Forskjeller mellom gutter og jenter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
TRIVSEL I HJEMKOMMUNEN OG TANKER OM FRAMTIDIG BOSETNING EN UNDERSØKELSE BLANT ELEVENE PÅ RISØR VIDEREGÅENDE SKOLE HØSTEN 2010.
Advertisements

Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Kjønn og likestilling- menn i barnehagen
Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Senteret skal:  Styrke realfagenes stilling i samfunnet  Bidra til god rekruttering og økt kvinneandel i.
Fra kvinnekultur til hva
Hvordan arbeide med likestilling og likeverd i barnehagen?
Likestilling mellom kjønnene
Omsorg for barn og permisjon
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
KJØNNSROLLER Hva er det?.
Kompetanseutfordringer og behov for kvalifisert arbeidskraft i arbeidslivet. Regionleder Arild Sørum Stana.
Likestillingsarbeid i barnehagen fokus på menn
L IKESTILLINGSPROSJEKT I BARNEHAGENE I E NGERDAL Sømådal barnehage 6 barn Engerdal barnehage24 barn Drevsjø barnehage36 barn.
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Likelønn - Systematisk likestillingsarbeid. Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? • Nødvendig for å hindre diskriminering • Nødvendig for å sikre at.
Kroppsøvingsdidaktikk
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Prinsesse eller pirat – et fritt valg!
11. Legitimitet og makt Påstandene:
Hvor tidlig? Hvor viktig?
Leken i et samfunnsperspektiv
Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag
11Jeg i arbeidslivet.
Studier av innovasjon, forskning og utdanning
Strategi - Metode Likestilling på Sørlandet 2003 De to Agder-fylkene har hatt lavest score på likestillingsindeksen av alle landets fylker i mange.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Kjønnstest av Trønder-Avisa 2 år etter…. Trønder-Avisa sine mål 1. Begge kjønn skal i spaltene være representert med minst 40 % 2. Det skal være kvinnelige.
1 Jeg og samfunnet.
Fysisk aktivitet Bra for helsa!.
CEDAW og de deltidsansatte
”En likestilt barnehage” -
Kjell Erik Øie Statssekretær
Ønsker vi flere kvinner og ungdom som medlemmer? Innledninger ved: Evelyn Bakken og Aleksander Aaland.
Kjønnsnøytral ledelse – er det ønskelig? Politiske strategier for ledelse Hvordan vektlegges kjønnsperspektivet? Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og.
Kompetansemål kapittel 1 og 2
Skjønnhetstyranniet og vold Elisabeth og Anne-Bente
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Økonomisk analyse av lønnsforskjeller mellom kvinner og menn
Likestilling på norsk – og internasjonalt Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og likestillingsdepartementet
Definisjoner.
Betydningsfulle andre / signifikante andre
Ungdom og helse Berit Bratholm:
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
RADAR Kapittel 1 Sosialisering. Sosialisering er en prosess der individet tilegner seg kunnskaper, ferdigheter, normer og verdier som kreves for at en.
1 Unge voksne på trygd – hva betyr lese- og skrivevansker? Stipendiat Kristine Pape, Institutt for samfunnsmedisin, NTNU Prosjekt: Individual, cultural.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Bergen Studentsamfunn LIKESTILLING FOR MENN? Trenger vi likestilling for menn, og i så fall, hvorfor det? Guttorm Grundt; MannsForum.
Du har rett til å ha det bra! - Hva forteller oss «Ung i Rogaland 2016»?
Barn og ungdomsundersøkelsen 2016 Norsk Friluft
SÅ FINT DU IKKE ER SIKKER PÅ HVA DU VIL BLI….
HMS-kort i Byggenæringen
Fattigdommens sosiale kostnader
Fagforbundet Vest-Agder
Formålet med opplæringen er å belyse hvor sentralt likestilling står i Norge og tydeliggjøre myndighetenes innsats med å fremme likestilling og arbeid.
Velkommen til FORELDREKURS
NSF lønnspolitikk Påstander om NSFs lønnspolitikk – riktig eller galt?
Likelønn og kjønns- diskriminering
Livsstil og god helse Tekst, figur, bilder etc..
En undersøkelse blant norske studenter Juni 2018
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Kompetanseutvalget (2017- )
Framtidige kompetansebehov i Sykehuset i Vestfold Fagkonferansen 2018 – Karriereveiledning HR-direktør Bente Krauss 17.oktober 2018.
Jenter i elektrofag.
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
Endring av juridisk kjønn
Utskrift av presentasjonen:

