Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kapittel 26: Fred og konflikt i en globalisert verden

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kapittel 26: Fred og konflikt i en globalisert verden"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kapittel 26: Fred og konflikt i en globalisert verden
BOKMÅL Kapittel 26: Fred og konflikt i en globalisert verden Elevene skal kunne - undersøke to eller flere internasjonale konflikter etter 1945 og vurdere konfliktene, sett fra ulike perspektiver - finne eksempler på hendelser som har formet et ikke-europeisk lands historie etter 1900, og reflektere over hvordan landet kunne ha utviklet seg hvis disse hendelsene ikke hadde funnet sted - undersøke bakgrunnen for en pågående konflikt, og drøfte reaksjoner i det internasjonale samfunnet

2 Usikkerhet etter den kalde krigens slutt
- Den kalde krigens slutt skapte forventninger om en fredeligere verden, men skapte også usikkerhet. - Hva ville skje med det tidligere sovjetimperiet? - Hvordan ville forholdet bli mellom de europeiske statene etter Berlin-murens fall? - Ville det oppstå nye og andre konflikter? - Er verden blitt et tryggere eller et farligere sted å være?

3 Etter Sovjetunionen Oppløsningen av Sovjetunionen skjedde relativt fredelig, med noen unntak: - Uenighet mellom Russland og Ukraina om hvem som skulle overta krigsflåten. - Krigstilstand mellom Armenia og Aserbajdsjan om Nagorno- Karabakh. - Konflikten i Tsjetsjenia.

4 Konflikten i Tsjetsjenia
- Muslimene i Tsjetsjenia ønsket selvstendighet fra det undertrykkende Russland. - Russland ville ikke gi slipp på oljeledninger i landet. - Krigføring og bombing fra Russland. - Terrorhandlinger fra Tsjetsjenia.

5 Et nytt Europa - Avviklingen av kommunistregimene gikk stort sett raskt og fredelig for seg og gikk i demokratisk retning. - Et større og sterkere EU. - Euro innført som felles valuta i EU fra 1999. - Tidligere østblokkland ble medlemmer i EU i 2004.

6 Et utvidet NATO - Partnerskap for fred i 1994.
- Tidligere østblokkland kom med i 2004.

7 Krig på Balkan - Milosevic spilte på motsetninger og erklærte krig mot Bosnia- Hercegovina. - Drev etnisk rensning. - NATO svarte med å bombe Serbia.

8 Kina - Kina hadde åpnet seg forsiktig mot det kapitalistiske
verdenssamfunnet. - Fortsatt kommunistisk styreform. - Studenter ønsket større frihet og demonstrerte. - Massakren på Den himmelske freds plass i 1989 skjedde foran øynene på fjernsynsseere på hele kloden. - USA ønsket økonomisk samarbeid med Kina, derfor ble det ikke lagt tungt nok press på Kina for at landet skulle åpne for demokrati.

9 En ny rolle for FN? Irak - Irak invaderte Kuwait i 1990.
- Irak invaderte Kuwait i 1990. - Sikkerhetsrådet i FN krevde at Irak skulle trekke seg ut. - FN og USA gikk til militær aksjon, Irak tvunget til å trekke seg ut.

10 En ny rolle for FN? Bosnia - Feilslått fredsoppdrag for FN.
- Feilslått fredsoppdrag for FN. - Mange bosniere ble ofre. - I og rundt byen Srebrenica ble flere tusen muslimer massakrert.

11 En ny rolle for FN? Rwanda
- Den hutudominerte regjeringen satte i verk massakrering av mindretallet av tutsier. - Feilslått fredsoppdrag for FN.

12 En ny rolle for FN? Somalia - FN vedtok «humanitær intervensjon».
- FN vedtok «humanitær intervensjon». - Intervensjonen ble stoppet da USA trakk seg ut.

13 Gamle og nye atommakter
- Stormaktene har fremdeles atomvåpen, men har sluttet med prøvesprengninger. - India og Pakistan har atomvåpen og er i konflikt om Kashmir. - Nord-Korea har et kjernefysisk program. - Iran er i gang med å anrike uran. - Israel har atomvåpen, men blir ikke presset av Vesten.

14 Mennesker på flukt - Etnisk rensning og utdriving av sivile har ført til at folk er blitt drevet på flukt. - Tallet på internflyktninger har økt voldsomt. - Over halvparten av flyktningene i verden er barn. - Massevoldtekter har vært et ledd i etnisk rensning.

15 Verden etter 11. september 2001
- Attentatet mot USA endret konfliktbildet i verden. - Angrepet var også et angrep mot NATO. - Den viktigste oppgaven for amerikansk utenrikspolitikk etter 11. september 2001 var krigen mot terror. - Krig mot Taliban-regimet i Afghanistan.

16 Verden etter 11. september 2001
- Enkelte muslimer har tolket hendelsene som et begynnende sammenstøt mellom sivilisasjoner, men de aller fleste tar avstand fra terroren. - President George W. Bush så en sammenheng mellom terrorhandlinger og Saddam Hussein, og invaderte Irak.

17 En mer utrygg verden? - Tallet på kriger og drepte har gått ned siden 1989. - Nesten ingen kriger mellom stater. - Men tallet på drepte etter terrorangrep har økt.

18 Hva er årsakene? - Slutt på kolonialisme. - Slutt på kald krig.
- Slutt på kald krig. - Økt vekt på konfliktløsning.


Laste ned ppt "Kapittel 26: Fred og konflikt i en globalisert verden"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google