Vannforskriften og revidering av forskrift om organisk gjødselvare

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Biogass – hvordan bør biogass- satsningen i fylket styrkes? Henrik Lystad Biogasskonferanse for Østfold Sarpsborg, 23. mai 2013.
Advertisements

Biogass på gårdsnivå i Midt-Norge – regionalt nettverk og FoU-satsing
Behov for forskning og utvikling knyttet til brukerinvolvering i offentlige IT-prosjekter Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004.
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Biogass – kost/nytte – mulighetenes kunst
Vannforvaltning og landbrukstiltak Bjørn Gimming Østfold Bondelag Son,
| 1 Rammer for god utdanningskvalitet ? Om NOKUTs kriterier og akkrediteringer Prosjektleder for revidering av NOKUTs forskrift, s eniorrådgiver.
Skogbruksplanleggingen framover – rapport fra en arbeidsgruppe
Universell utforming. Hva er universell utforming? Rosa Park - Kvinnen som nektet å reise seg på bussen.
Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen
Biogassavfall – en risiko ved bruk i økologisk landbruk? - et treårig forskningsprosjekt i Presentert av Randi Berland Frøseth Resultater fra.
Høreapparatformidlingen – hvor står vi Fagnettverksmøte 17. september 2009.
Tromsø, 1. juni 2012 Spesialrådgiver Trond Einar Pedersen
Tormod Briseid, Bioforsk
Morgendagens kompetanse
Forsøk med arbeidslivsfag - status høsten skoler i 82 kommuner Første kull fra piloten gikk ut våren 2012 Første kull fra forsøket gikk ut våren.
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
EUs miljø- og klimapolitikk - aktuelle saker Knut F. Kroepelien, Miljøråd Difi 18 oktober 2010.
Sept Fosen Næringshage tar bærekraftig utvikling inn som en av sine profilområder (naturgass, biobrensel, biogass med mer) Gründer/ingeniør/bonde.
Landbruket – fremdeles en del av løsningen?
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
Bioenergiprogrammet 2011/ Biogass Vidar Andreassen.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Biogass – landbrukets kinderegg
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Biogassproduksjon ved kommunale avløpsrenseanlegg.
Grønn utdanning – utfordringer
Hvordan vinne kommune- og fylkestingsvalget 2011? Børre Rognlien, 2. visepresident For Østfoldidretten 22. oktober 2010.
Vannkraft i forhold til Vannforskriften
1 Kommersialisering av FoU-resultater – FORNY - Informasjon fra programsekretariatet FORNY – Forum, Bergen Ola Børke, Programkoordinator.
Involvering ProjectOslo Osloregionens posisjoneringsprosess.
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hvordan ta måling i bruk? Målinger og fakta som virkemidler Gudrun H. Grindaker Kommunebarometerkonferansen juni 2015.
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - planprosessen - Anders Iversen, DN.
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - forvaltningsplanen - Anders Iversen, DN Jon Lasse Bratli, Klif.
Trebasert Innovasjonsprogram Rådgiver Espen Stokke, avd. for skog- og ressurspolitikk.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Regionale vannforvaltningsplaner Leidulf Skjørestad direktør Bymiljø og utbygging KS-representant i direktoratsgruppen for vannforskriften Norsk vann,
1 Stjørdal 8. september Seniorrådgiver Inga Gjerdalen Statlig styring av kommunesektoren.
Møte om gjødselplanlegging og gjødselhåndtering. Krav om gjødslingsplan Gjelder alle foretak som disponerer jordbruksareal og som har rett til produksjonstilskudd.
Klima- og miljødepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Klima- og miljødepartementet Statssekretær Lars Andreas Lunde Avfallskonferansen 2016 Regjeringens.
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Skog i Klimakur 2020 Skogfaglig samling for fylkesmennenes landbruksavdeling, 31. august – 2. september 2010, Sandnes Hege Haugland Klima- og forurensningsdirektoratet.
Om nasjonal godkjenning Innenfor de kommunale ansvarsområdene er det ikke foretatt endringer Departementet foretar endringer innenfor vannkraft – Viktigste.
Regionalt Partnerskap hvordan gjør vi det i Østfold Torsdag 27.august 2015 Karoline Fjeldstad.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Sammenhengen mellom; regional plan for vannforvaltning og regionalt overvåkningsprogram! Presentasjon - Seminar om overvåkning av vannmiljø, 9. februar.
Regionalt miljøprogram
Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004
Kommersialisering av FoU-resultater – FORNY - Informasjon fra programsekretariatet FORNY – Forum, Bergen Ola Børke, Programkoordinator.
Husbanken og kommunene
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Trondheim = samhandling
Ny skogbruksforskrift i Marka
UTREDNING AV MILJØVIRKEMIDLENE I JORDBRUKET
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Forslag til endringar i naturmangfaldslova og vassforskrifta
Forslag til endringar i naturmangfaldslova og vassforskrifta
Hensynssoner rundt Borregaard
Styring av og samarbeid om de regionale tilskuddsordningene i jordbruksavtalen. Seminar for fylkeslederne i Norges Bondelag 26. – 27. august, Landbrukets.
SMIL og … RMP 06. juni 2017 Foto: Iris-Adele Jess.
Planhjul for vannforvaltning etter vannforskriften
Presentasjon til møte i Haugalandet vannområdeutvalg 14
Nytt regelverk for offentlige anskaffelser
Utskrift av presentasjonen:

