Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden. 19.10.11.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
Advertisements

LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Markedsføring, rekruttering og lojalitet
Kari Pape Den gode assistenten
Music: Nightengale Serenade
Fra ord til liv Mars 2011.
Hvem skal bestemme?.
Kapittel 16. Det norske demokratiet vokser fram
Normer, verdier og holdninger
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Veiledning av elever / lærlinger
Barn og unges rett til deltakelse
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Kvinne på topp September2008.
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
Godt verktøy er halve jobben
Møre og Romsdal. 2 Ligger det et bedehus eller et kristelig forsamlingshus (ikke kirke) i nærheten av der du bor? (n=502) i prosent.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
7 Demokrati.
8 Det politiske systemet i Norge
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
LEDDSETNINGER Vedlejší věty.
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.
Individuell bevisstgjøring Dine styrker – slik andre ser dem
NKIs erfaring med Læringspartnere
Kapittel 42 Religioner i Norge.
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Mestring og forebygging av depresjon
12 Reflekterende lesing.
Informasjon til Servicetorgene på personalmøte 9 juni 2009
Nytt ved årets valg Ny valgordning til Sametinget Tidligforhåndsstemming Valgobservasjon Mindretallsvedtak – åpningstider Universell utforming Kirkevalg.
FORHÅNDSSTEMMING Start ”tidlig” 1.7. Start utenriks 1.7. Start innenriks Slutt utenriks 2.9. Slutt innenriks 9.9.
1 Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2007 Valgkonferanse Hell Marianne Riise, KRD.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
1884 ALL MAKT I DENNE SAL!.
POLITIKK.
 Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans eller får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro.
10 regler for å skrive for web
18. aug – 9. sept Hvorfor? Stortingsvalget 2013 blir et verdivalg. Jesus sier at hans kirke er verdens lys og jordens salt. Derfor er det ingen.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
E-demokrati muligheter og realiteter Paneldebatt mellom nordiske IT ministere Reykjavik 26. august 2004 Morten Øgård Institutt for statsvitenskap Høgskolen.
Og.
Undersøkelsen 2009 Kommunikasjon. Innledning Kvantitativ undersøkelse av kommunikasjon Hensikt: ikke nødvendigvis å finne noe nytt, men å danne et bilde.
Det flerkulturelle samfunnet
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker. Tenk deg også at disse representerte verdens befolkning slik den er i dag i alle sine variasjoner. Da ville.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Politiske partier og valg
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
Mandal kommune Informasjon om valg Trine Merete Vasby.
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Kurs for valgfunksjonærer
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Demokrati som styreform
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Fest & følelser Velkommen
Venner & valg Velkommen.
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Utskrift av presentasjonen:

Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden

Innhold • Hvem kan stemme? • Hva er demokrati? • Hvordan stemmer du? • Hvorfor skal du stemme?

Hvem kan stemme? • Vi har allmenn stemmerett i Norge, det betyr at alle myndige personer som ikke har psykisk funksjonshemning og eldre med demens. Det kan også gjelde for innbyggere som ikke har vært boende i landet mer enn 3 år.

Hva er demokrati? • Demokrati er en styreform hvor flertallet skal ha avgjørende innflytelse, men mindretallets interesser blir også blir tatt hensyn til. • Alle stemmer teller like mye i Norge. • Grunnloven av 1814 ga stemmerett til embetsmenn, byborgerskap og bønder. • I 1898 ble allmenn stemmerett for menn innført. • 1913 kunne også kvinner stemme. • Først i 1978 ble alderen for å få lovt til å stemme redusert til 18, 17åringer kan også stemme viss de fyller 18 i løpet av valgåret.

Hvordan stemmer du? • Fra du er 18 år gammel skal du få et valgkort tilsendt deg i posten. Der står det hvor du skal stemme, dato og åpningstider for valglokalet. På kortet står det også hvordan du kan forhåndsstemme. Du må også ta med deg gyldig identifikasjon, og får ikke stemme uten.

Hvorfor skal du stemme? • I Norge har vi et demokratisk styre, og for at demokrati skal fungere så må mange delta, helst alle som har stemmerett. Styringen forgår ved at vi kommer til orde gjennom offentlig debatt og via stemming ved valg. Det er viktig å bruke stemmeretten sin, selv om det kan ofte føles som om bare din ene stemme ikke ville gjort noe forskjell. Problemet oppstår fort viss for mange folk i landet tenker slik, og Norge som er et trygt og godt land å leve i og kan medføre seg en økt mengde med likegyldighet fra folket. Det er viktig å tenke på hva som er viktig for deg når det gjelder å velge et parti å stemme på. Kanskje du vil stemme et parti som kan forbedre din egen situasjon, men det er også samtidig viktig å tenke på hva som kan være bra for hele Norge. Ikke alle i Norge har stemmerett, som vist tidligere i denne presentasjonen, barn, psykisk funksjonshemmede, eldre med demens og nye borgere kan som sagt ikke stemme, og det er derfor vår oppgave å ivareta deres interesse så vel som våre egne. Du må selv velge hvem du skal stemme på, det er faktisk forbudt å stemme for andre, men det er ingen som kan se hva akkurat du stemmer, og du stemmer i et avlukket område. Det er uhyre viktig at så mange som mulig velger å bruke stemmeretten sin ved valg, fordi det er nettopp folket selv som ved best hvor skoen trykker. Er du ikke fornøyd om hvordan landet styres så er det ikke lenge igjen til neste valg. Her i landet har vi ytringsfrihet, så du kan fritt skaffe deg informasjon om partiene i valg og ytre dine meninger i offentlig sammenheng. Alle kan ta til ordet og si hva de selv mener og dermed gjøre et forsøk på å forbedre vårt kjære hjemland.