Samarbeidsarenaer som virkemiddel for å fremme god læring Teknologisk forum, TNM-Porsgrunn 15. mars 2017 Randi T. Holta Visedekan for profesjonsutdanningene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kvalifikasjonsrammeverk v/ seniorrådgiver Tone Flood Strøm NRT 25.oktober 2007.
Advertisements

Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
System for kompetansekrav NRHS – møte
Internasjonalisering av utdanning Stortingsmelding nr. 14 ( )
Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
Høgskolen i Sør-Trøndelag Evalueringen sett fra de evaluertes side.
Noen utfordringer for skolene
NVU – aktører De som presenteres her er: •HiA •HiB •HiNT •HiST •UiS.
Implementering av kvalifikasjons- rammeverket og nye bestemmelser Bergen 7. mai 2013 v/ ass. avdelingsdirektør Bjørn R. Stensby og seniorrådgiver Ine Andersen.
Doble bachelorgrader – formelle krav og muligheter Beth Linde Studie- og forskningsseksjonen.
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Kvalifikasjonsrammeverket - en pedagogisk reform
Høgskolen i Oslo Studiet i bibliotek- og informasjonsvitenskap – i lys av bolognaprosessen og kvalitetsreformen Liv Gjestrum Høgskolen i Oslo Avdeling.
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Studentenes medvirkning i kvalitetssikringsarbeidet. Stine Hjerpbakk (PS) og Emilie Bjerke Melbye (StL) NOKUT-konferansen Oslo 2010.
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Omlegging til læringsutbyttebeskrivelser i planverket
NOKUT evaluering 2008 Ingeniørdidaktisk kurs Marte Bratseth Johansen Seksjon for universitetspedagogikk Program for lærerutdanning
LMU Studiebarometeret. Ny nasjonal studentundersøkelse Første nasjonale undersøkelse som måler studentenes tilfredshet med studiekvaliteten.
Hva nå? Tanker om HiTs fremtid Styreseminar 25. september 2014 Kristian Bogen Rektor Høgskolen i Telemark.
Nye nasjonale fagspesifikke planer
Krav om ”måltall” - en måte å sikre praksis og oppfylle samfunnets behov for helse- og sosialutdannende?
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Hva lærer studentene? Velkommen til seminar! Faglig ansvarlige: Kirsten H. Lycke og Torill M. Sandberg.
Stortingsmelding 13 Utdanning for velferd – Samspill i praksis
Velkommen til et nytt skoleår!
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
NTNU Kompetanse i skolen KOMPiS Dag Atle Lysne Faglig leder.
Studentevaluering av undervisning Gunnar Handal Seminar om kvalitetsvurdering UiO,
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Innledning om implementering av nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag Studiekvalitetsdagen 7. april 2011 Gun Svartaas.
1 Kvalifikasjonsrammeverk og terminologi Universitetenes felles samrådsseminar om implementering av kvalifikasjonsrammeverket NTNU 16. juni 2009 Eirik.
Forberedelse til NOKUTs 2. runde med evaluering av kvalitetssystemet Møter med avdelingene
Tittel Molent lam aut que et auditas perorum voloremo ommodis ant ommod ut aturiatas et officiaspe rerum voluptat. Digitalisering for kvalitet: Hva må.
:PULS - mandat og strategi HANNE SCHOU RØISING, LEDER FOR PULS.
STYLE seminar 4. mars Strategi 2020: UiO skal tilby landets beste lærerutdanning og øke rekrutteringen av gode studenter innenfor realfag (s.8).
Tanker rundt kommende SFU-er, og hvordan disse kan bidra til økt utdanningskvalitet Avdelingsdirektør Ole-Jacob Skodvin, NOKUT, Avdeling for utredning.
1 Hva er kvalifikasjonsrammeverket Presentasjon for programrådsledere HF
Organisering for utdanningskvalitet: Problemer og fremtidige utfordringer Bjørn Stensaker.
Praksisprosjektet ROL. Praksisprosjektet Prosjektet skal Vurdere behovet for og foreslå endringer i omfang og type av praksisstudier for hver utdanning.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
HØGSKOLEN I SØR-TRØNDELAG Studieprogramråd ved HiST Utdanningsutvalget Gunnar Bendheim.
Nye forskrifter - på vei mot en kvalitetsmelding
Arvid Ellingsen Kristian Ilner
Kvalifikasjonsrammeverket
Senter for læring og utdanning
Det integrerte universitetssykehuset
NTNUs kvalitetssystem for utdanning
NTNUs system for kvalitetssikring av utdanning
Utdanningskomiteen og LMU 28. mars 2017
Statssekretær Jens Revold
Gjennomføring av tilsynet
Strategi for Nord universitet 2020
Studiedirektør Jan Atle Toska
Karin Helle og Gro Beate Vige
Arbeid med Handlingsplan for undervisning ved UiS
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Studieprogramråd ved NTNU UU 20. november 2017
Ressurssenter for undervisning, læring og teknologi (Result)
Hvordan jobber FBA med internasjonalisering?
Utdanningskvalitet ved Nord universitet
Møte med seksjonssjefene 10. januar 2017
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
NTNUs system for kvalitetssikring av utdanning
Avdeling for utdanning seniorrådgiver Hege Skarsfjord
Utskrift av presentasjonen:

Samarbeidsarenaer som virkemiddel for å fremme god læring Teknologisk forum, TNM-Porsgrunn 15. mars 2017 Randi T. Holta Visedekan for profesjonsutdanningene Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag

