Kapittel 14: Tale og lytte

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
15 Notater og markeringer i teksten
Advertisements

Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Vurdering for læring.
Presentasjonsteknikk Av Øystein L. Pedersen. Forberedelser  Hvor lang tid har du til rådighet?  Definer hensikten med presentasjonen  Overbevise eller.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Kva konsekvensar har Kunnskapsløftet for norskfaget i lærarutdanninga ved HSF? Utgangspunkt i nye emne i Kunnskapsløftet.
=HS Bok + Nett • Bøker og nettsted henger nært sammen • Kapitlene i bøkene har tydeligere tilknytning til læreplanen • Nettstedet er inndelt i kapitler.
Hilde Elise Lundervold og Inga Heggstad Olsvikåsen VGS
PRESENTASJONSTEKNIKK Oppsummering fra tidligere forelesning
Våre presentasjoner Jón Steinar Guðmundsson Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk NTNU Februar 2009.
TIPS OG RÅD TIL MUNTLIGE FRAMFØRINGER
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
KJØNNSROLLER Hva er det?.
Den digitale dimensjonen i læreplanen for norsk
Skriftspråk og talemål
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Eksamen i muntlig norsk
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Tidligere læreplaner.
Om å skrive om litterære tekster
Læreplanen sier at eleven skal kunne
Bokpresentasjon Oslo.
Muntlige presentasjoner
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Matematikkundervisning - noen tanker Christin Borge PPU, Høgskolen i Vestfold Våren 2006.
En god presentasjon Et Kaffekurs fra Seksjon Kontor og administrasjon.
Læreplanen Historie Vg2.
12 Reflekterende lesing.
Muntlig framføring Tips til den som skal ha muntlig framføring:
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Les s Les ”Sametinget” I par velg 1 av temaene Oppsummere dette temaet og forklare hvorfor det er av betydelse (30 min) Klassen skal.
Sammensatte tekster ?.
UNIVERSET.
FORELDREMØTE 1. KLASSE 11. MARS 2015.
Prosessorientert skrivepedagogikk Astrid Granly
LUT 21. og 22. oktober Marit Skarbø Solem
REKLAME. Sammensatt tekst - reklame Fra læreplanen: Fra læreplanen: mestre ulike muntlige roller i gruppesamtaler, foredrag, dramatiseringer, presentasjoner.
REKLAMEFILMPROSJEKT NORSK OG MARKEDSFØRING Sundvollen
Oppgave:  Regn ut = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?
Panorama Vg2 Basis Lesing Læreplanmål: Mål for undervisningen er at elevene skal kunne - vurdere og gi tilbakemelding på andres muntlige presentasjoner.
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Å skrive tale. Å skrive en tale Inventio Dispositio Eloqutio, Memoria Actio.
| Munnleg kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vere open for argumentasjonen til andre og bruke relevante og saklege argument i diskusjonar bruke.
Kunsten å overbevise Introduksjon til kapitlet om retorikk Barack Obama. Foto: Scanpix.
Kapittel 5 Munnleg kommunikasjon Adam Ciereszko/EPA/NTB scanpix.
Muntlig kommunikasjon 2. Tre appellformer Appellform – hvordan du appellerer til mottakeren for å få fram ditt budskap og overbevise mottakeren. Greske.
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
INSTRUKSJON Du lærer: Hvordan du bruker fagkunnskap fra ditt eget utdanningsprogram i norskfaget Hvordan du kan forberede og gjennomføre en god instruksjon.
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Retorikk og muntlig kommunikasjon
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
| Munnleg kommunikasjon
Kapittel 17 Tale og lytte Læreplanen seier at du skal kunne
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Norskfaget i 2013 Ellen Birgitte Johnsrud.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Vurderingskriterier enkel versjon
Munnleg kommunikasjon
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Sammensatte tekster Panorama Vg1 Del 4: Reklame Kapittel 6 Læreplanmål
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Kommunikasjon og språkfunksjoner
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:
Svein Johansen, Rita Gjørven, Siri L Keller, Sonja Skjær ILS, UiO
Utskrift av presentasjonen:

Kapittel 14: Tale og lytte Tema vg1, kap 14

Å kunne uttrykke seg muntlig er en av de grunnleggende ferdighetene Å kunne uttrykke seg muntlig i norsk er å ha evnen til å lytte og tale kunne vurdere elementene i en sammensatt talesituasjon 2 Tema vg1, kap 14

Læreplanen sier at du skal kunne mestre ulike muntlige roller i gruppesamtaler, foredrag, dramatiseringer, presentasjoner og framføringer som aktør og tilhører bruke fagkunnskap fra ulike fag til å drøfte spørsmål knyttet til skole, samfunn og arbeidsliv kombinere muntlige, skriftlige, visuelle og auditive uttrykksformer i framføringer og presentasjoner bruke digitale verktøy til presentasjon og publisering av egne tekster 3 Tema vg1, kap 14

Hvilken rolle spiller publikum under en muntlig presentasjon? Hva kan vi legge vekt på når vi skal vurdere foredrag og andre muntlige presentasjoner? Hvilken rolle spiller publikum under en muntlig presentasjon? 4 Tema vg1, kap 14

Vurdering av foredrag eller faglige presentasjoner Gir framføringen inntrykk av å være godt forberedt? Er stoffet interessant, tankevekkende, lærerikt, morsomt? Er det lett å forstå resonnementene og hovedpoenget? Er framstillingsmåten variert? Blir det brukt relevante hjelpemidler? 5 Tema vg1, kap 14

Er det øyekontakt mellom den som framfører, og tilhørerne? Blir ark med hovedmomenter og oversikt over hjelpelitteratur delt ut til dem som hører på? Holder framføringen seg innenfor avtalte tidsrammer? Er framføringen passe lang? Dersom utgangspunktet er en skrevet tekst (manuskript): Er framføringen fri og ledig i forhold til den skrevne teksten? Er det øyekontakt mellom den som framfører, og tilhørerne? We commend the speach by benandbarnet / Flicr Creative Commons 6 Tema vg1, kap 14

Støtter gester og mimikk opp under formidlingen? Snakker den/de som framfører, passe fort, høyt og tydelig? Er stemmebruken variert? Støtter gester og mimikk opp under formidlingen? Ser den/de som framfører, ut til å være engasjert og like seg i formidlingssituasjonen? Hvordan blir tilbakemeldingen? Begynn med å beskrive det den som framfører, får til. 7 Tema vg1, kap 14

Hva kan en kreve av publikum? Publikum bør lytte til det som blir framført, og de må la være å snakke, bla i bøker, sortere blyanter eller drive med andre ting følge godt med på det som blir sagt, og ha oppmerksomheten rettet mot den som snakker vise interesse for det som blir presentert 8 Tema vg1, kap 14

være innstilt på å lære noe ikke komme med utrop eller kommentarer under framføringen notere spørsmål som kan stilles når foredraget eller presentasjonen er slutt tenke over hva som er godt ved framføringen, og hva som kan gjøres bedre ved senere framføringer 9 Tema vg1, kap 14

Bildeliste Side 1: Scanpix/Corbis/Bettmann http://www.flickr.com/photos/22168929@N04/2273768195/ http://www.flickr.com/photos/22168929@N04/ http://www.flickr.com/photos/22168929@N04/</a http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ Side 9: Scanpix/Corbis/Bettmann 10 Tema Vg1, kap 14