Kultur for læring Individuell og kollektiv læring

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kjennetegn ved gode forebyggende tiltak
Advertisements

Fra prøving og feiling til
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Fra prøving og feiling til
Kan læringsutbytte dokumenteres?
”Det er fedt” Evaluering av det frivillige 10. skoleår i Danmark
Pedagogisk analyse.
Ulikheter og variasjoner
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Systemrettet arbeid i PP tjenesten
Er det sammenheng mellom spesialundervisning og vanlig undervisning?
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Utviklingsarbeid og kvalitet i barnehagen
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Læringsteorier En første oversikt.
En første innføring i læringsteorier med utgangspunkt i Imsen, 2006.
Ståstedsanalysen som verktøy for skoleutvikling
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Prosjektsamling 5. mars Fra julebrevet: – det hjelper ikke å redusere klassestørrelsen dersom lærerne fortsetter med den samme undervisningen. Nordlandsforskning.
Prosjektsamling 4. mars 2013.
Systemrettet arbeid i PP-tjenesten
Organisasjonslæring i pedagogiske institusjoner – en systemteoretisk tilnærming
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Den systemteoretiske analysemodellen Levanger 20. – 21. april 2006
LK06 – fra ord til handling Prosjekt Åfjord vgs/Rissa vgs
Kompetanse og lærerprofesjonen - bruk av evidens i den praktiske pedagogikken Professor Thomas Nordahl Senter for praksisrettet utdanningsforskning
Ulikheter og variasjoner
LP og evidens i undervisningen
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Bruk av data i kvalitetsarbeid
Hordaland og Sogn & Fjordane PP-tjenesten Lars Arild Myhr - SePU
LP-modellen fra et rektorperspektiv
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Skolevandring.
Pedagogikk og elevkunnskap
EKSAMEN I PEL Marthe Gangsø,
PEL eksamen Av Sindre Gusfre Berge Lærerrollen - motivasjon
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
Haugalandet 2015 – 2017 skolebasert kompetanseutvikling
Skriving og lesing som grunnleggende ferdighet
LÆRINGSTEORI Alle lærere har sin egen teori som de bygger sin undervisning på Bygger på erfaringer Trenger en teori for å ta gode avgjørelser til en hver.
SÄLJÖ: LÆRING I ET SOSIOKULTURELT PERSPEKTIV
Skolen som lærende organisasjon NFFL
PPU1, uke Eli Kari Høihilder
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT ). Hensikten med Ny Lærerutdanning på Ungdomstrinnet ( LUT ) Utvikle den faglig kompetente læreren. Utvikle den.
Ulike perspektiv på læring, «Hverdagspedagogikk»
PEL EKSAMEN Hvordan kan jeg som lærer jobbe opp en klasse der elevene vil føle seg trygge sosialt, og at de selv føler at de mestrer det faglige?
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
Enhet skole Hemnes kommune Strategisk plan
Pedagogisk praksis og elevers læringsutbytte Thomas Nordahl.
Trondheim 14. april 2016 Tilgang til livet … Maria og Iris.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet ( LUT ) Mattias Øhra 2009.
Lekens egenverdi.
Kva no. Læringsmål og kriterium er på plass
Skolebasert kompetanseutvikling
Kommunens videre planer for satsingen Skoleeiere og skoleledere jobber sammen Workshop Ungdomstrinn i utvikling Pulje 4, 1. samling Våren 2016.
Kultur for læring 21. september 2017 Tore Skandsen, IMTEC.
Profesjonelle læringsfellesskap
Fra kunnskap til handling
IKT for læring Mattias Øhra.
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT )
Skolebasert kompetanseutvikling Klasseledelse
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Skolebasert kompetanseutvikling
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Kultur for læring Individuell og kollektiv læring Thomas Nordahl 22.09.17

Hva er læring? Læring er en bevissthetsskapende virksomhet, og læring er primært et resultat av egen innsats Undervisning og annen pedagogisk praksis kan ikke automatisk føre til læring, og en bestemt pedagogisk innsats kan sjelden føre til et bestemt læringsresultat. Det er likevel dokumentert at det finnes noen pedagogiske strategier som har langt større sannsynlighet for læring enn andre.

Noen ulike læringsteorier Kognitiv læringsteori - perspektivet er at kunnskap læres eller konstrueres kognitivt. Læring i form av endringer i vår kunnskap gjør at vi kan endre atferd eller handlingsstrategier (Piaget).  Behaviorisme baserer seg på ytre styring og påvirkning av vårt atferdsmønster og handlingsvalg. Vi lærer av primært av ytre stimuli og ikke av kognitive prosesser. Insentiver. (Skinner, Pavlov)

Noen ulike læringsteorier Sosial kulturell læringsteori – læring er situert og knyttet til aktivt deltagelse i et sosialt og kulturelt fellesskap. Sosiale og kulturelle betingelser er avgjørende for hva og hvordan vi lærer. Utviklingsone (Dewey, Mead, Vygotski) Sosial-kognitiv læringsteori – læring foregår i et samspill mellom det indre kognitive livet og de ytre sosiale omgivelsene vi er en del av. Forventning om mestring. Mindset. (Bandura, Dweck)

Anvendelse av læringsteorier Hensikten med bruk av læringsteorier i forhold til både individuell og kollektiv læring er at du selv er klar over hvilke teorier du bruker og hvorfor. Om du som leder anvender belønning/insentiver så bør du vite hvorfor og hva som er utfordringene. Det er vanskelig å si hvilke læringsteorier som gir mest forståelse, men sosial-kognitiv læringsteori har i dag sterk empirisk støtte.

