Kvalitetssikring av høyere utdanning i Norge – Historikk, Praksis og Effekter Bjørn Stensaker.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Advertisements

Kontroll og utvikling – et kontinuerlig dilemma i internasjonal kvalitetssikring Bjørn Stensaker.
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Høgskolen i Sør-Trøndelag Evalueringen sett fra de evaluertes side.
Periodisert regnskap KDs forventninger og erfaringer
Prosesstyring som styringsverktøy
Stjørdal fagskole Kvalitetssystemet Styremøte 18. mars 2014
Page 1 Hvilke faktorer påvirker tid til forskning? Bjørn Stensaker.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Erfaringer med akkreditering av masterprogram ved HiAk Oversikt over de masterne (og en ph.d.) HiAk har fått akkreditert fra 2004 – d.d. ■Læring i komplekse.
Stjernø – Karlsen - fagskolene Dekan Kathrine Skretting, NTNU NOKUT-konferansen 2009.
NOKUTs fagseminar oktober 2007 Rolf Lofstad
Eierskap og styring i høyere utdanning
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Kapittel 9: Utdanning i Norge
Inga Bostad / Viserektor Arbeid med kvalitet i undervisning og utdanning ved UiO Seminar: Evaluering av kvalitet i undervisning og utdanning, 23. april.
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Evaluering av NVHs kvalitetssystem
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Norsk høyere utdannings og forsknings framtid? En kommentar fra landsdel Sør-Vest Torunn Lauvdal, Universitetet i Agder.
Ot prp nr 79 ( ) - ny lov om universiteter og høyskoler 1 Lovens fellesbestemmelser (I) Lovens formål og virkeområde - Institusjonenes virksomhet.
Page 1 Utviklingstrekk i høyere utdanning Bjørn Stensaker.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Resultatbasert omfordeling (RBO)
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
Høgskolen i Oslo Profesjonsutdanningenes utvikling i UH-sektoren UHR-seminar Sissel Østberg Rektor HiO.
Kvalitetssikringssystemet – stimulerer det til kvalitet? NOKUT-konferanse Av Svein Olaf Thorbjørnsen.
Det norske institusjonslandskapet og ordningen med institusjonsakkreditering – perspektiver fra et nyskapingsuniversitet Rektor Aslaug Mikkelsen
Studentenes medvirkning i kvalitetssikringsarbeidet. Stine Hjerpbakk (PS) og Emilie Bjerke Melbye (StL) NOKUT-konferansen Oslo 2010.
Regjeringens mål med fagskolesektoren Statsråd for forsknings- og høyere utdannings Tora Aasland 5. mars 2009.
Finansieringssystemet
Strategisk planarbeid og rapportering i private høyskoler
Anne Line Wold NPHs nettverkskonferanse 2009
NVHs kvalitetssystem Allmøte på NVH: Lov om universiteter og høgskoler Krav til systemet: ▪§ 1-6. Kvalitetssikring (1)Universiteter og høyskoler.
Evaluering av NVHs kvalitetssystem
NVHs kvalitetssystem PhD NVH: 16. mars 2007.
NVHs kvalitetssystem Master NVH: Januar Lov om universiteter og høgskoler Krav til systemet: ▪§ 1-6. Kvalitetssikring (1)Universiteter og høyskoler.
NVHs kvalitetssystem PhD NVH: Januar Lov om universiteter og høgskoler Krav til systemet: ▪§ 1-6. Kvalitetssikring (1)Universiteter og høyskoler.
Etablering og utvikling av den norske kvalitetssikringsmodellen Toril Johansson Kunnskapsdepartementet.
Administrative omorganiseringer i høyere utdanning: Fra omorganisering som «løsning» til omorganisering som «læring»? Bjørn Stensaker.
Utfordringer til UH-sektoren i dag Statssekretær Jens Revold UHRs dekanskole 21. april 2008.
ET UFORLØST POTENSIAL ‣ fagskolestudenter kontra studenter på høyskoler og universiteter ‣ Økt oppmerksomhet blant politikere og i næringslivet.
Kvalitetsreformen -svaret på dagens utfordringer i høyere utdanning? Av Sonni Olsen Rektor, Høgskolen i Finnmark.
Kvalitetssikring ved Høgskolen i Østfold. 2 Innledning Kvalitetssikringssystemet ved HiØ ble godkjent høsten Hovedtrekk i NOKUTs evalueringsrapport:
Page 1 Kvalitetssystemer – redskap med mange målsettinger Bjørn Stensaker.
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Ny lov om universiteter og høyskoler Ot.prp. nr. 79 ( )
Møte i NFE-HS Tor Rynning Torp
På hvilke måter representerer Kvalitetsreformen en ledelsesutfordring? Bjørn Stensaker.
Tittel Molent lam aut que et auditas perorum voloremo ommodis ant ommod ut aturiatas et officiaspe rerum voluptat. Digitalisering for kvalitet: Hva må.
Ledelse og organisering av høyere utdanning - nasjonale og institusjonelle strategier Evaluering av Kvalitetsreformen Brukerkonferanse Oslo
Page 1 Institusjonelle kvalitetssystemer i høyere utdanning – vil de bidra til bedre kvalitet? Bjørn Stensaker.
Organisering for utdanningskvalitet: Problemer og fremtidige utfordringer Bjørn Stensaker.
Nye forskrifter - på vei mot en kvalitetsmelding
UHRs utdanningsutvalg 23. september 2008
Kvalifikasjonsrammeverket
NOKUTs evaluering av UiOs kvalitetssystem 2013
Statssekretær Jens Revold
Kvalitetssikring av studieprogram ved Nord universitet
Nestleder Nasjonalt fagskoleråd
Studiebarometeret: Si hva du mener om studieprogrammet ditt!
Kvalitet i fleksible studier
NOKUT kommer!.
NOKUTs strategi Fra mest kontroll til både kontroll og utvikling
Utdanningskvalitet ved Nord universitet
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Studiebarometeret: Si hva du mener om studieprogrammet ditt!
Utskrift av presentasjonen:

