NTNUs prosedyrer for håndtering av trakasseringssaker

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

Arbeidsmiljøutvalget (AMU)
Når det har skjedd: Varsling
Vernetjenesten i Kristiansund
Trygge organisasjoner
Hovedverneombudet i Kristiansund
NETTVETT Bjørn Jakobsen.
Ti bud for en lykkelig redaktør Redaksjonelt drivhus - renuion Svolvær, 2.-4.april 2008 Arne Jensen, Norsk Redaktørforening.
Arbeidstilsynet Arbeidstilsynet Sør-Norge Park Hotell, Sandefjord 8. Mars Unni Seim Hans Blaafjell.
Oslo kommune Sykehjemsetaten Overgrep på pasient Lena Sand
Tomrommet som oppstår ved manglende eller mislykket kommunikasjon, fylles raskt med rykter, sladder, vrøvl og gift.” Henry Louis Mencken Hovedverneombudet.
Fra prosjekt til tiltak •Prosjekt - Felles ansvar –Snu unge lovbrytere i tide –Salten politidistrikt •Tiltak –Felles ansvar i Salten –Salten.
Utfordringer på arbeidsplassen
Varsling om kritikkverdige forhold
RETTIGHETER OG PLIKTER - ansettelsesforhold i Bærum kommune
Varsling Er alt slik det skal ved UiO?
ORGANISERING AV AKAN: Nærmeste leder
NY LOV OM HELSEPERSONELL
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Personalsaksarbeid i lokallagene
Utdanningsforbundet Trondheim
Aktuelle saker. Tariff forberedelser Vi ber de tillitsvalgte om å foreta oppryddingene på medlemslistene sine i god tid før lønnsforhandlingene.
Jeg er verneombud i HFK.
Etiske retningslinjer for Seksjon helse og sosial
Elementer Forbildene og likestillingspolitikk Hvordan få gjennomslag
Samhandling leder/verneombud
Vernetjenesten i Kristiansund
Roller og synsvinkler Bente Erlien
Handlingsplan mot mobbing
Roller Arbeidsgiver – Arbeidstaker – Verneombud (AML) AMU
Kurs for nye hovedtillitsvalgte og lokallagsledere September 2014
Status på oppfølgingsarbeidet i forbindelse med tilsynsrapporten og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, ”Arbeid for helse” per
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Arbeidsmiljøkurs 9.mai Arbeidsmiljøloven 2.Arbeidsmiljø – hva er vi snakker om? 3.HMS-aktørene 4.Medarbeiderskap - medvirkning 5.Møteplasser.
KONFLIKTER OG JUSS Utfordringer ift vanskelige personalsaker Basisprogram for ledere.
Tilrettevisning, Advarsler, Suspensjon, oppsigelse Mandal kommune.
Arbeidsrett vs. elevrett Når lærernes arbeidsrettslige vern står mot elevenes rett til et godt skolemiljø Cecilie R. Sæther, KS Advokatene Lederkonferansen.
Hvordan forebygge mobbing?
«Ytringsfrihet og varsling i norske kommuner og fylkeskommuner»
«Elevenes arbeidsmiljølov» Nytt kapittel 9A
DELING AV MARKEDET MED KONKURRENTER
Personlig forhold til leverandør
Yrkesetikk for Seksjon kontor og administrasjon
Nye regler om skolemiljø og mobbing
23. November 2017 Skolen fyller 50 år !
Forbundets etiske retningslinjer
ELEVENES ARBEIDSMILJØ
Innspill til utkast: «NTNUs retningslinjer for håndtering av personkonflikter, trakassering, utilbørlig opptreden mv.» Trondheim – Gjøvik – Ålesund Retningslinjene.
Trygt og godt skolemiljø
Velkommen til foreldremøte 1.trinn
Velkommen til Teglverket skole! Foreldremøte høsten 2017
Velkommen til foreldremøte 6. og 7.trinn
Trygt og godt skolemiljø
Velkommen til foreldremøte 4.trinn
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Bruker vi arbeidsmiljøloven aktivt i våre virksomheter
Utdanningskvalitet – Studentenes rolle og bidrag
Konflikthåndtering- identfisering og håndtering av relasjonskonflikter
Studentombud – en oppsummering så langt
Arbeidsmiljøkonferansen 2018 Scandic Seilet
Trygt og godt skolemiljø
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Opplæringslova kapittel 9A Lovendring fra 1. august 2017
Næringsforeningen i Stavanger-regionen Agenda 2. mars 2018
Forebygge trakassering i PHA
Rapport: Personalforvaltning i videregående skole
Hva er saken? Vi ser for ofte at legeattester leveres de siste dagene før innlevering av masteroppgave og ber om forlenget frist med uker eller måneder.
Arbeidsgiver: Dette kan du gjøre for å forebygge seksuell trakassering
Psykososialt skolemiljø
Sentrale lover og regler
Utskrift av presentasjonen:

NTNUs prosedyrer for håndtering av trakasseringssaker Instituttledermøte 28.11.17