Vannforskriften og revidering av forskrift om organisk gjødselvare Seniorrådgiver Frode Lyssandtræ Vri- konferanse Rogaland, 20. januar 2012

Prosessen skal være nedenfra og opp – lokale og regionale prosesser er sentrale.

1. Juli 2012 Felles forståelse for vesentlige vannforvaltningsspørsmål gir et godt grunnlag for videre samarbeid om forvaltningsplanen

Prosesser i departementet - vannforskriften Det meste av jobben skjer på direktoratsnivå LMD deltar i deltakelse i departementsgruppa Jordbruksforhandlingene 2011; + 15 mill til RMP og + 5 mill til SMIL til områder med vannmiljøutfordringer Rogaland fikk 24,9 mill kroner RMP (+0,9) Statsbudsjettet; signaler om satsinger Styringsdialog med f.eks. SLF, Bioforsk og FM Landbruksmelding 2011 – jordbruket tar sektoransvar Videreutvikling av virkemidler, bl.a. revidering av Forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav Landbruks- og matdepartementet

Pågående prosesser departementet – relatert til vannforskriften Evaluering av RMP – nytte og kostnader for vannmiljøtiltak (SLF) Oppdrag fra MD og LMD til Klif og SLF : Tiltaksovervåking; hva skjer i andre land – hvordan kan dette løses best i Norge Juli 2012 Bioforsk-prosjekt fra LMD: Se nærmere på tiltakseffekter og overførbarhet/oppskalering til områder uten målinger Frist 31.12.2012 Foto: Bioforsk

Grunnlaget er godt, men… Gjennomgående god kompetanse – men stadig behov for vedlikehold og styrking Virkemidlene stort sett på plass Behov for mer kunnskap om effekter, kostnader og nytte, klimapåvirkning Behov for ytterligere målretting av virkemidler Formidling Forvaltningsplaner m/tiltaksprogram 2015-2020: Grunnlaget for gode planer legges lokalt Samarbeid på tvers av sektorer og langs vassdrag, engasjement, involvering, kunnskap

Revidering av Forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav

Revidering av Forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav Økt kompetanse og oppmerksomhet om klima og miljø i landbruket Endra praksis (fôring, ytelse, spredemetoder, lagring) Teknologiutvikling (spredemetoder, lagring) Nye gjødselslag (biorest, slamprodukter, kompost osv.).

Aktuelle problemstillinger i forskriftsarbeidet Deling av dagens forskrift? (1)tilvirkning/salg – 2) bondens lagring og bruk) Regional differensiering? – Balansere regelverk i forhold til miljøutfordringer (vannmiljø)? Regelverket for organiske gjødselvarer må også koordineres med EU prosesser, revisjon av Gøteborgprotokollen mm. Tittel på presentasjon 21. september 2018

Grunnlagsmateriale Bioforsk: Næringsinnhold i gjødsla (foreløpige resultater tilgjengelig) NILF: 2 rapporter om kostnader hvorav en spesifikk for Rogaland UMB: Vurderer beregninger av gjødseldyrenheter – ikke ferdig Stikkord: Ytelse melkeku – justere for det? Effektivisering i svineproduksjonen – mindre fosfor og nitrogen i gjødsla? Tittel på presentasjon 21. september 2018

Biogass og biorest Ny forskrift skal håndtere biorest Krav til selger – deklarasjon av varen Bedre kjennskap til faktisk næringsinnhold Bruk skal inngå i gjødslingsplanlegging Riktig spredemåte er viktig Biorest en utfordring i Rogaland Ligger godt til rette for biogass Krevende med tanke på biorest (økt mengde organisk gjødsel) Tittel på presentasjon 21. september 2018

Takk for oppmerksomheten! Tittel på presentasjon 21. september 2018