprøving av den enkeltes arbeidsevne prioriteres Ytterligere arbeid med å finne fram til bedre og mer effektive virkemidler følges opp i stortingsmelding om arbeid og velferd.

Andre satsninger St.prp. nr 1 (Bondevik II) Avsatt midler for å styrke den målrettede arbeidsrelaterte innsatsen for personer med psykiske lidelser Tilleggsproposisjonen (Stoltenberg) Aetat styrkes med personellressurser (20 mill. kroner) Feriepengeopptjening i dagpengeordningen innføres med virkning fra 1. juli 2006.

Målene for ny arbeids- og velferdsforvaltning (NAV) Få flere i arbeid og aktivitet, og færre på stønad Forenkle for brukerne og tilpasse til brukernes behov Få en helhetlig og effektiv arbeids- og velferdsforvaltning

Organisering av ny arbeids- og velferdsforvaltning Aetat og trygdeetaten forsvinner. Det blir en ny statlig arbeids- og velferdsetat. Dagens ordning med et trygdekontor, et arbeidskontor og et sosialkontor forsvinner. Det blir ett arbeids- og velferdskontor i alle kommuner Arbeids- og velferdskontoret vil være et samarbeid mellom stat og kommune, men brukeren skal oppleve det som ett kontor. Kontoret blir brukernes kontaktsted for alle de statlige tjenestene og som et minimum økonomisk sosialhjelp. For blant annet å kunne gjennomføre arbeidet med et inkluderende arbeidsliv på en mer systematisk måte, tas det sikte på en omorganisering av forvaltningsapparatet. En felles og helhetlig arbeids- og velferdsforvaltning lokalt er et viktig virkemiddel for at brukerne skal få et samordnet tjenestetilbud. Krav til en slik førstelinjetjeneste er følgende: - lett tilgjengelig kontaktpunkt i hver kommune, med mulighet for interkommunale løsninger - brukerne skal få rask og helhetlig behovsavklaring og tjenestetilbud - flere brukere med arbeidsevne skal tidligere inn i aktive, arbeidsrettede prosesser - brukerne skal få likeverdig tilbud uavhengig av bosted og bistandsbehov. Det statlige ansvaret som i dag liger i Aetat og trygdeetaten samles i en ny etat. Gjennom en statlig etat legges de til rette for en felles førstelinje. En statlig etat gir muligheter til effektivisering som kan gi rom for å tilføre den brukerrettede virksomheten økte ressurser.

Etablering av arbeids- og velferdskontorer Tidsplan Stortingsbehandling Interimsorganisasjon Lovforslag Ny statsetat Etablering av arbeids- og velferdskontorer 2010 1.1.2007