Grønne tiltak i blå næring – Enova hjelper deg til lønnsomhet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Program 08:45 – Grønne investeringer i industrien
Advertisements

Enova SF Muligheter innen industri, anlegg og ny teknologi. Finansieringsmuligheter rettet mot norsk industri.
Støtte til fjernvarme Fjernvarmedagene oktober 2012.
KLIMANETTVERK HORDALAND 18.sept 2012
Enovas time Status og muligheter Fjernvarmedagene , Petter Hersleth, Enova.
50 millioner til etablering av ladestasjoner i 2009 Camilla Nørbech
Enova og industrien Sarpsborg 24. oktober 2013
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
Enova – bygg & bolig Knutepunkt Edinburgh oktober 2014 Nils Kristian Nakstad Adm. Direktør, Enova.
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
Bergen kommune sin klimapolitikk i dag – og dei kommande åra Elisabeth Sørheim Klimaseksjonen.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
MKS MARITIME KONFERANSE 2014 Innlegg v/Siri Hatland Fraktefartøyenes Rederiforening.
Tilbudskonferanse Velkommen til tilbudskonferanse Om tilbudet- Guro Hauge, Lavenergiprogrammet Rehabiliteringskurs – Even Bjørnstad,
FNF-samlingen, Granavolden Kjetil Bjørklund, KS 28. august 2007.
Alternativer til nett Enova og Statnett starter FoU-prosjekt for å få fram de beste totalløsningene Nasjonal kraftsystemmøte, Gardermoen, Jan.
Klimavennlige energiprosjekter i Knutepunkt Sørlandet Arild Olsbu, Agder Energi Nettkonsult. 9. november 2007.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Årsmøte FSTL 2011 Tema Energimerking Anders Sandbakken Brannrådgiver for eiendomsforvaltning- og utvikling Klinikk for intern service.
Miljøsertifisering Hvor står NØK NØK produserer og leverer bare miljøvennlig energi! Vi har internt høy fokus på HMS Kraftbransjen var (er) av enkelte.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Nasjonal energipolitikk i et klimaperspektiv Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen,
Forum for Miljøteknologi Forum for Miljøteknologi (FFM) består av en rekke av de største bedriftene innen prosessindustri, energiproduksjon, maritim næring.
Tynset rådhus, nå også et Miljøfyrtårn! Foto: Ingrid Eide.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Klima- og miljødepartementet Norsk mal: Startside Har du bruk for engelsk mal? Klikk på Oppsett under Hjemfanen og velg relevant side i undermenyen  KMDmal_engelsk.
Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.
Nettverk for virksomhetsstyring Risikostyring v/ Anette P. Simonsen, DFØ v/ Christine Vik, DFØ 17. Februar 2016.
Nortura flytter skjæreaktiviteten fra Sarpsborg
Changemaker sin klimakampanje heter ekspedisjon grønnpolen.
Presentasjon av organiseringsprosjektet
Benchmarking som kilde til forbedring
Vurdering av modenhet i salgsstyrken
ROS-analyse.
Business case – vurdering av enkelttiltak
Nasjonal innovasjonscamp
«Sørlandets grønne mulighet»
nHS og Universitetspilotene - prosjektledersamling 15. mars 2007
Bærekraftig samfunnsutvikling
Introduksjonskurs i opplevelsesdesign
Vann- og avløpsbransjens rolle i det grønne skiftet
Enova støtter de som går foran
Støtte til innføring av energiledelse
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Gang.
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
Enovas støtte til landstrøm
Støtteordninger fra Enova
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Historie kapittel 1 Norge blir et velferdssamfunn. Du skal lære om:
Lavutslippssamfunnet – trender på veien
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Presentasjon for virksomhetens ledelse
Veiledning - Verktøy for vurdering av strategier i en anskaffelse
Den matematiske samtalen
Norden som foregangsregion
Matematikk på ungdomstrinnet
Nasjonal Innovasjonscamp 2017
Evaluering av USITs organisering, USIT 3.1
Oslos strategi frem mot nullutslippsbyen Bioenergi – til transport!
Interne analyser - for utvikling av kategoristrategi
EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING
Ramstadtoppen 14 desember 2018.
03 Introduksjon til ROS-analyse 08 PowerPoint-mal for ROS-analyse
Vedtatt av styret i Landbrustjenester Hedemarken
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Grønne tiltak i blå næring – Enova hjelper deg til lønnsomhet Årsmøte Fiskebåt Vest, Ålesund 9.12.2016, Petter Øyn Det grønne skiftet – krav om null og lavutslipp, det er snakk om dugnad og felles innsats for å redde kloden. MEN, dette skal dreie seg om hvordan grønne tiltak kan være med å styrke konkurransekraften – øke lønnsomheten – være god business for dere. Muligheter for nye arbeidsplasser og økt inntjening for alle i næringa. Skal si litt om hvem Enova er og hva vi gjør. Komme inn på eksempler på hvilke tiltak Enova kan være med å støtte og hvordan dere skal gå fram.

