24 november 2017 Elisabeth Wold

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Advertisements

Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
Psykisk helse og samhandling i Grimstad Bente Somdal
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Barn som pårørende –lovendring
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  E-post til foreldre  På ”It’s learning” eller.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Bonde i medgang og motgang. Kleiva Halle Arnes Distriktsleder HMS Nord Norge. 1.
Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n «Ka no?» Mestring av hverdagen etter utskriving.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Det barn ikke vet har de vondt av….lenge. Om å vokse opp med en psykisk syk mor eller far. Oktober seminar – Fjell kommune Solstrand Hotell og Bad
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
Arbeidsplassutvikling [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
Sånn gjør vi det i Rælingen! Bånn gass for fasteaksjonen.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år 20.november 1989: Barnekonvensjonen vedtas i FN. Barnekonvensjonen sier hvilke rettigheter alle barn har.
Et innblikk i barns nettliv Bryn skole 16./
Velkommen til foreldremøte 2.trinn Onsdag 30. september 2015.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Hverdagsrehabilitering Porsgrunn kommune
Nav veileder i videregående skole
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Pårørende.
Leanreisen i Bamsebo barnehage
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Møteplassen – gruppetilbud for barn og foreldre
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Hvordan sette innovasjon på dagsorden i en kommune…
Hilde Lindby-Aas, spesialutdannet sosionom, Søndre Oslo DPS
Jeg føler meg bedre fordi jeg vet at jeg er ikke den eneste!
Familieråd En for alle, alle for en
Møte for foresatte 10.trinn
Undervisningen begynner
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
ICDP i det ordinære helsestasjonsprogrammet
Framgangsmåte i mobbesaker
Foreldrenettverk Kristine Hasund
Prosjekt: «Systematisk informasjonsutveksling mellom sykehus og kommune når barn er pårørende og trenger oppfølging» Systematisk samhandling, sammen når.
Foreldremøte skolestartere 2018
Ny inndeling av spillformer i barne- og ungdomsfotballen
(Parent Management Training - Oregon)
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
HMS © Caritas Norge..
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Kapittel 46 Utviklingssamtale.
Strategisk plan Forebyggende arbeid barn og unge
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Den matematiske samtalen
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Matematikk på ungdomstrinnet
Sinne Kraivalee Arnesveen.
Vold og overgrep Hvordan avdekke og følge opp vold og overgrep på helsestasjonen – hvordan kommunisere med barneverntjenesten? Hvordan er vår praksis i.
Praktisk i 1.klasse
Seksjon barn og familie
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
HELSESTASJONS- OG SKOLEHELSETJENESTEN
Ny inndeling av spillformer i barne- og ungdomsfotballen
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Velkommen til foreldremøte
Fysisk og psykisk helse
Lage plan for observasjon Ta opp i avdelingsmøte
Hvordan lærer vi best? Kurs 4
Hva er en foreldrekontakt?
Utskrift av presentasjonen:

24 november 2017 Elisabeth Wold Samhandlingsmodell mellom Helsestasjon og Avdeling psykisk helse for voksne i Bydel Grorud 24 november 2017 Elisabeth Wold

Bydel Grorud 27000 innbyggere, 150 nasjonaliteter Grorud helsestasjon: 41 ansatte fordelt på 5 team: Helsestasjon 0-5 år Skolehelsetjeneste (9 skoler) Fysioterapi Jordmor Familieteam (familieveileder/ psykolog)

Forts. tjenestetilbud Bydel Grorud Avdeling psykisk helse: 18 stillingshjemler. - 7 jobber med hjemmeboende som har vedtak på tjenesten. - Vedtak avgjøres i bestillerenheten i bydelen - Per 14/11-17: 135 personer som mottar tjenesten.(gjennomsnittsalder 42 år)

Hvorfor helsestasjonen ønsket et samarbeid? Barn av foreldre som har psykiske utfordringer, forteller det sjelden. (pga. skam, de «vet ikke», de er «vant til det» Noen tar mye ansvar hjemme Noen har skyldfølelse Noen blir sinte Noen blir stille og lei seg Noen blir veldig «flinke»

Hvorfor samarbeid? Mange av disse barna har spørsmål rundt det som skjer med mamma/pappa, men tør kanskje ikke spørre. Det er ofte lettere å snakke med en annen voksen om dette enn med forelderen. Helsesøster er veldig lavterskel og har taushetsplikt.

Hvorfor samarbeid? Alle vet hvem helsesøster på «sin» skole er(Helsesøster er tilstede på skolen 4-5 dager i uken). Helsesøster vurderer fortløpende om det er behov for flere tjenester. Psykisk helsearbeidere ønsket hjelp til å ivareta barnas behov.

Historikk Samarbeidsmøtene startet opp i 2012 i kjølvannet av oppstart av SMIL-grupper(2009) SMIL(styrket mestring i livet): et gruppetilbud for barn av foreldre med psykiske utfordringer eller med rusproblemer.(samarbeid med Bydel Stovner) I løpet av det første samarbeidsåret, ble det utarbeidet en rutine for henvisning til helsestasjon.

Rutiner i forhold til barn med foreldre som har psykiske helseutfordringer. I kartleggingssamtale på bestillenheten undersøkes det om søker til tjenesten psykisk helsearbeid har barn. Kartlegge hvilken skole/barnehage barnet går på, og om forelderen er bekymret for barnet. Kontakt med hjelpeapparat? Evt andre støttepersoner? Søkeren blir orientert om rutinen ifht kontakt med helsestasjonen

Informasjon Mottakeren av psykisk helsehjelp får utdelt et informasjonsskriv der det står: - at det er rutine at barnet(a) skal få tilbud om samtale med helsesøster på den skolen barnet går på. - Hvilken utdannelse helsesøster har, og hva taushetsplikten går ut på.

Forts. informasjonsskriv Hva lurer barnet på? 1. Navn på sykdommen 2. Hvordan får en denne sykdommen 3. Kan den smitte? 4. Er den arvelig? 5. Kan jeg gjøre mor eller far syk? 6. Kan en dø av den? 7. Hvis mamma/pappa ikke blir frisk, hvem skal passe meg da?

Forts. Rutiner Søkeren får tildelt tjeneste, og kommer i kontakt med psykisk helsearbeider som starter opp samtaler med personen. I første samtale blir det igjen gjort oppmerksom på rutinen vi har for samarbeid Psykisk helsearbeider tar kontakt med kontaktperson på helsestasjonen. (meg), og vi finner ut hvilken helsesøster som «eier» barnet.

Forts. Rutiner Psykisk helsearbeider tar kontakt med «riktig» helsesøster og avtaler møte mellom forelder, psykisk helsearbeider og helsesøster. I dette møtet blir det avtalt om og hvordan helsesøster skal ta kontakt med barnet og hva som skal sies, evt ikke. Det gjøres også avtale om evt. videre kontakt mellom forelder og helsesøster. Barnet er IKKE med på denne samtalen

Utfordringer Mottaker av psykisk helsehjelp vil ikke involvere familien. Barnet klarer seg jo så bra! Barnet «vet ikke» at forelderen har psykiske utfordringer/ruser seg Det har ikke blitt informert om rutinen i første samtale. Kulturelle forskjeller.

Løsninger Sikre at nyansatte vet rutinen, både på bestillerenheten og på avdeling psykisk helse Faste møter hver 6 uke mellom avd psykisk helse, teamledere på helsestasjon og bestillerenheten. (Barneansvarlig ved DPS deltar også innimellom på disse møtene.) Tilbakemelding til psykisk helsearbeider fra helsesøster.