Forskjeller mellom gutter og jenter KJØNNSROLLER Forskjeller mellom gutter og jenter

Hva er en kjønnsrolle? Kjønnsrolle er den summen av forventningene som knytter seg til det å være jente/kvinne eller gutt/mann. Tradisjonelle oppfatninger er f. eks. at gutter skal være flinke med bil og at jenter skal være flinke til å lage mat. Kilde: Wikipeda

Hvordan oppstår kjønnsroller? Samfunnet har forventninger til jenter/kvinner og gutter/menn Man ”oppdras” inn i en rolle Varierer fra en kultur til en annen

Biologisk og sosialt kjønn Biologisk kjønn viser til de konkrete fysiske forskjellene mellom kvinner og menn. Kjønnsroller derimot, viser til sosialt kjønn. Det vil si at kjønnsroller er noe som konstrueres sosialt.

Roller i endring? I hvilken grad er unge i dag selv med på å opprettholde kjønnsrollene? Hva skjer hvis man bryter normen og gjør noe annet enn det som forventes av en? I hvilken grad ønsker unge i dag å endre på kjønnsrollene?

Det er hardt å være gutt i dag Jentene er smartest. Det er offisielt. Fjorårets statistikk viser at blant Stavangers tiendeklassinger er jenter best i samtlige fag. Med ett unntak, som ironisk nok knapt kan kalles et fag: kroppsøving. Framtidens arbeidsmarked vil fordre gode kommunikasjonsevner og sosial intelligens. Likedan rask omstillingsevne og kapasitet til å løse problem. Dessverre for gutta dreier kroppsøving seg om kroppslig, ikke mental, styrke. Rogalands Avis Publisert : 24.11.2006 - 09:30 http://www.rogalandsavis.no/meninger/kommentar/article2431271.ece

Foreldre gjør gutter til tapere Mange norske guttebarn oppdras til kjønnsroller som gjør dem til tapere i arbeidslivet. Gutter trenger dobbelt så mye barneoppdragelse som jenter, men får bare halvparten, mener barnepsykolog Magne Raundalen. Les rådene hans til norske gutteforeldre. http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=33234

Hva er LIKESTILLING? Den ideologiske ideen om alle skal ha lik stilling i samfunnet. Begge kjønn skal få slippe til i arbeidslivet og i alle stillingstyper. Begge kjønn skal være representert likt i alle maktsentra som f.eks. regjering, storting, bedriftsstyrer og utvalg. Begge kjønn skal få omtrent lik lønn for likt arbeid. I barnefordelingssaker skal kvinner og menn i like stor grad bli idømt foreldreansvaret for barna. At begge kjønn må utføre samfunnstjeneste, som f.eks. militærtjeneste.

Likestilt? Utdanning? Yrke? Ledere? Lønn? Husarbeid?

LIKE MULIGHETER?!

Hva påvirker et VALG? Tradisjoner Kunnskap Omgivelser – familie og venner Tilgang Evner og interesser Forventninger

Blant førskolelærere, sykepleiere og tannpleiere er ni av ti studenter kvinner. Fire av fem ingeniører og sivilingeniører er menn. Innen siviløkonomi er kvinnene imidlertid på frammarsj. Der teller de pr i dag to av fem studenter.

VIRKEMIDLER Informasjon Veiledningstjenester Kvotering Tilleggspoeng Tilrettelegging

PROBLEMSTILLINGER Hvorfor er det et mål at ungdom skal velge mindre tradisjonelt? Hvilke konsekvenser får ujevn kjønnsfordeling for yrkesgruppene? Hvilke tiltak er akseptable for å skape en jevnere kjønnsbalanse innen utdanning og yrkesliv?