Tema NTNUs policy, prosedyrer og retningslinjer Håndtering og saksbehandling Kommunikasjon Ansattes og studenters ve og vel er førsteprioritet ved NTNU Råd Spesielt om studenter i praksis

NTNU har prosedyrer for håndtering av trakasseringssaker.   NTNUs policy og håndteringsveiledning (klage, varsel og rutiner) – policy’en gjelder både ansatte og studenter ved NTNU. https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Uakseptabel+adferd+-+mobbing+og+konflikter Varsling https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Varsling Arbeidsmiljøloven (gjelder ansatte, studenter ikke omfattet). Etiske retningslinjer for ansatte ved NTNU. https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Etiske+retningslinjer+for+ansatte+ved+NTNU NTNU er omfattet av etiske retningslinjer for statstjenesten. NTNUs brosjyre om seksuell trakassering: https://www.ntnu.no/c/document_library/get_file?uuid=fb7d687a-ab62-4e92-96dd-902a0b604835&groupId=2007190

Saker kan løses En ansatt/student som trakasseres, kan velge å løse saken selv ved å konfrontere motparten. En ansatt/student kan velge å ikke gjøre noe med saken. Velger man å snakke med en leder, kollega, verneombud eller rådgivere bør man være oppmerksom på at disse har plikt til å varsle arbeidsgiver dersom de har mistanke om at noen er utsatt for lovbrudd. Verneombudets rolle. Leders ansvar: fullt forsvarlig arbeidsmiljø/læringsmiljø. Plikt til å undersøke og handle. Akuttsituasjoner: vold/trusler/fare for liv og helse: meld fra til politi.

«Det beste er at saken løses på lavest mulig ledelsesnivå» Dette fritar ikke for plikt til å behandle saken. Husk saksbehandlingsregler: saken skal være forsvarlig opplyst, saklig basert, prinsippet om kontradiksjon. Er saken så alvorlig at den bør meldes videre i linjen? Erfaringsmessig er det særdeles viktig at den som utsettes for trakassering blir hørt og ivaretatt. Kan mange ganger unngå medieeksponering dersom leder tar grep om situasjonen og «skjermer» den/de berørte. Unnlatelsessynder fra arbeidsgiver: straffer seg som regel på sikt. Kan oppfattes som «stilltiende aksept» av uakseptabel adferd. Vanskeligere å ta tak. Når saken er ferdigbehandlet; sørg for at det ikke finnes «løse tråder» man ikke har håndtert og som kan gi grunnlag for kritikk i ettertid. Hvor kan leder søke hjelp: HR, verneombud, HR/HMS-avdelingen…

Kommunikasjon Husk taushetsplikt hva angår noens personlige forhold. Ikke dytt saken nedover: leder har ansvaret for et forsvarlig arbeidsmiljø/studiemiljø. SU-fakultetet har p.t., etter det vi kjenner til, ingen ubehandlede klager eller varsler. Dersom det oppstår saker: «Dette vil bli håndtert i henhold til NTNUs policy». «Vi tar trakasseringssaker svært alvorlig, det skal være trygt å arbeide og studere ved NTNU». «Personalsaker er underlagt taushetsplikt, og vil bli håndtert i henhold til interne retningslinjer». Følg opp den/de som trakasserer, ikke slipp saken selv om arbeidsgiver har valgt reaksjonsform. Tjenstlig tilrettevisning med advarsel. Ordensstraff. Varsel om oppsigelse. Varsel om avskjed/suspensjon (alvorligste forhold). Oppfølgingsplan; overholder den ansatte de påleggene som er gitt?

Ansatte og studenters ve og vel er førsteprioritet ved NTNU Dette handler i høyeste grad om omdømme. Ansatte er representanter for NTNU: krav og forventninger til adferd. Gjelder også skriftlig kommunikasjon. Vi skal være godt forberedt på hvordan vi håndterer situasjoner hvor ansatte misbruker sin autoritet. Hvorfor kommer enkelte saker så uheldig ut?: «Omdømme er viktig for oss, vi kommer tilbake til saken over sommeren» (UiS/Langelandsaken). «Studenter klaget på uakseptabel oppførsel i ti år før UiB-foreleser fikk ordensstraff. / Jeg kan bare be om unnskyldning på vegne av UiB, sier rektor». «En del arbeidsmiljøer ikke er modne for å diskutere seksuell trakassering» (NTNU). Hva vi kommuniserer utad er viktig i forhold til at det skal oppleves trygt å varsle, samt at det ikke skal hefte tvil hvor NTNU står i disse sakene.

Råd Ta en prat internt om dette. Fortell om policy, håndtering/saksbehandling og etiske retningslinjer etc. Minne om aktivitetsplikten dersom det er mistanke om at noen er utsatt for et lovbrudd. Rådførende for ansatte er tillitsvalgte, BHT og Arbeidstilsynet. Disse har alle taushetsplikt. Leder har undersøkelses- og handlingsplikt. Ha jevnlige møter med verneombud.

Studenter i praksis – spesielt om disse Praksisansvarlig Skikkethetsvurdering Avtaler med praksisenhetene

Behov eller ønsker?