FAGKONFERANSEN 2011 NAV Senter for yrkesrettet attføring (SYA) Toni Ring Bye Thorvald Tangjerd Abrahamsen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

ARBEIDSEVNEVURDRING I NAV
Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Regelverk og tilbud i NAV sin regi Hvordan jobber NAV?
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
Hurum PPTs erfaringer med LP
© Bergen kommune TETT PÅ •Tett individuell oppfølging, et nasjonalt forsøk i perioden 2006 – 2008, knyttet til Handlingsplan mot fattigdom som sikter seg.
FUNKSJONSVURDERINGER SOM VERKTØY FOR GODE RAPPORTER
Funksjonsvurdering - hva tilbyr en attføringsbedrift?
Vurdering for læring Tema: Nøkkelen til vurdering på Vg2 og Vg3 frisør
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Tema 7 FAG- OG SVENNEPRØVER
Agenda - Prinsipper for bistand til brukerne - Rammeverk for arbeidsmetodikk i NAV - Arbeidsevnen i sentrum - Planer og velferdskontrakter - Tiltak og.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
KARRIEREPLAN SVOLVÆR BARNE- OG UNGDOMSSKOLE 2006/07
Dagens situasjon – v/Lise Oppegaard og Paal Haavorsen
Attføringsbedriften ”ny horisont – nye muligheter” 1.mars
Strategiarbeid i praksis
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
KOMPETENTE MEDARBEIDERE NØKKELEN TIL SUKSESS
Eldrid Hodneland Rasmussen
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Startkurs rådgivere 30 min. om Karrieresenter Telemark:
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Prosjektarbeid Prosjektarbeid er et deltakerstyrt teamarbeid som skal gjennomføres innenfor en avgrenset tidsperiode - en pedagogisk arbeidsform hvor studenter.
NAV Hjelpemiddelsentral Oppland
Norsk Industri – Inkluderende arbeidsliv i praksis
ARBEIDSEVNEVURDERING
Arbeid med bistand Rapportering.
Godt innhold i avklaring
ARBEIDSRETTET REHABILITERING METODEUTVIKLING
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
Aksjonsforskning.
Som bakteppe i arbeidet ved Voksenhabiliteringstjenesten
NAVs rolle i attføringspolitikken Ingar Heum Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Karriereveiledning som virkemiddel?.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Arbeidsevnekartlegging
ASVL’s Vinterkonferanse 2010
Personalenheten - Fagopplæring Møte på opplæringssted Hensikt med møtet avklares i forkant Deltakere på møtet Lærling Instruktør Faglig leder Tjenesteleder.
Universitetet i Tromsø
NFU arbeider for at: Flere personer med utviklingshemming kan få arbeid i ordinære bedrifter VTA bedriftene fortsatt skal gi et godt tilbud til.
Funksjonshemming et begrep i endring som forvaltningsmessige konstruksjoner eller ikke? Marianne Hedlund (ph d) Inst for sosialt arbeid og helsevitenskap.
Hafjellseminaret våren 2012
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Oppgaveskolen -V07_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2007 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger – hva er behovene ?
Samarbeidsrutiner vedrørende elever man er bekymret for.
IOP Kilder: Nordahl T., Overland T.,(2001): ”Individuelle Opplæringsplaner”. Liv S. Thesen og Elisabet Brettås , Horten PPT. Thommesen H., Normann T.,
Eva Buschmann Generalsekretær i CP-foreningen NAV og arbeidsavklaringspenger.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
FARVE-prosjektet: «Samarbeid i og etter introduksjonsprogrammet» NAV Oppland, NAV Hedmark, IMDI Indre Øst, Fylkesmannen i Oppland, NHO Innlandet, Gjøvik.
LINK Lokale informasjonsnettverk i Numedal/Kongsberg Oktober 2000 Prioriterte grupper - opplæring IKT og lokaldemokrati.
H jelpemiddelformidling lokalt hjelpemidler og tilrettelegging Denne presentasjonen finnes på vår hjemmeside Finnes under
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
Prosjekt STIEN Lavterskeltilbud, kartlegging og tilrettelegging for minoritetsspråklige.
Koordinerende enhet KE er beskrevet i khol kap : Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Karriereveiledning nyankomne flyktninger Alta Birgitte Daae Finn Magne Spjelkavik.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Et verktøy for helhetlig styring Har kommunene behov for et verktøy for helhetlig styring? Markedsundersøkelse og utvikling av styringsverktøy.
Hva er viktig i livet ditt?
FUTURE Fagseminar 23. mai 2017.
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Hvor går NAV i Hedmark? Satsinger i NAV, konsekvenser for forventninger til fastlegene 13.September 2017 Bjørn Lien, direktør NAV Hedmark.
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

