Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

NOKUT kommer!.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "NOKUT kommer!."— Utskrift av presentasjonen:

1 NOKUT kommer!

2 Hvorfor jeg? Lang erfaring som SPA Har vært prorektor
Medlem i komite som evaluerte UMB (NMBU) Leder for komiteer som har evaluert NIH, UIT og MF Har vært med å utvikle pilotprosjekt i NOKUT som ligger til grunn for kommende tilsyn

3 Hvorfor har vi NOKUT? Før kvalitetsreform – departementet (event. Norgesnettrådet) måtte godkjenne «alt». Med kvalitetsreformen – større frihetsgrader for institusjonene til å opprette studier (høgskolen på bachelornivå, universitet på alle nivå) Staten ønsker ikke (kan ikke) gi fra seg kontroll. Tilsyn med institusjonene ble den nye måten staten kunne styre på. I 2003, da NOKUT ble etablert, framstod det som mest naturlig å knytte NOKUTs tilsyn til begrepene «kvalitet» og «kvalitetssystem» Hovedregel om at alle institusjoner må ha godkjent sitt kvalitetsarbeid minst hvert 8. år.

4 Så langt tre runder med evaluering, med ulik profil
1. runde : Fokus på at institusjonene hadde et kvalitetssikringssystem 2. runde : Fokus på at kvalitetssikringssystemene hadde effekt, og betydning for studiekvalitet 3. runde 2017-: Utvikling av pilot-prosjekt, og deretter evaluering av alle. Mindre fokus på «system», og mer på kvalitet og kvalitetskultur. Tydeligere kriterier.

5 NOKUTs arbeidsmåte I NOKUT har tilsyns- og kontrollmyndighet, og kan i prinsippet «avskilte» institusjoner NOKUT baserer sitt arbeid på sakkyndige komiteer (etter modell av fagfelle-vurdering, som har lang tradisjon i akademia). Sakkyndige komiteer som vurderer kvalitetsarbeidet består typisk av: Leder: Norsk professor i et eller annet, med relevant erfaring En annen norsk professor med relevant erfaring En dansk/svensk/finsk fagperson med spesiell kompetanse på utdanningskvalitet En studentrepresentant rekruttert gjennom Norsk Studentorganisasjon

6 NOKUTS arbeidsmåte II Et standard tilsyn foregår slik:
NOKUT velger ut institusjon som skal evalueres, og setter sammen komite. NOKUT samler inn materiale som blir overlevert komiteen. Komiteen leser og vurderer materialet, og besøker institusjonen i 2-3 dager. Komiteen gjennomfører gruppeintervjuer med personer som komiteen har ønsket å snakke med. Aktuelle grupper kan være: Ledelsen Programansvarlige på Bachelor-nivå, masternivå og phd Undervisningspersonell Studenttillitsvalgte Studenter uten verv PhD-studenter De som jobber administrativt med utdanningskvalitet Osv. osv.

7 NOKUTS arbeidsmåte III
Underveis skrives utkast til rapport, ført i pennen av en sekretær fra NOKUT. I et lukket komitemøte i etterkant av institusjonsbesøket blir rapporten ferdigstilt, og oversendt NOKUTs administrasjon. Institusjonen får rapportutkastet til gjennomlesning og kontroll (men uten konklusjoner) NOKUTs administrasjon lager saksframstilling til NOKUTs styre, som fatter den endelige beslutningen (som nesten alltid følger komiteens råd)

8 Hva er nytt i denne runden med tilsyn?
Komiteen har ingen innledende besøk, og kommer kun en gang til Nord universitet. NOKUT velger selv ut hvilke studieprogram som skal fungere som «case» i evalueringen/tilsynet (skal tilsvare 10% av studentmasse) Vurderingskriteriene er nye, og består av seks punkter (som jeg kommer tilbake til) I tillegg til godkjent/ikke-godkjent, er det nå også mulig å få «enkelte mangler». Disse rettes i så fall opp i dialog med NOKUTs administrasjon (grønt-gult-rødt).