Dagens tekst fra Finn: «Arenaer for samarbeid: Har vi tilstrekkelig gode arenaer for samarbeid mellom industri og høgskole, mellom studenter og lærere og lærere imellom om innhold og opplegg for emner og studieprogrammer?» Tar utgangspunkt i «Kvalitetsmeldingen»

Personlig refleksjon Da jeg begynte på universitetet i 1980 var det ca 75000 studenter. I 2015 var tallet over 260 000. På 80-tallet hadde ingen hørt om studentevalueringer, vi tok det opplegget og den læreren vi fikk og fant oss i det…. (Vi var tross alt heldig som hadde fått studieplass) Motivasjonen kom innefra og relevansen og den røde tråden måtte jeg finne selv. (Hvis mulig) Studentene av i dag har nok langt større forventninger enn jeg hadde Samtidig har vi siden slutten av 80-tallet vært med på en formidabel revolusjon av høyere utdanning som stiller økte krav både til undervisere og studenter

Noen høydepunkter fra utviklingen siste 15 år: Kvalitetsreformen 2003, for bedre gjennomstrømning Studentaktiviserende og varierte undervisnings- og vurderingsformer: Institusjonene selv tar større ansvar for kvalitet Tettere oppfølging av studentene: Utdanningsplaner Bologna-implementering: Nytt karaktersystem og gradssystem Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk 2011 Fra innholdsfortegnelser til læringsutbytter Konsentrasjon for kvalitet («strukturreformen») 2015 (og Stjernø-utvalget 2008) Legge til rette for sterkere og mer robuste fagmiljøer innenfor utdanning og forskning gjennom sammenslåinger Kultur for kvalitet 2017 Skal sette ambisiøse mål for utdanningene og studentene; gjennomstrømning og omstilling i lys av nedgangen i oljesektoren

Mål i Kvalitetsmeldingen*: Studentene skal møte krevende og engasjerende studier Studentene skal møtes som ansvarlige deltagere i egen læring og integreres godt i det sosiale og akademiske fellesskapet Tydelige læringsmål og god helhet og sammenheng i studieprogrammene Aktiviserende og varierte lærings- og vurderingsformer, der digitale muligheter utnyttes Studieprogrammene skal utvikles i samarbeid med arbeidslivet Undervisere med god faglig og utdanningsfaglig kompetanse Utdanning og undervisning skal verdsettes høyere i akademia *Meld. St. 16 (2016-17) Kultur for kvalitet i høyere utdanning

Regjeringen forventer av institusjonene (forkortet av meg) Utvikling av pedagogiske meritteringssystemer Fagfellevurdering og kollegaveiledning av utdanning og undervisning Nasjonal konkurransearena for utdanningskvalitet KD vil opprette Kvalitetsportal En mangfoldig studentpopulasjon sal lykkes i sine studier Dialog og forventningsavklaring mellom nivåene i utdanningssystemet Reduksjon av frafall og bedre gjennomstrømning Utdanninger utvikles kun der det er tilstrekkelig forskningsbasis Velfungerende og forpliktende læringsutbyttebeskrivelser Studentene skal få innsikt i akademisk praksis og utvikling av ny kunnskap og vitenskapelig metode i fagene Studieprogram og læringsutbyttebeskrivelser utformes i samarbeid med arbeidslivet Lærings- og vurderingsformer som understøtter dybdelæring Mer forskning på egen utdanning Utvikling av digitale løsninger for læreprosesser løftes til strategisk nivå Institusjones ledelse skal ha høye ambisjoner og prioritere utdanningskvalitet Fagmiljøene utvikler utdanningene i fellesskap Studieprogramledelse med tydelig mandat og handlingsrom Konsolidering, koordinering og samarbeid om studieprogram [nasjonalt]

Meld St. 16 Kultur for kvalitet, s 62

Hvor gode er vi på samarbeid med arbeidslivet? Alle studentene får møte noen av disse virkemidlene, men ingen møter alle Hvor kan vi bli bedre? Hvor langt er det hensiktsmessig at arbeidslivet går inn i utformingen av læringsutbyttebeskrivelser?

Svak kultur for fagfellevurdering av undervisning? Meld. St. 16 Kultur for kvalitet, s 81

Hvor gode er vi til å samarbeide i fagmiljøet? Metodefrihet vs privatisering? Hva må til for at fagfellevurdering og kollegaveiledning skal fungere? På hvilket nivå skal dialogen med studentene om læringsutbytter og arbeids- og vurderingsformer være?

Hva gjør HSN? Styret har vedtatt strategi for utdanningskvalitet og porteføljeutvikling (styresak februar 2017) Styret har vedtatt sju kvalitetsdimensjoner (Inntakskvalitet, Relevans, Rammekvalitet, Programkvalitet, Undervisningskvalitet, Læringsutbytter, Kompetanse) Utdanningsavdelingen er i ferd med å fastsette prinsipper for porteføljeutvikling (SEFØ-modellen) Det ligger an til en anbefaling/krav om opprettelse av programutvalg som inkluderer studenter og eksterne. Må i så fall avklare forholdet til bransjefagrådene som har et noe videre mandat. TNM er i ferd med å opprette utdanningsutvalg for hele fakultetet Ledergruppen, komplettert med studentrepresentanter, utgjør kvalitetsutvalget ved fakultetet. (Ikke operativt ennå)