FAGKONFERANSEN 2011 NAV Senter for yrkesrettet attføring (SYA) Toni Ring Bye Thorvald Tangjerd Abrahamsen

Plan for sekvensen: Kort om NAV SYA og de ulike målgruppene Metodisk tilnærming til arbeidsevneutredning Hva bør en Avklaring innebære (og hvorfor)? Systematisk Individuell Arbeidsevneutredning Hvem har hørt om SYA? Har noen samarbeidet med oss i brukersaker Har noen vært på Åpen dag? Har noen vært innom nettsiden vår? Har noen lyst til å dele synspunkter og erfaringer?

Målgrupper ved SYA Søkere som tas inn til SYA er utredet for: Hørsel Syn Medfødt eller ervervet hjerneskade I tillegg utreder vi arbeidsevnen til yrkeshemmede med særskilte behov i Oslo og Akershus – UTVEI-teamet

Tilbudet ved SYA Arbeidsevneutredning Yrkesveiledning Skole – og studieveiledning Utredning av behov for tilrettelegging og hjelpemidler Bistå med utarbeidelse av handlingsplan under attføring

Tilbudet ved SYA forts. Veilede NAV lokalt i enkeltsaker og generelt Innsøking på bakgrunn av telefon eller e-post kontakt Utredning på bakgrunn av bestilling fra NAV lokalt, samt foreliggende dokumentasjon (lege, spesialister, amb etc) Rapport til NAV lokalt Enkelte saker følges opp etter endt utredning

Metodisk tilnærming til arbeidsevneutredning NAV Senter for yrkesrettet attføring (NAV SYA) Metodisk tilnærming til arbeidsevneutredning

Gap-modellen Individets ressurser og Muligheter Omgivelsenes krav og forventninger barrierer

Begrepsavklaring Arbeidsevne: Muligheten til å ta eller ha inntektsgivende arbeid Den enkeltes evne til å møte de krav som stilles i utførelsen av et arbeid eller deltagelse i dagliglivet NAVs’ definisjon: Et resultat av relasjonen mellom den enkeltes ressurser og begrensninger på den ene siden, og omgivelsenes krav og forventninger på den andre siden

Begrepsavklaring forts. Arbeidsevnevurdering En helhetsvurdering av personens samlede ressurser og barrierer sett i relasjon til krav og forventninger i omgivelsene. Arbeidsevneutredning Fremskaffer ny kunnskap. Hvilke faktorer styrker eller svekker arbeidsevnen? Hvilke muligheter foreligger?

Metodisk tilnærming til arbeidsevneutredninger Hvorfor er det viktig å bruke en metodisk tilnærming? Metode er et verktøy som man bruker ved innsamling og systematisering av kunnskap (jf. vitenskapelig metode, kvalitativ/kvantitativ) Arbeidsevneutredning er skjønnsutøvelse Bevissthet rundt metodisk jobbing, vil sikre grunnlaget for våre vurderinger, som igjen vil heve kvaliteten på arbeidsevneutredningen

Prosessen ved arbeidsevneutredninger Definere og operasjonalisere problemstilling Velge verktøy Samle inn data Analysere og tolke data Utarbeide rapport.

Innsamling av data (Metodetriangulering) Resultater av oppgaver Observasjon Søkerens egenvurdering (Gjennom logg, samtale og Intervju.)

