Samhandling mellom Folkehelsealliansen og kommunene i Nordland

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Side 1 Betydningen av et aktivt regionrådssamarbeid Salten som eksempel.
Advertisements

Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
20 år med Salten Regionråd 1989 – 2009 Velkommen til Jubileumsfeiring !
SIO- Folkehelse.
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Internasjonalt arbeid
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
- TIL NYTTE FOR SAMFUNNETPLANINFORMASJON STEDSDATA - TIL NYTTE FOR SAMFUNNET Orientering Nordland digitalt arbeidsutvalg – Planprosjekt Nordland.
Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Fylkeskommunal boligpolitikk?
Fylkesmannen i Nordland
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Inkluderingsutvalget
Helse- og miljøtilsyn Salten IKS
Hva skjer akkurat nå? Ny organisering i Sosial-, helse- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen Embetsoppdraget/samhandling. Familieveiviserprosjektet.
NOU 2012:1 Til barnas beste – Ny lovgivning for barnehagene. Barnehagelovutvalget – innstilling 16. januar. Gjennomgang av barnehageloven med forskrifter.
Regionale partnerskap en vei å gå for helhetlig kompetanse Regional kompetanseutvikling desember 2009 Kjell Magne Johansen.
Erfaringer og veien videre Studiesentre i Nordland
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Elektronisk utveksling av helseopplysninger Status i FUNNKe-prosjektet Nettverkskonferanse Svolvær 6. februar 2014 Gerd Ersdal, prosjektleder.
Elektronisk utveksling av helseopplysninger Status i FUNNKe-prosjektet Nettverkskonferanse Fauske 7. mai 2014 Gerd Ersdal, prosjektleder.
Side 1 Betydningen av et aktivt regionrådssamarbeid Salten som eksempel.
Velkommen til møte i Salten Regionråd Fauske Hotell 20. – 21. november 2008.
NY GIV – overgangsprosjektet i Nordland Samling i rådgivernettverket Bodø Prosjektleder Siv Liland.
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
Veien videre for forsøksprosjektet: Kirkelig samarbeid over kommunegrenser i Salten regionen Introduksjon til en samtale med Salten regionråd, samlet i.
FAUSKE 2025 UTVIKLING GJENNOM SAMHANDLING. FAUSKE KOMMUNES VISJON Fem forslag til visjon for Fauske; 1.Innbyggerne skal oppleve Fauske som den beste kommunen.
HMTS som samfunnsansvarlig forretningsaktør 16. og 17
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Mappe 1 Gruppe 2. ”Barn kan tidlig vise at de bryr seg om hverandre, løser konflikter og tar andres perspektiv. ”(R06, s.28) Å ta barns perspektiv vil.
SAMBA småbarnsteam - sammen om barna –
- Jenter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Fysioterapeut Helsesøster
Barneverntjenestens Ytre Helgeland avd Alstahaug Situasjon pr
Forum for Sandnes som sunn by Gramstad 11. November 2014.
Statssekretær Frank Jenssen 9-k seminar Hankø 11. mars 2004 Modernisering i kommunesektoren 1.Situasjonen – hva er problemet 2.Regjeringens politikk og.
Partnerskap for folkehelse i Rogaland 2015.
Tilskudd til forebygging av uønskede svangerskap og abort 2015
Miljøfyrtårnsertifisering Å være et Miljøfyrtårn gir økonomisk gevinst og positiv markedseffekt.
Partnerskap for folkehelse i Rogaland 2015.
Utfordringer i samfunnet  Av gruppen uføretrygdet under 40 år har nærmere 60 % diagnosen psykiske lidelser  2009: Ca 20 % av befolkningen over 18 år.
«Slik kan vi tenke innad for å bli gode utad»
Plan- og bygningslovskurs Samling i Bodø mai 2015.
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Konst. direktør for oppvekst og utdanning Terje Larsen Tjenesteområde oppvekst Introduksjon til Komité for oppvekst 27. oktober 2015.
s. 1 Utdanning og forskning Bodø, 21. april 2015.
Hva kan regionale politikere tilføre folkehelsearbeidet? Thore Westermoen Fylkesordfører.
Involvering av barn og unge. Hva er involvering? 15. november 2012 Ikke informasjon – bare en forutsetning for å få til involvering Se Forstå Akseptere.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Ungdomssatsinga til Nordland fylkeskommune. UNG i Nordland Hva? Hvem? Hvor? Hvorfor? Hvordan?
Status Åshild J Nordnes Helsefremmende og inkluderende arbeidsplasser.
Fylkesmannens rolle for ungdommen i OT sin målgruppe
Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve
Før, under og etter gjennomføring – hva skjer?
Interkommunal eierstrategi
Læringsmiljøprosjektet Hva har vi lært og hva har vi oppnådd?
Mobbeombudet i Stavanger
Nord-Trøndelag fylkeskommune – hva har vi gjort siden sist?
TJELDSUND KOMMUNE ca 1250 innbyggere Fastlandet, Hinnøy og Tjeldøy
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Foreldreundersøkelsen 2018
Foreldreundersøkelsen 2018
Foreldreundersøkelsen 2018
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Larvik - årets kulturkommune?
Utskrift av presentasjonen:

