Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Islamisme IS = Islamsk Stat.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Islamisme IS = Islamsk Stat."— Utskrift av presentasjonen:

1 Islamisme IS = Islamsk Stat

2 Militante islamistgrupper
Hva er en islamist? Hva er det å være miltant? Går det å være islamist uten å være miltant? Wikipedia om islamisme:

3 Jihad Jihad betyr EGENTLIG å streve ekstra hardt!
Ordet blir ofte brukt om «hellig krig» – altså den krigen som noen fører for å lage en islamsk stat = kalifat En jihadist blir da en som kjemper for jihad. Må du være militant for å holde på med jihad?

4 Al-Quaida blir til ISI IS ble startet i Irak etter at USA gikk til krig mot dem. Da de startet i Irak het de al-Quaida og ble ledet av Abu Musab al-Zarqawi fra Jordan. Etter at Zarqawis døde i 2006 skiftet den nye lederen navnet til Den islamske stat i Irak (ISI).

5 ISI blir til Jabhat al-Nusra
Da det ble kaos i 2011 i Syria, passet de på å rykke inn. Da kalte de seg Jabhat al-Nusra.

6 Jabat al Nusra blir til ISIL
Medlemmene i Jabat al-Nusra ble uenige i 2013. De krigerne som var i Syria fikk nytt navn: Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

7 ISIL blir til IS Sommeren 2014 sa ISIL at det skulle være et kalifat over hele verden. Det skulle hete Den islamske staten (IS). (Litt som Hitlers 3. rike) Som en start tok de kontroll over store områder Syria og Nord-Irak. I Irak fikk de makten over oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.

8 Kalifatet (hvilket fat sa du?)
Da Mohammad døde i 632 ble den nye lederen kalt en «kalif» – han var leder for alle muslimer. I et «kalifat» er det en kalif som er øverste leder. Og han bestemmer både hva: Folk skal tro Sørger for at folk følger den religiøse loven (sharia-loven) Er sjef for det som staten har ansvar for (skole, sykehus, veier og mye mer) Er sjef for det militære

9 Islamsk stat = kalifatet = Et land som har religionen islam til å styre «alt»
Militante islamistgrupper i hele verden har sagt at de vil tilhøre «IS- kalifatet», men egentlig er det bare noen få som er godkjent av IS selv. Det siste året har IS påtatt seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i og utenfor Midtøsten.

10 Mange navn på det samme Folk er ikke enig om hvilket navn som er riktig å bruke. Mange politikere og medier foretrekker å bruke den gamle forkortelsen ISIL, eller variantene ISIS (Den islamske staten i Irak og Syria) og Daesh (arabisk akronym). Alle navnene har uansett noe med islam å gjøre. (Kilde:

11 Enda flere navn på det samme
Taliban = de muslimene som styrte i Afghanistan Boko Haram = de muslimene som ønsker å styre i Nigeria Dermed blir IS, ISIL, ISIS, Jabat al Nusra, ISI, Al-Quaida, Taliban og Boko Haram bare ulike navn på gruper med militante muslimer som ønsker en islamsk stat, enten over et lite område (et land) eller for hele jorden (globalt).

12 Hva blir en fremmedkriger i denne sammenhengen?


Laste ned ppt "Islamisme IS = Islamsk Stat."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google