Sjia vs. sunni.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Advertisements

De politiske partiene i Norge
Profetene i Det gamle testamente
Barn har rett til trygg oppvekst
Midtøsten, Iran, Afghanistan
«SØNDAG FOR DE FORFULGTE» 2011
Religionskritikk Forbanna religion!!!!!.
Religioner og livssyn i dag
Tidlig middelalder i Europa
Kapittel 26: Fred og konflikt i en globalisert verden
Kapittel 19: Imperiene rakner
Kapittel 29. Midtøsten Elevene skal kunne
Det vanskelige konfliktområde
KONFLIKTOMRÅDE MIDTØSTEN - der tre verdensreligioner møtes;
Islam er fint og hvite masse om
Islam De norske muslimske miljøene er små og organisert etter nasjonal tilhørighet, sier islam-ekspert Kari Vogt. Hun avviser politisk islam som.
Islam.
Undersøkelsen 2009 Kommunikasjon. Innledning Kvantitativ undersøkelse av kommunikasjon Hensikt: ikke nødvendigvis å finne noe nytt, men å danne et bilde.
Tekster om tro og livssyn
Den arabiske verden etter 1920
Reaksjonær eller progressiv? Islamismen, demokratiet og kvinnene.
Politisk islam.
Når og hvor starter Midtøstens historie? I Mekka 571? I Egypt 3000 f. Kr.? I landet ved Eufrat og Tigris 3000 f. Kr.?
: Opprør og barbarinvasjoner
Islam.
Om hellige skrifter.
Islam.
Om hellige skrifter.
Islam De fem søylene.
Islams historie Ørkenlandskap i Saudi-Arabia. Foto: Pedronet.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Islam. Kort info om Islam: Oppstod i Midtøsten på den arabiske halvøya på 600-tallet Kom til Europa allerede på 700-tallet Spredt over hele verden Nest.
Å vere jøde. Den som er fødd av ei jødisk mor, er jøde. I dag er det 14 millionar jødar. Dei er spreidde over heile verda, dei fleste i USA og Israel.
Lite demokrati RESTEN AV MIDTØSTEN. Store forskjeller i levestandard Oljelandene: Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar er blant verdens rikeste land Allikevel.
 Konflikten mellom Israel og Palestina.  CA 6 Mill. Jøder blir drept under 2. VK  Stor sympati for jødene etter 2. VK  Enighet om at jødene skulle.
Hva er egentlig en menighet -og hva er vår oppgave.
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
I 2000 år har kirken vært til stede i Syria. Nå trues kirkens eksistens av borgerkrig, vold og forfølgelse.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Når og hvor starter Midtøstens historie? I Mekka 571? I Egypt 3000 f. Kr.? I landet ved Eufrat og Tigris?
BIBELEN.
-en stor familie av nasjonale kirker
Temasamling – 2016 Hvordan møte muslimer?.
ISLAM.
sos-barnebyer barn på flukt
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Den arabiske verden : motstand og frigjøring
Islam De fem søylene.
Politisk islam.
Den arabiske verden etter 1920
: Opprør og barbarinvasjoner
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
JØDISK TRO OG TRADISJON
MÅL FOR TIMEN Hvem, når, hvordan?
Antikkens filosofer 8. trinn
Islamisme IS = Islamsk Stat.
Nyttige lenker.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Islamske riker Daniel. Islamske riker Daniel Ottomanske riket (Fra 1299 til 1918) Det Ottemanske flagget--> Ottomanske riket (Fra 1299 til 1918) En.
Islams fremstilling I media!
2. Melissa, Petter og Cindy
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
Islam og det arabiske riket
Fra kremmerhus til korthus?
HÅP I NORD-KOREA.
Den franske revolusjon
Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø.
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Religion og Identitet Lisa Stornes
Utskrift av presentasjonen:

Sjia vs. sunni

En liten snutt for å friske opp hukommelsen: https://www.nrk.no/skole/?page=search&q=islam&mediaId=14809

Sjia vs. sunni Da Muhammed døde i 632 ble folk uenig om hvem som skulle lede muslimene videre. Skulle det være:

Ali ibn Abi Talib. Han var Muhammads fetter og svigersønn Ali ibn Abi Talib? Han var Muhammads fetter og svigersønn. De som mente det ble kalt shi’at ali som betyr «Alis parti» eller «Alis tilhengere».