Grunnleggende forståelse av læring i skolen som organisasjon Overflatelæring Dybdelæring Overføring av læring Systemisk læring Senter for praksisrettet utdanningsforsking

Kunnskapsformer og organisatorisk/systemisk læring Kunnskapssystematikk Kunnskapsbetegnelse Ordens kunnskap - faktakunnskap Kunnskap om omverden Kvalifikasjoner 2. Ordens kunnskap – situert kunnskap Kunnskap om situasjoner Kompetanser 3. Ordens kunnskap refleksiv kunnskap Kunnskap om kunnskap Refleksjon og kreativitet 4. Ordens kunnskap – systemisk kunnskap Kunnskap om kunnskapssystemene Kultur Thomas Nordahl

Kunnskapsformer og organisatorisk/systemisk læring Kunnskapssystematikk Kunnskapsbetegnelse Ordens kunnskap - faktakunnskap Kunnskap om omverden Kvalifikasjoner 2. Ordens kunnskap – situert kunnskap Kunnskap om situasjoner Kompetanser 3. Ordens kunnskap refleksiv kunnskap Kunnskap om kunnskap Refleksjon og kreativitet 4. Ordens kunnskap – systemisk kunnskap Kunnskap om kunnskapssystemene Kultur Overflatelæring - faktakunnskap Kursaktiviteter,foredrag Dybdelæring -prinsipper og premisser Felles refleksjon og drøfting Utprøving i praksis og drøfting Overføring av læring -anvendelse Ta nye perspektiv/se seg selv utenfra/paradigme-skifte Systemisk læring -endring i kultur Thomas Nordahl

Kompetanse og praksisendring (Irgens, 2015) 5. Organisatorisk læring ------------------------------------ 4. Kunnskapsanvendelse ------------------------------------------ 3. Kunnskapstilegnelse ----------------------------------------- 2. Innlæring ------------------------------------- 1. Påvirkning

Collective Teacher Efficacy (Kollektiv forventing om mestring) Kollektiv forventning om mestring har en effektstørrelse på 1,57 og ligger i toppen på Hattie sin sisteoversikt www.visiblelearning.com Kollektiv forventing om mestring har en markant større effekt på elevenes læring enn f.eks. foreldrenes utdanningsnivå. Kollektiv forventning om mestring kan defineres som lærernes felles tro på sin egen mestringsevne. Lærerne med en sterk kollektiv forventing om mestring kjennetegnes ved at de har en felles overbevisning om at de sammen kan løfte elevenes læringsutbytte både faglig og sosialt. De deler f.eks. oppfatningen om at de er i stand til å kompensere for foreldrenes utdanningsnivå

Pygmalion-effekten Lærerne er overbevist om at elevene vil prestere på et høyt nivå Elevene arbeider og Lærerne gir elevene positiv viser en positiv atferd støtte og oppmerksomhet Elevene får høy forventing til egen mestring

Lave forventninger En selvoppfyllende profeti oppstår også når lærere har lave forventinger til elever. Lærerne vil direkte og indirekte uttrykke lave forventinger og være lite støttende Elevene får stadig mindre forventinger til egen mestring Elevene viser en lite hensiktsmessig atferd og synkende framgang i læring.

Kilder til kollektiv forventning om mestring Den sterkeste kilden er autentiske mestringsopplevelser. Suksess bygger læreres forventinger til egen mestring Den nest sterkeste kilden er vikarierende erfaring. Det vil si å se at andre lærere og skoler lykkes med tilsvarende oppgaver og utfordringer. Den tredje kilden er sosial overbevisning. Det vil si at gruppen blir overbevist av andre om at de kan mestre utfordringer. Den minst betydningsfulle kilden er det affektive. Emosjoner som spenning eller frykt tilknyttet ulike situasjoner og forventinger til egen mestring.

Drøftingsoppgave Beskriv hvilke kollektive forventninger til mestring av ulike elevgrupper som du mener finnes i skolene i din kommune.

Analyse av opprettholdende faktorer problem Utfordring/ Opprett- holdende faktor

Drøftingsoppgave Analyserer hvilke faktorer som opprettholder de kollektive forventingene til mestring blant lærere og skoleledere i kommunen

Styrking av kollektive forventninger Arbeid i reflekterende team (profesjonelle læringsfellesskap) Utprøving og vurdering av ny praksis Planlegging, gjennomføring med observasjon, analyse og refleksjon i læringspar Bruk av protokoller for analyse og beskrivelse av suksess