Vurdering og klage på standpunkt

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foreldremøte Vg3 Presentere oss Torsdag
Advertisements

Vurdering og IKT Egenvurdering i matematikk med
Abildsø skole - Eksamen 2014.
Eksamen, sluttvurdering og klagerett
Eksamensoppmelding for elever og privatister
Rutiner for kvalitetssikring av lokalgitt eksamen Foto: Crestock.
Orientering om eksamensperioden, eksamensreglement og klageadgang.
A KSEPTERER DU HVA SOM HELST?. Hvor finner vi rettigheter?  Skolen på papiret finner vi i hovedsakelig i:  Opplæringslova  Opplæringslova har en forskrift.
Forslag til ny vurderingsforskrift
Lillehammer 25. September 2012
Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Samordning
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
SKOLERING I GJENNOMFØRING AV MUNTLIG EKSAMEN I KUNNSKAPSLØFTET
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Praktisk eksamen Vg2 – sensorskolering 31
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Informasjonsmøte for 10. trinn 10. mars 2009 kl:18.30 – 19.30
Individuell vurdering
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Muntlig eksamen realfag: Retningslinjene for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune: Realfag 7.april 2008.
Orientering om eksamensperioden, eksamensreglement og klageadgang
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
1 Vurdering som fremmer læring og utvikling Vurderingskonferanse Øystein Sandsdalen.
Foreldremøte 10.trinn 4.februar 2015
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Ole Henry Halleraker Rektor
Eksamen og standpunktkarakterer på Ytre Arna skule
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
Regelverk og rutinar Frammøte, vurdering, varsel, eksamen, dokumentasjon, klage på vurdering.
ORIENTERING OM EKSAMEN OG KLAGERETTIGHETER Elvebakken Onsdag 6. mai 2015 Torsdag 7. mai 2015.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3. Formålet med vurderingen Fremme læring Uttrykke kompetanse.
11. februar 2015 FORELDREMØTE PÅ 10. TRINN 1. 1.Aktivitetsplan/halvårsplaner 2.Eksamensordningen – muntlig og skriftlig 3.Elevundersøkelsen 2014/2015.
EKSAMEN VGS. VG1 OG VG2 VG1 20 % av elevene trekkes ut til enten skriftlig eller muntlig eksamen i avgangsfag: Matematikk, engelsk, samfunnsfag, naturfag,
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
RUNDSKRIV KMA Varsel og vedtak om ikke vurdert samt varsel om nedsatt karakter i orden/atferd – fylkets maler.
Aust-Lofoten videregående skole1 RUNDSKRIV UDIR – Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringslovens.
Udir Lokalt gitt muntlig eksamen Sist endret: Endret 20. mars 2014 Vi har presisert en formulering to steder i rundskrivet. Tidligere sto det at.
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
EKSAMENSAVVIKLINGEN VÅREN 2014 Hva gjør vi og hvordan gjør vi det? Ved eksamensleder.
Foreldremøte 10. trinn Ås ungdomsskole 14. Oktober 2016.
Vurdering i videregående opplæring
Sagt om utdanning….
Foreldremøte 10. trinn, Sofienberg
Temamøte om avslutning av grunnskolen
NYTT RUNDSKRIV OM FRAVÆR!
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Vi hjelper deg til å lykkes og vi inspirerer deg på veien!
Foreldremøte 10. trinn Kannik skole!
Eksamen og standpunktkarakterer på Ytre Arna skule
Eksamen 10. trinn Tastaveden skole!
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Fagsamling Elektro Inger Forseth Thon Bodø
Fellesmøte Fellesmøte.
Velkommen til foreldremøte 10. trinn
Øraker skole EKSAMEN Ungdomsskolen 10. trinn
Utdanningssystemet sitt årshjul
Lambertseter Klageadgang på eksamen og standpunkt – frister våren 2018 Basert på forskrift til opplæringsloven kap 5 Spørsmål kan rettes til: Studieleder.
Eksamen 10. trinn Tastaveden skole!
Velkommen til foreldremøte 10.trinn 28.august!
Eksamen 2019.
Om vurdering og nye eksamensformer
Velkommen til foreldremøte
Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling
Felles Velkommen til nytt skoleår v/rektor
Gjeldende regelverk om vurdering
Sammen lykkes vi!.
Utskrift av presentasjonen:

Vurdering og klage på standpunkt Molde 18. august

Om undervegsvurdering Undervegsvurdering skal vere eit reiskap for å hjelpe eleven vidare i læreprosessen. Det skal vere kjent for eleven kva som er måla for opplæringa, og kva som blir vektlagt i vurderinga av kompetansen til eleven.

Elevane skal kjenne til kompetansemåla i læreplanane for fag, og også til kva læraren vektlegg når vedkomande vurderer ein prestasjon, og kva som kjenneteiknar ulike grader av kompetanse. Elevane skal vere med i vurderinga av eige arbeid, eigen kompetanse og eiga faglege utvikling.

Om sluttvurdering Sluttvurdering skal gi informasjon om kompetansen til eleven ved avslutninga av opplæringa i fag i læreplanverket. Standpunktkarakteren må baserast på eit breitt vurderingsgrunnlag som samla viser kompetansen eleven har i faget. Eleven skal ha høve til å betre kompetansen sin i faget inntil standpunktkarakteren er fastsett.

Eleven skal bli gjort kjent med kva det er lagt vekt på i fastsettinga av standpunktkarakteren. I vurderinga i fag skal ikkje føresetnadane til den enkelte, fråvær, eller forhold knytt til orden og åtferd til eleven trekkjast inn.