Eller skulle det bare være noen fra samme stamme som Muhammad: Qureish Eller skulle det bare være noen fra samme stamme som Muhammad: Qureish? De ble kalt «ahl al-sunna wa al-jama’ah» som betyr «tradisjonens og fellesskapets folk» siden mente at man skulle følge profetens sunna (som er det samme som tradisjoner). De mente at det viktigste var ikke hvilken familie den nye lederen kom fra, men at han kom fra riktig stamme, og som hadde vist seg å være den som var mest dyktig til å ha oppgaven.

Hvem av disse tror du er sjia og hvem tror du er sunni?

Er det stor forskjell mellom dem? I hverdagslivet har sunnier og sjiaer oftest levd i fred, historisk og i nåtid

Forskjellen mellom sunnier og sjiaer er veldig liten Forskjellen mellom sunnier og sjiaer er veldig liten. De har litt ulike ritualer, og sharialoven er ulik på noen detaljer, først og fremst når det gjelder skilsmisse og bønn.

Både sjia- og sunnimuslimer skal be fem ganger i døgnet Både sjia- og sunnimuslimer skal be fem ganger i døgnet. Men sjiamuslimer pleier å slå sammen to av bønnene så de i praksis ber tre ganger i døgnet, men de bruker like mye tid. De har også litt ulike bevegelser når de ber.

Sjiaene har også et spesielt rituale hvert år, hvor de minnes og sørger over profetens familie. Det er fordi imamene, det vil si Ali sine sønner og etterkommere) ble drept (martyrer) da de forsøkte å ta tilbake makten fra den gruppen som vi nå kaller sunnimuslimer.

Hvilket land har flest av hva? Grovt inndelt er rundt 85 prosent av verdens muslimer sunnimuslimer, mens mellom 10–15 prosent er sjiaer. Ifølge en undersøkelse fra 2009 lever mellom 68 og 80 prosent av sjiaene i fire land: Iran, Irak, Pakistan, og India.

Iran I Iran er sjiaislam statsreligion og rundt 90–95 prosent av befolkningen er sjiamuslimer. Mellom 5 – 10 prosent er sunnier.

Irak Styresmakten i Irak er også hovedsakelig sjiamuslimer og har vært det siden Saddam Husseins regime ble veltet.

Syria Syria har også sjiastyre i form av president Bashar al-Assads sjiasekt alawittene. Likevel er flesteparten av muslimene i Syria sunnimuslimer.

Hva tror du det har å si for krigen i Syria?

Hvor viktig er det egentlig hvilke retninger av islam i hvilke land? Ulrika Mårtensson sier: Det er ikke religionen som skaper konflikt, men den politikken som landene har. Vi kan se på Iran: De hadde en shah (konge) som de sparket i en revolusjon i 1979. I stedet fikk de prester som ledere. De er sjiamuslimer, og tolker Koranen slik at det ikke lenger er opp til det enkelte menneske hva det skal tro – det er staten som skal bestemme det. Samtidig sørget de nye sjefene i landet (prestene) å støtte sjiamuslimer i andre land som Libanon, Irak, Jemen, Afghanistan og Pakistan.

The Council on Foreign Relations (CFR) sier: Det er to land som konkurrerer om å lede islam – sunni-Saudi-Arabia og sjia- Iran – de bruker religion for å fremme sin egen sak. Den som vinner vil trolig forme den politiske balansen mellom sunnier og sjiaer og fremtiden i regionen, spesielt i Syria, Irak, Libanon, Bahrain og Jemen.

Dette sier  professor Ulrika Mårtensson ved institutt for filosofi og religionsvitenskap på NTNU. (Kilde: Aftenposten https://www.aftenposten.no/verden/i/vrzB/Hva- er-egentlig-forskjellen-mellom-sunnier--og-sjiaer) Sjekk også side 137 i KRLE-boka!