Muntlig framføring Hovedmål/periodemål:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kurs for kulturvertene
Advertisements

Vurdering for læring.
Presentasjonsteknikk Av Øystein L. Pedersen. Forberedelser  Hvor lang tid har du til rådighet?  Definer hensikten med presentasjonen  Overbevise eller.
Hvordan oppnå GOD kommunikasjon med dine målgrupper?
Våre presentasjoner Jón Steinar Guðmundsson Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk NTNU Februar 2009.
Kommunikasjon og anerkjennende samtaler
TIPS OG RÅD TIL MUNTLIGE FRAMFØRINGER
INNSTILLING AV STOL OG BORD
Fredagstimen Jeg har veldig dårlig stemme i dag, så jeg skriver instruksjoner for timene her. I dag skal vi jobbe i grupper fram mot en muntlig framføring.
Velkommen til lederkurs kveld 2 på BMB
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
Tale- og debatteknikk av Lars-Henrik Paarup Michelsen
Eksamen i muntlig norsk
Om å skrive om litterære tekster
Forskjeller på tale og skrift
Ord er ikke alt ! - Råd og tips om det å presentere et budskap Norsk Sykepleierforbund, medieseminar for tillitsvalgt 3 nov 2009 Erik Dale – sykepleier.
KOMMUNIKASJON Samling 3 Stabsutvikling.
Bokpresentasjon Bergen
Bokpresentasjon Oslo.
Kommunikasjon Hva er kommunikasjon?.
Muntlig framføring Tips til den som skal ha muntlig framføring:
Lokale medier Denne presentasjonen handler om lokal synlighet.
Retorikk & debatt 22. september 2008 – Sørmarka.
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Tema: Kommunikasjon i team
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
KOMMUNIKASJON MED SPILLERE OG MEDIA. PÅ BANEN…OG UTENFOR BANEN AKTØRER Spillere, lagledelse, publikum, media DOMMEREN Ærlig, blid, tydelig, seg selv,
LUT 21. og 22. oktober Marit Skarbø Solem
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Å skrive tale. Å skrive en tale Inventio Dispositio Eloqutio, Memoria Actio.
| Munnleg kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vere open for argumentasjonen til andre og bruke relevante og saklege argument i diskusjonar bruke.
Kunsten å overbevise Introduksjon til kapitlet om retorikk Barack Obama. Foto: Scanpix.
Kapittel 5 Munnleg kommunikasjon Adam Ciereszko/EPA/NTB scanpix.
Muntlig kommunikasjon 2. Tre appellformer Appellform – hvordan du appellerer til mottakeren for å få fram ditt budskap og overbevise mottakeren. Greske.
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Øv på å bli en bedre lytter og taler. MUNTLIGHET – til læreren – rammeverk for grunnleggende ferdigheter Ferdighetsområder i muntlige ferdigheter: Forstå.
INSTRUKSJON Du lærer: Hvordan du bruker fagkunnskap fra ditt eget utdanningsprogram i norskfaget Hvordan du kan forberede og gjennomføre en god instruksjon.
Retorikk. Retorikk – læren om talekunsten Utviklet seg fra Hellas ca 400 år før Kristus Ord får konsekvenser Taler kan føre til krig og fred. Bush- Stoltenberg.
Elevrådet presenterer spørsmål om læring
Retorikk og muntlig kommunikasjon
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
TEAMBUILDING.
Retorikk og muntlig kommunikasjon
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Tips til hvordan å lykkes med læringspartner
Spørsmål om læring i klasse på […] skole
Verbal og ikke-verbal kommunikasjon
Retorikk og munnleg kommunikasjon
VEILEDNING Psykologisk førstehjelp, mellomtrinnet
Navn Tittel Responsverksted Navn Tittel
SLIK VERT DU FLINK TIL Å FRAMFØRE FOR ANDRE
1 Kommunikasjon.
Kommunikasjon.
Samtaletrekk B – Samarbeid
Retorikk og munnleg kommunikasjon
FORBEREDELSE: Behandlingsteamet må snakke sammen:
Kommunikasjonsformer
Emilios jobb som assistent
Sinne Film:
Tips til hvordan å lykkes med læringspartner
Kommunikasjon og språkfunksjoner
Fysisk og psykisk helse
Telle i kor Telle med 4 fra 4 A – Forarbeid
Velkommen til kurs for språkhjelpere
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Utskrift av presentasjonen:

Muntlig framføring Hovedmål/periodemål: Kunne planlegge et muntlig fremlegg Kunne holde et muntlig fremlegg foran klassen om et selvvalgt emne ut fra gitte kriterier Vurdere seg selv og andre ut fra gitte kriterier Mål for timen: Kunne forklare kommunikasjonsprosessen Tenke over hva som er en god og dårlig lytter Vite hva ordet retorikk betyr

Kommunikasjon Retorikk betyr å kunne ordlegge seg tydelig og godt (talekunst) Er det noen du synes er flinke til å ordlegge seg? Hvorfor? Kommunikasjon er samspill: Avsender – budskap – mottaker Budskapet sendes gjennom en kanal (for eksempel samtale, telefon, e- post…) Vi vurderer hele tiden mottakeren og tilpasser oss situasjonen I hvilke ulike situasjoner kommuniserer du i det daglige? Hva tar du hensyn til?

Oppgave: Gå sammen to og to: Øv på å fortelle og lytte. En av dere forteller i ca ett minutt om en dagligdags hendelse (for eksempel om hva du spiste til middag i går, hva du så på tv, hvordan du kommer deg til skolebussen eller lignende…), mens den andre lytter. Veksle på å være en god og dårlig lytter. Bytt deretter roller slik at begge får prøvd alt. Hvordan var det å fortelle til en god lytter? Til en dårlig lytter? Bli enige om noen ting som kjennetegner en god lytter. KRITERIE: I denne øvelsen er ikke en dårlig lytter en som bråker, men som er uoppmerksom på andre måter.

Liste over en god lytter:

Oppgave: Alene: Oppsummering. To og to: Hvor mange måter kan to mennesker kommunisere med hverandre på? Lag en liste over alt du kommer på! Oppsummering. To og to: Finnes det situasjoner der samtale ansikt til ansikt passer bedre enn kommunikasjonsformer som sms, chat, mail og telefon? Gi eksempler.

Muntlig framføring Kroppspråk Hele kroppen din snakker Vis at du er opplagt og interessert Få øyekontakt med publikum Mimikken- ansiktsuttrykket ditt er en del av kroppsspråket Ikke snu ryggen til publikum Hold armene i ro…

Muntlig framføring Stemmen Varier stemmen så det ikke blir for monotont Bruk kraftig nok stemme. Det er lettere å få til dersom du står stødig Ikke snakk i for lyst stemmeleie

Muntlig framføring Tempo og pauser Ikke snakk for fort. Pust rolig og legg inn pauser Skift tempo for å skape variasjon Løft blikket for å få kontakt med publikum

Muntlig framføring Snakk tydelig God artikulasjon er viktig Å artikulere vil si å uttale eller forme lyder og ord

Muntlig framføring Bruk av manus Ikke les opp alt fra arket/ manus Prøv å bruke stikkord Fortell så fritt du kan, uten manuset Du må øve på forhånd

Gode råd Se i kontekst basisbok side 15 Er det noe av dette du synes er vanskelig? Oppgave: 2 og 3 side 20 Noen som vil prøve å fremføre til slutt?