9 Noen råd Studentenes skriv - Komiteen vil på forhånd bestemme seg for hva de vil fokusere ekstra mye på. I jakten på en tråd å nøste i, er ofte studentenes skriv i forkant av besøket gull verdt for komiteen. Derfor – vær bevisst på betydningen av dette. Ærlig og konstruktiv - De som sitter i komiteene kjenner akademia fra innsiden – på godt og ondt. Vær ærlig, men konstruktivt positiv (er vi dårlig på noe, så er det i så fall noe vi jobber med) Institusjonsfokus - Hvis komiteen skal intervjue deg, så husk at du i så fall er et case, dvs. at du representerer noe som er større enn deg selv, og at NOKUT ønsker å belyse institusjonen kvalitetsarbeid gjennom å snakke med akkurat deg.

10 Flere råd Vær godt forberedt i møte med komiteen. Det er viktige ting som står på spill. Møt presis – komiteen har en stram tidsplan! De beste intervjuene er de som utvikler seg til gode samtaler om kvalitet. Vær ikke redd for å gi lange svar, og å «by på deg selv»! Don’t panic! Komiteen kommer ikke for å ta oss…….

11 De seks kriteriene som komiteen jobber med

12 § 4-1.Krav til det systematiske kvalitetsarbeidet
(1) Institusjonens kvalitetsarbeid skal være forankret i en strategi og dekke alle vesentlige områder av betydning for kvaliteten på studentenes læringsutbytte. Norges Idrettshøgskole: Liten/ingen sammenheng mellom formelt system og det lille som skjer i praksis Musikkhøgskolen: Mangler systematisk beskrivelse og klar forankring i strategi

13 § 4-1.Krav til det systematiske kvalitetsarbeidet
(2) Kvalitetsarbeidet skal være forankret i institusjonens styre og ledelse på alle nivåer. Institusjonen skal gjennom kvalitetsarbeidet bidra til å fremme en kvalitetskultur blant ansatte og studenter. BI: Manglende kvalitetskultur og manglende studentmedvirkning MF: Manglende avtale med studentorganisasjon + dårlige rammevilkår for studenttillitsvalgte

14 § 4-1.Krav til det systematiske kvalitetsarbeidet
(3) Institusjonen skal ha ordninger for å systematisk kontrollere at alle studietilbud tilfredsstiller kravene i forskrift om kvalitetssikring og kvalitetsutvikling i høyere utdanning og fagskoleutdanning § 3-1 til § 3- 4 og kapittel 2 i denne forskrift, og eventuelle tilleggskrav fastsatt av institusjonen. BI: Mangler godt system for kontroll med studietilbud MF: Manglende dokumentasjon av ordninger for kontroll Musikkhøgskolen: Manglende systematikk i kontroll

15 § 4-1.Krav til det systematiske kvalitetsarbeidet
(4) Institusjonen skal systematisk innhente informasjon fra relevante kilder for å kunne vurdere kvaliteten i alle studietilbud.

16 § 4-1.Krav til det systematiske kvalitetsarbeidet
(5) Kunnskap fra kvalitetsarbeidet skal brukes til å utvikle kvaliteten i studietilbudene og avdekke eventuelt sviktende kvalitet. Sviktende kvalitet skal rettes opp innen rimelig tid.

17 § 4-1.Krav til det systematiske kvalitetsarbeidet
(6) Resultater fra kvalitetsarbeidet skal inngå i kunnskapsgrunnlaget ved vurdering og strategisk utvikling av institusjonens samlede studieportefølje.

18 Oppsummering «Kvalitetskultur» er et nytt ord i denne sammenhengen. Hva mener vi med det, og hvordan kan vi eventuelt bruke dette begrepet? Viktig å bevisstgjøre seg selv om disse 6 kravene Å diskutere kravene ett for ett kan kanskje hjelpe oss til å bli bedre? I forbindelse med neste Nord-evaluering blir institusjonen bedt om å lage en selvevaluering i forkant, organisert etter de 6 kravene. Hvorfor ikke strukturere den årlige kvalitetsrapporten etter kravene?

19 Gruppeoppgave Hver gruppe går gjennom de seks evalueringskriteriene.
For hvert kriterium skal dere komme opp med minst: En positiv ting som vi kan løfte fram for komiteen En negativ ting som vi bør være bevisste på i møte med komiteen

20 Skjema til gruppeoppgave


Laste ned ppt "NOKUT kommer!."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google