Kvalitetssikring av høyere utdanning i Norge – Historikk, Praksis og Effekter Bjørn Stensaker

Kvalitetssikring av høyere utdanning i Norge – en kort historikk •1992: Pilotprosjekt – evaluering av ulike fagdisipliner •1997: Etablering av Norgesnettrådet – ønske om et sterkere lærestedsansvar (audit) •2001: Kvalitetsreform av høyere utdanning: - Fokus på effektivitet, kvalitet og arbeidsdeling - Tilpasning til Bologna - Ønske om harmonisering mellom offentlig og privat sektor

Utformingen av det nye nasjonale K- systemet etter Kvalitetsreformen •Strid mellom Sosialdemokratene og de Konservative om grunndesignet på systemet: - kontroll eller utvikling? - frittstående eller koplet til andre policy- agendaer? - fokusert eller bredt anlagt? •Resultatet ble et forsøk på en balanse mellom alle tre dilemmaer

Elementer i det norske kvalitetssikringssystemet (2004) •Etablering av et nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen – NOKUT •Overgang til et akkrediteringssystem – både på læresteds- og på studieprogramnivå •Akkreditering avhengig av en ekstern evaluering av Kvalitetssystemet på lærestedet •Akkreditering av læresteder koplet til: - ambisjoner om nasjonal arbeidsdeling - økt likebehandling mellom offentlig og privat sektor

Hva betydde K-systemet for lærestedene? •Private læresteder fikk raskere godkjenning av nye studietilbud •Offentlige høyskoler fikk (utilsiktet) mulighet til å kvalifisere seg til å bli universitet •Offentlige høyskoler er de som har blitt mest eksponert for NOKUT •Gamle universiteter har nesten ikke hatt noe med NOKUT å gjøre

Hvordan håndterte NOKUT det nye systemet? •Den faglige friheten til NOKUT var ikke veldig stor: mye metodikk og kriterier definert politisk •Nytt organ: hvordan etablere legitimitet i systemet? - begrenset frihet for de sakkyndige - stor vekt på ”likebehandling” - man trengte en ”markering” - sykepleie

Hvordan håndterte lærestedene det nye systemet? •Kritisk for lærestedene å få ”godkjente” kvalitetssystemer – disse ble følgelig utformet mer ut fra ledelses- og adm behov enn knyttet til faglige ambisjoner •Mye ”kopiering” av systemer som hadde fått godkjenning •Lærestedene har et voldsomt fokus på studentevaluering av undervisning (lovbestemt)

Effekter av det nye systemet •Lærestedene opplever at de ulike evalueringene ikke er så forskjellige – alt er for dem ”kontroll” •Lærestedene opplever likevel både akkrediteringer og evalueringer som nyttige •Kvalitetssystemene har bidratt til et sterkere ledelsesansvar for kvalitet på lærestedene •Ledelsen er de som opplever systemene som mest nyttige – de vitenskaplig ansatte og studentene opplever ikke samme nytte

Evaluering av NOKUT og justeringer i systemet •Behov for en bedre balanse mellom kontroll og utvikling - ”frigjøring” fra Kunnskapsdepartementet viktig - NOKUT bør ta et sterkere formidlingsansvar utad for informasjon om kvalitet - Re-akkreditering bør være mer målrettet - Kvalitetsarbeid bør tilpasses lærestedenes faglige ambisjoner og utfordringer

Hva kan ha spesiell betydning for den danske konteksten? •Institusjonsakkreditering vil gi et sterkt ledelsesfokus – hvordan ivareta den faglige dimensjonen? •Er det mulig å raskt utvikle ”Andre Generasjons K-systemer” - kjennetegnet av målrettethet og ikke av symbolske aspekter? •Akkreditering er først og fremst et styringsverktøy for myndighetene – man kan risikere at politiske initiativ ”koples på” og som bidrar til et endret fokus