Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Rus - arbeid og aktivitet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Rus - arbeid og aktivitet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Rus - arbeid og aktivitet
NAV Sula Rus - arbeid og aktivitet

2 Visjon «Sula kommune skal ha aktive innbyggjarar med framtidstru og livsoptimisme som kjenner tryggleik og tilhøyre utan misbruk av rusmiddel» «Vi gir mennesker muligheter» Visjonen for rusarbeidet bygg på kommunen sin visjon, med eit tillegg, Det vi ønsker for innbyggarane våre ønsker vi skjer uten misbruk av rusmidler. Ser ein etter ser ein element frå NAV lova og sosialtenestelova i visjonen.

3 Kommunale planar Handlingsplan for rusmiddelarbeid 2012 – 2016
Helse- og omsorgsplan 2011 – 2014 Bustadsosial handlingsplan

4 Målretta oppfølging 4.4.1 Målretta oppfølging gjennom NAV (kilde: Rusmiddelplanen) I Sula kommune er hovedansvar for oppfølging av rusmisbrukarar organisert i NAV.  Nav gir oppfølging til alle som har behov for bistand til å kome i arbeid og aktivitet, jfr. Nav-lova § 14 a. Det inneber at rusmisbrukarar som er motiverte for å kome ut av rusmisbruket sitt vil få tilbod om behandling, helseretta og/eller yrkesretta tiltak og kan få avklart arbeidsevna si. Alle som er under arbeidsavklaring i NAV har ein aktivitetsplan. Denne erstatter ofte behovet for individuell plan. Nokre får avklart at dei har varig nedsett arbeidsevne og vil ha krav på uførestønad. Dette er eit meir føreseieleg alternativ til livsopphald enn t.d. sosialstønad. Den enkelte får gjennom avklaring og målretta oppfølging betra livskvaliteten sin når det gjeld fleire sosiale tilhøve som arbeid, økonomi og bustad. ……………. Kva meiner vi med målretta oppfølging for rusmisbrukarar? Bli rusfri? Rusfri er eit delmål. Dei fleste drøymer om kva dei skal gjere når dei får orden på ting. Den jobben kan starte i dag.

5 Prosjekt Styrke oppfølginga av rusmisbrukarar i heimetenesta, særlig med tanke på LAR brukarar. Auke kapasiteten og kompetansen i heimetenesta som følgje av utvida ansvar gjennom samhandlingsreforma.

6 Kommunen og NAV sitt ansvar for arbeid og aktivitet (ROP- retningslinje 8.3.7)
Det bør tilbys meiningsfulle aktiviteter i samsvar med den enkelte sitt behov. Om mulig bør disse gjøres yrkesrettede (anbefaling 74), jf. Kapittel «Utdanning/arbeidserfaring» og kapittel 7.6 «Yrkesretta tiltak og aktivitet. ….både kommunale og statlige enheter i NAV har ansvar for å hjelpe dem som trenger det til å komme i arbeid og aktivitet……. NAV har mange ulike tiltak og former for støtteordninger, med spesielle tilpasninger dersom det er nødvendig.

7 Utdanning/arbeidserfaring (6.9.3 i ROP-retningslinje)
Mangelfull utdanning og lite arbeidserfaring preger ofte personer med ROP-lidelser, selv om det også finnes mange eksempler på det motsatte. Utredning av ressurser, erfaring og motivasjon for utdanning og arbeid er derfor viktig. Det bør gjøres en kartlegging av personens erfaring og motivasjon for utdanning og arbeid i tillegg til funksjonsevne og meistring innenfor ulike områder (anbefaling 24). Det vises til NAV, samt kapittel 7.6 «Yrkesrettede tiltak og aktivitet» og kap «Kommunens og NAVs ansvar for arbeid og aktivitet»

8 Bruk av motiverande samtaleteknikk (jfr. 7.5.1 i ROP)
Å arbeide med motivasjon er en sentral del av behandling av ROP-pasienter. Alle har innerst inne draumar og håp om framtida. Få tak i draumen! Vise brukaren at han eller ho har muligheter.

9 Arbeid som mål (St. meld 30 Se meg)
Arbeids- og velferdspolitikken skal legge til rette for at flest mulig kan delta i arbeidslivet og støtte opp om grupper som har særlig behov for hjelp til å kome i arbeid. Det skjer gjennom et bredt spekter av arbeidsretta tiltak. Personar som ikke kan delta i arbeidslivet skal sikrast en rimelig inntekt, som blant annet gjør det mulig å delta i samfunnet på linje med den øvrige befolkningen. NAV- kontorene er sentrale i tilrettelegging for arbeidsmessig rehabilitering eller annen meningsfull aktivitet. Arbeidsevnevurdering, kvalifisering og arbeidstrening inngår i en prosess fram mot ulike grader av inntektsgivende arbeid. Tiltakene skal bedre arbeidsmulighetene gjennom å gi kompetanse og ferdigheter som kan brukes dirkete i et arbeid, eller kompetanse til å komme seg videre i det ordinære utdanningssystemet. Tiltakene skal motivere til å søke arbeid og gjøre arbeidssøking mer effektiv.

10 MÅLET ER ARBEID OG AKTIVITET
Å vere rusfri er eit delmål Arbeidsevnevurdering/kartlegging Vurdering av tiltak Behandling, 2. linje, institusjon, rusteam, psyk.pol. Utprøving, arbeidsprakis Sosialretta oppfølging – økonomi, busituasjon (jf. 7.7 i ROP) Samarbeid

11 Arbeidsretta oppfølging
Ordinært arbeid - Samarbeid med bedrifter om oppfølging av tilsette med rusproblem for at den tilsette skal klare å stå i arbeidet Ordinær arbeidspraksis APS – arbeidspraksis i skjerma verksemd Samarbeid med Sula bedriftstjeneste om oppfølging av rusmisbrukarar i arbeidspraksis i skjerma verksemd Tilretteleggingsgaranti Som garanti/sikkerhet for bedrifter som tar i mot personar med bl.a rusproblem Andre tiltak/kjøp av arbeidsmarkedstiltak/helsetenester VTA – varig tilrettelagt arbeid

12 Oppfølging

13 Brukarundersøkjing


Laste ned ppt "Rus - arbeid og aktivitet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google