Samhandling mellom Folkehelsealliansen og kommunene i Nordland Innspill fra Folkehelsenettverk Salten v/ Marlene Blomstereng Karlsen Folkehelserådgiver Høstmøte Folkehelsealliansen Nordland 8. november 2017

Folkehelsenettverk Salten Rødøy Saltdal Meløy Fauske Gildeskål Sørfold Bodø Steigen Beiarn Hamarøy

Folkehelsearbeid i kommunene Vi har alle et ansvar for folkehelsearbeidet Barnehager, skoler, SFO Institusjoner Bedrifter Lag og foreninger Politikere Kommuneadministrasjon Brukerråd Enkeltindivider Vi må sammen gjøre det enkelt å ta sunne valg. Hvordan kan DU bidra? Illustrasjon: Tor Kvarv

Folkehelse = samskaping Helsefremmende «tenkning» inn i alle tjenester og områder Hvordan lykkes med det? Nødvendig med god oversikt og medvirkning «What’s in it for me?»

Utfordringer i folkehelsearbeidet Langsiktig strategisk planlegging Mye av arbeidet er prosjektbasert og skjer tilfeldig (ildsjeler og interesserte ansatte i organisasjonen) Folkehelse er sektorovergripende – nødvendig at alle bidrar i tverretatlig samarbeid Tilskudd og samarbeidet med Nfk er viktig for framdrift i det lokale folkehelsearbeidet (både økonomisk og faglig) Nok engasjement og forståelse fra politisk og administrativ ledelse

Områder som det særlig må jobbes med Psykisk helse blant barn og unge Mobbing og krenkelser via sosiale medier Øke andel elever som gjennomfører videregående skole Sosial utjevning – redusere klasseskille i helse Helsefremmede arbeid i barnehager og skoler Tidlig nok hjelp til barn, unge og familier som strever Nok ressurser i skolehelsetjenesten

Folkehelsealliansen Nordland Alle partnerne i Folkehelsealliansen er en stor ressurs Kompetanseheving til kommunene – f. eks. samarbeid om fagdager, forskning Liste med kontaktperson til de ulike avtalepartnerne – sendes ut til kommunene Oversikt over eventuelle tilskuddsordninger som kan støtte folkehelsearbeidet – gjerne et årshjul med frister

Vi mener at det er lurt at kommunene blir en del av alliansen FORSLAG: en representant fra hvert nettverk i Nordland blir med i alliansen

-sukk Ulike typer sertifisering og krav til kommunene vedrørende helsefremmende arbeid: Kriterier helsefremmende barnehager og skoler - Nordland fylkeskommune Miljørettet helsevern – godkjenning av bygg og psykososialt miljø - Miljøtilsyn Salten Trafikksikker kommune - Trygg trafikk Miljøfyrtårnsertifisering - Stiftelsen Miljøfyrtårn Grønt flagg - Fairtrade Norge Vi ønsker oss en ordning som ivaretar alt og som kan gi oss «stemplet» helsefremmende kommune

Takk for meg! Engenbreen, Svartisen