Om Enova Statlig foretak som skal bidra til økt energieffektivisering samt utvikling av energi- og klimateknologi. Eid av Olje- og energidept. Opprettet i 2002 (2001) Overtok ansvaret for transportområdet fra Transnova i 2015 80 medarbeidere Lokalisert i Trondheim

Enova – Formål og handlingsrom Forsynings-sikkerhet Reduserte klimagass-utslipp Verdiskaping Enova skal drive fram en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon, bidra til utvikling av energi- og klimateknologi. Vårt oppdrag er å skape varige endringer i tilbud og etterspørsel etter effektive og fornybare energi- og klimaløsninger. Styrke forsyningssikkerheten og redusere utslippene av klimagasser

Enova har tilbud innen følgende områder Bygg og bolig Industri - O&G Transport & Infrastruktur Fornybar varme Ny teknologi

Hva går energiledelse ut på? Innledende analyser og kartlegging av energibruk Utarbeiding av konkrete tiltakslister for systematisk oppfølging og forbedring av energibruken

Hva kan du få støtte til? Frigjøre tid i egen bedrift til å gjennomføre energiledelse Innkjøp og etablering av måleutstyr og verktøy, energioppfølgingssystem (EOS) Bruk av eksterne ressurser

Programtilbud energiledelse Energiledelse forenklet 1-10 GWh (>100' l. diesel per år) Inntil 200 000 kr Energiledelse ambisiøs 10 GWh  (>1million l. diesel per år) Inntil 1 MNOK

Hvorfor støtter Enova ny energi- og klimateknologi i transport? Fordi noen strekker seg mye lenger enn de må! For å komme til lavutslippssamfunnet, trenger vi nye, grønne løsninger. Ny teknologi der fornybar energi tar over for det fossile. Bærekraftig vekst krever lav- og nullutslipp Risiko å være først ute – Enova hjelper deg med risikoavlastning ved at vi gir noe mer støtte enn i de andre programmene.

Ny Energi- og klimateknologi i transport; Hvem kan få støtte? Støtten skal ta ned risiko og gi tilstrekkelig lønnsomhet Ny teknologi/Kjent teknologi i nye segmenter Stor innovasjonshøyde Skal demonstrere at teknologien/konseptet virker Søk før dere beslutter tiltakene Teknologien må være moden nok til at anlegget kommer i kommersiell drift Enova støtter reder og ikke teknologiutvikler/leverandør

Eidesvik Offshore ASA Viking Energy Hybrid-elektrisk framdrift 7,44 MNOK i støtte fra Enova Energiresultat 4,45 GWh (445 000 liter diesel)

Når noen har gått foran og demonstrert ny teknologi, er vår erfaring at markedet innen maritim sektor raskt følger etter. Eksempler på noen som har gjort som denne pingvin, går i front, hoppet ut i dypt vann, og vi ser at markedet følger etter!! Ser også en konkurranse i markedet, om å bygge mest energieffektive flåter!

Energitiltak i skip Støtten skal gi dere tilstrekkelig lønnsomhet. Søk før dere beslutter. Eksempler på tiltak: Fremdriftssystem Hybridløsninger (elektrifisering) Lastehåndtering Belysning/Ventilasjon Energieffektive motor- eller propell-løsninger Forbruk ombord Tiltakene må gi en besparelse på energi- og/eller klimagassutslipp Tiltakene skal være blant de best tilgjengelige i markedet Skal bidra til ønsket markedsendring

Enova søker de som strekker seg lenger - Dieselelektrisk framdrift - 1,8 MNOK i støtte fra Enova - Energiresultat: 0,9 GWh (90 375 liter diesel) Enova støtter ikke bare ny teknologi, og førstegangs introduksjoner. For å få disse store teknologisprangene, er vi avhengig av de små stegene som tar oss i riktig retning. Det er viktig å ta i bruk den teknologien vi vet gir besparelser, både for eksisterende flåte og for nybygg. Dette er MachoCat 25. 25 både fordi arbeidsbåten er 25 meter lang, og fordi den skal redusere drivstoff-forbruket med 25%. (Historien om Svein Peder)

Søk om støtte på www.enova.no Ta kontakt med oss tidlig. Usikker på hvilke tiltak som gir mest igjen for pengene som investeres? Usikker på om tiltakene kommer innenfor det Enova kan støtte? Søk om støtte på www.enova.no

Kursen er staket ut, er dere med?