Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Studiedirektør Jan Atle Toska

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Studiedirektør Jan Atle Toska"— Utskrift av presentasjonen:

1 Studiedirektør Jan Atle Toska
Sammenheng mellom læringsutbytte, undervisning og vurdering – En evig forbedringsspiral – hvordan gjøre dette systematisk? Kort oppbyggelig innlegg på SPA-seminar i Mosjøen september 2017 Studiedirektør Jan Atle Toska

2 Utdanningspolitisk kontekst
De siste årene: Mye oppmerksomhet på utdanningsledelse. Sentralt i utdanningsledelse på studieprogramnivå: Helhetlig utforming av studieprogrammene (studieprogramdesign). Ikke godt nok at et program er en løs samling av emner («emnehotell»). Viktig i europeisk (og norsk) utdanningspolitikk de siste årene: Økt fokus på læringsutbyttebeskrivelser, dvs. beskrivelser av hva studenten skal sitte igjen med at kunnskap og kompetanse når hun er ferdig med sitt studium. Meld. St. 16 ( ) Kultur for kvalitet i høyere utdanning: Økt vekt på fagpersonalets pedagogiske/didaktiske kompetanse (krav om basiskompetanse, meritteringsordning). MEN også: «Regjeringen vil at institusjonene gjennomgår studieprogrammene for å sikre god sammenheng mellom læringsutbytte- beskrivelser, og undervisnings- og læringsaktiviteter, internasjonaliseringstilbud og vurderingsformer.» (side 69). Altså: Vektlegging av studieprogramdesign!

3 Systematikk! Arbeid med helheten i studieprogrammene er en faglig aktivitet (selv om programdesignet kan få administrative konsekvenser). Det kreves grunnleggende sett en systematisk tilnærming («Alt henger sammen med alt»). Viktige elementer som må vurderes og settes inn i en helhetlig sammenheng finner en i utdanningskvalitetsfiguren: Programdesign og ledelse innebærer å vurdere programmets læringsutbytte i forhold til fagets kunnskapsbase; undervisnings- og vurderingsformer må henge sammen med hverandre, og med læringsutbytte og særtrekk ved kunnskapsbasen for studieprogrammet. Rett faglig og pedagogisk kompetanse må sikres for å bære studieprogrammet. I tillegg må det gjennomføres SEFØ-vurderinger (Strategisk betydning, Etterspørsel, Faglig bærekraft, Økonomisk bærekraft). Forslag: Hver dag, visualiser utdanningskvalitetsfiguren og gjennomfør en meditasjon over den evige forbedringsspiral!

4 Figur: Utdanningskvalitet i Nord – Studentenes læringsbane og tilhørende kvalitetsområder


Laste ned ppt "Studiedirektør Jan Atle Toska"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google