Metode/arbeidsprosess Definisjon og operasjonalisering av problemstilling Planlegging og rapportering Introduksjon Analyse og tolkning Utvelging av av data verktøy og innsamling av data

Kravspesifikasjonen sier: Bransjestandarden sier dette om Arbeidsutprøving Bedriftene skal Gi tilbud om praktisk utprøving hvor deltakeren skal ha tilpassede og varierte arbeidsoppgaver og hvor utprøvingen foregår i vekselvirkning med veiledning. Praktisk utprøving skal gi deltakeren innsikt i yrkesmuligheter gjennom å teste ut evner, ferdigheter, interesser og motivasjon samtidig som attføringsbedriften gis grunnlag for å vurdere dette.

Kartlegging ≠ Avklaring En rekke aktører på markedet som kartlegger Hva får man vite om arbeidsevnen gjennom kartleggingen? Det viktigste i våre utredninger er UTPRØVINGEN Hvordan reagerer kropp og sinn på fysisk og teoretisk arbeid? Og hvorfor? Og hva kan vi gjøre videre? Uten utprøvingen ville utredningene bli en ren skrivebordsoperasjon uten relevans og kraft… Hvem er avklaringene for?

Hvem kan ta utprøvinger? Attføringsbedriftene utpeker seg som i særdeleshet det beste stedet for utprøving av arbeidsevne! Lokaliteter Oppgaver (som kan standardiseres) Kompetent personale NAV ønsker: Raske avklaringer på 4 uker som norm Kun unntaksvise forlengelser på 4 + 4 uker Kan man på 4 uker få til en god Avklaring som inneholder utprøving?

Hva skjer med NAV SYA? Fra 1. mars ble vi: NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse Hvilke konsekvenser får dette? Prosjekt: Systematisk Individuell Arbeidsevneavklaring (SIA) Hensikten er å bidra til at gode arbeidsevneavklaringer kan foretas lokalt, uten at Kompetansesenteret er direkte involvert.

Følgende variabler vil være aktuelle for arbeidsevneutredningen: a) Ferdighetsvurderinger (Oppgaver og samtaler) Konsentrasjon, Utholdenhet (korttids), Nøyaktighet, Kunnskaper, Ferdigheter, Motorikk etc b) Fysiologiske forutsetninger (Observasjon og samtaler) Bevegelighet, Utholdenhet, Pausebehov, Fysiske/kroppslige endringer, Humørendringer, Endring i psykiske balanse, Imøtekommenhet, Slitenhet etc c) Egenvurdering ( Innspill og samtaler) Egen opplevelse av Oppgavegjennomføring og ”Observasjoner” Log-bok, Interesser, Holdninger, Smerter, Løsningsforslag Utvei-metode og metodetriangulering vil være bærende prinsipp for veiledningen/utredningen

Et skissert mulig samarbeid med attføringsbedriftene ”SYA”/Kompetansesenteret(KS) vil kunne forestå opplæring/veiledning av bedriftens veiledere/konsulenter (på bedrifts eller sentralt nivå) AMB ansatte vil etter opplæring enten ha bedre forutsetninger(argumentasjon) for å skrive en fyldig og god rapport eller ha bedre og mer gjennomtenkt begrunnelse for å henvise til en grundigere arbeidsevneutrednig ved Senteret KS vil kunne faktisk bidra inn i pågående avklaringer/tiltak (rapporter) i amb/aps Ved å komme til bedriften og bistå/teste i komplekse enkeltsaker Inkludere KS uttalelser i rapport fra tiltaket I noen tilfeller kan det kanskje etableres et samarbeid der rådgiver KS kan utføre lengre arbeidsevneutredninger på en amb

Ønsker noen å være med som ”Pilot”? Vi ønsker noen positive og velfungerende bedrifter, full av positive ansatte som co-piloter i prosjektet. Fortrinnsvis i Oslofjordregionen (eks Vestfold) . Hva vil dette innebære for bedriftene? aktiv deltakelse og påvirkning (les:jobbing) i prosjektet Samarbeid, kompetanseutveksling med NAV SYA/KS både på systemnivå og i enkeltsaker. Tilgang og opplæring i SYAs metodiske tilnærming til arbeidsevneutredning Kontakt: Toni.Ring.Bye@nav.no thorvald.abrahamsen@nav.no (permisj. til->06.06.11) Eller la kontakten gå via Paal Haavorsen