Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Støtteordninger fra Enova

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Støtteordninger fra Enova"— Utskrift av presentasjonen:

1 Støtteordninger fra Enova
Enova gir deg de rådene du trenger for å finne det alternativet som passer for deg.

2 Fyrer du fortsatt med fossil olje?
Da må du finne et alternativ til oppvarming før forbudet i 2020. Enova gir deg de rådene du trenger for å finne det alternativet som passer for deg. I tillegg dobles støtten for deg som fjerner oljefyren og tanken før 2019, når du samtidig investerer i en Enova-støttet varmeløsning. Støtten halveres i 2019, og avvikles i 2020 når forbudet trer i kraft. Si noe folkelig om Enovas formål. Enova jobber for reduserte klimagassutslipp. Eksempel på klimagassutslipp fra oljefyrer. Forbudet. Det finnes gode alternativ. Mange av disse støttes av Enova.

3 Gode grunner til å bytte ut den fossile oljen med en fornybarvarmekilde:
Du slipper å frykte oljelekkasjer. Du slipper oljelukt. Andre varmekilder kan gi større varmeutbytte enn olje. Det er vedtatt et forbud mot fossilt brennstoff fra 2020. Du reduserer klimagassutslippene. Støtten halveres i 2019 og avvikles i 2020.

4 Viktigste kriterier Må være helårsbolig, altså ikke fritidsbolig/hytte
Kun privatpersoner kan benytte ordningen, ikke firma/selskap Tiltaket må ha vært gjennomført i løpet av de siste 18 månedene Arbeidet må være ferdig før du ber om penger tilbake Arbeidet må ha vært utført av kvalifiserte fagpersoner De viktigste kriteriene: Helårsboliger i Norge (ikke fritidsboliger) Privatperson som er juridisk eier og tiltakshaver Tiltaket må være gjennomført i løpet av de siste 18 månedene. Dette dokumenteres med fakturadato. Tiltaket må være ferdig utført og alle dokumentasjon må foreligge før du registrere. Arbeid skal utføres av personer som har nødvendig utdanning og autorisasjon. Husk at tiltak kan kombineres med andre energitiltak som støttes i Enovatilskuddet. Det er til sammen 15 ulike tiltak som støttes gjennom denne ordningen. Alt fra energirådgivning, varmestyringssystem og helhetlig oppgradering. Beskriv registreringsprosess og muligheten for å sende inn papirskjema. Kan også utbetales over skatteoppgjøret.

5 Erstatt oljefyren med en Enova-støttet varmekilde:
Utfasing av oljefyr: ,- Energimåler: ,- Varmepumpe: 25 % opptil ,- Utfasing av oljefyr: ,- Energimåler: ,- Varmepumpe: 25 % opptil ,- Utfasing av oljefyr: ,- Kjel: 25 % opptil ,- Utfasing av oljefyr: ,- Ovn: 25 % opptil ,- For å få inntil ,- tilbake for å fjerne den gamle løsningen må du velge en fornybar varmekilde. Har du oljefyr med vannbåren varme, er du godt rustet til å utnytte det eksisterende rørsystemet med følgende alternativer med støtte fra Enova. Hvilke fornybare løsninger støttes ikke: Bioolje Luft-til-luft-varmepumpe Elektrisitet Vedovn/pelletskamin

6 Har du olje- eller parafinkamin?
Enova deg 6 000,- for å fjerne kamin og tank før 2019. Støtten halveres til 3 000,- i 2019, og avvikles i 2020 når forbudet trer i kraft. FORUTSETNING: Oljekaminen MÅ erstattes med: luft-til-luft-varmepumpe, rentbrennende vedovn eller pelletskamin. Kostnadene for varmeløsning inngår ikke i beregningen. Har du oljekamin, parafinkamin eller kombinert ildsted? Fjern ildstedet og tanken før 2019, og få kroner. Etter 2019 – kroner. Venter du til etter 2020 – får du ikke en krone!

7 Oppsummert: 6 000,- ut 2018 Inntil 50 000,- ut 2018
Har du olje- eller parafinkamin, gir vi deg inntil ,- tilbake for å fjerne kamin og tank. Forutsetningen for støttebeløpet er at du samtidig velger en fornybar varmeløsning, slik som luft-til-luft-varmepumpe, rentbrennende vedovn eller pelletskamin. Kostnadene for disse varmeløsningene inngår ikke i beregningen for hvor mye du kan få tilbake.

8 Kombiner oljefyrutfasingen med andre energitiltak – få mer i tilskudd
Energirådgivning: ,- Helhetlig energioppgradering: 100 – ,- Ettermontering av balansert ventilasjon: inntil ,- Etablere vannbåren varme: inntil ,- Varmestyring: inntil 4 000,- Solfangere: opptil ,- Elproduksjon: ,- Varmegjenvinning av gråvann: 2 500,- Les mer på enova.no Enova gir ikke bare tilskudd til utfasing av fossil oljefyring, men også til en rekke andre tiltak

9 Hvilke løsninger støttes ikke?
Bioolje Luft-til-luft-varmepumpe Elektrisitet Vedovn/pelletskamin

10 Vigdis gjorde alvor ut av tanken på å fjerne oljefyren
Ikke få panikk! Gjør heller som Vigdis! Tiden med støy, stank og frykt for brann er over for Vigdis Berge og ektemannen. De byttet oljefyren med en luft-til-vann-varmepumpe med energimåler. Etter hvert har både vi og Enova møtt mange boligeiere som tidligere hadde oljefyr, og som nå har blitt oljefri. En brannverninspeksjon var det som skulle til for at Vigdis og ektemannen Inge Grythe gjorde alvor ut av tanken på å fjerne oljefyren. Den bråkete varmeløsningen har vært en del av eneboligen i Moss siden 60-tallet, og ga ekteparet store utgifter hvert år. Bare i løpet av det siste året måtte de ut med kroner for olje. – Da vi først skulle fjerne den, ville vi gå for en fornybar løsning, sier Vigdis. Fikk tilbake ,- fra Enova Luft-til-vann-varmepumpa kostet en del mer enn andre alternativer, som varmtvannsberedere eller panelovner. Men på sikt sparer vi penger. Dessuten var støtten fra Enovatilskuddet til god hjelp, sier Vigdis. Jevn og frisk temperatur hele året Radiatorene er de samme som tidligere, men skal vi tro Vigdis er varmen som kommer ut en helt annen: – Mens oljefyren ga tørr luft og ubehagelig varme på vinterstid, gir varmepumpa en jevn og frisk temperatur hele året.

11 Bli oljefri du også på 1-2-3
Bestem deg for ny oppvarmingsløsning. Kontakt tilbyder av ny varmeløsning og kvalifiserte fagfolk som kan fjerne den gamle. Meld fra til kommunen om at oljefyr og tilhørende tank er fjernet, registrer så alle kvitteringer hos Enova.

12 På enova.no kan du få råd og tips, mer info om kombinasjonsmuligheter og støttebeløp.
Du kan også benytte vår fyringskalkulator og få en indikasjon på hvor mye du kan spare og hvor lang inntjeningstiden vil være, ved å bytte ut oljefyren med ulike varmekilder. Både de som støttes og ikke støttes.

13 Takk for oppmerksomheten!
Skriv deg opp på kontaktskjema så lir du ringt opp av Enova Svarer.


Laste ned ppt "Støtteordninger fra Enova"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google