Recovery orientert praksis et løft for brukerperspektivet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Advertisements

Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Recovery i praksis - muligheter og utfordringer
Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog, PhD Frambu senter for sjeldne diagnoser Siste nytt fra Frambu.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
HANDLINGSPLAN FOR FUNKSJONSHEMMEDES FELLESORGANISASJON ROGALAND 2016 – 2017.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Nyansattopplæring v/ Marit Hofset Læring og mestring og brukermedvirkning.
Læringsmiljø KFU Altona Skole og Ressurssenter Vår visjon: Sammen om læring Våre verdier: Tilhørighet, mestring og respekt.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Bilag 5 Strategier for HELFO mot HELFO har vært gjennom en spennende reise fra etablering av Trygdeetatens oppgjørsorganisasjon i 2004 og fram til.
Drømmehjelpa – finnes den? God hjelp i et brukerperspektiv Samfunnsdagen 7. juni Faglige rådgivere Anne B. G. Fjelnseth og Gry Strøm.
Telemark, Irene Wormdahl Recovery som begrep og perspektiv i psykisk helsearbeid.
Arbeidsmiljøkurs 9.mai Arbeidsmiljøloven 2.Arbeidsmiljø – hva er vi snakker om? 3.HMS-aktørene 4.Medarbeiderskap - medvirkning 5.Møteplasser.
EIERSKAP Behov og muligheter for politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene Bent Aslak Brandtzæg, Terje Kili og Ailin.
Nasjonalt toårig tverrfaglig utdanning i behandling av pasienter med alvorlige psykiske lidelser Torleif Ruud Professor, Akershus universitetsykehust
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
Makt og autoritet. Makt Makt er muligheten til å få en annen til å gjøre noe han ellers ikke ville ha gjort Makt brukt på en konstruktiv og forsvarlig.
Koordinerende enhet Farsund kommune. Fra kommunens helse og omsorgsplan (vedtatt 2012) Kommunen manglet en tydelig, åpen og tilgjengelig koordinerende.
«Recoveryverksteder - fellesarenaer for utvikling, samarbeid og kunnskap» Nettverkssamling for kommunepsykologer Sandefjord
– Sammen om mestring Brukeren, viktigste aktør Psykisk helse og rus i sammenheng Kunnskapsbaserte tjenester Samhandling Hjelp der folk bor Pårørende.
LANDSOMFATTENDE TILSYN 2015 TILSYN MED KOMMUNENS HELSE- OG OMSORGSTJENESTER TIL MENNESKER MED UTVIKLINGSHEMMING.
Rehabiliteringskonferansen 2015 Variasjon i organisering av tjenestene.
Status for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk 2014.
V ELKOMMEN TIL FORELDREMØTE D AMSGÅRD SKOLE. P ROGRAM Orientering ved avdelingsleder Informasjon fra lærere på trinnet.
«Sammen om mestring» -med fokus på recovery Sandefjord 15/4 – 2015.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
«Brukeres erfaringer med hjelp og støtte fra erfaringsmedarbeidere innen psykisk helse og rus» Marit Borg, Tommy Lunde Sjåfjell, Esther Ogundipe & Knut.
Pårørende.
Presentasjon av organiseringsprosjektet
Barneverntjenesten i Åmot
Ideologi, teori og praksis
Medikamentfrie forløp
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
VELKOMMEN TIL REVHEIM SKOLE.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Recovery i praksis - muligheter og utfordringer
Varslere – helter eller bråkmakere ?
Berit Lien seniorrådgiver
Trondheim, Terje Svendsen, President NFF
BRUKERBASEN - et rusfritt bo og oppfølgingstilbud
HVA ER BPA? Brukerstyrt personlig assistanse
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
(Parent Management Training - Oregon)
PROFESJONELL YRKESUTØVELSE
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Stian Biong Fagsjef Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid
Individuell jobbstøtte (IPS)
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Felles prosjekt for alle velferdstjenestene
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Kort presentasjonsrunde
Velkommen til foreldremøte
Kapittel 11 Læringsteori.
Barn og ungdom i pakkeforløp Linda H
Velkommen til foreldremøte
HELSESTASJONS- OG SKOLEHELSETJENESTEN
Tverrfaglige tema.
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
Velkommen til foreldremøte
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Foreldremøte 9.klasse
Utskrift av presentasjonen:

Recovery orientert praksis et løft for brukerperspektivet Eva Karin Løvaas Klinikksjef Bergensklinikken

Pakkeforløpene Kunnskapstrappen Komplementære retningslinjer og veiledere som i økende grad vekter brukerperspektivet 2016 nas.retn. Behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer Kunnskapstrappen 2016 nas. retn. Avrus. 2015 Prioriterings-veileder TSB (rev) Pakkeforløpene 2013 6 veiledere,Sammen om mestring, foreskriv.vane.med, fengsel, tvang, sub.utenfor LAR og bruk av opioider 2012 nas.retn. ROP 2011 nas.retn. gravide i LAR… 2010 nas.retn.LAR I tillegg: en rekke nasjonale retningslinjer og veiledere, utenfor rusfeltet, som er gjeldende når brukernes helhetlige behov skal ivaretas