Ikkje grunnlag for å setje karakter Stort fråvær, manglande deltaking i planlagde vurderingssituasjonar eller andre særlege grunnar, kan føre til at grunnlaget for halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter manglar. Dersom det ikkje er grunnlag for å setje standpunktkarakter, så skal det gjerast enkeltvedtak om dette.

Det er tre typar klager som blir behandla: Klager på standpunktkarakter Klager på vedtak om ikkje å fastsetje standpunktkarakter Klager på karakter i orden og åtferd

Sentrale paragrafar i forskrift til opplæringslova Kapittel 3 Individuell vurdering i grunnskolen og i vidaregåande opplæring Kapittel 5 Klage på vurdering §3-1 Rett til vurdering §3-2 Formålet med vurdering §3-3 Grunnlaget for vurdering i fag §3-4 Karakter i fag m.v. §3-7 Varsling §3-11 Undervegsvurdering §3-12 Eigenvurdering §3-13 Halvårsvurdering i fag for elevar §3-16 Kravet til dokumentering av undervegsvurdering §3-17 Sluttvurdering i fag §3-18 Standpunktkarakter i fag §3-39 Forsvarleg system for føring av karakter og fråvær §5-1 Kva det kan klagast på §5-2 Kven som kan klage §5-3 Avgjerd i klagesak §5-4 Saksgangen ved klage §5-5 Klagefristar §5-6 Formkrav §5-7 Rett til grunngiving §5-12 Klage på standpunktkarakter. Klageinstans og klagebehandling

Elevane får medhald Det er ikkje gitt systematisk og fortløpande undervegsvurdering (§ 3-11) Det går ikkje fram korleis undervegsvurdering er gitt, og når det er gitt slik vurdering (§ 3-11) Manglar uttale frå faglærer om korleis karakteren er fastsett (§ 3-11, § 3-18, § 3-16)

Fråsegn frå faglærar: Ei fråsegn skal vere konkret og må innehalde: Grunnlaget for vurdering i faget Omtale av korleis eleven er informert om kompetansemala i faget og kjenneteikn på måloppnåing Korleis og når undervegsvurdering i faget er gitt Om reglane for varsling om ikkje vurdering eller nedsett orden og/ eller åtferdskarakter er følgde Informasjon om korleis det er lagt til rette for eleven si eigenvurdering i faget Svar på det som eleven eller foreldra peikar på i klaga Endres i topp-/bunntekst 18.09.2018

Forts. Elevane får medhald Faglærar har ikkje gitt brei nok vurdering av sluttkompetansen (§ 3-18) Eleven har ikkje fått moglegheit til å vise kompetansen sin etter at varsel er sendt (§ 3-7 og § 3-18) Avgjerande prøver/testar tidleg på våren, ikkje sagt noko om undervegsvurdering etter dette (§ 3-17)

Forts. Elevane får medhald Manglar dokumentasjon på halvårsvurdering (§ 3-16) Karakter fastsett ut frå gjennomsnittsbetraktning (§ 3-2)

Forts. Elevene får medhald Orden/Åtferd: Manglande varsel, eller at varsel er sendt for seint (§ 3-7) Det blir vist til at eleven har forbetra seg etter at varsel er sendt (§ 3-7 og § 3-18)

18.09.2018

Endres i topp-/bunntekst 18.09.2018

Eksamen og sensorarbeid Sentralgitt og lokalgitt eksamen

Eksamen i vidaregåande skole Utdanningsdirektoratet utarbeider sentralt gitte skriftlege eksamenar Fylkeskommunane utarbeider lokalt gitte eksamenar.

Eksamensordningane for faga finn du i læreplanane. Endres i topp-/bunntekst 18.09.2018

Munnleg eksamen Forslag fra Udir: Elevane får beskjed om eksamenstrekk og melding om fag seinast 48 timer før eksamen. Eksamen gjennomførast med førebuingsdel for alle. Førebuingstida avgrensast til 24 timer I førebuingstida er alle hjelpemiddel tillate. Einaste tillate hjelpemiddel under eksaminasjonen, er eigne notatar Kunnskapsdepartementet tar sikte på å fastsette endringane i nær framtid Endres i topp-/bunntekst 18.09.2018

Munnleg eksamen Administrative retningslinjer i M&R: Faglærer har plikt til å utarbeide framlegg til eksamensoppgåver. Faglærar får beskjed frå rektor om trekk av fag 2 veker før eksamen. Seinast 10 dagar (kalenderdagar) før eksamen skal ekstern sensor ha motteke opplysningar frå eksamensskolen med eksamensopplegg, oppgåver og vurderingskriterier. Tida fram til eksamen må brukast til samarbeid mellom faglærer og sensor slik at eventuell usemje er avklara i god tid før eksamen. Endres i topp-/bunntekst 18.09.2018

Endres i topp-/bunntekst 18.09.2018

Gode grunnar til å bli sensor: Du får auka kompetanse i vurdering Nyttige sensorkurs Du får kunnskap om læreplanmål og vurdering Kontakt med andre lærarar som har samme fag Du får ekstra inntekt

Det er eit aukande behov for nye sensorar i vidaregåande opplæring. Sei frå til rektor dersom du ønskjer å bli sensor. Rektor vidareformidlar namnet ditt til fylkesmannen eller fylkeskommunen, som vel ut og har den formelle oppnemninga av sensorar.