Mye gjenstår, men unødvendig å slå inn åpne dører Stoffbrukerdagen på stortinget 12 desember 2016 Mye gjenstår, men unødvendig å slå inn åpne dører

Recovery <-> brukerperspektivet Brukerperspektivet er drivkraften i Recovery orientert praksis. Napha.no

Recoverys tredeling Personlig prosess Sosial prosess Klinisk prosess Fokus på den enkelte som ønsker endring og på hva han/hun mener må til for å nå egne målsettinger Sosial prosess bidrar til å heve blikket fra personen selv til tjenestenes og lokalmiljøets evne og egnethet til å samarbeide med den enkelte i recoveryprosessen. Klinisk prosess objektive resultatmål og behandlingseffekt. Recoveryorientert praksis psykisk helse, 2013. Nasjonalt kompetansesenterfor psykisk helsearbeid (NAPHA). Marit Borg, Bengt Karlsson, Anne Stenhammer

På hvilke nivå plasserer vi tjenestene og når er der en logisk rekkefølge og når er det behov for samtidighet? Tilknytning

Revcoverys rammevilkår For å gjeninnta/utvikle kontroll over eget liv, tilknytning til sosiale miljøer og en positiv identitet er det en forutsetting at der er omgivelser og betingelser som muliggjør det (Tew mfl., 2012) Alle kan leve et selvstendig, verdig og meningsfullt liv i sitt valgte lokalmiljø (Davidson, 2006). «Recovery handler om å skape seg et meningsfullt og tilfredsstillende liv, slik som personene selv definerer det, med eller uten symptomer og problemer som kan komme og gå.» (Shepherd, Boardman & Slade, 2008)

Det kunnskapsbaserte og det bibelske trekløveret Praktisk erfaring Forskning Bruker erfaring Hvor plasseres recovery perspektivet?

Kunnskapsbasert praksis Praktisk erfaring Forskning Kunnskapsbasert praksis Bruker erfaring

Kunnskapsbasert praksis Praktisk erfaring Forskning Kunnskapsbasert praksis Bruker erfaring

Evidensbasert praksis = Recoveryorientert praksis? Kan kravet om kunnskapsbasert praksis noen ganger stå i veien for Recovery orientert praksis? eller Skjerper Recovery orientert praksis de profesjonelle i å utøve sin profesjon og evidensbaserte tilnærminger på en måte som gjør utøvelsen mer virksom?

Fra nasjonal retningslinje Brukerens egne valg og prioriteringer er av stor betydning for behandling og oppfølging. Dette innebærer at det skal gis den informasjonen som er nødvendig for å kunne velge mellom tilgjengelige og forsvarlige undersøkelses-, behandlings- og oppfølgingsmetoder De profesjonelle har ansvar for å tilegne seg, tilby og utøve kunnskapsbaserte metoder og tilnærminger Hvordan gjøre disse tilgjengelige, attraktive og virksomme?

Brukerstyring muliggjør Brukermedvirkning Kim-Jørgen Arnetvedt, 2017

Brukerstyring Respekt for den enkeltes autonomi Brukermedvirkning Brukerperspektivet Brukerstyring Respekt for den enkeltes autonomi Brukermedvirkning

Er vi klar? til å redusere maktforskjeller, til å øke «definisjonsmakten» hos brukerne, til å ha større fokus på sosial inkludering og kontakt med lokalmiljøet, til å ta hovedfokus på «livet utenfor problemene» og på håp og drømmer til å… Kontinuerlig spørsmål om: nåværende eller kommende handling tar utgangspunkt i brukers egendefinerte behov tilbudet innfrir brukers forventninger slik at han/hun oppnår bedret livskvalitet?

Nåtids og fremtidsanalyse Hvor er vi og hvor vil vi? Kan dagens praksis tas med i morgen dersom vi bestemmer oss for å jobbe mer Recoveryorientert? Systematiske brukerevalueringer for justering av kurs?

4 kjerneområder som karakteriserer recoveryorienterte praksiser: 1. Fremme medborgerskap støtte personen i arbeidet med å få et meningsfullt liv i lokalmiljøet med fokus på rettigheter, sosial inkludering, lokalmiljøutvikling 2. Organisasjonsmessig lojalitet ledelse, kultur og rammebetingelser som muliggjør radikale endringer (f.eks. IPS) 3. Støtte til personens egne recoverymål lydhørhet og lojalitet til personens mål og ønsker for livet sitt, vektlegge valgmuligheter, likemannsarbeid og helhet 4. Samarbeidsrelasjoner partnerskap og likeverd (Le Boutillier mfl., 2011)

Brukere, fagpersoner, organisasjoner, kulturer, system, samfunn… Felles endringsreise Brukere, fagpersoner, organisasjoner, kulturer, system, samfunn…

Allianser og relasjoner UBUNTU Allianser og relasjoner mellom mennesker